Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tokina 50-135 a pełna klata

kmphoto
07-01-2015, 00:20
Jako, iż jest to mój pierwszy post - witam wszystkich :).

Co jakiś czas rozglądam się za obiektywami i ostatnio znalazłem za dość fajną kwotę Tokinę 50-135 F/2.8 DX AT-X PRO. Jako zadowolony użytkownik T 28-70 2.8 ATX PRO poszukałem testu tego instrumentu. Okazało się, że ma bagnet EF... jednakże testy które znalazłem były na APS-C, do tego nazwa (DX) wskazuje na brak przystosowania do pełnej klatki. Moje pytanie więc - czy obiektyw da się podpiąć do FF? Bo osiągi ma zacne, fajnie by też uzupełniał moją szklarnię.

busz
07-01-2015, 00:54
Niestety obiektywy "DX" są przeznaczone do pracy z aps-c. Widziałem jak ktoś przerabiał 10-20 do pracy pod FF, ale kończy się to utratą gwarancji. Nawet jak podłączysz to musisz się liczyć z ogromną winietą i zniekształceniami. W Nikonie puszka FX po podłączeniu szkła DX przechodzi w "tryb DX" czyli po prostu korzysta z wycinka matrycy.

kmphoto
07-01-2015, 03:20
Mhm, oczywiście liczę się z winietą... chodzi mi o to czy tylko i wyłącznie jest tego typu uniedogodnienie, czy tak jak w przypadku szerokokątnych obiektywów na m42 może haczyć o lustro ryzykując jego uszkodzenie?

Dzięki za odpowiedź z góry! :)

PawelB
07-01-2015, 09:02
Jest to szkło niepełnoklatkowe ale z bagnetem EF, więc TEORETYCZNIE powinno dać się go podpiąć do FF i nic nie powinno zawadzać. Oczywiście będzie winieta. Przeróbka 10-20 wynika z faktu że tu jest bagnet EF-S którego fizycznie nie da się zapiąć do EF. Tylko Canon wykorzystuje bagnet EF-S w szkłach cropowych.

kmphoto
07-01-2015, 14:01
Ano, jeżeli 10-20 jest EF-S, to się nie dziwię :P (nie sprawdzałem szczerze tego szkła)... wtedy faktycznie może być problem, nawet po przeróbce, bo EF-S mają bardziej wysuniętą soczewkę od strony bagnetu. Do tego jest to szeroki kąt, więc możliwe że problem jest ten sam o którym pisałem z m42.

Czyli Pawle, jak rozumiem jesteś pewien że jedynym problemem szkła z tytułu będą uniedogodnienia związane z zaprojektowaniem szkła pod APS-C?

PawelB
07-01-2015, 15:46
Nie, nie jestem pewien :) Napisałem że teoretycznie nie powinno być problemów. Ale teoria nie zawsze zgadza się z praktyką. Nie miałem do czynienia z tym szkłem.

kmphoto
07-01-2015, 16:09
Właśnie o to mi chodziło - czy testowałeś tego typu rozwiązanie ;). No nic, dzięki za odpowiedź... prawdopodobnie zrezygnuję z tego szkła albo poszukam czy gdzieś mogę je przymierzyć :P

pkoprowski
07-01-2015, 22:35
Tej Tokiny nigdy nie miałem w ręce, więc nie dam Ci gwarancji, ale w sumie trochę podobną Sigmę 50-150/2.8 podpinałem już do pełnej klatki i żadnych problemów nie było, mimo, że też jest projektowana pod APS-C. Nawet winieta nie była jakaś wybitnie straszna. Aż sam się zdziwiłem.

kmphoto
08-01-2015, 00:13
O, wielkie dzięki pkoprowski :). W sumie ta Sigma, jeżeli mówimy o tej samej, to konkurent tej Tokiny. Z tego co w teście wyczytałem S ma lepszy AF, Tokina ostrość.

Mógłbym poprosić Cię o jakąś testówkę na maila: admin@kmphoto.pl? Bo w sumie to możliwe, że zdecyduję się na tą Sigmę - też rozważałem. Wszystko zależy od tego czy ta Tokinka będzie ponownie na aukcji ;).