Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Współpraca Canon 40d z lampą macro Delta DRF-14 - problem

bxw
14-01-2015, 09:28
Witam.
Zakupiłem używaną lampę Delta DRF-14. Lampa w trybie testowym, czyli niepodłączona do stopki 40d wyzwala błysk (po naciśnięciu przycisku w lampie). Działa też wyzwalanie błysku
przy teście zwierającym masę stopki ze środkowym stykiem stopki.

Po podłączeniu do stopki aparatu i próbie zrobienia zdjęcia (spust do połowy) - na wyświetlaczu aparatu mruga (przeskakuje) czas ekspozycji pomiędzy 1/250 (na sztywno
ustawione w aparacie dla flesha) a czasem (np. 1/8), jaki najwidoczniej aparat obliczył do zrobienia zdjęcia bez lampy.
Gdy robię zdjęcie - wychodzi bez flesha.

1) Baterie nówki
2) Samo body/stopka działa prawidłowo - podpinam inne dwie lampy i działają prawidłowo
3) Raczej dobrze podpinam lampę macro, zwracając uwagę, czy dobrze umocowana jest na stopce.

Prośba o sugestie, gdzie szukać przyczyny, moje wątpliwości:

a) czy ta lampa współpracuje z 40d? bo w instrukcji z 2007 roku wszystkie wymienione modele kończą się na 30D, 5D, etc. - poprostu nie było widocznie
wtedy jeszcze 40D, 5DII etc. Nie mam w tej chwili innego body (30d naprzykład), żeby podpiąć i sprawdzić.
b) czy nowszy firmware w 40d mógłby pomóc ?
c) czy rozbierać lampę i patrzeć w kabelki do gorącej stopki ?
d) mogę standardowym miernikiem pomierzyć, ale co i jak ? Z opisu styków stopki niewiele mogę wywnioskować, jaki test wykonać

pzdr
Bogdan

PawelB
14-01-2015, 09:43
Miałem podobny problem tylko z 50D, skończyło się sprzedażą lampy.
Starsze wersje tej lampy nie współpracują z nowszymi korpusami, problemem jest DIGIC III i nowsze. Po ukazaniu się tych modeli Delta wprowadziła poprawki w lampie i nowsze egzemplarze już działają poprawnie. Sam niestety nie jesteś w stanie nic z tym zrobić.
Mój egzemplarz lampy był sprawdzony na 400D (DIGIC II - działał), 40D i 50D - na tych dwóch nie działał. Kolega kupił tą lampę w tym samym czasie do 30D - działała.
Napisz skąd jesteś, łatwiej będzie się umówić z kimś kto ma starsza puszkę i sprawdzić czy sama lampa nie jest uszkodzona.

bxw
14-01-2015, 09:51
Dzięki za odpowiedź.
No to klops :(

Jestem z W-wy.
Rozumiem, że jak napisałeś, nie jest to prosty zabieg w bebechach lampy, ale poważniejsza modyfikacja.

Zapewne wysyłka do serwisu (o ile taki istnieje) też będzie mało sensowna z punku widzenia ekonomicznego.

pzdr
Bogdan

PawelB
14-01-2015, 09:59
Znam ten ból..
Nie wnikałem w szczegóły co zmienili w nowej wersji :) Z tego co pamiętam to gdzieś wtedy znalazłem informacje o braku możliwości upgrade'u lampy, ale to chyba nie była oficjalna informacja producenta.

fox
14-01-2015, 13:19
Witam!

Z korespondencji z dystrybutorem sprzed kilku lat pamiętam, że nowsza wersja tej lampy ma spiralny kabel łączący palnik ze sterownikiem (starsza ma zwykły, prosty). Ja mam ze spiralnym i działa z 30D i 6D, lampa kupiona ok. 4-5 lat temu. W razie co służę 30D do testów.

R.