PDA

Zobacz pełną wersję : 7D + Sigma 17-50 f2.8 problem z ostrością

Canon7D
13-01-2015, 16:25
Witam. Mam problem z moim 7D i niechcącą współpracować Sigmą 17-50 f2.8. Sigmę kupiłem niedawno nową, w Polskiej dystrybucji.

Na ogniskowych 17-28 jest piękne mydełko, 28-50 jest OK, wszystko na pełnej dziurze. Co dziwne przy fotografowaniu z lampą na pełnym zakresie jest nieostra. Dodatkowo widzę, że mam problem z BF/FF tylko nie umiem jakoś zrobić mikroregulacji. Ustawiam aparat na statywie, włączam LV, przybliżam maksymalnie i łapie ostrość. Reguluje w menu, ponownie ustawiam ostrość i mimo regulacji jest w innym punkcie niż powinna. Jeśli ustawiam ostrość na danym punkcie wciskam spust do połowy kilka razy pod rząd to za każdym razem aparat ustawia ją w innym miejscu (milimetry) co uniemożliwia dokładną regulację.

Pomożecie?

daris
13-01-2015, 16:55
Wstaw zdjęcie na 17-28.

Prawdopodobnie będziesz musiał wysłać z body do serwisu.

Mike7
13-01-2015, 17:06
Bez zdjęć to ciężko cokolwiek powiedzieć...

Canon7D
13-01-2015, 17:17
Byłem na zewnątrz trochę "potestować" i raczej wydaje mi się, że 7D ma problem z trafieniem w punkt zwłaszcza na małych ogniskowych z pełną dziurą. 1 zdjęcia na ok 10 zrobionych wyszło w miarę ok. To "w miarę" jest pewnie przez moją mniej lub bardziej udaną mikroregulację.
Oczywiście miałem ustawiony punkt centralny, AF punktowy, one shot, przynajmniej 1/100s.

Dla wyższych ogniskowych trafia lepiej ok 2-3 zdjęcia nieostre na 10 - ale takie coś to nie to czego oczekiwałem po 7D!!!

Wieczorem wrzucę jakieś zdjęcia do porównania

aptur
13-01-2015, 17:20
Masz jakiś inny obiektyw? Bo jak dla mnie to wina obiektywu.

salas
13-01-2015, 17:45
sigmy się testuje przy zakupie, wtedy takich wielkich problemów nie ma, a 7d chyba nie znasz skoro piszesz takie rzeczy o jego AF.
Chyba że kupiłeś walniętą puszkę i walnięte szkło.

wyślij do sigmy na kalibrację, jak nie pomogą to NIC NIE POMOŻE :cry:

Canon7D
13-01-2015, 20:36
sigmy się testuje przy zakupie, wtedy takich wielkich problemów nie ma, a 7d chyba nie znasz skoro piszesz takie rzeczy o jego AF.
Chyba że kupiłeś walniętą puszkę i walnięte szkło.

wyślij do sigmy na kalibrację, jak nie pomogą to NIC NIE POMOŻE :cry:

7d nie znam bo mam go kilka dni i dopiero go poznaję.

BTW mam jeszcze kita 18-55, c50 f1.8 i c28-135 - wszystkie są ostre i celne więc to raczej problem sigmy. O dziwo wpiąłem ją pod 600d i śmiga aż miło, tylko z moim 7D ma problem

--- Kolejny post ---

Wysyłam 2 zdjęcia dla porównania

17mm f2.8 1/1000s
http://postimg.org/image/6otabogzv/

50mm f2.8 1/1000s
http://postimg.org/image/56cga2oqf/

Ostrość w obu przypadkach ustawiona na napisy na różowej nakrętce

tlustyx
13-01-2015, 20:41
W 7D masz chyba mikroregulacje obiektywu dla W i T (na szerokim i na długim końcu) Na szerokim masz ff więc przestaw go na W powiedzmy na +10 i sprawdź. Popróbuj.

