PDA

Zobacz pełną wersję : Mój pierwszy pokaz mody - pomożecie?

mrenias
14-01-2015, 20:53
Witajcie
Dostałem propozycję zrobienia zdjęć na pokazie mody. Jest to lokalny pokaz, więc nie będzie jakiegoś specjalnego oświetlenia, nie będzie też wybiegu na żadnym podeście, tylko na równym poziomie z widownią.
Przeglądam już dziesiątki zdjęć, no i im więcej zdjęć tym więcej dylematów. Pierwszy to kadr, czy ustawić się na wprost wybiegu, czy lepiej z boku (o ile oczywiście z boku będzie możliwość). Druga kwestia to sprzętu. Czy lecieć na 24L i potem kadrować w PS czy lepiej na jakimś zoomie (16-35, 24-105). Dalej to kwestia przysłony no i czasu. Modelka chodzi w miarę szybko, więc to absolutne minimum to będzie czas 160? Lecimy dalej z pytaniami :) Tam jest sufit w miarę nisko około 3,5 - 4m więc albo błyski z odbłyśnikiem w 600ex albo bez i podkręcę iso. Będę pstrykał na 6d ale będę miał jeszcze 70d więc 2 obiektyw mogę sobie tam zapiąć. Myślałem na 6d polecieć 24L bez błysku i na f2.0 jak da radę a na cropie 24-105 z lampą.
Shit tyle pytań :/ No ale liczę na Wasze doświadczenie w tej dziedzinie.

Jestem tam typowo gościnnie, ale mimo wszystko chciałbym dobrze wypaść :) Chyba jak każdy :)

Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi

Tomek

mkamelg
15-01-2015, 14:04
Parę przykładów z wiosennej edycji FWP 2010 - http://1drv.ms/1E2Hny9 Zdjęcia wrzucam na 24h a potem je usunę także wyrabiaj się.

Popatrz sobie co tam leży na krzesełkach (obejrzyj zdjęcie w oryginale, górne menu "Wyświetl oryginał"), rozpoznajesz jakieś obiektywy?

Fotografowie z akredytacjami mieli wybieg na wprost siebie, ja się do nich nie zaliczałem więc robiłem zdjęcia spoza tej "strefy ochronnej" gdzieś tak na wysokości tego krzesełka przed którym siedzi jakaś dziewczyna (plus minus parę metrów do przodu albo do tyłu). Robiłem wtedy zdjęcia tym na co mnie było wtedy stać czyli Sony A200 (APS-C) plus Sigma 55-200mm F4-5.6 DC.

Nikt tam raczej nie używał stałek a światło było tak dobre że nikomu nie przychodziło do głowy aby używać lampy błyskowej (mogę się mylić bo to było kilka lat temu ale nie przypominam sobie aby mi ktoś błyskał gdzieś z boku).

Weź swoje dwa najjaśniejsze zoomy czyli C16-35 2.8 i C70-200, obydwa body i lampę. Bądź na miejscu przed wszystkimi innymi i tam kombinuj z doborem obiektywu, czasem naświetlania i czy użyć lampy błyskowej czy też nie. Nie wiem, może w aparacie w "Nastawy czułości ISO" w "Min.czas naśw." daj 1/125 a w "Sterowanie zewn. Speedlite" -> "Tryb Av - czas synchr.błysku" daj "1/180-1/60 sek. autom."?

Poproś kogoś z obsługi imprezy żeby włączył na chwilę oświetlenie wybiegu (no chyba że to jakiś pokaz w centrum handlowym to wtedy nie ma o co prosić) i żeby ktoś na chwilę stanął na końcu wybiegu tak żebyś mógł te swoje ustawienia od razu sprawdzić w praktyce przed rozpoczęciem się właściwego pokazu.

namoamo
15-01-2015, 14:17
Best photography magazines: how to subscribe or buy single issues of our titles | Digital Camera World (http://www.photoplusmag.com/2013/09/20/canon-london-fashion-week-top-tips-for-shooting-the-catwalk/) ogniskowe czas iso oraz af
i tu także o flashu https://fstoppers.com/portraits/capturing-catwalk-ultimate-guide-photographing-runway-9508
Swoją drogą, pokaz bez podestu i oświetlenia to niezła amatorka.

Usjwo
15-01-2015, 14:46
Problemem bedzie brak podestu. Bedziesz musial robic zdjecia z niskiej (zabiej?). Ustaw sie na wprost w pierwszym rzedzie, bo inaczej bedzie trudno z nad glow innych

mrenias
16-01-2015, 00:15
Dzięki wielkie za cenne uwagi

Parę przykładów z wiosennej edycji FWP 2010 - http://1drv.ms/1E2Hny9 Zdjęcia wrzucam na 24h a potem je usunę także wyrabiaj się.

