Zobacz pełną wersję : Canon 6D - przebiegi powyżej 100 tys klatek
Witajcie :)
Czy są tutaj na forum użytkownicy 6D, którzy nabili ponad 100 tys klatek bez jakichkolwiek problemów z migawką ?
Wydaje mi się że te 100 tys gwarancji producenta to taki pic, żeby jeszcze bardziej zdystansować ten model w stosunku do 5D mkIII.
Moje obydwa 6D dobiły pod 80 tys klatek każdy (sprawdzone - Magic Lantern) po jednym soczystym sezonie i zastanawiam się czy mam zacząć się stresować migawką i lecieć po nowego trzeciego 6D w zapas do torby czy olać temat?
W 5D mkII dobicie do 200 tys klatek było czymś normalnym lecz tutaj na siłę próbuję odszukać oszczędności producenta, które mogłyby mi w tym przeszkodzić a co gorsza - jak już czasem się zdarza - nieszczęścia chodzą parami - paść na obydwu body podczas zlecenia :P
nigdy nie wiadomo bez wzgledu na aparat, czasami potrafi strzelic po 50tys ale widzialem tez 1dynke dochodzaca do 700 tys :O to jak ten aparaty wygladal to inna sprawa ale migawka problemow nie robila :D
slavek_g
08-01-2015, 14:46
Sorka że nie w temacie migawki, ale odnośnie 6D, może ktoś miał podobnie.
Moja puszka ma 2 miesiące, niecały tysiąc przebiegu i mam już pierwszą usterkę 'error 06' przy każdym włączeniu - czyli nie może wykonać czyszczenia matrycy.
Sprawdzałem z podpiętymi obiektywami C, S i bez obiektywu i nic :(
Co prawda error po jakimś czasie znika i da się robić zdjęcia, ale niesmak pozostaje... Chyba czeka mnie wizyta w serwisie :)
To pytanie powinieneś zadać w tym wątku:
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-6d-teraz-juz-naprawde-oficjalnie-86180/index423.html
a nie tutaj ;)
slavek_g
08-01-2015, 15:52
Nie chcę być złośliwy i stukać na siłę postów, ale @5pirit - nie postawiłem znaku zapytania nigdzie, bo o nic nie pytałem, oraz przeprosiłem na samym początku że piszę w niewłaściwym wątku.
Ale dzięki za zwrócenie uwagi, bo faktycznie mogłem to napisać od razu tu gdzie mówisz :)
xxkomarxx
08-01-2015, 20:58
Kolega robi filmy time laps i jego 6d ma juz ok 200tys a moze i wiecej. Pierwsza migawka
W te wakacje była fajna promocja na migawki do 5dmkII w CSI. Coś koło 700-800zł jeśli mnie pamięć nie myli. Może w tym lub kolejnym roku będzie podobnie z 6D ;)
Jestem pod wrażeniem 80k zdjęć na 2 body jednocześnie w jednym sezonie. Współczuję tych wszystkich selekcji, które musiałeś robić;)
100 tys gwarancji producenta
Ostatnio w Saturnie sprzedawca stwierdził jednoznacznie, że canon 6d nie ma gwarancji na migawkę... To jest czy nie?
Nie ma, masz rok gwarancji to wszystko. Kto Wam wcisnal gware na 100 000 klapniec?
Jestem pod wrażeniem 80k zdjęć na 2 body jednocześnie w jednym sezonie. Współczuję tych wszystkich selekcji, które musiałeś robić;)
Spoko - jeszcze obrabiam materiały z końca października i beczeć mi się chce :D Niby duży przebieg ale jak się policzy coś ponad 40 ślubów - prawie wszystkie z plenerami, stałe produktówki w tygodniu i inne klocki to się zbiera momentalnie ;)
I tak zakupię na wiosnę kolejne 6D w zapas dla świętego spokoju, ale liczę że body zrobią drugie tyle co teraz i może nawet jeszcze więcej :)
Spoko - jeszcze obrabiam materiały z końca października i beczeć mi się chce :D Niby duży przebieg ale jak się policzy coś ponad 40 ślubów - prawie wszystkie z plenerami, stałe produktówki w tygodniu i inne klocki to się zbiera momentalnie ;)
.....
What are you waiting for? Expand your business.
Mi padła migawka przy 330 tysiacach
A jaki jest koszt wymiany?
