Zobacz pełną wersję : 5DmI plus obiektyw
Witam,
planuje zakup 5dmI z 2009 r z przebiegiem 21 tys - po sprawdzeniu- za cene 1800 pln i mam pytanie ,
do body mogę dokupić na razie 1 obiektyw i mam do wyboru c50 1.4 usm albo c85 1.8 usm kazdy w cenie ok 800 pln tylko nie wiem który wybrać , drugie szkło to na pewno będzie c17-40 f4 , do tej pory byłem użytkownikiem Nikon D90 ale postanowiłem zmienić system i wybór padł na 5dmI.
prosze zatem o pomoc w wyborze szkła
dziękuję.
jak tylko jeden i na początek to zdecydowanie lepiej mieć 50tke, bo jest dużo bardziej uniwersalna od 85tki, chyba, że zakup tego 17-40 nie będzie jakiś bardzo odległy to wtedy bym wolał 85 1.8 ;)
jak tylko jeden i na początek to zdecydowanie lepiej mieć 50tke, bo jest dużo bardziej uniwersalna od 85tki, chyba, że zakup tego 17-40 nie będzie jakiś bardzo odległy to wtedy bym wolał 85 1.8 ;)
17-40 planuje kupić w marcu , aparat jak i szkła mają mi służyć przede wszystkim do krajobrazu -mieszkam na Islandii , dlatego krajobraz- ale również do fotografowania rodziny , mam nadzieje że dokonałem dobrego wyboru przechodząc z N na C i wybierając 5dmI
no ja tez mam 5d mkI i 17-40 + jakies połówki i polara :) też jako główny obiektyw do krajobrazu, to może lepiej zamiast stałki kup jakieś tele, bo to się może bardziej przydać przy krajobrazie. Ja zwykle cisnę z 17-40 + tamron 70-300 vc usd ;)
a co sądzisz o tym szkle Canon 70-200 f4L
Zdecydowanie warto :) fajny zestaw do krajobrazow, jeszcze tylko jakiś porządny statyw i będzie super
17-40 + 70-200 to ekstra uniwersalna kompozycja - oba canonowskie rzecz jasna ;)
50mm na pewno bardziej uniwersalne niż 85mm. Optycznie i mechanicznie 85 zdecydowanie lepiej!
Ok , czyli teraz body 5dmI i 70-200 a w marcu 17-40 oczywiście firmy Canon , a możecie mi wyjaśnić czym się różni 5dmI z 2005r od 5dmI z 2009 r oczywiscie poza tymi 4 latami , bo wiem że mozna kupić też body z 2005 r z przebiegiem 40 tys
tez jestem ciekaw? jakaś teoria spiskowa? może waga? kolorem? pudelkiem? paskiem?
Ok , czyli teraz body 5dmI i 70-200 a w marcu 17-40 oczywiście firmy Canon , a możecie mi wyjaśnić czym się różni 5dmI z 2005r od 5dmI z 2009 r oczywiscie poza tymi 4 latami ,
Podobno zafarbem na wyświetlaczu. Chociaż ja nie widziałem jakiejś wielkiej różnicy.
, a możecie mi wyjaśnić czym się różni 5dmI z 2005r od 5dmI z 2009 r oczywiscie poza tymi 4 latami , bo wiem że mozna kupić też body z 2005 r z przebiegiem 40 tys Te nowsze nie mają chyba problemu z wypadającym lustrem.
A gdzie to można sprawdzić , jest może jakiś artykuł na ten temat ?
Te nowsze nie mają chyba problemu z wypadającym lustrem.
To akurat nie zależy od rocznika. Może się zdarzyć w każdym.
A, to sory, ale czasami piszą na aukcjach, że np.numer seryjny zaczyna się od 3 i to oznacza, że aparat jest już bez wady, więc tak mi się wydawało, że tylko starsze roczniki to miały.
nawet jak się odklei to na żytniej za darmo naprawiają ;)
czy 45000 klatek przebiegu za 1750 pln to dobra oferta?