Poproś kogoś z obsługi imprezy żeby włączył na chwilę oświetlenie wybiegu (no chyba że to jakiś pokaz w centrum handlowym to wtedy nie ma o co prosić) i żeby ktoś na chwilę stanął na końcu wybiegu tak żebyś mógł te swoje ustawienia od razu sprawdzić w praktyce przed rozpoczęciem się właściwego pokazu.

No to dobry pomysł jadę tam już 2h wcześniej i liczę na pomoc ze strony obsługi :)
Fotki ściągnąłem - dzięki

Swoją drogą, pokaz bez podestu i oświetlenia to niezła amatorka.

No i tylko dlatego się załapałem :) Ale od czegoś trzeba zacząć. Dlatego nie liczę na jakieś specjalne światło itd.
Dzięki za ciekawą lekturę :)

Usjwo Będę tam jako jedyny foto więc tyle dobrze, że powierzchnię będę miał tylko dla siebie :)

Szkoda, że nie zdążyłem kupić 85mm bo bym miał ją zapiętą na 70d i na f2.0 by miał fajne GO no ale trudno jakiś to musze ogarnąć, podepnę 16-35 pod cropa a 70-200 pod 6d no chyba że na miejscu wyjdą inne potrzeby.

analogforever
16-01-2015, 00:49
mrenias

za dużo sprzętu nie bierz ze sobą bo to tylko przeszkadza w robieniu zdjeć, wszelkie pokazy modowe odbywają się bardzo szybko ,to nie śluby gdzie jest troszke czasu na reakcje , zaczym ogarniesz prawidłowe warunki ekspozycji juz sie pokaz moze skończyć , przynajmniej pierwsze wyjście ...... tak że musisz juz przed rozpoczęciem eventu sie nastawić na na zrobienie dobrych zdjeć od pierwszego naciśnięcia spustu , czyli założyć odpowiedni obiektyw(jak nie masz doświadczenia, nie znasz sali to zakladaj zuma i zapomnij o stałce) , ustawić sobie odpowiednie iso i przysłonę , najwygodniej fotografować w priorytecie przysłony przynajmniej mi , a czy zdjecia będą fajniejsze z pozycji na wprost czy ze skosa lekkiego to juz kwestia wybiegu i jego dekoracji ... itd .

mrenias
22-01-2015, 11:39
Jakoś pokaz przeżyłem, nie było łatwo, bo pokaz był atrakcją na balu myśliwskim, więc mimo, że przyjechałem dużo wcześniej, to i tak nie miałem jak wejść na salę i robić testowe zdjęcia, bo nie wiedziałem jakie będą reakcje bawiących się par.
Poniżej trochę fotek z pokazu.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za jak zawsze dobre rady z Waszej strony!

https://plus.google.com/u/0/photos/107468772168113719282/albums/6107094562116919649

becekpl
22-01-2015, 11:46
gdyby tylko wielkość logo była adekwatna do umiejętności

eska
22-01-2015, 12:08

Pozamiatał.

mrenias
22-01-2015, 12:09
becekpl dzięki za szczerość :)
Nad logo siedziałem wczoraj pół dnia i pół nocy :) Nie jest to końcowe logo i z pewnością się zmieni.
Z kolei jak logo dałem mniejsze, to nie było widać adresu stronki.

becekpl
22-01-2015, 12:17
a po ci logo? ono nie czyni cie fotografem
było ten czas poświecić na obróbkę

igor58
22-01-2015, 12:19
poćwicz z af servo

robertskc7
22-01-2015, 13:48
Ile Ci zapłacili za takie zdjęcia ? Tak z ciekawości.

mrenias
22-01-2015, 14:04
becekpl przez Ciebie już mi się to logo nie podoba :-P
Czyli rozumiem, że foty do bani? Czy jest chociaż jakaś jedna, która jest godna uwagi?
Co do obróbki, to się dopiero uczę, szkoda, że są teraz czasy, że równolegle do nauki robienia zdjęć, trzeba się uczyć obróbki :/ Przez co czasu trzeba poświęcić x2 :/
Zdaję sobie sprawę, że za fotki przy dobrych wiatrach pochwalicie mnie za parę lat, a każde Wasze uwagi są dla mnie na wagę złota.
Robię dziesiątki zdjęć dziennie, a co do loga to mnie coś tknęło wczoraj, chciałem w PS zrobić coś innego niż wygładzanie cery modelki i stąd to wyszło.
A czy kadry też są do bani?