Ostatnio w Saturnie sprzedawca stwierdził jednoznacznie, że canon 6d nie ma gwarancji na migawkę... To jest czy nie?
Od kiedy sprzedawcy w sklepach maja wpływ na warunki gwarancji?
Zapytaj sie u źródła.
Od kiedy sprzedawcy w sklepach maja wpływ na warunki gwarancji?
Zapytaj sie u źródła.
temat był wałkowany wielokrotnie, nikt nigdy nie potwierdził gwarancji na przebieg, masz jakąś inną wiedzę to się podziel konkretami, nie masz wiedzy nie zaciemniaj sprawy takimi pytaniami bo źródło o którym piszesz odpowiada jak pytia delficka (mogę użyć innego porównania ale to jest chyba neutralne politycznie).
Lubię to!
Mam już 12 tys klapnięć migawki, powoli zaczynam się bać. Może sprzedać ? Padła komuś migawka przy takiej ilości zdjęć ? Słyszałem, że wymiana migawki to strasznie duże pieniądze, ogólnie już jestem przerażony i przestałem robić zdjęcia :) :)
Lubię to!
Lubisz to ze padła czy ze padła przy 330 tys?
330 tys to bardzo zacny wynik.
Mam już 12 tys klapnięć migawki, powoli zaczynam się bać. Może sprzedać ? Padła komuś migawka przy takiej ilości zdjęć ? Słyszałem, że wymiana migawki to strasznie duże pieniądze, ogólnie już jestem przerażony i przestałem robić zdjęcia :) :)
Troll :D
W ogóle nie szanujesz swojego aparatu. Po co stukałeś te 12 tys klatek? Wystarczyło po zakupie zrobić kilka fotek linijki i bateryjki, ewentualnie jakieś ramki a'la Janusz Pawlak żeby przekonać sie czy wszystko ok. Potem zamykasz sprzęt w szafie i dopiero piszesz w spokoju posty ma forum.
jak zauważysz ze guma sie odkleja-sprzedawaj
nastepna leci migawka a potem farba
RobertON
11-01-2015, 19:34
Potem zamykasz sprzęt w szafie i dopiero piszesz w spokoju posty ma forum.
He, he muszę się do tej sugestii zastosować.
Otóż to!
W tym kontekście lubię ;)
Złapałem potwierdzone info o dwóch kolejnych przebiegach 200 tys + na pierwszej migawce w 6D. Zakładam że większość użytkowników ma jeszcze dużo zdjęć do 50 tys klatek, choć i tak coś czuję że będzie wysyp używanych 6D na Allegro w tym roku :)
Osoby zarabiające sprzętem foto będą je długo trzymać - body sprzedaje się kiedy w środku pracuje już trzecia migawka i trzeci przebieg po resecie softu dobija do 50 tys :D
Taka sama procedura jak z samochodami :) Podobnie wygląda temat szkieł jak zaczynają tracić na powtarzalności AF - tutaj tyczy się temat stałek - nawet tych ze znaczkiem L jeśli pracowały dużo jako woły robocze.
To co ja mam powiedzieć jak mój 350D ma 17 tysięcy? Idę się pochlastać... ;)
Zawsze możesz wykonać korekcję licznika :)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://tylik.motogrono.pl/files/2009/02/bill.jpg)
To co ja mam powiedzieć jak mój 350D ma 17 tysięcy? Idę się pochlastać... ;)
na trzeciej migawce? to jeszcze można trochę pstryknąć.
na trzeciej migawce? to jeszcze można trochę pstryknąć.
Jeszcze fabryczna :)
Pozdrawiam
jak zauważysz ze guma sie odkleja-sprzedawaj
nastepna leci migawka a potem farba
guma odkleiła sie rok temu, migawka dochodzi obecnie do 400.000. Farba ok... :D
guma odkleiła sie rok temu, migawka dochodzi obecnie do 400.000. Farba ok... :D...a nie masz tam czasami gdzieś na tym aparacie napisu "1D"? ;) Jeśli te wyniki będą się powtarzać to nie ma lepszego aparatu o takim stosunku cena/jakość.
ale ktoś kiedyś pisał też o padniętej migawce <100k więc chyba różnie z tym bywa...
jak w każdym aparacie.. przecież to normalne.