Canon7D
14-01-2015, 09:14
Niestety nie ma takiej mikroregulacji, wiem że ma ją 1dx i 5d3. W 7d Jest tylko ogólna i pewnie najlepiej sprawdza się dla stałek.

Chyba jednak czeka mnie serwis...

winiarro
15-01-2015, 23:32
Ta sigma zachowuje się na każdym body inaczej. Pod względem af to najgorsze szkło jakie miałem. Już tamron 17-50 jak trafia to z reguły na każdym aparacie. Sigmy 3 testowałem i pod 50d żadna mi nie chciała trafiać na każdej ogniskowej. Sigma kolegi na 40d trafiała w punkt, a na moich 50d i 7d już nie. Tylko serwis Ci pomoże. I przestroga dla innych ze tego szkła pod żadnym pozorem nie kupuje się w ciemno.

Kernel
16-01-2015, 12:06
Tez mam 7D i Sigme 17-50. Świeżo zakupiona trafiała idealnie. Po jakimś czasie okazało się, że jest problem z trafieniem gdy używam lampy błyskowej. Wyłączylem wspomaganie AF w sterowaniu lampa zewnętrzna i teraz trafia. Mimo tego i tak Sigma leży w Gdyni w serwisie.
Twierdzą że coś z tym zrobią :-)

Canon7D
19-01-2015, 20:32
Żałuje, że ją kupiłem bez sprawdzenia. Wcześniej czytałem tylko testy i na tej podstawie zamówiłem ją w Euro i kupiłem. Wyślę na serwis a jak mnie dalej będzie wkurzać to zamienię na Canona 17-55 lub 24-105.

BTW mam na sprzedaż Sigmę 17-50 f2.8, stan idealny ktoś zainteresowany? :mrgreen:

centur
19-01-2015, 20:56
Już tamron 17-50 jak trafia to z reguły na każdym aparacie.
potwierdzam, warunek - dobre światło ...

cobalt
19-01-2015, 21:48
Żałuje, że ją kupiłem bez sprawdzenia...
Tego obiektywu nie można kupić bez sprawdzenia.
Na podstawie testu w Internecie kupiłeś sobie jak książę żonę w średniowieczu (widząc tylko jej portret) :).
Dobre skalibrowanie zooma z aparatem nie jest łatwe. Ciekawe, czy serwisantom będzie się chciało pobawić żeby był ostry na wszystkich ogniskowych.
17-50 to najgorszy przedział do roboty. Im dłuższy zoom tym mniej szans na FF i BF.

Canon7D
20-01-2015, 07:42
No cóż...nie wchodziłem na fora, nie czytałem itd. Myślałem, że nowy obiektyw będzie bez wad. Kupując nowy samochód z salonu nie jedzie się od razu na serwis ustawiać zbieżność? Widocznie z optyką jest inaczej...

cobalt
20-01-2015, 07:50
No cóż...nie wchodziłem na fora, nie czytałem itd. Myślałem, że nowy obiektyw będzie bez wad. Kupując nowy samochód z salonu nie jedzie się od razu na serwis ustawiać zbieżność? Widocznie z optyką jest inaczej...
Z tymi samochodami, to bym uważał. Kobieta kupiła w dobrej cenie samochód i po 2 miesiącach pojawiła się na przedniej klapie wyblakła wielka jedynka. Był to samochód powystawowy wcześniej oklejony folią reklamową.
Z optyką już tak jest, że Canon nie dzieli się wszystkimi zmianami, które dokonuje w nowych aparatach w swoim systemie. Dlatego czasami Tamrony i Sigmy potrzebują regulacji. Najgorzej jak wysyłasz do serwisu i przychodzi odp., że wszystko ma swój zakres regulacji i lepiej już nie będzie.

