Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zenitar 16 mm awaria

lensiak77
09-01-2015, 15:35
Cześć wszystkim.
Mam problem z zenitarem 16 mm. Przy intensywnym użytkowaniu i brak mojej czujności przy przechowywaniu obiektywu ''wyparowały'' dwie śrubki mocujące bagnet do pozostałych elementów zenitara.
I tu moje pytanie i prośba o pomoc, byłem w metalowych sklepach i tak małych śrubek nie posiadają , również zegarmistrz rzucił okiem na konstrukcje i fachowo stwierdził że dla niego te śrubki są za duże i posiada ale mniejsze, swoje kroki skierowałem też do sklepu elektrycznego w celu znalezienia konstrukcji/jakiejś kostki która posiada w sobie takowe śrubki i niestety nic nie ma.
Może ktoś z was miał podobny problem albo doradzi mi jak w miarę fachowo sobie z tym poradzić domowym sposobem, tak aby jeszcze nie pukać do drzwi serwisu.
Z góry dzięki za jakieś info, piona.

https://canon-board.info/imgimported/2015/01/281zomd-1.jpg
źródło (http://i62.tinypic.com/281zomd.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2015/01/2rwvztj-1.jpg
źródło (http://i60.tinypic.com/2rwvztj.jpg)

PawelB
09-01-2015, 16:21
Jeśli możesz to wykręć tą ostatnią śrubkę, pomierz suwmiarką i podaj wymiary. Łatwiej będzie pomoc.

salas
09-01-2015, 16:52
Po serwisach foto popytaj, za pare zl powinni sprzedac

lensiak77
09-01-2015, 17:10
Jeśli możesz to wykręć tą ostatnią śrubkę, pomierz suwmiarką i podaj wymiary. Łatwiej będzie pomoc.

no i tu pojawia się zonk bo nie posiadam takiego śrubokręta ;/ dzięki za odp

wojciech794
09-01-2015, 17:19
Spróbuj małym nożykiem odkręcić , mi tak się udało w moim heliosie.

lensiak77
09-01-2015, 17:55
udało się, śrubka ma 0,5cm długości. Obiektyw solidnej roboty a takie pstynki w formie śrubek zamontowane aż dziwne :)

pan.kolega
09-01-2015, 18:47
Jak chcesz próbować szczęścia w dobieraniu śrubek, to możesz nabyć taki zestaw albo podobny:

Amazon.com: HeroNeoÂŽ 800pcs Laptop Screws Set + Screwdriver For IBM Toshiba Sony Dell Samsung Lenovo: Computers & Accessories (http://www.amazon.com/HeroNeoŸ-800pcs-Screwdriver-Toshiba-Samsung/dp/B00G5YWOJU/ref=pd_sim_ac_5?ie=UTF8&refRID=1R665PV07YN3B2314JGM)

Nawiasem mówiac, posiadaczom niektórych laptopów, zwłaszcza Toshiba, którzy władaja śrubokrętem, radzę otworzyć i podokręcać śrubki. Ostatnio miałem przypadek awarii, prawdopodobnie spowodowanej luźnymi śrubkami walajacymi się w środku. Wypadły co najmniej trzy. Niestety naprawa po gwarancji jest często nieopłacalna.

zanussi
09-01-2015, 19:08
może w serwisach rtv agd będą mieli?

lensiak77
09-01-2015, 19:17
pan.kolega nie chce zamawiać tysiąca różnych śrubek bo do tego potrzebuje raptem 2 (jak będą dostępne gdzieś to wezmę kilka sztuk więcej na zapas) ale jest to jakaś myśl więc dzięki. zanussi dziś byłem w sklepie elektrycznym i nawet rozmawiałem z gościem i szukaliśmy czegoś co może posiadać takie śrubki ale niestety nic takiego nie miał ;/

Leon007
09-01-2015, 20:24
Średnica tej śrubki jest ważna - najlepiej zmierzona dokładnie, czyli suwmiarką.

Mariusz_C
10-01-2015, 00:59
nie wiem skąd jesteś ale mam jeden serwis w Wawce co może Ci coś poradzić

daris
10-01-2015, 01:04
Myślę, że miałbym takie śrubki. Coś na pewno bym dobrał. Śruby od laptopa odpadają( za grube ) no może od Sony by podeszły.

cubbus
10-01-2015, 09:20
Ja bym poszedł do pierwszego serwisu foto w okolicy i grzecznie poprosił o skręcenie. Pewnie wyjdzie ze 20-30 zł ale będzie dobrze skręcone i nie odpadnie. Co koledze ze śrubek jak nawet nie ma czym ich wkręcić...

daris
10-01-2015, 12:23
Śrubki wkręca się śrubokrętem :) Cała filozofia. Czyli pozostaje serwis.