Igor58 tak też miałem ustawione. Jakieś do tego cenne uwagi? W niedziele mamy targi ślubne w Bielsku Białej więc się przejadę, bo na pewno będą pokazy i będę miał okazję znowu fotki porobić (tym razem z mniejszym logo hehe)

Pozdrawiam

Tomek

--- Kolejny post ---

robertskc7 nic byłem gościnnie. Nie wziął bym za nie ani grosza, bo wiem, że nie są nic warte. Cieszyłem się, że mogę porobić zdjęcia w innym klimacie niż dotychczas.

becekpl
22-01-2015, 14:30
zastanów się na spokojnie czy chciałbyś oglądać czyjeś foty, na których 15% powierzchni zajmowała by jakaś kolorowa plama

mrenias
22-01-2015, 14:37
zastanów się na spokojnie czy chciałbyś oglądać czyjeś foty, na których 15% powierzchni zajmowała by jakaś kolorowa plama

masz rację, od wczoraj oglądałem już te zdjęcia setki razy i mi też to już przeszkadza. Ale jak z kolei podpisywałem normalnie fotkę to bardzo często napis w ogóle był nie widoczny (w zależności od tła) więc chciałem to na jakimś tle zrobić, a że wyobraźnia mnie poniosła to wyszedł faktycznie kicz :) Więc dzięki za utwierdzeniu mnie w przekonaniu, że przegiąłem z logo :)

robertskc7
22-01-2015, 14:40
becekpl przez Ciebie już mi się to logo nie podoba :-P
Czyli rozumiem, że foty do bani? Czy jest chociaż jakaś jedna, która jest godna uwagi?
Co do obróbki, to się dopiero uczę, szkoda, że są teraz czasy, że równolegle do nauki robienia zdjęć, trzeba się uczyć obróbki :/ Przez co czasu trzeba poświęcić x2 :/
Zdaję sobie sprawę, że za fotki przy dobrych wiatrach pochwalicie mnie za parę lat, a każde Wasze uwagi są dla mnie na wagę złota.
Robię dziesiątki zdjęć dziennie, a co do loga to mnie coś tknęło wczoraj, chciałem w PS zrobić coś innego niż wygładzanie cery modelki i stąd to wyszło.
A czy kadry też są do bani?

Igor58 tak też miałem ustawione. Jakieś do tego cenne uwagi? W niedziele mamy targi ślubne w Bielsku Białej więc się przejadę, bo na pewno będą pokazy i będę miał okazję znowu fotki porobić (tym razem z mniejszym logo hehe)

Pozdrawiam

Tomek

--- Kolejny post ---

robertskc7 nic byłem gościnnie. Nie wziął bym za nie ani grosza, bo wiem, że nie są nic warte. Cieszyłem się, że mogę porobić zdjęcia w innym klimacie niż dotychczas.

Założę się, że obsługa, modelki i właściciel sali nie przyszli za free. No, ale doświadczenie zdobywa się różnymi drogami. Powodzenia następnym razem.

marbudzyk
22-01-2015, 14:45
[QUOTE Nie wziął bym za nie ani grosza, bo wiem, że nie są nic warte. Cieszyłem się, że mogę porobić zdjęcia w innym klimacie niż dotychczas.[/QUOTE]

Skromność i realna ocena własnych zdjęć godna szacunku :)
Piszę to bez ironii.
Nie przejmuj się pierwszymi niepowodzeniami - pokazy mody to dość wymagająca działka - zarówno od sprzętu jak i fotografa.
Poza tym pamiętaj że profesjonalne pokazy są łatwiejsze w fotografowaniu niż takie pseudo-pokazy jak ten na którym byłeś.
Co do zdjęć… Tak jak Ci już napisano - strasznie rzuca się w oczy logo - psuje wszystko.
Rozważ moze dyskretny napis na dole (z naciskiem na DYSKRETNY) z adresem swojej www - np. www.xyz.com
Poza tym popracuj nad kadrami - jeśli Ci się nie udało przy zrobieniu zdjęcia to chociaż w Photoshopie. Na wielu zdjęciach nie wiadomo co chciałeś pokazać - czy modela/modelkę, czy salę, czy jeszcze coś innego?
Dla mnie ostatnie dwa zdjęcia mają klimat - to z rozmyciem tła i iphonem i te dwie panie robiące sobie “sweet photo” na pejs-zbuka. ;)
Powodzenia i nie zrażaj się!
Marek

mrenias
22-01-2015, 16:18
Logo zmienione :)
Tematem były pokazy mody, ale super, że przy okazji skierowaliście moją uwagę na to logo.
Mam nadzieję, że to już jest ok :)

https://canon-board.info/imgimported/2015/01/IMG_50331-2.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-c_PKaB-jOOE/VMEGd_ICwgI/AAAAAAAAKiM/W-kxZshG3JY/w765-h510-no/IMG_50331.jpg)

eska
22-01-2015, 16:30
Zaraz znowu dostaniesz.

becekpl
22-01-2015, 16:31
naprawde jestes dumny z tego zdjecia?

zysk
22-01-2015, 16:40
Lajk :lol:

mrenias
22-01-2015, 17:14
Dobra poddaję się :)

becekpl no mnie się podoba to zdjęcie, a logo już zmniejszam ;)
Pozwalacie mi przynajmniej zapomnieć o męczącej mnie grypie :)