Canon7D
20-01-2015, 14:00
Na jutro mam zamówionego kuriera, obiektyw jedzie na serwis. Jak odeślą to napiszę co ciekawego wykombinowali specjaliści z Sigmy

Kernel
20-01-2015, 23:42
Napisz później ile się zeszło z kalibracja. Na stronie podają czas 7-14 dni, mój leży u nich od 8 stycznia a dzwoniąc dzisiaj do serwisu otrzymałem informacje ze może technik dzisiaj się nim zajmie.

Canon7D
21-01-2015, 09:00
Wcześniej napisałem do nich maila z uzasadnieniem usterki, poniżej wklejam odpowiedź:

Witam,
Proszę przysłać obiektyw do naszego serwisu w celu wykonania kalibracji
Sigmy. Do obiektywu proszę dołączyć kartę gwarancyjną, dowód zakupu ( może
być kopia), opis usterki oraz dane zwrotne z numerem telefonu.

Aparat należy wysłać wraz z naładowanym akumulatorem oraz zdemontowanymi
paskami.

Czas realizacji usługi to około 7-9 dni.

W przypadku kalibracji gwarancyjnej klient ponosi koszty dostarczenia
zestawu do serwisu.

Sprzęt proszę zapakować tak, żeby nie uległ uszkodzeniu podczas transportu,
nie należy wysłać obiektywu podpiętego pod aparat!

Sprawdź status <http://www.foto-service.pl/claimStatus.php> zlecenia
online.

Jak widać czas oczekiwania to 7-9 dni a tobie mija dzisiaj 9 dzień roboczy więc nie bardzo palą się do roboty ;) Sprawdzałeś status zlecenia w linku powyżej?

Kernel
21-01-2015, 13:31
Sprawdzałem i nawet kilka razy dzwoniłem i dzisiaj tez nic się nie ruszyło.

cobalt
21-01-2015, 13:49
No to muszę powiedzieć, że w Tamronie trochę lepiej to wygląda.
Zgłosiłem usterkę na e-mail. Dostałem nr reklamacji i namiar na kuriera, któremu przekazałem pakę (bory + 17-50/2,8 VC) w poniedziałek.
Przesyłkę zwrotną dostałem po 4 dniach (na koszt serwisu Tamrona). Co prawda uprzedzono mnie, że jeżeli zgłoszenie będzie nieuzasadnione do odeślą mi po opłaceniu kuriera. Czyli w najgorszym przypadku koszt przesyłki w jedną stronę.
Jedyny minusik, to chyba ktoś włożył do aparatu kartę z dużym przebiegiem i licznik przeskoczył mi o prawie 7000 wyzwoleń migawki do przodu :).

darkon
21-01-2015, 17:13
Z optyką już tak jest, że Canon nie dzieli się wszystkimi zmianami, które dokonuje w nowych aparatach w swoim systemie. Dlatego czasami Tamrony i Sigmy potrzebują regulacji.
Canony z Canonami, czy Nikony z Nikonami też dość często wymagają regulacji. Wszyscy maja jakieś swoje dopuszczalne odchylenia i mamy jak mamy, bf/ff albo jeszcze inne paskudztwa.

Kernel
21-01-2015, 18:25
Canony z Canonami, czy Nikony z Nikonami też dość często wymagają regulacji. Wszyscy maja jakieś swoje dopuszczalne odchylenia i mamy jak mamy, bf/ff albo jeszcze inne paskudztwa.

