Zobacz pełną wersję : 7D + Sigma 17-50 f2.8 problem z ostrością
Witam. Mam problem z moim 7D i niechcącą współpracować Sigmą 17-50 f2.8. Sigmę kupiłem niedawno nową, w Polskiej dystrybucji.
Na ogniskowych 17-28 jest piękne mydełko, 28-50 jest OK, wszystko na pełnej dziurze. Co dziwne przy fotografowaniu z lampą na pełnym zakresie jest nieostra. Dodatkowo widzę, że mam problem z BF/FF tylko nie umiem jakoś zrobić mikroregulacji. Ustawiam aparat na statywie, włączam LV, przybliżam maksymalnie i łapie ostrość. Reguluje w menu, ponownie ustawiam ostrość i mimo regulacji jest w innym punkcie niż powinna. Jeśli ustawiam ostrość na danym punkcie wciskam spust do połowy kilka razy pod rząd to za każdym razem aparat ustawia ją w innym miejscu (milimetry) co uniemożliwia dokładną regulację.
Pomożecie?
Wstaw zdjęcie na 17-28.
Prawdopodobnie będziesz musiał wysłać z body do serwisu.
Bez zdjęć to ciężko cokolwiek powiedzieć...
Byłem na zewnątrz trochę "potestować" i raczej wydaje mi się, że 7D ma problem z trafieniem w punkt zwłaszcza na małych ogniskowych z pełną dziurą. 1 zdjęcia na ok 10 zrobionych wyszło w miarę ok. To "w miarę" jest pewnie przez moją mniej lub bardziej udaną mikroregulację.
Oczywiście miałem ustawiony punkt centralny, AF punktowy, one shot, przynajmniej 1/100s.
Dla wyższych ogniskowych trafia lepiej ok 2-3 zdjęcia nieostre na 10 - ale takie coś to nie to czego oczekiwałem po 7D!!!
Wieczorem wrzucę jakieś zdjęcia do porównania
Masz jakiś inny obiektyw? Bo jak dla mnie to wina obiektywu.
sigmy się testuje przy zakupie, wtedy takich wielkich problemów nie ma, a 7d chyba nie znasz skoro piszesz takie rzeczy o jego AF.
Chyba że kupiłeś walniętą puszkę i walnięte szkło.
wyślij do sigmy na kalibrację, jak nie pomogą to NIC NIE POMOŻE :cry:
sigmy się testuje przy zakupie, wtedy takich wielkich problemów nie ma, a 7d chyba nie znasz skoro piszesz takie rzeczy o jego AF.
Chyba że kupiłeś walniętą puszkę i walnięte szkło.
wyślij do sigmy na kalibrację, jak nie pomogą to NIC NIE POMOŻE :cry:
7d nie znam bo mam go kilka dni i dopiero go poznaję.
BTW mam jeszcze kita 18-55, c50 f1.8 i c28-135 - wszystkie są ostre i celne więc to raczej problem sigmy. O dziwo wpiąłem ją pod 600d i śmiga aż miło, tylko z moim 7D ma problem
--- Kolejny post ---
Wysyłam 2 zdjęcia dla porównania
17mm f2.8 1/1000s
http://postimg.org/image/6otabogzv/
50mm f2.8 1/1000s
http://postimg.org/image/56cga2oqf/
Ostrość w obu przypadkach ustawiona na napisy na różowej nakrętce
W 7D masz chyba mikroregulacje obiektywu dla W i T (na szerokim i na długim końcu) Na szerokim masz ff więc przestaw go na W powiedzmy na +10 i sprawdź. Popróbuj.
Niestety nie ma takiej mikroregulacji, wiem że ma ją 1dx i 5d3. W 7d Jest tylko ogólna i pewnie najlepiej sprawdza się dla stałek.
Chyba jednak czeka mnie serwis...
winiarro
15-01-2015, 23:32
Ta sigma zachowuje się na każdym body inaczej. Pod względem af to najgorsze szkło jakie miałem. Już tamron 17-50 jak trafia to z reguły na każdym aparacie. Sigmy 3 testowałem i pod 50d żadna mi nie chciała trafiać na każdej ogniskowej. Sigma kolegi na 40d trafiała w punkt, a na moich 50d i 7d już nie. Tylko serwis Ci pomoże. I przestroga dla innych ze tego szkła pod żadnym pozorem nie kupuje się w ciemno.
