PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki teleobiektyw do Canon 70D

multivac
25-12-2014, 21:43
Witam.
Z aparatmi Canon mam do czynienia az dwa dni.
Dostalem od zony pod choinke Canon 70D bo jezdzimy na rajdy i na F1 wiec ktos jej doradzil,ze ten bedzie szybki i odpowiedni.
W zestawie jest obiektyw EFS 18-55 i szukam jakiegos teleobiektywu,ale nie z cen po 10 000 zl.

Myslalem o tym Canon EF 70-200 mm f/4L USM ale wyczytalem,ze nie ma stabilizacji obrazu,wiec ciezko chyba robic fotki z reki aut co jada ponad 200km/h
Potem pomyslalem o ty Sigma AF 150-500 mm f/5-6,3 APO DG OS HSM Canon ale prawde mowiac wolalbym aby mi ktos kto sie zna cos polecil,bo ja mam tylko metlik w glowie.

Z gory dziekuje za sugestie.

zysk
25-12-2014, 21:49
Leniom:zdecydowane :NIE .
Ale sa tzw święta i nawet ze zwierzami sie dogadujemy :mrgreen: .
TELE DO 70D (http://www.cameraegg.org/best-lenses-for-canon-eos-70d/)

Tom77
25-12-2014, 22:12
Witam.
Dostalem od zony pod choinke Canon 70D bo jezdzimy na rajdy i na F1 wiec ktos jej doradzil,ze ten bedzie szybki i odpowiedni.
W zestawie jest obiektyw EFS 18-55 i szukam jakiegos teleobiektywu,ale nie z cen po 10 000 zl.

Myslalem o tym Canon EF 70-200 mm f/4L USM ale wyczytalem,ze nie ma stabilizacji obrazu,wiec ciezko chyba robic fotki z reki aut co jada ponad 200km/h
Potem pomyslalem o ty Sigma AF 150-500 mm f/5-6,3 APO DG OS HSM Canon ale prawde mowiac wolalbym aby mi ktos kto sie zna cos polecil,bo ja mam tylko metlik w glowie.

Jak ktoś ci doradził 70D na rajdy to może i z obiektywem ci pomoże ?
Ja na rajdy i F1 doradziłbym 7d + 100-400
Ja robię z ręki samoloty (obiektywem bez stabilizacji) co lecą szybciej niż F1
Nie dziwię się że masz mętlik w głowie, masz 70D z kitem a chcesz robić rajdy.
Ile masz kasy na szkła, nowe czy używane ?

multivac
26-12-2014, 00:49
Jak ktoś ci doradził 70D na rajdy to może i z obiektywem ci pomoże ?
Ja na rajdy i F1 doradziłbym 7d + 100-400
Ja robię z ręki samoloty (obiektywem bez stabilizacji) co lecą szybciej niż F1
Nie dziwię się że masz mętlik w głowie, masz 70D z kitem a chcesz robić rajdy.
Ile masz kasy na szkła, nowe czy używane ?

Ty mi doradzasz obiektyw ten: EF 100-400/4,5-5,6L IS USM ???
70D zostal wybrany tylko dlatego,ze ma LCD obracany,co duzo ulatwia podczas robienia zdjec w tloku,czyz nie?
Latwiej sie robi zdjecia z gory i z dolu jak sie widzi co sie fotografuje.
Zreszta i na tym forum widze,ze duzo ludzi woli 70D od 7D,ale to jak z autami,kazde auto ma swojego zwolennika.
Kolego,a samolot przelatuje 20 metrow od Ciebie i robisz mu zdjecia?
Do tej pory na rajdach uzywalem Olympusa E500 co juz jest starociem,wiec ni pisz mi ze 70D to kit,...
Interesuje mnie nowy,ale jak wspomnialem wczesniej,nie 10 000zl bo amatorem jestem i zdjecia uzywam tylko dla wlasnych potrzeb.

Leniom:zdecydowane :NIE .
Ale sa tzw święta i nawet ze zwierzami sie dogadujemy .

Super doractwo,jestes tek leniwy,ze tylko przekierowania umiesz zapodawac,a nazywasz kogos innego leniwcem.
Co mi dala twoja strona?
Nic... ale ty zablysles :-)
To taki zarcik,bo sa swieta i nawet swinie glos maja

salas
26-12-2014, 01:29
Nie ma to jak milo zaczac na forum. Czytaj co ludzie do Ciebie pisza, czytaj ze zrozumieniem, wyciagaj wnioski i dopiero odpisuj. KIT TO OKRESLENIE OBIEKTYWU DOLACZANEGO DO ZESTAWU CZYLI TWOJEGO 18-55
Ja bym byl za 70-200 f2.8 lub wlasnie 100-400, na pewno nie za ta sigma o ktorej pisales.

multivac
26-12-2014, 02:34
Nie ma to jak milo zaczac na forum. Czytaj co ludzie do Ciebie pisza, czytaj ze zrozumieniem, wyciagaj wnioski i dopiero odpisuj. KIT TO OKRESLENIE OBIEKTYWU DOLACZANEGO DO ZESTAWU CZYLI TWOJEGO 18-55
Ja bym byl za 70-200 f2.8 lub wlasnie 100-400, na pewno nie za ta sigma o ktorej pisales.