Istotną różnicą jest sposób w jaki dany serwis podchodzi do realizacji. Kalibrowałem body w serwisie Canona na Żytniej, zajęło im to 3 dni robocze i z czystym sumieniem mogę ocenić to na 5. Zarówno kontakt, możliwość dogadania się w razie jakiegoś wcześniejszego odbioru własnego jak i samej kalibracji. Niestety o serwisie Sigmy tego powiedzieć nie mogę :( Dzisiaj mija 14 dzień kalendarzowy a za kalibrację nawet się nie wzięli. Ja rozumiem, że różnie bywa i czasem może się przedłużyć ale tutaj nawet nie otrzymałem żadnej informacji. Może tylko ja tak trafiłem :)

darkon
22-01-2015, 13:07
Kalibrowałem body w serwisie Canona na Żytniej, zajęło im to 3 dni robocze i z czystym sumieniem mogę ocenić to na 5.
Miałem dokładnie tak samo, trzy dni z czego 2 to czas przesyłki. Z kalibracji w serwisie Sigmy korzystałem jakieś 2 lata wstecz, łącznie z czasem przesyłek zajęło to 8 dni, z kalibracji w serwisie Tamrona korzystałem 2 razy, raz zajęło im to z przesyłkami 4 dni, za drugim razem 13. Nie ma reguły.

Kernel
28-01-2015, 19:33
Otrzymałem informację z serwisu, że została wymieniona płyta główna i teraz obiektyw działa prawidłowo - trafia bez względu na włączoną/wyłączona funkcję wspomagania AF. Niestety dzisiaj otrzymałem przesyłkę i po sprawdzeniu widzę, że jest tak jak było. Trafia tylko z wyłączonym wspomaganiem. W karcie gwarancyjnej nie ma wpisu o wymianie płyty głównej tylko sama kalibracja. Mam ten obiektyw od sierpnia 2014 a już 2 razy był w serwisie bezskutecznie (prawie 2 m-ce) - reszta czasu u mnie w domu to zdjęcia testowe... :( Oczywiście bez lampy, z lampa (wspomaganie OFF) działa bez zastrzeżeń. Nie pozostaje nic innego ja wyłączyć wspomaganie? Sigma musi tak mieć?

miki450
28-01-2015, 21:37
Kupiłem w oficjalnej dystrybucji (w ciemno, bez sprawdzania) tą Sigmę i miałem podobnie losowy AF i dodatkowo nieostrą lewą część kadru.
Serwis w Gdyni to jakieś nieporozumienie.
Kalibrują i odsyłają szybko, bez jakichkolwiek śladów na sprzęcie (jakby go w ogóle nie dotykali).
Szkoda, że nieskutecznie.
Bawiłem się w testy naprzemiennie z serwisem aż powiedziałem dość i sprzedałem tą Sigmę.
Po kilku miesiącach kupiłem znowu ale tym razem pojechałem do sklepu i wybrałem z kilku sztuk współpracującą idealnie z moim 60D.
Tobie radzę zrobić podobnie. Szkoda czasu i nerwów na serwis i testowanie.
Ten obiektyw jest świetny ale trzeba go dokładnie wybrać.

Kernel
28-01-2015, 21:47
Tez się zastanawiam nad sprzedażą. A wiesz może jak się sprawuje u nowego nabywcy? Nie zgłaszał problemów po zakupie?

cobalt
28-01-2015, 21:50
Kupiłem w oficjalnej dystrybucji (w ciemno, bez sprawdzania) tą Sigmę i miałem podobnie losowy AF i dodatkowo nieostrą lewą część kadru.
Serwis w Gdyni to jakieś nieporozumienie.
Kalibrują i odsyłają szybko, bez jakichkolwiek śladów na sprzęcie (jakby go w ogóle nie dotykali).
Szkoda, że nieskutecznie.
Bawiłem się w testy naprzemiennie z serwisem aż powiedziałem dość i sprzedałem tą Sigmę.
Po kilku miesiącach kupiłem znowu ale tym razem pojechałem do sklepu i wybrałem z kilku sztuk współpracującą idealnie z moim 60D.
Tobie radzę zrobić podobnie. Szkoda czasu i nerwów na serwis i testowanie.
Ten obiektyw jest świetny ale trzeba go dokładnie wybrać.
No i sprzedając obułeś kogoś w gniota :).
Serwis Sigmy to patałachy w porównaniu z Tamronem.
Kolega walczył z nimi prawie 2 miesiące wysyłając S17-50/2,8 do serwisu i słuchając ich słodkiego pierdzenia. Sprzedawca już chciał oddać mu kasę, ale potrzebował oświadczenia serwisu, że wada nie da się naprawić.
Trochę mnie to dziwi, bo w takim przypadku można domniemywać, że obiektyw nie był w 100% sprawny w momencie zakupu. A to już chyba jest wystarczający powód do unieważnienia umowy kupna-sprzedaży.
W tamtym roku w Euro RTV AGD kolega powiedział mi, żebym sobie kupił u nich obiektyw przez internet, to wtedy mogę oddać (odstąpić od umowy) w ciągu 2 tygodni. Nie posłuchałem i wybrałem dostawę do sklepu. Sprawdziłem i wszystko jest OK.
Uprzedził mnie, że po sprawdzeniu i wyjściu ze sklepu nie mogę go już zwrócić tylko zostaje serwis Canona. Ciekawe, czy to prawda?

