Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana obiektywu EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS na EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM

luso
10-01-2015, 20:02
Drodzy Forumowicze,

W ubiegłym roku na wakcacje zabrałem ze sobą Sigme 18-35mm. Niestety obiektyw ten jest dość cieżki, wiec noszenie go ze sobą po górskich szlakach jest mało komfortowe. Z tego powodu postanowiłem, że w tym roku sigma zostanie w domu, a na wakacje zabiorę canona 18-135 mm (mark I bez STM'a). Na wakacjach robię głównie zdjęcia rodziny i krajobrazów. Po przejrzeniu zdjeć z ubiegłego roku okazuje sie, że:

Nad bałtykiem dużo zdjęć robiłem na ogniskowej 18mm jak i 35mm
Natomiast w górach znaczenie wiecej zdjęć zrobiłem korzystająć z ogniskowej o długości około 35mm

Po tym jak przejrzałem osiągi canona 18-135 w serwisach typu DXO czy the-digital-picture doszedłem do wniosku, że ze zdjęciami krajobrazu na f/8 czy f/11 sobie poradzi. Ale ze zdjęciami przyrody tj. ludzi juz niekoniecznie... bo a nuż będzie go trzeba bardziej otworzyć...

I tu powstała pierwsza koncepcja: aby dokupić kilka obiektywów:

Canon ef-s 10-18mm
canon ef-s 24mm f/2.8 lub ef 35mm f/2 mark 1
tamrona 70-300mm USD VC

Po czym nadeszła chwila refleksji i w mojej głowie pojawiło sie pytanie: "Czy będzie ci się chciało zmieniać obiektywy?". Odpowiedź jest oczywista: Nie. A powyższy zestaw jest wyjątkowo bezużyteczny jeśli nie zakłada się częstszej żonglerki słoikami.

I tak powstała koncepcja nr. 2. Aby zrezygnować z obiektywu szerokokątnego, ponieważ podczas wycieczek górskich w ubiegłym roku częściej używałem ogniskowych około 35mm niż 18mm. Z tego powodu powstała nowa koncepcja:

EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM
canon ef-s 24mm f/2.8 lub ef 35mm f/2 mark 1

Wygląda to trochę lepiej ponieważ cały czas mogłbym miec podpięty do aparatu spacer zoom'a a kilka razy, jak to będzie konieczne podpiąć obiektyw stałoogniskowy (np. podczas ognisk). Problem polega na tym, że cena tak ciemnego obiektywu jest dość wygórowana i zaczyna sie od około 2400 PLN. I tak pojawił się pomysł aby kupic obiektyw używany. W takim przypadku cena obiektywu pewnie oscyluje miedzy 1200-1500 PLN

Na zakończenie tego przydługiego wywodu dwa pytania:

Czy warian nr. 2 jest sensowny czy może jednak zachować mój obiektyw i robić nim zdjęcia?
Jak sie zapatrujecie na zakup EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM, czy teleskopowy mechanizm zoomu nie będzie sprawiał problemów?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam :)

italy
10-01-2015, 20:38
Powiem tak.Na górskie szlaki,i to zarówno i do krajobrazu jak i do sfotografowania ludzi czy zwierząt najlepszym rozwiązaniem jak dla mnie jest tak ponoć nielubiany przez niektórych canon 24-105.Jego światłosiła jest wystarcząjąca do tego rodzaju fotografii.Ogniskowa dla mnie jest odpowiednia,Może ciut ciężki z aparatem,ale gdy Ci to nie odpowiada weź małpkę.Najważniejsze ze odpadło mi dźwiganie jednego czy dwóch obiektywów dodatkowych, a dla mnie ciężar ma duże znaczenie.Bo fotografia w górach to jedynie dodatek, nie jestem tam dla super ujęć,bo musiałbym i dźwigać masę sprzętu dodatkowego,filtry,statyw obiektywy,i poświecić tylko czas na to.Dla mnie góry mają inne znaczenie , fotografia jedynie się tam bawię.
pozdrawiam.

zysk
10-01-2015, 21:06
W ubiegłym roku na wakcacje zabrałem ze sobą Sigme 18-35mm. Niestety obiektyw ten jest dość cieżki
Jeśli 800 g obiektywu ,to dla Ciebie ciężko ,to zmiana obiektywu na 30% lżejszy nic nie zmienia.
Ten leżejszy tez Ciebie sponiewiera w tych górach.

espire
10-01-2015, 23:02
to jeszcze moja wizja
zmiana z 18-135 na 15-85 da Ci poprawę jakości obrazu ale jeśli mówimy o fotografowaniu bez statywu to drgania ręki w wielu sytuacjach zniwelują różnice. Ostatnia kwestia - jakość zdjęć: czy oglądałeś zdjęcia zrobione ze statywu i powiększone do formatu 30x45 cm lub nawet 40x60 cm? Obejrzyj i oceń czy faktycznie potrzebujesz innego szkła. proponuję jeszcze jak tego nie zrobiłeś wyskocz z tym szkłem do studia, zrób fotki ze statywu (dobrego) na najkrótszym czasie synchronizacji z błyskami studyjnymi. Ocenisz na ile szkło się nadaje do fotografowania ludzi. Jeśli wtedy stwierdzisz że oczekujesz lepszej jakości optycznej - pomyśl o zmianie szkła.
ktoś kiedyś napisał że nie ma ostrzejszego obiektywu nad dobry statyw. Coś w tym jest
Swoją drogą często uzyskuję ostrzejsze fotki na 18-135 niż kolega na 15-85. Nie dlatego żeby 18-135 był lepszy ale dlatego że zwracam uwagę na ustawienie ostrości i na poruszenie podczas wykonywania zdjęcia
W temacie jasnego szkła:
Masz świadomość, że używając szkła coprawda jaśniejszego ale bez stabilizacji robiąc bez statywu jednak czasy musisz ustawić krótsze aby zdjęcia były nieporuszone. 18-135 na ogniskowej 18 mm zrobisz zdjęcie z ręki nawet na 1/6 a taki 24 bez stabilizacji

Stafford
11-01-2015, 18:45
Przemyśl jeszcze wersję STM 18-135. Nie miałem wersji pierwszej ale kupiłem ostatnio żonie 700D z 18-135 STM - to jest naprawdę ostre szkiełko.

Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS Lens Image Quality (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=678&Camera=736&Sample=0&FLI=3&API=1&LensComp=809&CameraComp=736&SampleComp=0&FLIComp=3&APIComp=0)

RobertON
11-01-2015, 19:27
Jak sie zapatrujecie na zakup EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM, czy teleskopowy mechanizm zoomu nie będzie sprawiał problemów?

Moje zdanie na temat tego szkła jest ugruntowane - najlepszy obiektyw wakacyjny do cropa.
Optycznie znakomity, średnio wielki i ciężki. Żadnych problemów nie miałem z zoomem.