Zobacz pełną wersję : Nieostre zdjęcia 700D + KIT
szyszmen
11-01-2015, 01:06
Witam
Jestem spotterem i mam mały problem ponieważ zauważyłem że mój aparat a raczej obiektyw "odwala" coś nie tak ponieważ zdjęcie nie jest ostre a właściei obiekt nie jest w całości ostry. Obiektyw nie ma FF ani BF jedynie przy f/4 i 18 mm lekki FF ale rzecz w tym że fotki są nieostre przy f/10 i okolice a przy tej przysłonie nie ma ani BF i FF. Podejżewam że to wina kit obiektywu ale żeby aż tak przykładowe foto
screenSHU - The fastest screen capture ever. (http://scr.hu/2l1a/di58m)
Czerwonym kolorem ostry fragment niebieski nieostry
i teraz tak EXIF fotki
55mm
1/80s
f/5.6
Czego może być to wina bo tak w ustawieniach aparatu mam
Metoda AF FlexiZone - Multi
Działanie AF One SHOT
Pomiar wielosegmentowy
Czytałem trochę i myśle że muszę zmienić One shot naAI Focus lub AI Serwo dobrze myśle ?
Pomiar wielosegmentowy czy zmienić na inny a co z mtodą AF
Kolejne
screenSHU - The fastest screen capture ever. (http://scr.hu/2l1a/exp3s)
Czerwone ostre
Zielone nieostre czemu ?!
Ustawienia te same
Exif
f/10
1/250s
55mm
Nie wiem jestem niby początkujący i wiem że trzeba próbować lecz mało mam okazji i wolę zapytać może ktoś ma lub miał z czymś podobnym doczynienia?
Wina obiektywu, ustawień a może to po prostu zwykłe poruszenie ?!
Pozdrawiam
Szymon
Jeśli oczekujesz, że ktoś Ci odpowie coś sensownego na podstawie takich znaczków pocztowych, to chyba się nie doczekasz;)
Ale uwaga, specjalnie dla Ciebie przełączam na ON tryb "wróżbity Macieja":D
Na podstawie załączonych miniatur śmiem twierdzić, że napis w pierwszym zdjęciu jest już poza głębią ostrości, za to druga miniatura wygląda zupełnie OK. Jak chcesz dowiedzieć się więcej, to zarzuć pełną rozdzielczością zdjęć a wtedy wyłączę tryb wróżbity:mrgreen:
Też jestem spotterem, zapraszam do galerii, ale co do meritum to poza kwestią głębi ostrości przy czasach 1/80 lub 1/250 łatwo zdjęcie po prostu poruszyć...
szyszmen
11-01-2015, 11:51
https://www.dropbox.com/sh/91utw38ka26ue8g/AACvKFs2lPG0szzJX1M2nx2Ta?dl=0
tu są normalne wyeksportowane z rawa
Czyli skrzyżowanie tego, co już napisałem z teorią Bangiego.
Na pierwszym zdjęciu napis znajduje się już poza GO. Drugie zdjęcie lekko poruszone - samolot jednak szybki jest.
Przepraszam za OT, na którym lotnisku były zrobione te zdjęcia?
szyszmen
11-01-2015, 13:04
Czyli jak przymknę przysłonę będzie ok ?
Były robione z Pyrzowickiego lotniska
Z tarasu i polanki
mariusz231
11-01-2015, 13:35
Skroc czas otwarcia migawki, po przez zmiejszenie przyslony nic nie zyskasz...
Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2
Samoloty focę z f otwartym na max do f 8, chyba że panning to czasem mocniej domykane.
Focąc przez szybę też tracisz ostrość trochę.
szyszmen
11-01-2015, 13:56
tak ale przy kiepskim światle skrócenie czasu daje ciemniejsze obrazy czyli trzeba otworzyć przysłone co daje mniejszy zakres GO
Mariusz_C
11-01-2015, 14:08
To zwiększ iso. Na jakim robisz?? Nie napisałeś.
Tak sobie patrzę na drugie zdjęcie i w EXIF widzę tryb naświetlania automatyczny.
Czy robiłeś na pełnym automacie? Jeżeli tak to masz pecha.
Następnym razem ustaw sobie dla przelatującego samolotu Tv, a jak się już zapoznasz z aparatem, to rób na M.
Gdybyś robił świadomie w M, to mogłeś sobie ustawić:
- ISO 200, f/10, t-1/500s, pomiar światła skupiony, AF powiększony centralny (jak coś takiego masz), śledzenie celu Al Servo, wyzwolenie migawki - zdjęcia seryjne (może 1 na 5 byłoby OK).
