Zobacz pełną wersję : Jakie obiektywy do Canon EOS 70D ?
Cześć. Chcę kupić Canona EOS 70D i dwa obiektywy stałoogniskowe do niego i nie mam pojęcia które wybrać. Szukałem na forum ale nie mogłem znaleźć. Myślałem o 135mm i 28mm. Przeznaczyłbym w porywach nawet 4 tyś. na każdego. Macie jakieś pomysły ? Z góry dzięki.
Hej.
Canon 70D nie wymaga osobnych obiektywów, podejdą wszystkie z mocowaniem ef. Jako że masz nawet 4 tysiące na sztukę, to z 135 nie masz problemu, jest tylko jeden model - 135/2 L.
Z 28 nic nie ma, musisz wybrać pomiędzy 24mm canona a 35mm canona lub sigmy. Nie podałeś żadnych wymagań więc tyle.
Chyba dzisiaj za dużo wina już wypiłem :lol: Jak to nic nie ma z 28? Jest bardzo fajny 28/2.8 IS.
P.S. 28/1.8 to też nie jest jakiś szajs niegodny uwagi.
Jak widać jest w czym wybierać :) Zastanowiłbym się jedynie nad ogniskową 135. Nada się do fotografowania sportu w ciemnej hali (jeśli f/2.0). Poza tym to dość wąsko będzie do czego innego (np. portret). Rozważyć 85 czy nawet 50.
O pardon, ceneo mi nie zafiltrowało, jest 28/2.8 is
słowiczek
13-01-2015, 15:24
Cześć. Chcę kupić Canona EOS 70D i dwa obiektywy stałoogniskowe do niego i nie mam pojęcia które wybrać. Szukałem na forum ale nie mogłem znaleźć. Myślałem o 135mm i 28mm. Przeznaczyłbym w porywach nawet 4 tyś. na każdego. Macie jakieś pomysły ? Z góry dzięki.
Co chcesz focić?
Part 2: Best performing Primes and Zooms - DxOMark (http://www.dxomark.com/Reviews/Best-lenses-for-the-Canon-EOS-70D/Part-2-Best-performing-Primes-and-Zooms)
Part 2 i Part 3, Part 1 od razu do pominięcia. Wszystkie obiektywy z DxOMark Score od 20 w górę są zdecydowanie godne uwagi i powinieneś być z nich bardzo zadowolony.
Nie napisałeś do czego mają być te obiektywy. Jeśli już chcesz wywalić tyle kasy na porządne stałki (co przy 70D jest trochę bez sensu) to kup sobie 35/1,4 i 85/1.8. Jak sobie kupisz FF to będą jak znalazł.
Wybaczcie że nie sprecyzowałem odrazu, 135 chciałem głównie do fotografowania ludzi, z małą głębią, a poza tym odnoszę wrażenie ze im większa ogniskowa to twarz wygląda bardziej naturalnie. i chcę coś do krajobrazów, miasta, wnętrz, stad obiektyw o małej ogniskowej. tylko nie wiem czy nie za duża rozpiętość czy nie zabraknie mi czegoś po środku. No i zalezy mi na w miarę jasnych obiektywach. Jestem amatorem... początkującym, który jeszcze nie do końca jest przekonany co ma być tematem zdjęć, ale na pewno bardziej zależy mi na jakości niż szybkim, mobilnym i niezawodnym fotografowaniu, Aptur czyli ze nie opłaca się kupować dobrych szkiełek do tego body bo poprostu dużo nie zmienią ?
Do portretu kup sobie 85/1.8. Spokojnie wystarczy.
Do miasta,krajobrazów, wnętrz kup sobie zooma. Tutaj wybór jest spory ale ja przyszłościowo kupiłbym coś co fajnie się sprawdzi także na pełnej klatce - Canon 16-35 F4 lub taniej 17-40 F4.
Jeśli zależy tobie na świetle to masz canon 16-35 2.8.
Jesli jeszcze szerzej to jest canon 10-22, tokina 12-24 itp. Ale to szkła tylko pod cropa.
