PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 28-105/2,8-4,0 Aspherical + 70D - Err 01

ogurek
06-01-2015, 17:46
Stara Sigma kupiona jeszcze do analoga podpięta do 70D działa normalnie w trybie wideo, jednak w normalnym trybie po podniesieniu lustra wyskakuje err01 - błąd komunikacji.
To moje pierwsze kroki z cyfrówką i chciałbym wiedzieć czy da się coś z tym zrobić, czy odstawić obiektyw na półkę. Aparat z Sigmą 17-50/2,8 działa bez problemów.

wyszukiwarka nic nie podpowiada

Przemek_PC
06-01-2015, 17:47
Na otwartej calkowicie przyslonie powinien dzialac.

ogurek
06-01-2015, 17:52
fakt, działa
tylko co dalej :(

aptur
06-01-2015, 17:58
fakt, działa
tylko co dalej

Ciesz się małą GO. Będzie działać tylko na max. otwartej przysłonie. Chyba że podepniesz ją do np. D60.

marfot
06-01-2015, 18:34
... chciałbym wiedzieć czy da się coś z tym zrobić, czy odstawić obiektyw na półkę.

Proponuję poeksperymentować jeszcze trochę, żeby się wkurzyć na tyle żeby wywalić ten szajs na śmietnik a nie zajmować miejsce na półce ;).
Ja tak zrobiłem z 3 moimi sigmami.

Przemek_PC
06-01-2015, 18:41
W niektorych starych obiektywach Sigma wymieniala chip i wtedy dzialaly normalnie. Oczywiscie nie we wszystkich starych obiektywach i nie za darmo. Poszukaj informacji o swoim obiektywie w sieci.

słowiczek
09-01-2015, 17:20
fakt, działa
tylko co dalej :(

Dalej dzwonisz do dystrybutora, przedstawiasz problem. Zostaniesz poproszony o nr seryjny obiektywu i mail kontaktowy. Z odpowiedzi dowiesz się czy w twoim szkle można zmienić chip lub płytę w celu przystosowania do posiadanego korpusu. Koszt wymiany chipa ok 300-500pln, jak z płytą, nie wiem. Mz obiektyw musiałby być tego wart, być zadbany, a przede wszystkim dobry optycznie. Na pełnej dziurze ostry?

cubbus
10-01-2015, 09:15
Dalej dzwonisz do dystrybutora, przedstawiasz problem. Zostaniesz poproszony o nr seryjny obiektywu i mail kontaktowy. Z odpowiedzi dowiesz się czy w twoim szkle można zmienić chip lub płytę w celu przystosowania do posiadanego korpusu. Koszt wymiany chipa ok 300-500pln, jak z płytą, nie wiem. Mz obiektyw musiałby być tego wart, być zadbany, a przede wszystkim dobry optycznie. Na pełnej dziurze ostry?

Wymiana czipa za 500 w tym szkle to nie najlepszy pomysł. Podniesie jego wartość 2-krotnie...

słowiczek
10-01-2015, 11:25
Wymiana czipa za 500 w tym szkle to nie najlepszy pomysł. Podniesie jego wartość 2-krotnie...

Dlatego pisałem o tym, że obiektyw musiałby być wart tego oferując np. dobre właściwości optyczne, nienaganną pracę w trudnych warunkach, itp. a i tak nie podniesie to jego wartości, to już obiektyw " dożywotni".