Tez mam 7D i Sigme 17-50. Świeżo zakupiona trafiała idealnie. Po jakimś czasie okazało się, że jest problem z trafieniem gdy używam lampy błyskowej. Wyłączylem wspomaganie AF w sterowaniu lampa zewnętrzna i teraz trafia. Mimo tego i tak Sigma leży w Gdyni w serwisie.
Twierdzą że coś z tym zrobią :-)
Żałuje, że ją kupiłem bez sprawdzenia. Wcześniej czytałem tylko testy i na tej podstawie zamówiłem ją w Euro i kupiłem. Wyślę na serwis a jak mnie dalej będzie wkurzać to zamienię na Canona 17-55 lub 24-105.
BTW mam na sprzedaż Sigmę 17-50 f2.8, stan idealny ktoś zainteresowany? :mrgreen:
Już tamron 17-50 jak trafia to z reguły na każdym aparacie.
potwierdzam, warunek - dobre światło ...
Żałuje, że ją kupiłem bez sprawdzenia...
Tego obiektywu nie można kupić bez sprawdzenia.
Na podstawie testu w Internecie kupiłeś sobie jak książę żonę w średniowieczu (widząc tylko jej portret) :).
Dobre skalibrowanie zooma z aparatem nie jest łatwe. Ciekawe, czy serwisantom będzie się chciało pobawić żeby był ostry na wszystkich ogniskowych.
17-50 to najgorszy przedział do roboty. Im dłuższy zoom tym mniej szans na FF i BF.
No cóż...nie wchodziłem na fora, nie czytałem itd. Myślałem, że nowy obiektyw będzie bez wad. Kupując nowy samochód z salonu nie jedzie się od razu na serwis ustawiać zbieżność? Widocznie z optyką jest inaczej...
No cóż...nie wchodziłem na fora, nie czytałem itd. Myślałem, że nowy obiektyw będzie bez wad. Kupując nowy samochód z salonu nie jedzie się od razu na serwis ustawiać zbieżność? Widocznie z optyką jest inaczej...
Z tymi samochodami, to bym uważał. Kobieta kupiła w dobrej cenie samochód i po 2 miesiącach pojawiła się na przedniej klapie wyblakła wielka jedynka. Był to samochód powystawowy wcześniej oklejony folią reklamową.
Z optyką już tak jest, że Canon nie dzieli się wszystkimi zmianami, które dokonuje w nowych aparatach w swoim systemie. Dlatego czasami Tamrony i Sigmy potrzebują regulacji. Najgorzej jak wysyłasz do serwisu i przychodzi odp., że wszystko ma swój zakres regulacji i lepiej już nie będzie.
Na jutro mam zamówionego kuriera, obiektyw jedzie na serwis. Jak odeślą to napiszę co ciekawego wykombinowali specjaliści z Sigmy
Napisz później ile się zeszło z kalibracja. Na stronie podają czas 7-14 dni, mój leży u nich od 8 stycznia a dzwoniąc dzisiaj do serwisu otrzymałem informacje ze może technik dzisiaj się nim zajmie.
Wcześniej napisałem do nich maila z uzasadnieniem usterki, poniżej wklejam odpowiedź:
Witam,
Proszę przysłać obiektyw do naszego serwisu w celu wykonania kalibracji
Sigmy. Do obiektywu proszę dołączyć kartę gwarancyjną, dowód zakupu ( może
być kopia), opis usterki oraz dane zwrotne z numerem telefonu.
Aparat należy wysłać wraz z naładowanym akumulatorem oraz zdemontowanymi
paskami.
Czas realizacji usługi to około 7-9 dni.
W przypadku kalibracji gwarancyjnej klient ponosi koszty dostarczenia
zestawu do serwisu.
Sprzęt proszę zapakować tak, żeby nie uległ uszkodzeniu podczas transportu,
nie należy wysłać obiektywu podpiętego pod aparat!
Sprawdź status <http://www.foto-service.pl/claimStatus.php> zlecenia
online.