Opłaca się kupować dobre szkła, a 70D to bardzo dobry korpus. Zestaw zaproponowany przez Aptura wydaje się optymalny do Twoich celów, przynajmniej na początek.
Zbyt długa ogniskowa w portrecie też nie jest korzystna.
Grazyna Anna Woroch
13-01-2015, 19:32
Nie będę badać cenowo moich propozycji, bo nie o to tu chodzi. Znane jest powiedzenie, kto tanio kupuje, ten kilka razy kupuje. Zatem :) Kupuj słoiki z półki L. Polecam EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM - tu będziesz miał i portretówkę i sportowy obiektyw, tak poza tym, to jest szkło nie do zajechania, jedno z najlepszych canona. Kup se jeszcze jakąś stałkę - 50/1,4 lub 85/1,2, no dobra, może być ze światłem 1,8. **** nie urywa, ale całkiem przyzwoicie foci się C EF 24-70 mm f/2.8L II USM. Reasumując, kupuj szkła najlepszej klasy i sprawdzone, bo nie wszystkie z czerwonym paskiem są super. Nie rozdrabniaj się na "przejściówki", bo wydasz więcej kasy niż ustawą przewidziane. I jak ktoś już dobrze powiedział - będzie jak znalazł na pełnej klacie. Czego Ci życzę :)
Masz racje, czasami lepiej wydac wiecej ale raz. A co myślicie o tym: Canon EF 135 mm f/2L USM , też da rade na portretach tylko będę musiał robić z dalsza, no ale do makra tez bedzie pasował. co do tych krótkich to sa do wyboru: Canon EF 24 mm f/1.4L USM i Canon EF 16-35 mm f/2.8L USM, zastanawiam się dlaczego zaproponowaleś zmienno ogniskowy. I pytanie czy modele oznaczone EF to full frame ? dziękuję za wszystkie podpowiedzi
Wybaczcie że nie sprecyzowałem odrazu, 135 chciałem głównie do fotografowania ludzi, z małą głębią, a poza tym odnoszę wrażenie ze im większa ogniskowa to twarz wygląda bardziej naturalnie. i chcę coś do krajobrazów, miasta, wnętrz, stad obiektyw o małej ogniskowej.
Bardzo dobre odnosisz wrażenie.
Sprzęt do beauty/fashion - cz. 1: aparat i obiektywy (http://tomaszpluszczyk.pl/jaki-aparat-obiektyw-kupic/)
Możesz przeczytać sobie całość lub od razu iść pod śródtytuł "Obiektyw" i od tego miejsca zacząć lekturę.
Masz racje, czasami lepiej wydac wiecej ale raz. A co myślicie o tym: Canon EF 135 mm f/2L USM , też da rade na portretach tylko będę musiał robić z dalsza, no ale do makra tez bedzie pasował. co do tych krótkich to sa do wyboru: Canon EF 24 mm f/1.4L USM i Canon EF 16-35 mm f/2.8L USM, zastanawiam się dlaczego zaproponowaleś zmienno ogniskowy. I pytanie czy modele oznaczone EF to full frame ? dziękuję za wszystkie podpowiedzi
135 to na cropie IMO zbyt długa ogniskowa. Tak jak pisałem 85mm da tobie ekwiwalent 135 na cropie. Poza tym to naprawdę dobry obiektyw.
Do wnętrz, krajobrazów, miasta, zaproponowałem zooma bo są wygodniejsze i bardziej praktyczne.
Wszystkie szkła EF podepniesz pod FF.
trothlik
13-01-2015, 21:11
135 f2 i 16-35 f2.8
maciek12ss
13-01-2015, 21:24
85 1.8 + 16-35 2.8 II = 1500 + 5300 = 6800 zakładałes wydać 8000 na dwa szkła wiec zostaje 1200 kupisz za to lampę yn568II i dwa wyzwalacze yn622. Zoom 16-35 na cropie da ci w miarę szeroki kąt i szeroki standard w jednym. 85 1.8 do portretu idealne. Oba szkła po przejściu na ff będą dalej bardzo dobre.
kasiorę masz to dorzuć już do 6d :mrgreen: + 16-35 (wybierz sobie światło czy is) + 135 f/2 :mrgreen: zoom na dole zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż jedna stałka ;)
Ja zaproponuję trochę inny zestaw.