miki450
28-01-2015, 22:33
Nabywca mojej Sigmy nie zgłaszał żadnych problemów.
Być może z jego body ta Sigma śmiga bez problemu a na nieostrość nie zwraca uwagi, bo robi przy większych przysłonach.
Nie wiem, tak zgaduję.
Co do domniemanej niesprawności w chwili kupna - to jest domniemanie.
Sprzedawca może zażyczyć ekspertyzę od serwisu a serwis będzie szedł w zaparte i twierdził, że jest wszystko OK z obiektywem.
Ja tak miałem.
Szkoda czasu i nerwów. Fotki uciekają. Lepiej pozbyć się problemu i poszukać nowej Sigmy ale dokładnie sprawdzając.
Co ciekawe kupiłem też "w ciemno" Tamrona 70-300 USD i Sigmę 10-20 f/3.5 i nie mam z nimi żadnych problemów (100% celność i równomierność kadru). Wcześniej miałem Sigmę 18-50 OS HSM ze światłem 2.8-4.5 i poza kalibracją AF do body (szybko i sprawnie), też żadnych problemów.

Kernel
29-01-2015, 08:33
Wiec i ja będę musiał wystawić na aukcji...

Kernel
29-01-2015, 17:35
Byłem w fotojokerze. Pierwsza Sigma z półki działa ok z moim body. Moja Sigma z 700d tez działa prawidłowo. Zaczarowany ten obiektyw ze z moim nie trafia ze wspomaganiem?

Canon7D
29-01-2015, 17:56
W zeszły czwartek wysłałem moją sigmę do kalibracji, dostałem potwierdzenie w piątek, że ją przyjęli. Dzisiaj przyszła paczka i ku mojemu zdziwieniu jest wszystko w porządku. Nie sprawdzałem w świetle dziennym bo już jest trochę za późno ale na statywie i z lampą jest ostra od pełnej dziury i trafia w punkt :) Nie będę musiał wystawiać na allegro i wysyłać komuś paszkwila ;)

Z innych wypowiedzi, w innych tematach wynika, że serwis sigmy kuleje. Ja znalazłem się w gronie osób zadowolonych z ich usługi. Nie zmienia to faktu, że opinie są podzielone 50/50 i 2 razy się zastanowię zanim kupię jakąś sigmę a poważnie myślę o 50 1.4 zamiast prehistorycznego canona...

--- Kolejny post ---

Odebrałeś już ???

Kernel
29-01-2015, 18:04
Odebrałem wczoraj. Nadal jest jak było. Dzisiaj podpialem inny egzemplarz Sigmy 17-50 w fotojokerze i działała idealnie. Mój nietrafiajacy egzemplarz podpialem pod 700D i tez trafia. Bez względu na to czy wspomaganie jest wlaczone czy nie. Tylko z moim body są takie jazdy :-( Body mam kalibrowane do wzorca. Tamron 70-300, Canon 50 1.8 działają bez problemów.