Jak widać czas oczekiwania to 7-9 dni a tobie mija dzisiaj 9 dzień roboczy więc nie bardzo palą się do roboty ;) Sprawdzałeś status zlecenia w linku powyżej?
Sprawdzałem i nawet kilka razy dzwoniłem i dzisiaj tez nic się nie ruszyło.
No to muszę powiedzieć, że w Tamronie trochę lepiej to wygląda.
Zgłosiłem usterkę na e-mail. Dostałem nr reklamacji i namiar na kuriera, któremu przekazałem pakę (bory + 17-50/2,8 VC) w poniedziałek.
Przesyłkę zwrotną dostałem po 4 dniach (na koszt serwisu Tamrona). Co prawda uprzedzono mnie, że jeżeli zgłoszenie będzie nieuzasadnione do odeślą mi po opłaceniu kuriera. Czyli w najgorszym przypadku koszt przesyłki w jedną stronę.
Jedyny minusik, to chyba ktoś włożył do aparatu kartę z dużym przebiegiem i licznik przeskoczył mi o prawie 7000 wyzwoleń migawki do przodu :).
Z optyką już tak jest, że Canon nie dzieli się wszystkimi zmianami, które dokonuje w nowych aparatach w swoim systemie. Dlatego czasami Tamrony i Sigmy potrzebują regulacji.
Canony z Canonami, czy Nikony z Nikonami też dość często wymagają regulacji. Wszyscy maja jakieś swoje dopuszczalne odchylenia i mamy jak mamy, bf/ff albo jeszcze inne paskudztwa.
Canony z Canonami, czy Nikony z Nikonami też dość często wymagają regulacji. Wszyscy maja jakieś swoje dopuszczalne odchylenia i mamy jak mamy, bf/ff albo jeszcze inne paskudztwa.
Istotną różnicą jest sposób w jaki dany serwis podchodzi do realizacji. Kalibrowałem body w serwisie Canona na Żytniej, zajęło im to 3 dni robocze i z czystym sumieniem mogę ocenić to na 5. Zarówno kontakt, możliwość dogadania się w razie jakiegoś wcześniejszego odbioru własnego jak i samej kalibracji. Niestety o serwisie Sigmy tego powiedzieć nie mogę :( Dzisiaj mija 14 dzień kalendarzowy a za kalibrację nawet się nie wzięli. Ja rozumiem, że różnie bywa i czasem może się przedłużyć ale tutaj nawet nie otrzymałem żadnej informacji. Może tylko ja tak trafiłem :)
Kalibrowałem body w serwisie Canona na Żytniej, zajęło im to 3 dni robocze i z czystym sumieniem mogę ocenić to na 5.
Miałem dokładnie tak samo, trzy dni z czego 2 to czas przesyłki. Z kalibracji w serwisie Sigmy korzystałem jakieś 2 lata wstecz, łącznie z czasem przesyłek zajęło to 8 dni, z kalibracji w serwisie Tamrona korzystałem 2 razy, raz zajęło im to z przesyłkami 4 dni, za drugim razem 13. Nie ma reguły.
Otrzymałem informację z serwisu, że została wymieniona płyta główna i teraz obiektyw działa prawidłowo - trafia bez względu na włączoną/wyłączona funkcję wspomagania AF. Niestety dzisiaj otrzymałem przesyłkę i po sprawdzeniu widzę, że jest tak jak było. Trafia tylko z wyłączonym wspomaganiem. W karcie gwarancyjnej nie ma wpisu o wymianie płyty głównej tylko sama kalibracja. Mam ten obiektyw od sierpnia 2014 a już 2 razy był w serwisie bezskutecznie (prawie 2 m-ce) - reszta czasu u mnie w domu to zdjęcia testowe... :( Oczywiście bez lampy, z lampa (wspomaganie OFF) działa bez zastrzeżeń. Nie pozostaje nic innego ja wyłączyć wspomaganie? Sigma musi tak mieć?
Kupiłem w oficjalnej dystrybucji (w ciemno, bez sprawdzania) tą Sigmę i miałem podobnie losowy AF i dodatkowo nieostrą lewą część kadru.
Serwis w Gdyni to jakieś nieporozumienie.