tomekqrrr
10-01-2015, 13:00
Jeżeli mieszkasz w jakimś małym miasteczku lub ewentualnie nie chce ci się tracić czasu na chodzenie po sklepach i szukanie to zobacz na znanym portalu aukcyjnym
( wpisz śrubka m.... ( ... zmierz suwmiarką ).
Fakt ze trzeba doliczyć koszt wysyłki ale niekiedy i tak wychodzi taniej niż u siebie w mieście - potrzebowałem kiedyś baterię do światłomierza w analogowym aparaciku no i pierwsze co to oczywiście zegarmistrz. Bateryjkę miał za jedyne 15 zł - po tygodniu bateryjka padła - prawdopodobnie dlatego że leżała u niego dość długo.
Za 12 złotych ( cena z wysyłką ) kupiłem na alledrogo cały blister tych bateryjek ( 9 sztuk chyba).

cubbus
10-01-2015, 17:07
Śrubki wkręca się śrubokrętem :) Cała filozofia.

Przecież napisał kolega:

no i tu pojawia się zonk bo nie posiadam takiego śrubokręta ;/ dzięki za odp

Ale kto by tam czytał cały 1-stronnicowy wątek...

daris
10-01-2015, 23:32
Czytam dokładnie, ale nie mówimy o specjalistycznym sprzęcie lecz o śrubokręcie, który można nabyć za 2 zł w sklepie na rogu.

cubbus
11-01-2015, 00:08
Niby tak. W zależności gdzie mieszka. Albo nie ma na tyle zdolności manualnych. Albo są inne zmienne implikujące takie a nie inne podejście ;)

salas
11-01-2015, 00:50
Bez przesady wkrecic 2 srubki to umie kazdy, byle miec te srubki

Przemek_PC
11-01-2015, 00:52
Przed wkreceniem umoczyc czubek srubki w lakierze do paznokci zeby sie znow sama nie odkrecila.

KOKO74
11-01-2015, 07:52
Oprócz długości śruby ważne są wymiary stożka czyli główki .śruby musza być na tyle duże żeby mocno i solidnie trzymały ( i się nie odkręcały ) a na tyle małe żeby zmieściły się w wyżłobieniu i nie wystawały oraz chadzały po bagnecie
Podsumowując nie tylko jeden wymiar jest ważny

ds74
11-01-2015, 09:31
Jak już mamy być ściśli to ważna jest długość śruby, rodzaj łba, skok gwintu, materiał z jakiego jest wykonana oraz wykończenie powierzchni. Najszybciej udać się do serwisu foto - są to dość specyficzne elementy i w żadnym sklepie elektrycznym takich się nie kupi. I nie wkręca się śrubokrętem tylko wkrętakiem.

daris
11-01-2015, 10:09
Masakra, co jeden to mądrzejszy. Teraz nie wiadomo z jaką siłą przykręcić tą śrubę , przyda się dynamometryczny wkrętak :)

Leon007
11-01-2015, 10:11
I wkręt, nie śruba.
A chlebak służy do noszenia granatów, jak nazwa wskazuje.

daris
11-01-2015, 10:15
W Afganistanie :) :)

ds74
11-01-2015, 10:27
Z wkrętakiem to takie małe ot na rozładowanie atmosfery ;) (ale taka prawda) co nie zmienia faktu ze nie są to "zwykłe" śruby ze sklepu za rogiem. Chociaż daris pewnie i na gwoździe by pozbijał. Żart. A jeśli chodzi o skok gwintu to może to mieć kapitalne znaczenie w tym przypadku. Myślę że będą potrzebne śrubki w systemie metrycznym i ze standardowym skokiem, ale biorąc pod uwagę że jest to obiektyw rosjański to może być różnie i okaże się że "normalnej" śrubki nie da się w niego wkręcić bez uszkodzenia gwintu.

Leon007
11-01-2015, 10:47
A jakby przykleić ten bagnet, a miejsce klejenia zamaskować czarnym papierem?

daris
11-01-2015, 10:58
ds74 nie wyłapałem. Na gwoździe to może nie ale na kołki szybkiego montażu, wersja miniaturowa.

Leno, przypomniały mi się zajęcia z plastyki w szkole podstawowej :) :)

cubbus
12-01-2015, 21:26
Zawsze zostaje poxipol w 10 minut...:D

pan.kolega
12-01-2015, 21:59
Jak już mamy być ściśli to ważna jest długość śruby, rodzaj łba, skok gwintu, materiał z jakiego jest wykonana oraz wykończenie powierzchni. Najszybciej udać się do serwisu foto - są to dość specyficzne elementy i w żadnym sklepie elektrycznym takich się nie kupi. I nie wkręca się śrubokrętem tylko wkrętakiem.