Witaj.
Masz racje,moze za bardzo mnie poniosly nerwy,ale co to za doractwo,jak ktos daje linka do obiektywow,to tak jak bym podal linka do strony z autami i sam wybieraj.
Co do KIT to fakt,nie zalapalem.... ten obiektyw po prostu dawali w zestawie i tyle.

Teraz nie wiem dokladnie czy mowisz o EF 70-200/2,8L IS II USM ....obiektywie co kosztuje 8000 zl..... duzo,czy miales na mysli ten:
EF 70-200/2,8L USM bo ten to okolo 4.400 zl
A z drugiej strony 100-400 to chyba dla amatora za wysoka polka?!

PS.
Nie mialem zamiaru nikogo urazic.

Fotopstryczek
26-12-2014, 02:52
Nikt nie wybierze ogniskowych za Ciebie. Ktoś może na rajdach używać fisha 8mm a inny tele 200mm.

Na twoim miejscu kupiłbym do zestawu 50mm 1.8 II oraz 70-200 F2.8 (jeśli budżet nie pozwala to najtańsza wersja czyli F4.0 bez IS).
50mm 1.8 to tak do zabawy, tani jest zrobisz zdjęcie żonie ;)

becekpl
26-12-2014, 04:08
Ty mi doradzasz obiektyw ten: EF 100-400/4,5-5,6L IS USM ???
70D zostal wybrany tylko dlatego,ze ma LCD obracany,co duzo ulatwia podczas robienia zdjec w tloku,czyz nie?
Latwiej sie robi zdjecia z gory i z dolu jak sie widzi co sie fotografuje.
Zreszta i na tym forum widze,ze duzo ludzi woli 70D od 7D,ale to jak z autami,kazde auto ma swojego zwolennika.
Do tej pory na rajdach uzywalem Olympusa E500 co juz jest starociem,wiec ni pisz mi ze 70D to kit,...
Interesuje mnie nowy,ale jak wspomnialem wczesniej,nie 10 000zl bo amatorem jestem i zdjecia uzywam tylko dla wlasnych potrzeb.

Super doractwo,jestes tek leniwy,ze tylko przekierowania umiesz zapodawac,a nazywasz kogos innego leniwcem.
Co mi dala twoja strona?
Nic... ale ty zablysles :-)
To taki zarcik,bo sa swieta i nawet swinie glos maja
świnie nawet mogą pisać
nie umiesz czytać ze zrozumieniem wiec ciężko będzie pomoc
a i nie jesteś pierwszy ,który szuka zooma
przejrzyj forum, jak czegoś nie rozumiesz to spytaj nas albo mamy
dasz rade
święta są

mareqm
26-12-2014, 08:45
Kup najjaśniejszy obiektyw na jaki Cię stać.
Do zdjęć samochodów w ruchu potrzebne są krótkie czasy naświetlania.Stabilizacja obiektywu nic tu nie pomoże, samochodu nie "ustabilizuje".
Polecam poczytać nieco o podstawach fotografii, np. zależnościach pomiędzy czasem a przysłoną.

cobalt
26-12-2014, 09:19
Witam.

Sprawa jest bardzo prosta. Niestety jednym obiektywem nie ogarniesz tematu F1 i rajdy samochodowe. Z bardzo prostego powodu. Na torze F1 podczas wyścigu fotograf znajduje się daleko od bolidu, a na rajdzie samochodowym czasami kilka metrów od pojazdu.
Wszystko też zależny od tego jak rajd chcesz pokazać i jakie techniki Cię interesują. Czy robisz fotkę z bliska w szerokim ujęciu, czy stawiasz na panoramowanie, a może zbliżenie nadjeżdżającego samochodu.
Na początek zerknij sobie: http://www.canon-board.info/pozostale-galerie-29/rajdy-samochodowe-zdjecia-i-komentarze-max-800px-97017/ i http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/jaki-obiektyw-na-rajdy-31103/ .
Na Rajdzie Nadwiślańskim używałem głównie Canona 70-200/2,8 L USM i Sigmy 17-50/2,8 OS HSM, ale i fish np Samyang 8/3,5 CSII byłby wielce pomocny. Posiadanie stabilizacji nie przeszkadza w sportach motorowych przy panoramowaniu, bo czasy są długie (1/125, 1/160s).
Co do F1 to byłem 2 lata temu w sezonie ogórkowym na Nazionale di Monza. Jeździły sobie treningowo jakieś motocykle. Tu 70-200 to stanowczo krótki zoom. Lubię ciasne kadry i dlatego wiem, że Canon 100-400 byłby OK, no może Canon 300/4,0 w ostateczności.
Na początek zainwestuj w 70-200 będzie w miarę uniwersalny.