Kalibrują i odsyłają szybko, bez jakichkolwiek śladów na sprzęcie (jakby go w ogóle nie dotykali).
Szkoda, że nieskutecznie.
Bawiłem się w testy naprzemiennie z serwisem aż powiedziałem dość i sprzedałem tą Sigmę.
Po kilku miesiącach kupiłem znowu ale tym razem pojechałem do sklepu i wybrałem z kilku sztuk współpracującą idealnie z moim 60D.
Tobie radzę zrobić podobnie. Szkoda czasu i nerwów na serwis i testowanie.
Ten obiektyw jest świetny ale trzeba go dokładnie wybrać.
Tez się zastanawiam nad sprzedażą. A wiesz może jak się sprawuje u nowego nabywcy? Nie zgłaszał problemów po zakupie?
Kupiłem w oficjalnej dystrybucji (w ciemno, bez sprawdzania) tą Sigmę i miałem podobnie losowy AF i dodatkowo nieostrą lewą część kadru.
Serwis w Gdyni to jakieś nieporozumienie.
Kalibrują i odsyłają szybko, bez jakichkolwiek śladów na sprzęcie (jakby go w ogóle nie dotykali).
Szkoda, że nieskutecznie.
Bawiłem się w testy naprzemiennie z serwisem aż powiedziałem dość i sprzedałem tą Sigmę.
Po kilku miesiącach kupiłem znowu ale tym razem pojechałem do sklepu i wybrałem z kilku sztuk współpracującą idealnie z moim 60D.
Tobie radzę zrobić podobnie. Szkoda czasu i nerwów na serwis i testowanie.
Ten obiektyw jest świetny ale trzeba go dokładnie wybrać.
No i sprzedając obułeś kogoś w gniota :).
Serwis Sigmy to patałachy w porównaniu z Tamronem.
Kolega walczył z nimi prawie 2 miesiące wysyłając S17-50/2,8 do serwisu i słuchając ich słodkiego pierdzenia. Sprzedawca już chciał oddać mu kasę, ale potrzebował oświadczenia serwisu, że wada nie da się naprawić.
Trochę mnie to dziwi, bo w takim przypadku można domniemywać, że obiektyw nie był w 100% sprawny w momencie zakupu. A to już chyba jest wystarczający powód do unieważnienia umowy kupna-sprzedaży.
W tamtym roku w Euro RTV AGD kolega powiedział mi, żebym sobie kupił u nich obiektyw przez internet, to wtedy mogę oddać (odstąpić od umowy) w ciągu 2 tygodni. Nie posłuchałem i wybrałem dostawę do sklepu. Sprawdziłem i wszystko jest OK.
Uprzedził mnie, że po sprawdzeniu i wyjściu ze sklepu nie mogę go już zwrócić tylko zostaje serwis Canona. Ciekawe, czy to prawda?
Nabywca mojej Sigmy nie zgłaszał żadnych problemów.
Być może z jego body ta Sigma śmiga bez problemu a na nieostrość nie zwraca uwagi, bo robi przy większych przysłonach.
Nie wiem, tak zgaduję.
Co do domniemanej niesprawności w chwili kupna - to jest domniemanie.
Sprzedawca może zażyczyć ekspertyzę od serwisu a serwis będzie szedł w zaparte i twierdził, że jest wszystko OK z obiektywem.
Ja tak miałem.
Szkoda czasu i nerwów. Fotki uciekają. Lepiej pozbyć się problemu i poszukać nowej Sigmy ale dokładnie sprawdzając.
Co ciekawe kupiłem też "w ciemno" Tamrona 70-300 USD i Sigmę 10-20 f/3.5 i nie mam z nimi żadnych problemów (100% celność i równomierność kadru). Wcześniej miałem Sigmę 18-50 OS HSM ze światłem 2.8-4.5 i poza kalibracją AF do body (szybko i sprawnie), też żadnych problemów.
Wiec i ja będę musiał wystawić na aukcji...
Byłem w fotojokerze. Pierwsza Sigma z półki działa ok z moim body. Moja Sigma z 700d tez działa prawidłowo. Zaczarowany ten obiektyw ze z moim nie trafia ze wspomaganiem?
