Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : konwersja z RAW do jpeg-jaki program?

marekb
03-04-2006, 23:33
mam dwa programy do obróbki RAW: "digital photo professional" oraz "Raw shooter essentials 2006" ,pierwszy troche małe mozliwosci, drugi ok lecz po konwersji do jpega obraz jest zmiękczony. szukam więc trzeciego programu najlepiej darmowego?

P_i_t_t
04-04-2006, 00:52
http://canon-board.info/showthread.php?t=6270

Tomasz Urbanowicz
04-04-2006, 07:26
mam dwa programy do obróbki RAW: "digital photo professional" oraz "Raw shooter essentials 2006" ,pierwszy troche małe mozliwosci, drugi ok lecz po konwersji do jpega obraz jest zmiękczony. szukam więc trzeciego programu najlepiej darmowego?
Co do Raw shootera essentials 2006, to uważam, że to bardzo dobry program. Wrzuć może próbkę z niego, a także z tego pierwszego wymienionego przez Ciebie.
Wiem, że wiele osób na forum używa ACR'a, ale szukam Waszej opinii na temat "Raw shooter essentials 2006" - wiele testów w internecie bardzo pozytywnie przeszedł i na rankingach stoi naprawdę nieźle. Temat mnie bardzo interesuje, bo po powrocie aparatu z serwisu przechodzę z JPG na RAW :)
Jako, że nie posiadam super komputera do PS CS2 (chodzi u mnie trochę jak czołg), używam CS1 (dużo lepiej się zachowuje na moim kompie) nie mam możliwości używania ACR - nie ma pluginu do RAW z 350D :/

marekb
04-04-2006, 18:51
raw shooter w pełni mi odpowiada z wyjątkiem faktu ,że po konwersji widze gołym okiem różnice: obraz bardziej rozmyty i o kontrast mniejszy- to takie moje początkującego wrażenie. Dużo mniejsza różnica przy konwersji z digital photo professional. Moze ja cos knocę bo i ustawień przy konwersji jest trochę na których się nie znam.

oszołom
04-04-2006, 19:23
A czy po obróbce do Jpeg-ów oglądasz je może na przeglądarce do zdjęć microsoft ? Na tej przeglądarce wszystkie zdjęcia są rozmyte !!!!

heniek
04-04-2006, 19:34
A czy po obróbce do Jpeg-ów oglądasz je może na przeglądarce do zdjęć microsoft ? Na tej przeglądarce wszystkie zdjęcia są rozmyte !!!!
zdjęcia powinny być ostre i na przeglądarce microsoftu,
oddając zdjęcia klientowi zawsze zakładam że dysponuje tylko takową przeglądarką i te zdjęcia muszą wyglądać tak aby klient był zadowolony.
pozdrawiam

Tomasz Urbanowicz
04-04-2006, 19:57
Hmm... To jaki polecacie oprócz ACR?

marekb
04-04-2006, 20:08
i na przeglądarcr microsoftu i na canona zoombrowser.

marekb
04-04-2006, 20:11
[QUOTE=Wrzuć może próbkę z niego, a także z tego pierwszego wymienionego przez Ciebie.
:/[/QUOTE]
jestem tu nowy i nie za bardzo wiem jak wrzucic próbke.

marekb
04-04-2006, 20:22
a może ma by taka róznica gołym okiem widoczna ?

oszołom
04-04-2006, 20:23
zdjęcia powinny być ostre i na przeglądarce microsoftu,
oddając zdjęcia klientowi zawsze zakładam że dysponuje tylko takową przeglądarką i te zdjęcia muszą wyglądać tak aby klient był zadowolony.
pozdrawiam

Proszę włączyć przeglądarkę microsoft-u oraz jakąś dobrą inną - szybko pan zmieni zdanie. Ja też na początku sądziłem, że wszystko niby jest ok, ale jak porównałem wyniki to od tego czasu nie kożystam z przeglądarki do zdjęć microsoft-u.

marekb
04-04-2006, 21:19
hm pan:-D , korzystam z zoombrowsera do przeglądania

Tomasz Urbanowicz
05-04-2006, 07:11
A jaki wychodzi JPG z ACR? Porównywałeś? Interesuje mnie różnica między ACR a Raw shootera essentials 2006. Ja niestety nie mam jak porównać i liczę na szanowne forum :) Panowie piszcie :)

EDIT:
Możecie wysłać mi na skrzynkę (lub podać linka do jakiegoś RAW) jakiegoś RAW'a? Potestowałbym sobie programy do jego obróbki - niestety jeszcze z tydzień będę bez aparatu, a nie robiłem wcześniej na RAW'ach :/

heniek
05-04-2006, 10:25
A jaki wychodzi JPG z ACR? Porównywałeś? Interesuje mnie różnica między ACR a Raw shootera essentials 2006. Ja niestety nie mam jak porównać i liczę na szanowne forum :) Panowie piszcie :)