Nie wiem przy ogniskowej 55mm jak bardzo cropowałeś to zdjęcie. To ma też znaczenie.
mariusz231
11-01-2015, 14:25
Ustaw aparat na przyklad piorytet przyslony tam stala przyslone np 8 tak jak juz padlo i iso w zaleznosci od pogody 400 czy mniej lub wiecej to zalezy od Ciebie, a czas sam sie dobierze, lecz ja bym robil na pelnym manualu i wtedy stale iso oraz przyslona i zabawy czasem migawki, czasami przyslona... Trzeba probowac i bawic sie,,, a czasem dojdzie sie do wpracy :)
Ustaw aparat na przyklad piorytet przyslony tam stala przyslone np 8 tak jak juz padlo i iso w zaleznosci od pogody 400 czy mniej lub wiecej to zalezy od Ciebie, a czas sam sie dobierze, lecz ja bym robil na pelnym manualu i wtedy stale iso oraz przyslona i zabawy czasem migawki, czasami przyslona... Trzeba probowac i bawic sie,,, a czasem dojdzie sie do wpracy :)
Nie wiem ile zdjęć przelatujących samolotów zrobiłeś w życiu, ale z tego co się orientuję, to priorytet czasu jest ważniejszy od przysłony.
Dla tłokowych długi (zdjęcia z zamkniętym wirnikiem), dla odrzutowych krótki. Proponuję raczej Tv, a czy przysłona będzie f/9, czy f/11 to już mniejsze zmartwienie.
Do panoramowania też lepiej Tv lub M niż Av.
--- Kolejny post ---
Można czytać: http://www.canon-board.info/szkola-fotografii-cb-37/lekcja-7-wyklad-8692/
A ja proponuję byś przeczytał tą "Biblię", a z czasem wypracujesz swoje tricki ;)
http://www.canon-board.info/szkola-fotografii-cb-37/lekcja-7-wyklad-8692/
szyszmen
11-01-2015, 15:10
w odpowiedzi na wszystko po kolei
Z auto zrezygnowałem tak szybko jak poznałem i faktycznie może taki mistake był
Iso jak najniższe 100-200
tamte fotki były na 100
" biblię" czytałem
ogólenie najlepiej potestować ale mając 4 przyloty to mało a szkoda jakbym fotki zepsuł na testowanie bo na spotting to od czasu do czasu bo w tym wieku z transportem bieda
Co do focenia to od dłuższego czasu foce na M
EDIT
"AF powiększony centralny "
mam ;
tważ + śledzenie
FlexiZone -Multi
FlexiZone - SIngle
Tryb szybki
to który pod płot najlepszy >?
RobertON
11-01-2015, 15:51
tważ + śledzenie
Jak rany twarz - proszę :)
Za Soltim, Bangim, Robertem i Cobaltem ... a swoją drogą ... na ch...ę Ci ten napis na zdjęciach ... daje poczucie, że umiesz fotografować?
Bez urazy :-)
mariusz231
12-01-2015, 02:02
Nie wiem ile zdjęć przelatujących samolotów zrobiłeś w życiu, ale z tego co się orientuję, to priorytet czasu jest ważniejszy od przysłony.
Dla tłokowych długi (zdjęcia z zamkniętym wirnikiem), dla odrzutowych krótki. Proponuję raczej Tv, a czy przysłona będzie f/9, czy f/11 to już mniejsze zmartwienie.
Do panoramowania też lepiej Tv lub M niż Av.
--- Kolejny post ---
Można czytać: http://www.canon-board.info/szkola-fotografii-cb-37/lekcja-7-wyklad-8692/
No zdjec samolotow malo to fakt i mi sie jeblo oczywicie nie przyslony tylko czasu :)
...Co do focenia to od dłuższego czasu foce na M
EDIT
"AF powiększony centralny "
mam ;
tważ + śledzenie
FlexiZone -Multi
FlexiZone - SIngle
Tryb szybki
to który pod płot najlepszy >?
To ustawienia w trybie Live View jak robisz na wyświetlaczu LCD.
Przeczytaj instrukcję od strony 97 gdzieś do 105 (dasz radę). Tam znajdziesz wiadomości na temat AF w trybie One Shot, Al Servo i Al Focus oraz serii zdjęć.
Bez przyswojenia tych wiadomości z międzynarodowej kariery nici :).
Lv do spotterki nie używa się !!!
Lv do spotterki nie używa się !!!
Bez przesady. Samolot na płycie lotniska można fotografować.
@szyszmen pewnie robi przez wziernik, ale przytacza ustawienia LV, bo nie wie, gdzie szukać tych właściwych :).
mariusz231
12-01-2015, 10:04
Chyba tu trzeba zaczac od poczatku i instrukcji obslugi oraz tego poradnika ktory otrzymal, ja kiedys dawno uczylem sie z poradnika multimedialnego NG wszystko wytlumaczone lopatologiczne i na obrazku :)
szyszmen
12-01-2015, 16:13
Za Soltim, Bangim, Robertem i Cobaltem ... a swoją drogą ... na ch...ę Ci ten napis na zdjęciach ... daje poczucie, że umiesz fotografować?
Bez urazy :-)
A) nie nie daje
B) są moje to są podpisane
C) podoba mi się ta czcionka :)\
I żeby nie spamić post pod postem
LV po 1
jest za wolny na spotterke
tak instrukcię "czytałem" po łepkach ale może wypadało by dokładnie
a fotki tylko wizernik ewentualnie jeżeli statyka to na LV ostrość z łapki na powiększeniu
czytajac twoje posty to widac ze po lebkach to bardzo na wyrost powiedziane