W zeszły czwartek wysłałem moją sigmę do kalibracji, dostałem potwierdzenie w piątek, że ją przyjęli. Dzisiaj przyszła paczka i ku mojemu zdziwieniu jest wszystko w porządku. Nie sprawdzałem w świetle dziennym bo już jest trochę za późno ale na statywie i z lampą jest ostra od pełnej dziury i trafia w punkt :) Nie będę musiał wystawiać na allegro i wysyłać komuś paszkwila ;)
Z innych wypowiedzi, w innych tematach wynika, że serwis sigmy kuleje. Ja znalazłem się w gronie osób zadowolonych z ich usługi. Nie zmienia to faktu, że opinie są podzielone 50/50 i 2 razy się zastanowię zanim kupię jakąś sigmę a poważnie myślę o 50 1.4 zamiast prehistorycznego canona...
--- Kolejny post ---
Odebrałeś już ???
Odebrałem wczoraj. Nadal jest jak było. Dzisiaj podpialem inny egzemplarz Sigmy 17-50 w fotojokerze i działała idealnie. Mój nietrafiajacy egzemplarz podpialem pod 700D i tez trafia. Bez względu na to czy wspomaganie jest wlaczone czy nie. Tylko z moim body są takie jazdy :-( Body mam kalibrowane do wzorca. Tamron 70-300, Canon 50 1.8 działają bez problemów.
To zostaje allegro...sprzedasz, stracisz 2-3 stówki i kupisz nowy jak nie masz uprzedzeń. Moze 17-55?
Chyba najlepiej będzie jechać do Warszawy do Sigma Pro Centrum i tam wybrać ze wszystkich sztuk jakie mają :)
Warto dokładać do Canona 17-55 f/2.8 IS USM przy takiej (dobrze działającej :-)) sigmie?
winiarro
29-01-2015, 23:13
Warto dokładać do Canona 17-55 f/2.8 IS USM przy takiej (dobrze działającej :-)) sigmie?
Moim zdaniem nie. Zakładając że trafia i jest ostra to nie ma sensu wymiana. Jedyne w czym jest gorsza to nieistniejące Servo (jeśli focisz coś szybszego niż żółw, np. idącą osobę) oraz kolory. Na moje oko trzeba odejmować zawsze około 300 Kelvinów przy wywoływaniu RAW-a, żeby pozbyć się sra**ki ze zdjęcia, w 17-55 IS nie ma żadnych zafarbów, a AF nadaje się do focenia nie tylko statycznych scen.
Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM Lens Image Quality (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=398&Camera=736&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=729&CameraComp=474&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=0)
...Nie warto
... Tamron 70-300, Canon 50 1.8 działają bez problemów.
Im dłuższy zoom tym mniejsze z nim kłopoty. Najgorzej jest właśnie z takimi zakresami jak 17-50.
--- Kolejny post ---
Moim zdaniem nie. Zakładając że trafia i jest ostra to nie ma sensu wymiana. Jedyne w czym jest gorsza to nieistniejące Servo (jeśli focisz coś szybszego niż żółw, np. idącą osobę) oraz kolory. Na moje oko trzeba odejmować zawsze około 300 Kelvinów przy wywoływaniu RAW-a, żeby pozbyć się sra**ki ze zdjęcia, w 17-55 IS nie ma żadnych zafarbów, a AF nadaje się do focenia nie tylko statycznych scen.
No dawno tak się nie uśmiałem.
Sigmą 17-50 spokojnie można robić sport i nie ma żadnych problemów z balansem bieli. wszystko zależy od światła w jakim robimy: http://www.cobaltsport.blogspot.com/2015/01/wikana-start-lublin-king-wilki-morskie.html
Opisałem mój problem Sigmie Polska i otrzymałem informację, że muszą wyjaśnić sprawę z serwisem a po konsultacjach otrzymam odpowiedź. Zapytali jakie proponuję rozwiązanie. Poinformowałem, że chcę zwrot gotówki. Z uwagi na problem chciałbym osobiście dokonać wyboru w Sigma Pro Centrum w Warszawie. W ciągu kilku dni mają się odezwać. Ciekawe co wymyślą... Jak nic satysfakcjonującego to zostaje allegro :)
RobertON
01-02-2015, 18:31
Ciekawe co wymyślą... Jak nic satysfakcjonującego to zostaje allegro
Tak, a w opisie będzie, że w stanie znakomitym...czy może jednak z uwagą, że sprawiał kłopoty.