słowiczek
26-12-2014, 10:09
W fotografii są pewne zasady i prawdy oczywiste, które są takie same bez względu na markę sprzętu, a zamrożenie ruchu czy panoramowanie w każdym systemie wymaga tej samej wiedzy. Miałeś E500 przecież robiłeś jakieś zdjęcia, więc powinieneś wiedzieć co było ok, a czego ci brakuje. Nie ma też czegoś takiego jak obiektyw dla amatora do sportu. Obiektyw to narzędzie, musisz dobrać właściwe do wykonania konkretnej pracy, w tym przypadku zdjęć. Tu właśnie c100-400 jest jak najbardziej na miejscu. Jeżeli wydaje ci się na zdjęciu zbyt skomplikowany, kup obiektyw dla początkujących, niech to będzie c70-300 is usm. Po pierwszych zdjęciach będziesz wiedział czego ci brakuje. Przyłóż się i poczytaj trochę wątki na forum, zarówno w tym dziale, jak i w samych obiektywach. Są też galerie userów zajmujących się sportem, popatrz, zapytaj o konkretne sytuacje. I nie unoś się zbędnie. To nie jest właściwy sposób komunikowania się na forum. Pozdrawiam

multivac
26-12-2014, 13:19
Witam.

Nikt nie wybierze ogniskowych za Ciebie. Ktoś może na rajdach używać fisha 8mm a inny tele 200mm.

Na twoim miejscu kupiłbym do zestawu 50mm 1.8 II oraz 70-200 F2.8 (jeśli budżet nie pozwala to najtańsza wersja czyli F4.0 bez IS).
50mm 1.8 to tak do zabawy, tani jest zrobisz zdjęcie żonie ;)

Dziekuje za podpowiedz,nie chodzi mi tu za bardzo o pieniadze,tylko wiem,ze temat obiektywow jest duzy a sa tu profesjonalisci i moga polecac obiektywy za XXXXXXX tysiecy.

świnie nawet mogą pisać
nie umiesz czytać ze zrozumieniem wiec ciężko będzie pomoc
a i nie jesteś pierwszy ,który szuka zooma
przejrzyj forum, jak czegoś nie rozumiesz to spytaj nas albo mamy
dasz rade
święta są

Pozostawie to bez komentarza bo znowu kogos sie tu zrazi..

Kup najjaśniejszy obiektyw na jaki Cię stać.
Do zdjęć samochodów w ruchu potrzebne są krótkie czasy naświetlania.Stabilizacja obiektywu nic tu nie pomoże, samochodu nie "ustabilizuje".
Polecam poczytać nieco o podstawach fotografii, np. zależnościach pomiędzy czasem a przysłoną.

Zdecydowanie musze poczytac,bo nie stane sie w jeden dzien fotografem :-)

Sprawa jest bardzo prosta. Niestety jednym obiektywem nie ogarniesz tematu F1 i rajdy samochodowe. Z bardzo prostego powodu. Na torze F1 podczas wyścigu fotograf znajduje się daleko od bolidu, a na rajdzie samochodowym czasami kilka metrów od pojazdu.
Wszystko też zależny od tego jak rajd chcesz pokazać i jakie techniki Cię interesują. Czy robisz fotkę z bliska w szerokim ujęciu, czy stawiasz na panoramowanie, a może zbliżenie nadjeżdżającego samochodu.
Na początek zerknij sobie: http://www.canon-board.info/pozostale-galerie-29/rajdy-samochodowe-zdjecia-i-komentarze-max-800px-97017/ i http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/jaki-obiektyw-na-rajdy-31103/ .
Na Rajdzie Nadwiślańskim używałem głównie Canona 70-200/2,8 L USM i Sigmy 17-50/2,8 OS HSM, ale i fish np Samyang 8/3,5 CSII byłby wielce pomocny. Posiadanie stabilizacji nie przeszkadza w sportach motorowych przy panoramowaniu, bo czasy są długie (1/125, 1/160s).
Co do F1 to byłem 2 lata temu w sezonie ogórkowym na Nazionale di Monza. Jeździły sobie treningowo jakieś motocykle. Tu 70-200 to stanowczo krótki zoom. Lubię ciasne kadry i dlatego wiem, że Canon 100-400 byłby OK, no może Canon 300/4,0 w ostateczności.
Na początek zainwestuj w 70-200 będzie w miarę uniwersalny.

