Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sunpak PZ58X

cubbus
29-12-2014, 15:43
Witam wszystkich!

Jestem nowy na forum i nowym użyszkodnikiem systemu Canona.
Mam już w zasadzie wszystkie potrzebne graty ale nie posiadam jeszcze lampki systemowej.
Wiem, że jest teraz cashback na lampę 430 II ale używam lampy mało i szkoda mi wydawać 800 na błyskadełko, które większość żywota przeleży w torbie.

Zastanawiam się nad chińczykami i nawet model YN 500EX jest w pełni kompatybilny z moimi wymaganiami, ale gdzieś przy okazji dokopałem się do tego: SUNPAK PZ 58X (http://www.multifoto.pl/szczegolyProduktu.php?src=skapiec&item=11246&kat=129)

Czy ktoś ma, używa? bo nie ma żadnych opinii o lampie a ja sam mam kilkunastoletniego sunpaka 5000AF ze stopką minolty jeszcze i do analoga. Lampa działa teraz jako manualna na wyzwalaczach, bo szkoda sprzedać za cenę wódki a pancerna jest, bo zleciała przynajmniej 4 razy z wysokości ponad 2m. I działa nadal jak powinna!! i stąd moje wątpliwości , bo od chińczyków zdecydowanie droższa nie jest a jednak to japończyk. Dodatkowo mam jedną manualną chińską lampę i jednak to nie to samo co japońska.

Ewentualnie biorę pod uwagę nissina 700.

Możecie coś poradzić?
Napisać o lampie sunpaka cokolwiek?

Pozdrawiam!

FlatEric
29-12-2014, 18:27
Ja się jeno obawiam, że dzisiejszy Sunpak to już nie jest ta marka, co powiedzmy jeszcze 10 lat temu. :( Onegdaj była własnością Tocada, i rzeczywiście robiła sprzęt najwyższej klasy - że modele 622 czy 120J wspomnę. Później przejęła ją firma Sea&Sea - i w efekcie od kilku lat nawet nie mają pełnej oferty produktów na swojej stronie internetowej, a jej najnowsze produkty to raczej chińczyki - PZ58X podejrzanie przypomina wyglądem Yongnuo.

Marylka
29-12-2014, 19:08
Ewentualnie biorę pod uwagę nissina 700.

Nissin di700 przepala często.
Jak nie chcesz wydawać majątku to polecam Shanny SN600C. Kupiona na ebay, koszt to ok 370zł.

cubbus
29-12-2014, 21:14
Ja się jeno obawiam, że dzisiejszy Sunpak to już nie jest ta marka, co powiedzmy jeszcze 10 lat temu. :( Onegdaj była własnością Tocada, i rzeczywiście robiła sprzęt najwyższej klasy - że modele 622 czy 120J wspomnę. Później przejęła ją firma Sea&Sea - i w efekcie od kilku lat nawet nie mają pełnej oferty produktów na swojej stronie internetowej, a jej najnowsze produkty to raczej chińczyki - PZ58X podejrzanie przypomina wyglądem Yongnuo.

Ten sunpak co posiadam to naprawdę porządna robota. Sanki mi niestety nie pasują i nie mam jak przypiąć, bo pewnie jakbym mógł to bym do 6d nie zawracał sobie głowy lampą z TTL, ale jak mam kupić nówkę to jednak niech będzie już z wszelkimi funkcjonalnościami.

Nissin di700 przepala często.
Jak nie chcesz wydawać majątku to polecam Shanny SN600C. Kupiona na ebay, koszt to ok 370zł.

Nie znam w ogóle firmy ale poczytam. Myślę że dorzucę jednak kilka zł i kupie w PL, z HK lubię zakupy ale kupuję tam raczej rzeczy mniej wartościowe;)

Marylka
30-12-2014, 09:45
SHANNY – SN600C Speedlite Review | FLASH HAVOC (http://flashhavoc.com/shanny-sn600c-speedlite-review/)

Powyżej link to tej lampy (mała recenzja) kilka osób z forum kupiło już ta lampę i są zadowoleni. Ja już mam za sobą jedno wesele i dwa chrzty i powiem że jestem mega zadowolona z tej lampy. Ale jak kto woli... :)

cubbus
30-12-2014, 19:32
SHANNY – SN600C Speedlite Review | FLASH HAVOC (http://flashhavoc.com/shanny-sn600c-speedlite-review/)

Powyżej link to tej lampy (mała recenzja) kilka osób z forum kupiło już ta lampę i są zadowoleni. Ja już mam za sobą jedno wesele i dwa chrzty i powiem że jestem mega zadowolona z tej lampy. Ale jak kto woli... :)

Te lampy w HK są za 90 dol. I to o nie chodzi?

Sławek
06-02-2015, 21:25
Ale trzeba przyznać że ta lampka wygląda bardzo ładnie.

cubbus
06-02-2015, 22:16
Kupiłem w ostateczności YN 565II i jestem raczej zadowolony. Jedyny problem mam taki, że nie odpala z 5DI ale w sumie kupiłem ją do 6D i z tą puszką działa jak potrzeba. Do 5 jeszcze pewnie jakąś lampę dokupię ze wspomaganiem AF na tą chwilę mam sunpak 4000af i spełnia rolę podświetlania af i błysku wypełniającego.

Sławek
06-02-2015, 22:23
Może trzeba zaktualizować firmware w piątce.

cubbus
06-02-2015, 22:51
Może trzeba zaktualizować firmware w piątce.

Chyba mam 1.1.1 ale wyczytałem w mądrych internetach, że ta lampa nie współpracuje i pewnie dokupię inne YN które już zadziała.