Canon7D
29-01-2015, 18:32
To zostaje allegro...sprzedasz, stracisz 2-3 stówki i kupisz nowy jak nie masz uprzedzeń. Moze 17-55?

salas
29-01-2015, 18:48
sprzedaj i szukaj innej

Kernel
29-01-2015, 21:17
Chyba najlepiej będzie jechać do Warszawy do Sigma Pro Centrum i tam wybrać ze wszystkich sztuk jakie mają :)

Kernel
29-01-2015, 22:56
Warto dokładać do Canona 17-55 f/2.8 IS USM przy takiej (dobrze działającej :-)) sigmie?

winiarro
29-01-2015, 23:13
Warto dokładać do Canona 17-55 f/2.8 IS USM przy takiej (dobrze działającej :-)) sigmie?

Moim zdaniem nie. Zakładając że trafia i jest ostra to nie ma sensu wymiana. Jedyne w czym jest gorsza to nieistniejące Servo (jeśli focisz coś szybszego niż żółw, np. idącą osobę) oraz kolory. Na moje oko trzeba odejmować zawsze około 300 Kelvinów przy wywoływaniu RAW-a, żeby pozbyć się sra**ki ze zdjęcia, w 17-55 IS nie ma żadnych zafarbów, a AF nadaje się do focenia nie tylko statycznych scen.

Canon7D
30-01-2015, 08:06
Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM Lens Image Quality (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=398&Camera=736&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=729&CameraComp=474&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=0)

...Nie warto

cobalt
30-01-2015, 10:07
... Tamron 70-300, Canon 50 1.8 działają bez problemów.
Im dłuższy zoom tym mniejsze z nim kłopoty. Najgorzej jest właśnie z takimi zakresami jak 17-50.

--- Kolejny post ---

Moim zdaniem nie. Zakładając że trafia i jest ostra to nie ma sensu wymiana. Jedyne w czym jest gorsza to nieistniejące Servo (jeśli focisz coś szybszego niż żółw, np. idącą osobę) oraz kolory. Na moje oko trzeba odejmować zawsze około 300 Kelvinów przy wywoływaniu RAW-a, żeby pozbyć się sra**ki ze zdjęcia, w 17-55 IS nie ma żadnych zafarbów, a AF nadaje się do focenia nie tylko statycznych scen.
No dawno tak się nie uśmiałem.
Sigmą 17-50 spokojnie można robić sport i nie ma żadnych problemów z balansem bieli. wszystko zależy od światła w jakim robimy: http://www.cobaltsport.blogspot.com/2015/01/wikana-start-lublin-king-wilki-morskie.html

Kernel
01-02-2015, 15:46
Opisałem mój problem Sigmie Polska i otrzymałem informację, że muszą wyjaśnić sprawę z serwisem a po konsultacjach otrzymam odpowiedź. Zapytali jakie proponuję rozwiązanie. Poinformowałem, że chcę zwrot gotówki. Z uwagi na problem chciałbym osobiście dokonać wyboru w Sigma Pro Centrum w Warszawie. W ciągu kilku dni mają się odezwać. Ciekawe co wymyślą... Jak nic satysfakcjonującego to zostaje allegro :)

RobertON
01-02-2015, 18:31
Ciekawe co wymyślą... Jak nic satysfakcjonującego to zostaje allegro

Tak, a w opisie będzie, że w stanie znakomitym...czy może jednak z uwagą, że sprawiał kłopoty.