Chyba tak. Trzeba zobaczyc w jakim stanie jest body i jak bylo uzywane. Pelne klatki czesciej sa w rekach ludzi ktorzy zarabiaja na zdjeciach wiec moglo byc tak ze jakis weselniak trzepal tym wesela.
Cena jest dobra.
Jeszcze jedno pytanie, 5dmI czy 7d
pod te szkła i pod Twoje zainteresowanie raczej 5d :o
pod te szkła i pod Twoje zainteresowanie raczej 5d :o
Salas wielki FAN 5-tki ? Jak i ja. ;)
Koledzy , mam kolejne pytanie , mam ofertę na 5dmI z 2005 r z przebiegiem 70 tys . W 2011 wymiana lustra na koszt canona , dzisiaj byl w serwisie na sprawdzeniu i tam powiedziano ze kondycja ap jest bardzo dobra i wystatczy na 150 tys pstrykniec , cena to 1800 pln -warto kupić?
Koledzy , mam kolejne pytanie , mam ofertę na 5dmI z 2005 r z przebiegiem 70 tys . W 2011 wymiana lustra na koszt canona , dzisiaj byl w serwisie na sprawdzeniu i tam powiedziano ze kondycja ap jest bardzo dobra i wystatczy na 150 tys pstrykniec , cena to 1800 pln -warto kupić?
Raczej nie ... Warto dopiero kupować 5DC z nowszych serii tj numer seryjny na początku z 2 lub 3. Miały one poprawione ekrany LCD i poprawione lustro. Skoro ten
jest z 2005 to pierwsza seria.
Ale w tym lustro zostalo wymienione w serwisie w 2011 r.
Jeszcze raz zapytam - co z RoHS? Czy ktoś ma jakieś konkretne informacje na ten temat w odniesieniu do 5D?
Regulacja weszła w życie w 2006 roku, więc raczej pewne, że Canon, jak i inne firmy został zmuszony do pewnych modyfikacji technologicznych w procesie produkcji.
O ile żywot przeciętnej elektroniki jest krótszy, niż te 10 lat, przypadek 5D odbiega od normy.
Pytam, bo może być tak, że puszki wykonane w technologii zgodnej z RoHS około roku 2016 zaczną się samoistnie rozpadać w rękach.
Warto dopiero kupować 5DC z nowszych serii tj numer seryjny na początku z 2 lub 3. Miały one poprawione ekrany LCD i poprawione lustro.
Możesz podać jakieś info na temat poprawy mocowania lustra w serii 2 i 3?
moje 5d jest z numerem 212xxxxxxx czyli mam super wypasiony :mrgreen:
Jaceks kup ten, który jest najbardziej zadbany i ma najniższy przebieg (POTWIERDZONY PRZEBIEG Z SERWISU CSI NA ZYTNIEJ, bo ludzie ściemniają) do 100k klapnięć canon wymieni Ci migawkę za darmo i to samo jak odpadnie lustro, nie bój się :mrgreen:
moje 5d jest z numerem 212xxxxxxx czyli mam super wypasiony :mrgreen:
Jaceks kup ten, który jest najbardziej zadbany i ma najniższy przebieg (POTWIERDZONY PRZEBIEG Z SERWISU CSI NA ZYTNIEJ, bo ludzie ściemniają) do 100k klapnięć canon wymieni Ci migawkę za darmo i to samo jak odpadnie lustro,
nie bój się :mrgreen:
ok , czyli biorę z przebiegiem 21 tys.
Pytam, bo może być tak, że puszki wykonane w technologii zgodnej z RoHS około roku 2016 zaczną się samoistnie rozpadać w rękach.
Normalnie Science Fiction :)
Ludzie do dzisiaj używają trabantów, 10D, 20D a nawet D60. Jakoś nic się nie rozpada.
Używam lub używałem 5D z serii 0/1/2/3. Nie zauważyłem żadnych różnic jeśli chodzi o funkcjonowanie. No ale poczekam jeszcze z rok. Może się rozpadanie. To co tam poza 5D jeszcze zacznie się rozpadać? 30D, 1DsMkII? :D
Mariusz_C
16-01-2015, 23:43
kurcze, niedługo ostatni 5d z ostatniego rocznika będzie więcej wart niż 5d3
Normalnie Science Fiction
Kolego, zanim wyrazisz swą drogocenną opinię, może byłbyś uprzejmy choć liznąć temat?:roll:
Hint: "ekologiczne" stopy lutownicze.