Bo sprzęt się niszczy z nie używania :twisted:
Bo sprzęt się niszczy z nie używania :twisted:
niby żarcik, ale coś w tym jest, ja klepie dużo zdjęć, bardzo dużo, większość z serii po 2-3 sztuki, czasem zdarza się przycisnąć spuść na chwilę dłużej ale to nieczęsto. Tak samo miałem z 7D wcześniej, a jak go sprzedawałem to puściłem do serwisu na wymianę migawki, to powiedzieli że praktycznie nie ma śladów zużycia, a ma za to 277 tysi klepnięć. Wcześniej migawki z 20D i 40D padały mi w okolicach 100 tysi (w 20D - 99 tysi pierwsza a 44 druga) w 40D nie pamiętam ale też jakoś w miarę szybko, a wcześniej robiłem raczej pojedyńcze szoty i dużo mniej zdjęć. Abstrahując od sposobu i ilości zdjęć - ja tam z wytrzymałości migawki w 6D jestem zadowolony :D
Wynik zrobiony w jakies 14 miesiecy :)
pan.kolega
14-01-2015, 00:39
Z tego co wiem i co mi się wydaje, z wyjatkiem starszych korpusów typu 20d, statystycznie więcej niż połowa migawek Canona przeżyłaby ponad pół miliona pstryków, dla droższych korpusów znacznie więcej niż połowa.
Liczby podawane przez Canona to przebieg "gwarantowany" albo czysto marketingowa deklarowana jakość, ale nie jest to bynajmniej, nawet w przybliżeniu, średni czas życia migawki.
Ja nie doszedłem jeszcze żadnym do 15 000 i oczywiście nie wymieniałem nigdy migawki, a mam w tej chwili EOS M 586D. Miałem jeszcze 850D. Szacuję, że siedmioma puszkami zrobiłem nie więcej niż 60 000 zdjęć przez 10 lat, z czego większość to testy i odrzuty.8-)
Więc to problem ciężko pracujacych na kawałek chleba, :cry: wielu amatorów w ogóle nie powinien martwić..8-)
Przemek_PC
14-01-2015, 01:57
Chyba ze amator bierze sie za timelapse lustrzanka.
Wynik zrobiony w jakies 14 miesiecy :)
To mniej wiecej wychodzi zdjecie co dwie minuty :shock:, to chyba nie jedna osoba go obslugiwala :lol:
pan.kolega
14-01-2015, 10:39
Jak ponoć powiedział Cartier-Bresson po francusku oczywiście "Vos 10 000 premieres photos sont les pires" ("Pierwsze 10 000 to Twoje najgorsze zdjęcia").
Ja ciągle jeszcze pstrykam te najgorsze, bo 10 tys. zdjeć jeszcze nie zrobiłem, choć jak pisałem wyżej, migawkę wyzwoliłem może nawet 100 tys. razy w życiu wszystkimi aparatami jakie kiedykolwiek miałem.
Natomiast ci, co już natrzaskali setki tysięcy i miliony teraz już na pewno robią arcydzieła....
Jak ktoś chce wiedzieć czy należy robic bardzo dużo zdjeć czy bardzo mało, tu jest odpowiedź:
Faut-il prendre beaucoup de photos, ou très peuÂ*? (http://apprendre-la-photo.fr/faut-il-prendre-beaucoup-de-photos-ou-tres-peu/)
pan.kolega polecam Ci tą książkę Malcolm Gladwell Poza schematem. (http://http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,2335,Poza-schematem). Czas poświęcony na ćwiczenie i doskonalenie czego ma znaczenie. To powinna być lektura szkolna :)
To mniej wiecej wychodzi zdjecie co dwie minuty :shock:, to chyba nie jedna osoba go obslugiwala :lol:
Uzywałem go tylko ja i nikt wiecej.
scaners3d
15-01-2015, 15:55
Trochę nie zrozumiałem zamysłu autora tematu.
Czy chodzi o to żeby robić mało zdjęć, bo migawka się skończy?
Uważam, ze aparat jest do robienia zdjęć, a nie do "mania go"!!!
Co za sens jest oszczędzać aparat cyfrowy, jak teoretycznie zdjęcia są za darmo (nie licząc ceny zakupu). Jeżeli kupiłem narzędzie to go używam - to jak by kupić wypasioną furę i jeździć okazyjne tylko dlatego, ze opony się pościerają. Bez sensu!
Pozdrawiam
Les
PS.
