PDA

Zobacz pełną wersję : Czarny pasek, prośba o pomoc

wsikora1987
12-01-2015, 11:30
Witam

Od jakiegoś czasu borykam się z pewnym problemem, mianowicie na każdym zrobionym zdjęciu pojawia mi się czarny pasek u góry kadru poziomego (przy kadrze pionowym pasek jest z boku zdjęcia). Załączam poglądowe zdjęcie ukazujące mój problem.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.tinypic.pl/yvocbfc4a5wi)

Wydaje mi się że będzie to wina migawki, ale może się mylę. Mam również problem z softem(?). Czasami przy załączaniu live view wyskakuje mi błąd, ten sam błąd wyskakuje również po wybraniu za pomocą pokrętła trybu filmowego (pewnie problem z podniesieniem lustra?). Może oba problemy są winą tego samego elementu? Czy ktoś się spotkał z czymś takim? Mój aparat to canon 550d. Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam forumowiczów.

PawelB
12-01-2015, 12:08
Pasek i problem z LV sugerowałby problem z migawką. Gdyby to był problem z lustrem to pasek byłby z drugiej strony. Obraz na matrycy jest odwrócony więc lustro raczej zasłaniałoby dół kadru.

tlustyx
12-01-2015, 12:10
Zdejmij obiektyw, włącz LV lub zrób zdjęcie na długim czasie i obejrzyj w środku, czy migawka całkiem się otwiera, czy lustro się podnosi itp.

wsikora1987
15-01-2015, 10:33
Lustro się podnosi ale zostaje migawka na dole:(. Tak mi się przynajmniej wydaje że nie chowa się do końca... Czyli pewnie jedynie serwis mnie uratuje:(.
Ciekawi mnie ino skąd taka usterka? Dziękuje za pomoc :).

salas
15-01-2015, 10:57
Ile przebiegu?

obcy21
15-01-2015, 11:28
a co za różnica jaki przebieg? i tak jak jest po gwarancji to wymiana będzie płatna.

salas
15-01-2015, 14:14
a co za różnica jaki przebieg? i tak jak jest po gwarancji to wymiana będzie płatna.

Lustro się podnosi ale zostaje migawka na dole:(. Tak mi się przynajmniej wydaje że nie chowa się do końca... Czyli pewnie jedynie serwis mnie uratuje:(.
Ciekawi mnie ino skąd taka usterka? Dziękuje za pomoc :).

Ile przebiegu?

5znaków

cobalt
15-01-2015, 15:22
Niestety modele xxxD nie mają gwarantowanego przebiegu migawki.

salas
15-01-2015, 15:38
wsikora1987 pyta o możliwą przyczynę padnięcia migawki to ja pytam o przebieg, być może był już duży i padła, a może padła sama z siebie, przecież się trafia, że pada i przy kilku tysiącach klapnięć.

słowiczek
17-01-2015, 11:56
Jeżeli aparat nie jest zbytnio zużyty, to dzwoń na serwis. Za body z padniętą migawką za wiele nie weźmiesz.