EDIT:
Możecie wysłać mi na skrzynkę (lub podać linka do jakiegoś RAW) jakiegoś RAW'a? Potestowałbym sobie programy do jego obróbki - niestety jeszcze z tydzień będę bez aparatu, a nie robiłem wcześniej na RAW'ach :/
Raw shooter mnie osobiście się nie podoba jeśli chodzi o kolorystykę ( może nie dorosłem do niego..:)) natomiast sama obsługa jest ok,
ja zaczynam od DPP tzn.podstawowa obróbka a kończę wszystko już w jpg w CS2 oczywiście z USM na zakończenie,
od czasu do czasu C1pro- bdb. program moim zdaniem ale ma skłonności do dokładania czerwieni.
pozdrawiam

heniek
05-04-2006, 10:28
Raw shooter mnie osobiście się nie podoba jeśli chodzi o kolorystykę ( może nie dorosłem do niego..:)) natomiast sama obsługa jest ok,
ja zaczynam od DPP tzn.podstawowa obróbka a kończę wszystko już w jpg w CS2 oczywiście z USM na zakończenie,
od czasu do czasu C1pro- bdb. program moim zdaniem ale ma skłonności do dokładania czerwieni.
pozdrawiam
aha..ACR jest za wolny na moim sprzęcie :sad:
nie lubię czekać na efekty..

leiho
05-04-2006, 12:31
A co powiecie na Bibble 4.60?? Obsługuje już CR2 i większosc wszystkich formatów RAW (tzn z wiekszosci maszyn, Canonas i innyhch tez)

Probowałem testową wersje, jest doskonałym programem, przy którym obróbka RAW w Zoombrowserze jet żenująca. Nowe funcje typu Ninja Noise reduction wywalają szumy w niesamowity sposób... Polecam - aczkolwiek na moim sprzecie 9tylko 256 RAM) program się dławi, 1 GB juz szaleje (sprawdzane u kumpla).

pozdr.

heniek
05-04-2006, 12:34
A co powiecie na Bibble 4.60?? Obsługuje już CR2 i większosc wszystkich formatów RAW (tzn z wiekszosci maszyn, Canonas i innyhch tez)

Probowałem testową wersje, jest doskonałym programem, przy którym obróbka RAW w Zoombrowserze jet żenująca. Nowe funcje typu Ninja Noise reduction wywalają szumy w niesamowity sposób... Polecam - aczkolwiek na moim sprzecie 9tylko 256 RAM) program się dławi, 1 GB juz szaleje (sprawdzane u kumpla).

pozdr.
Zoombrowser i obróba raw?
chyba Ci chodzi DPP?

leiho
05-04-2006, 12:39
w ZB tez jest podstawowe przerabianie RAW, przerabianie, zapis na tiff jpeg i inne, .... Podstawowe...

mjastrzebski
05-04-2006, 13:41
Sciagnij np. sobie trail'a C1 Pro. Poprobuj, porownaj.
Moim zdaniem RSE/RSP daje bardzo dobre rezultaty. Mozesz tez sciagnac Color Profile ze strony Pixmanteca. Jest 15 dniowy trail. Ale to wplyanie wylacznie na kolory wyjsciowe.
A jak ustawiasz suwak od wyostrzania w RSE?? Pamietaj, ze jak masz tam suwak na 0, to program delikatnie wyostrza z defaultowa wartoscia!! Zeby nie bylo wyostrzania musisz albo zjechac z suwakiem na minus ile sie da, albo na drugiej zakaldce wylaczyc wyostrzanie przy konwersji. Przynajmniej tak jest w RSP.
A co do samej ostrosci, to ja np: bylem zawiedziony ostroscia z C1 Pro, generlanie zachwalanego i zdecydowanie drozszego od RSE/RSP ;-)
Roznicy w ostrosci pomiedzy RSE/RSP a AC2 nie zauwazylem.

Marcin

shaqi
05-04-2006, 14:36
Moim zdaniem lista konwerterów raw od najlepszego:
1: caprure one pro
2: Raw shootera premium
3: Raw shootera essentials 2006
4: ACR

ACR postawiłbym na równi z Raw shootera essentials 2006
ale dodatkowe narzędzia pluginu adoba maja też zalety i to moze przewazyc szale dla ACR.

marekb
06-04-2006, 19:53
A jak ustawiasz suwak od wyostrzania w RSE?? Pamietaj, ze jak masz tam suwak na 0, to program delikatnie wyostrza z defaultowa wartoscia!! Zeby nie bylo wyostrzania musisz albo zjechac z suwakiem na minus ile sie da, albo na drugiej zakaldce wylaczyc wyostrzanie przy konwersji. Przynajmniej tak jest w RSP.

Marcin
ustawiam na zero, i na drugiej zakładce włączam wyostrzanie , bo problem w tym , ze wydaje mi się żę niedoostrza a nie przeostrza