Niestety są tacy ludzie, którzy będąc w ciekawym miejscu robią 1-2 fotki, następnie chowają aparat. Na pytanie dlaczego nie robisz więcej, udzielają odpowiedzi: - bo migawka się zużyje. Zdarzenie cykliczne i prawdziwe :(
@scaners3d a przeczytales chociaz caly 1 post? chyba nie bardzo bo wiedzialbys ocb autorowi...
Trochę nie zrozumiałem zamysłu autora tematu.
Czy chodzi o to żeby robić mało zdjęć, bo migawka się skończy?
Wystarczyło przeczytać co nieco w wątku :) Po prostu nikt nie chciałby zastać awarii sprzętu na zleceniu, które opiera się na dość rygorystycznej umowie z ponoszeniem konsekwencji za swoje "wybryki" jak i te sprzętu.
Co do ilości zdjęć to robi się tyle ile jest potrzebne - nie ma czegoś takiego jak za dużo czy za mało. Nie zawsze ilość idzie w parze z zarobkiem np z repo ślubnego wychodzi zysk nieco powyżej 1zł za 1 zrobioną klatkę (surowy materiał bez selekcji), a za produktówki można wyciągnąć ponad 100zł za 1 klatkę choć tutaj jeszcze sporo do powiedzenia ma zaawansowana obróbka i często - grafika.
scaners3d
20-01-2015, 21:57
Wystarczyło przeczytać co nieco w wątku :) Po prostu nikt nie chciałby zastać awarii sprzętu na zleceniu, które opiera się na dość rygorystycznej umowie z ponoszeniem konsekwencji za swoje "wybryki" jak i te sprzętu.
Co do ilości zdjęć to robi się tyle ile jest potrzebne - nie ma czegoś takiego jak za dużo czy za mało. Nie zawsze ilość idzie w parze z zarobkiem np z repo ślubnego wychodzi zysk nieco powyżej 1zł za 1 zrobioną klatkę (surowy materiał bez selekcji), a za produktówki można wyciągnąć ponad 100zł za 1 klatkę choć tutaj jeszcze sporo do powiedzenia ma zaawansowana obróbka i często - grafika.
Migawka kończy się w najbardziej nieodpowiednim momencie - czy to jest 100 001 czy 24 999 :(
Tak się zastanawiam teraz czy częstotliwość robienia fotek ma wpływ na "śmierć" migawki - czy dłużej wytrzyma aparat gdzie zdjęcia są robione prawie codziennie (bez szaleństw), czy taki, gdy ktoś "cyka" kilkanaście na miesiąc. Jak by nie było jest to część mechaniczna i może to mieć jakiś wpływ.
Ogólnie nie czekałem na nabicie rekordu przebiegu w 6D i wymieniłem oba body na nowe. Ciekawostka - migawka w jednym padła mi przy 76 tys podczas sesji plenerowej aczkolwiek objawy były widoczne przy krótkich czasach - przepalona górna cześć kadru pod kątem - lamelka miała opóźnienia :)
Maciej Zawada
11-10-2016, 12:01
10D 60 tyś, 20D dokładnie 2 razy 60 tyś - , 40D z aptekarską dokładnością 60 tyś. , 50D sprzedałem przy 120 tyś sprawną , 7D 140 tyś i działa( zostawiłem na zapas ) , 6D obecnie 20 tyś - działa. Aparaty wykorzystuję zawodowo , rocznie około 60 tyś ,nigdy nie robię serii .
Przemasl1985
13-10-2016, 22:52
Canon 6d - komplet, pierwszy właściciel (6558724355) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-6d-komplet-pierwszy-wlasciciel-i6558724355.html#thumb/7)
pięknie wygląda przy tym przebiegu.
Złego słowa nie mogę*powiedzieć*na jakość wykonania, plastików i spasowania 6d. Na dwóch sztukach wykonałem do tej pory szacunkowo po 50k zdjęć i również nigdy nie miałem żadnego problemu z softwarem. Co ciekawe znajomy, który robi nie dużo zdjęć d750 przyznaje, że czasem po prostu się zawiesi w trakcie pracy, ale po wyciągnięciu baterii wszystko wraca do normy. Takie coś zdażyło mi się tylko dwa razy ze starym 5d na drugiej migawce :)
studiopixel
21-11-2017, 01:08
witam
przebieg 6D dobija do 305 000 więc nie ma się czym martwić -pozdrawiam