Kernel
01-02-2015, 18:43
Podpialem swoją Sigme pod 600D i takiego problemu jak pod moją 7 nie było.

miki450
01-02-2015, 22:00
Opisałem mój problem Sigmie Polska i otrzymałem informację, że muszą wyjaśnić sprawę z serwisem a po konsultacjach otrzymam odpowiedź. Zapytali jakie proponuję rozwiązanie. Poinformowałem, że chcę zwrot gotówki. Z uwagi na problem chciałbym osobiście dokonać wyboru w Sigma Pro Centrum w Warszawie. W ciągu kilku dni mają się odezwać. Ciekawe co wymyślą... Jak nic satysfakcjonującego to zostaje allegro :)
U mnie, jak już pisałem, nie dość, że AF był nieobliczalny to jeszcze miałem rozmycie części kadru.
Też interweniowałem w Sigmie Polska, zajęli się sprawą ale najważniejsza dla nich była opinia serwisu gdyńskiego, wg którego mój obiektyw był doskonały.
W tej sytuacji Sigma Polska umyła ręce i zostało mi pozbycie się klamota.
Obyś miał więcej szczęścia.

Kernel
02-02-2015, 16:51
Właśnie otrzymałem informacje od serwisu Sigmy z Gdyni. Producent podjął decyzję zwrotu gotówki :-) Kupić przebrana Sigme czy dołożyć do używanego Canona 17-55 IS USM?

Sunders
02-02-2015, 17:03
Dołóż do Canona.

becekpl
02-02-2015, 18:28
=Kupić przebrana Sigme czy dołożyć do używanego Canona 17-55 IS USM?
ja bym przebierał i zakładał nowy temat

RobertON
02-02-2015, 19:01
Właśnie otrzymałem informacje od serwisu Sigmy z Gdyni. Producent podjął decyzję zwrotu gotówki :-) Kupić przebrana Sigme czy dołożyć do używanego Canona 17-55 IS USM?

Pechowo trafiłeś na kiepską sztukę, ale dobrze, że zostanie zwrócona producentowi, a nie trafi "do ludzi".
Skoro tak Ci się przytrafiło z sigmą, to pewnie już tylko Canon.

cobalt
02-02-2015, 19:26
ja bym przebierał i zakładał nowy temat
Tylko w ten sposób.
Musimy pamiętać, że Sigma najgorzej pracuje w systemie Canona.
Lampa błyskowa + body Canona i Sigma to zagadnienie z pogranicza metafizyki. A z lampami YN, to już prawdziwe VooDoo czary.
Moja Sigma trafi w punkt w trybie Al Servo, ale już na One-Shot tylko w przypadku, gdy auto-zoom dla czujnika lampy jest wyłączony. Bez znaczenia, czy oświetlenie czujnika AF jest włączone, czy wyłączone. Teoria z kolorkiem światła u mnie się nie sprawdza.
W przypadku Canona 85/1,8 USM jest identycznie. Więc chyba Sigma jest tu najmniej winna w całym zestawie body-lampa-obiektyw.
Może to dolegliwość korpusu 7D.

Canon7D
07-02-2015, 08:37
Robiłem ostatnio zdjęcia na balu właśnie takim combo: 7D+Sigma 17-50+YN-565EXII. Było ciemno to fakt ale ok 80% zdjęć mam nieostrych. Przy świetle dziennym jest OK. Jeszcze muszę zrobić jakieś testy plenerowych portretów z błyskiem modelującym bo coś czuję, że 2 niesystemowe urządzenia podpięte do 7D to dla niego za dużo. Chyba jednak będę się musiał rozstać z moją PRAWIE idealnie skalibrowaną i kompatybilną Sigmą.

BTW szwagier ma Sigmę 18-35A na D300s i aż żal mi D ściska jak widzę te foty...

cobalt
07-02-2015, 09:15
... BTW szwagier ma Sigmę 18-35A na D300s i aż żal mi D ściska jak widzę te foty...
Obiektywy Sigmy najgorzej pracują z systemem Canona i nie jest to żadną tajemnicą. Tak twierdzi znajomy w sklepie foto, który sprzedaje słoiki Sigmy od prawie 15lat.
Co do Sigmy A 18-35/1,8 to już szkła nowszej generacji niż 17-50/2,8 lub 17-35/2,8.