Naajpierw trzeba ustalić, czy to jest śruba czy wkręt. Jeżeli to jest śruba, to korpus obiektywu robi za nakrętkę. Może to jest wyjaśnione w instrukcji.:confused: Czy wkrętak jest odpowiednim narzędziem do wkręcania śrub?:?:

ds74
12-01-2015, 22:34
Jeśli ciągniemy dalej OT. Podając luźną uwagę o wkrętaku miałem na uwadze to że w gronie osób które profesjonalnie i świadomie używają takich narzędzi nie istnieje coś takiego jak śrubokręt. Nazwa wkrętak nie pochodzi od wkręta, a od czynności czyli wkręcania. Wkręcać zaś można praktycznie wszystkie elementy złączne które posiadają jakiś rodzaj gwintu. Nazwy śrubokręt nie znajdziesz także w żadnym katalogu szanującego się producenta narzędzi. Co do korpusu-nakrętki to w większości sytuacji śrub używa się do łączenia elementów bez korzystania z nakrętek więc uwaga nie na miejscu ;)

daris
12-01-2015, 23:04
ds74

śrubokręt - Słowniki PWN (http://sjp.pwn.pl/slowniki/śrubokręt.html)

można używać :) Zresztą wkrętak brzmi średnio ....

ds74
12-01-2015, 23:21
Pewnie że można używać takiej nazwy. Na obiektywy też mówimy np słoik:D

daris
12-01-2015, 23:44
No tak, ale to już nie jest obowiązujący synonim tylko co najwyżej nazwa zamienna używana w wąskiej grupie ludzi.

Pewnie autor wątku już dawno sobie śrubki dobrał :) :)

pan.kolega
13-01-2015, 01:15
Jeśli ciągniemy dalej OT. Podając luźną uwagę o wkrętaku miałem na uwadze to że w gronie osób które profesjonalnie i świadomie używają takich narzędzi nie istnieje coś takiego jak śrubokręt. Nazwa wkrętak nie pochodzi od wkręta, a od czynności czyli wkręcania. Wkręcać zaś można praktycznie wszystkie elementy złączne które posiadają jakiś rodzaj gwintu. Nazwy śrubokręt nie znajdziesz także w żadnym katalogu szanującego się producenta narzędzi. Co do korpusu-nakrętki to w większości sytuacji śrub używa się do łączenia elementów bez korzystania z nakrętek więc uwaga nie na miejscu ;)

Chyba nie masz racji, i to trzeba koniecznie uzgodnić jak się chce naprawić Zenitara. Polskie rozróżnienie między śruba i wkrętem jest chyba takie samo ja angielskie między bolt i screw. I ta różnica, to jest w zasadzie obecność nakrętki czy innego pomocniczego elemmentu. Bo inaczej co?

Niestety, o ile Wikipedia po angielsku od razu próbuje zdefiniować tę różnicę, bo po to się tam zaglada, tekst polski tego jasno nie czyni, co jest pożałowania godne. A jaka jest wg. Ciebie zasadnicza różnica między śrubka a wkrętem? To trzeba ustalić w pierwszej kolejności, kiedy się szuka takiego przedmiotu, bo inaczej można się narazić na lekceważenie i wyśmianie przez fachowców.:lol::oops:

daris
13-01-2015, 02:11
Wkręt to rodzaj śruby.

wkręt - Słowniki PWN (http://sjp.pwn.pl/szukaj/wkręt.html)

Używajmy wkrętaków do wkrętów a śrubokrętów do śrub :) :) :)

lensiak77
15-01-2015, 17:28
Na żytniej mają problem ze śrubką więc mi nie pomogli (sądzę że na pewno mają gdzieś ale jak usłyszeli o obiektywie którego marka nie jest w pakiecie firm który u nich jest serwisowany to sobie dali spokój). Jak uda mi się znaleźć śrubki to dam znać co i jak może to info posłuży kiedyś komuś z podobnym problemem. 5!

ds74
15-01-2015, 18:35
Na forum pentaxa jest człowiek bodajże Grzechotnik który zajmuje się naprawami takich szkielek. Spróbuj u niego.

Naprawiacz
15-01-2015, 20:05
Na żytniej mają problem ze śrubką więc mi nie pomogli (sądzę że na pewno mają gdzieś ale jak usłyszeli o obiektywie którego marka nie jest w pakiecie firm który u nich jest serwisowany to sobie dali spokój). Jak uda mi się znaleźć śrubki to dam znać co i jak może to info posłuży kiedyś komuś z podobnym problemem. 5!

Daj zdjęcie tych "śrubek" i podaj wymiary. Nie sądzę, aby to były wyjątkowo nietypowe wkręty.