Nie napisałeś jakie masz doświadczenie w fotografii, czy masz już jakieś szkła?
Jeśli nie to proponuję na początek zrezygnować ze stałek. Zamiast tego zainwestuj w zmiennoogniskowe - C ef-s 17-55 2.8 i ef 70-200 4.0 is.
Oba mieszczą się w zakładanym budżecie i myślę że wystarczą na długo :-)
totalny amator ze mnie, nie mam doswiadczenia. Teraz mam mętlik w głowie. Albo 70d + ef 16-35 2.8 L + ef 85 1.8 L albo 6D +ef 16-35 2.8L +135 2L. A czy biorac ff nie bede musial ich potem kadrowac albo cos(nie bedzie slabej ostrosci na krawedziach) ?
totalny amator ze mnie, nie mam doswiadczenia. Teraz mam mętlik w głowie. Albo 70d + ef 16-35 2.8 L + ef 85 1.8 L albo 6D +ef 16-35 2.8L +135 2L. A czy biorac ff nie bede musial ich potem kadrowac albo cos(nie bedzie slabej ostrosci na krawedziach) ?
Myślałem, że masz już to 70D.
A co masz teraz za puszkę i szkła ?
no to kup 6d z 24-105 . później będziesz się rozwijać, popstrykasz pouczysz się :)
nie dopiero chcę kupić
Jeśli tak jak pisałeś chcesz robić głównie portret, krajobraz, wnętrza, ulica - kupuj 6D (jeśli ciebie stać).
Jakie obiektywy? 24-105 to nie jest zły wybór jak na jedno uniwersalne szkło, do tego możesz dorzucić 85/1.8
A co masz teraz za puszkę i szkła ?
nie mam żadnej
to ja tu czegoś nie rozumie .
Kasjan
Kasjan jest teraz aktywny
Sprzęt
canon EOS 70D
to ja tu czegoś nie rozumie .
Co w tym dziwnego? Kolega rejestrując się na forum awansem wpisał sprzęt: 70D, który chce/chciał kupić. Nic takiego.
Mariusz_C
13-01-2015, 23:35
Moim zdaniem jeśli masz kasę bierz 6d i 24-105, będziesz miał dobrze i uniwersalnie, pobawisz się, a jest czym, stwierdzisz, że Ci brak czegoś, przejdziesz na szerszy zoom np 16-35 i stałki obowiązkowo 50/1,4 może 50L, 85/1,8 może 85L, może 135L. Może stwierdzisz, że lubisz szeroko i lepiej weźmiesz 24L lub 35L, może stwierdzisz, że najlepiej się czujesz przy 50mm to weźmiesz 50L, albo sigmę art, a może najlepsze będzie 85mm wtedy tylko 85L. Sam dobierzesz pod siebie. Jak zaczniesz od 24-105 to wyrobisz sobie sam opinie czego chcesz. Sprzedasz kupisz nowe lepsze droższe. Ważna jest baza. Ja zaczynałem od cropa i kita, potem przygody z sigmą 24-70 i tamronami, potem 24-105L potem 70-200L4, potem 5d zamiast 350d, potem 17-40L, teraz 5d2 i to co w stopce, jeden zoom szeroki i stałki. Lampy i bajery to dodatki, na początku nie kupuj. Za chwilę się zorientujesz, że Ci potrzebne to sobie kupisz, a jak masz kasę to zawsze parę stówek wyskrobiesz jak się wciągniesz.
Jak się zdecydujesz na cropa, to kupuj szkła pod cropa.
Chyba tak będzie najlepiej, wezmę eos 6d i 24-105. dziękuję wam
I to będzie najlepsze rozwiązanie w Twoim przypadku(Jako początkującego). Później jak trochę "po focisz" to pewnie dojdziesz do wniosku, że przydał by się jakiś długi zoom, jak 70-200 lub dłuższy.