Mariusz_C
17-01-2015, 00:05
Normalnie Science Fiction :)
Używam lub używałem 5D z serii 0/1/2/3.
No przesadziłeś trochę 0/1/2/3 ?? Miałem 5d to był chyba 1, mam 5d mk2, jest 5d mk3 a Ty 0 1 2 3 ;)
--- Kolejny post ---
Kolego, zanim wyrazisz swą drogocenną opinię, może byłbyś uprzejmy choć liznąć temat?:roll:
Hint: "ekologiczne" stopy lutownicze.
Teoria spiskowa??
Ligo mówisz o cynie bezołowiowej ? Nie martw się tym, w aparacie nie występują wysokie temperatury.
No przesadziłeś trochę 0/1/2/3 ?? Miałem 5d to był chyba 1, mam 5d mk2, jest 5d mk3 a Ty 0 1 2 3
Chodzi o numery seryjne 5D który to produkowany był w latach 2005-2008.
Teoria spiskowa??
Tak, jeśli teorią spiskową nazwiesz unijną dyrektywę obowiązującą od 1 lipca 2006 roku.
Nie teoria spiskowa, a technika i technologia. Wyrzucenie ołowiu ze stopów lutowniczych spowodowało, że są nietrwałe na przestrzeni kilku-kilkunastu lat. Przynajmniej te pierwsze, może potem coś poprawili.
W ekologii jest dużo kłamstwa i jeszcze więcej krzywego biznesu. I rzeczywiście poczytaj, jak radzi Ligo.
Obiecuję, że nie będę już więcej mówił nie na temat! ;)
Mariusz_C
17-01-2015, 00:39
dobrze że mam mk2 bo może pochodzi jeszcze ze 2 lata
No to na rok chyba nie warto decydowac sie na zakup 5dm1
No to na rok chyba nie warto decydowac sie na zakup 5dm1
Może tak, może nie...
Tak naprawdę mamy za mało informacji na ten temat. Wiadomo, że to obowiązuje od ponad 8-miu lat, w Polsce krócej.
Jest wiele pytań, na które nie mamy odpowiedzi:
- czy znane są numery seryjne aparatów produkowanych według zmienionej technologii?
- czy oprócz Europy dotyczy to również dystrybucji azjatyckiej i amerykańskiej, czyli czy Canonowi opłacało się wykorzystywanie dwóch technologii w tym zakresie?
- i przede wszystkim - jaki naprawdę wpływ ma redukcja ołowiu w połączeniach lutowniczych i na jaki okres żywotności są one obliczone?
Sam mam 5D z w miarę świeżym numerem, co prawda z dystrybucji US i bez oznaczenia RoHS na pudełku, ale głowy bym nie dał, że za jakiś czas nie puści jakiś lut.
Też bym nie wietrzył w tym spisku lub prowokował strachu. Zrobiono w swoim czasie najlepiej jak umiano. Okazało się, że pewne wady występują częściej niż przedtem. Na pewno nowocześniejsze mieszanki są lepsze, a może już takie dobre jak ołowiane.
W Ameryce RoHS, lub coś równoważnego, nie obowiązuje?
Mariusz_C
17-01-2015, 11:17
przez rok jeszcze mając 5d nawet 1 ile można zrobić świetnych zdjęć?? nawet to jedno jedyne najlepsze życiowe :)
Lut bezołowiowy jest tak samo trwały jak ołowiowy. Oczywiście musi być poprawnie wykonany.
Miałem starego z zafarbem. Sprzedałem, kupiłem nowego bez zafarbu ekranu i wszystko działa i nie rozpada się. Kupować i robić zdjęcia! Mam też 5d mkII i działają razem pięknie.
Jutro kupuje body i obiektyw 70-200 f4 , na co zwrócić uwagę aby nie popełnić błędu.