Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : kalibracja obiektywu w 6d

mrenias
06-01-2015, 13:08
Witajcie
Czy znacie na śląsku lub w Krakowie jakiś serwis, który możecie polecić, gdzie skalibrują mi body z obiektywem canona 24L ?

Jeżeli już taki wątek się pojawił to z góry przepraszam, ale szukałem i nie znalazłem :)

Pozdrawiam

Tomek

Bechamot
06-01-2015, 15:58
Witajcie
Czy znacie na śląsku lub w Krakowie jakiś serwis, który możecie polecić, gdzie skalibrują mi body z obiektywem canona 24L ?

Jeżeli już taki wątek się pojawił to z góry przepraszam, ale szukałem i nie znalazłem :)

Pozdrawiam

Tomek

a mozna zapytac z jakiego powodu chcesz oddac do servisu , skoro dokladniej mozna to zrobic samemu w oparciu o taka funkcje w aparacie ?
Zakres nie wystarcza ?

jinks
06-01-2015, 21:47
a mozna zapytac z jakiego powodu chcesz oddac do servisu , skoro dokladniej mozna to zrobic samemu w oparciu o taka funkcje w aparacie ?
Zakres nie wystarcza ?

Może nie dokładniej, ale całkiem nieźle. Tak jak radzi Bechamot zacząłbym od microadjustments w body. Polecam wydrukowanie tablicy FocCal 2.3A3 – czyli XXL – ZTS - Zrób To Sam. Patenty fotograficzne. (http://www.skibek.pl/zts/2012/12/foccal-2-3a3-czyli-xxl/) Jeśli nie pomoże pozostaje tylko Żytnia w Warszawie. Daj sobie spokój z serwisami w KRK i śląsku.

jan pawlak
06-01-2015, 22:08
Albo po prostu kup oprogramowanie, podłącz body do kompa... i "zrobi się samo"

Camera Compatibility - Reikan FoCal Automatic Lens Calibration SoftwareReikan FoCal Automatic Lens Calibration Software (http://www.reikan.co.uk/focalweb/index.php/why/camera-compatibility/)

Bardzo fajne, powtarzalność, pełne info, statystyki, AF centralny i boczne itd

jp

mrenias
08-01-2015, 09:47
Dzięki za info, ale albo nadmiar alkoholu przez święta, albo za mała czcionka w instrukcji, ale nigdzie nie mogę znaleźć tej regulacji :/ body ostrzy mi na 1.4 jakiś 1cm za wcześnie.
Jan Pawlak ta wersja podstawowa mi wystarczy?
Pozdrowionka

Tomek

darkon
08-01-2015, 10:04
Pełna instrukcja obsługi strona 314. Najlepiej kup wersję Plus w niej masz kalibrację w pełni automatyczną, ale jeśli chcesz uczestniczyć aktywnie w procesie kalibracji wystarczy Standard.

mrenias
08-01-2015, 10:22
darkon dzięki faktycznie jest :)
Ale mam jeszcze jedno pytanko, bo ta mikrolegulacja ma wpływ na body czyli jak do 24L wyreguluje, to przesunę automatycznie AF w innych obiektywach :/
A czy da się jakoś to wyregulować, żeby pamiętał ustawienia dla każdego obiektywu z osobna?

namoamo
08-01-2015, 10:36
darkon
A czy da się jakoś to wyregulować, żeby pamiętał ustawienia dla każdego obiektywu z osobna?

Pełna instrukcja obsługi strona 314.
Dostałes nawet nr strony i nadal pytasz?

darkon
08-01-2015, 11:20
darkonA czy da się jakoś to wyregulować, żeby pamiętał ustawienia dla każdego obiektywu z osobna?

od strony 316

mrenias
08-01-2015, 12:35
O Boże nie krzyczcie po mnie :)
W pracy siedzę i wolnej chwili pociągnąłem instrukcję z sieci i doczytałem tylko jeden wątek :)

Dziękuję za pomoc :)

Miłego dnia

RobertON
09-01-2015, 13:14
Można skorzystać z metody opisanej poniżej:

AF microadjustment for the 1Ds mark III, 1D Mk3, 5D Mk2, 7D, 1D X (http://www.northlight-images.co.uk/article_pages/cameras/1ds3_af_micoadjustment.html)

P.S. Tylko nie patrz na te koła, bo może zrobić się nieprzyjemnie.

LadySmaug
29-01-2015, 15:41
Mam pytanko odnośnie kalibracji ale w serwisie. Do mojego 6d dokupilam 85 1.8 i 50 1.4, 85 działa super, ostra od pełnej dziury, niestety z 50 1.4 szału nie ma tyłka nie urywa, jak się przymknie jest ok ale nie tak jak w 85 :D, drugi raz wymieniany i wybierany z najlepszych. Zastanawiam mnie to czy jest sens wysyłać puszkę i oba obiektywy do kalibracji aby jeszcze poprawić ostrość czy dokalibrować z poziomu puszki?

zdebik
30-01-2015, 10:34
Z 50 1.4 otwartym na maxa szalu nie ma niestety :)

mkamelg
30-01-2015, 12:06
Mam pytanko odnośnie kalibracji ale w serwisie. Do mojego 6d dokupilam 85 1.8 i 50 1.4, 85 działa super, ostra od pełnej dziury, niestety z 50 1.4 szału nie ma tyłka nie urywa, jak się przymknie jest ok ale nie tak jak w 85 :D, drugi raz wymieniany i wybierany z najlepszych. Zastanawiam mnie to czy jest sens wysyłać puszkę i oba obiektywy do kalibracji aby jeszcze poprawić ostrość czy dokalibrować z poziomu puszki?

Nie ma sensu wysyłać, dokalibruj tę 50 z poziomu puszki.

igor58
30-01-2015, 12:42
Z 50 1.4 otwartym na maxa szalu nie ma niestety :)

potwierdzam, regulacja nic nie pomoże (choć można spróbować)

MariusWA
30-01-2015, 13:45
Zawsze można ustawić ostrość na powiększeniu przez LV i zobaczyć czy jest ostrzej niż przy ustawieniu przez AF korpusu...
Jeśli ostrzej można kalibrować puszkę jeśli nie znaczy ,że nie warto.