Podpialem swoją Sigme pod 600D i takiego problemu jak pod moją 7 nie było.
Opisałem mój problem Sigmie Polska i otrzymałem informację, że muszą wyjaśnić sprawę z serwisem a po konsultacjach otrzymam odpowiedź. Zapytali jakie proponuję rozwiązanie. Poinformowałem, że chcę zwrot gotówki. Z uwagi na problem chciałbym osobiście dokonać wyboru w Sigma Pro Centrum w Warszawie. W ciągu kilku dni mają się odezwać. Ciekawe co wymyślą... Jak nic satysfakcjonującego to zostaje allegro :)
U mnie, jak już pisałem, nie dość, że AF był nieobliczalny to jeszcze miałem rozmycie części kadru.
Też interweniowałem w Sigmie Polska, zajęli się sprawą ale najważniejsza dla nich była opinia serwisu gdyńskiego, wg którego mój obiektyw był doskonały.
W tej sytuacji Sigma Polska umyła ręce i zostało mi pozbycie się klamota.
Obyś miał więcej szczęścia.
Właśnie otrzymałem informacje od serwisu Sigmy z Gdyni. Producent podjął decyzję zwrotu gotówki :-) Kupić przebrana Sigme czy dołożyć do używanego Canona 17-55 IS USM?
=Kupić przebrana Sigme czy dołożyć do używanego Canona 17-55 IS USM?
ja bym przebierał i zakładał nowy temat
RobertON
02-02-2015, 19:01
Właśnie otrzymałem informacje od serwisu Sigmy z Gdyni. Producent podjął decyzję zwrotu gotówki :-) Kupić przebrana Sigme czy dołożyć do używanego Canona 17-55 IS USM?
Pechowo trafiłeś na kiepską sztukę, ale dobrze, że zostanie zwrócona producentowi, a nie trafi "do ludzi".
Skoro tak Ci się przytrafiło z sigmą, to pewnie już tylko Canon.
ja bym przebierał i zakładał nowy temat
Tylko w ten sposób.
Musimy pamiętać, że Sigma najgorzej pracuje w systemie Canona.
Lampa błyskowa + body Canona i Sigma to zagadnienie z pogranicza metafizyki. A z lampami YN, to już prawdziwe VooDoo czary.
Moja Sigma trafi w punkt w trybie Al Servo, ale już na One-Shot tylko w przypadku, gdy auto-zoom dla czujnika lampy jest wyłączony. Bez znaczenia, czy oświetlenie czujnika AF jest włączone, czy wyłączone. Teoria z kolorkiem światła u mnie się nie sprawdza.
W przypadku Canona 85/1,8 USM jest identycznie. Więc chyba Sigma jest tu najmniej winna w całym zestawie body-lampa-obiektyw.
Może to dolegliwość korpusu 7D.
Robiłem ostatnio zdjęcia na balu właśnie takim combo: 7D+Sigma 17-50+YN-565EXII. Było ciemno to fakt ale ok 80% zdjęć mam nieostrych. Przy świetle dziennym jest OK. Jeszcze muszę zrobić jakieś testy plenerowych portretów z błyskiem modelującym bo coś czuję, że 2 niesystemowe urządzenia podpięte do 7D to dla niego za dużo. Chyba jednak będę się musiał rozstać z moją PRAWIE idealnie skalibrowaną i kompatybilną Sigmą.
BTW szwagier ma Sigmę 18-35A na D300s i aż żal mi D ściska jak widzę te foty...
... BTW szwagier ma Sigmę 18-35A na D300s i aż żal mi D ściska jak widzę te foty...
Obiektywy Sigmy najgorzej pracują z systemem Canona i nie jest to żadną tajemnicą. Tak twierdzi znajomy w sklepie foto, który sprzedaje słoiki Sigmy od prawie 15lat.
Co do Sigmy A 18-35/1,8 to już szkła nowszej generacji niż 17-50/2,8 lub 17-35/2,8.