Dziekuje kolego,ta podpowiedz na pewno mi pomoze.
Faktycznie,latwiej bylo wpisac "jaki obiektyw na rajdy" ale fora to nie moja mocna strona,zawsze sie na nich gubilem.
W pierwszej kolejnosci skupie sie na obiektywie do rajdow bo zaliczam kilka w roku,a z obiektywem na F1 to poczekam,bo na ogol tylko raz w roku odiwedzam ta impreze,no,chyba ze w 2016 roku Robert powroci.

Bardz Tobie dziekuje

W fotografii są pewne zasady i prawdy oczywiste, które są takie same bez względu na markę sprzętu, a zamrożenie ruchu czy panoramowanie w każdym systemie wymaga tej samej wiedzy. Miałeś E500 przecież robiłeś jakieś zdjęcia, więc powinieneś wiedzieć co było ok, a czego ci brakuje. Nie ma też czegoś takiego jak obiektyw dla amatora do sportu. Obiektyw to narzędzie, musisz dobrać właściwe do wykonania konkretnej pracy, w tym przypadku zdjęć. Tu właśnie c100-400 jest jak najbardziej na miejscu. Jeżeli wydaje ci się na zdjęciu zbyt skomplikowany, kup obiektyw dla początkujących, niech to będzie c70-300 is usm. Po pierwszych zdjęciach będziesz wiedział czego ci brakuje. Przyłóż się i poczytaj trochę wątki na forum, zarówno w tym dziale, jak i w samych obiektywach. Są też galerie userów zajmujących się sportem, popatrz, zapytaj o konkretne sytuacje. I nie unoś się zbędnie. To nie jest właściwy sposób komunikowania się na forum. Pozdrawiam

Masz racje,nie potrzebnie sie unioslem,ale jak ktos pyta jakiego SUV-a wybrac to nie podaje sie linka do otomoto.pl bo co to za pomoc i wzlaszcza jak ktos kogos nazywa leniwecem a sam pomaga w ten wspomniany sposob.

Tak,widze,ze temat mnie przerasta i zdecydowanie musze duzo poczytac.
Dziekuje za podpowiedzi,wezme je sobie do serca i postaram sie ogarnac temat.

Tych co urazilem,przepraszam,ale wspomnialem wczesniej,ze nie mialem takiego zamiaru.

Milych Swiat w dalszym ciagu

zysk
26-12-2014, 16:05
Pytanie nie do mnie,ale tak ,tak można robić zdjęcia samolotów z 20 m i to nawet w locie :D .

--- Kolejny post ---

Super doractwo,jestes tek leniwy,ze tylko przekierowania umiesz zapodawac
Aha ,miałem wymienić te wszystkie obiektywy ? :roll: .
Strona ,którą sugerowałem pooglądać daje wiecej informacji/wiedzy niż subiektywne oceny amatorów( od jakości po ceny) .

--- Kolejny post ---

Jak na tak poważne obycie ,przedstawiasz bardzo mocne subiektywne opinie :shock: .
To ode mnie.
Jeśli przeczytałeś ,to co pisali koledzy,wybór zamyka sie Tobie błyskawicznie .

chrisNI
26-12-2014, 16:55
Witam.

To po Swietach wielka rzesza ludzi pstryknie kilka fotek... nowa lustrzanka :) Fascynacja potrwa jakis miesiac a potem padnie pytanie: no kurcze , mam luszczanke, jestem pro , a te moje zdjecia jakos tak wygladaja dziwnie normalnie nie jak te zdjecia robia te fotografy z gazet? Napewno maja jeszcze lepsze luszczanki, echhhhh
I w kolejnym miesiacu 50% luszczanek wyladuje w szafach, 25% bedzie zastepowac kompakcika na imprezkach, 24% bedzie obrazana , ze aparat jest zwyczajnie do niczego, a 1% pozostanie w rekach pasjonatow :)

Masz lustro Canona trzeci dzien, na dodatek kupiony przez zone w prezencie :) Musisz wiedziec ze wejscie w jakokolwiek system to jak malzenstwo w ktore bedziesz musial inwestowac. Dobre szklo to podstawa, twoja zona tez nie bylaby zadowolona z pierscionka z tombaku. Szkla dziela sie na dobre i tanie i nie ma tu znaczenia czy strzelasz amatorsko czy prezentujesz wyzszy poziom. Ja rowniez jestem amatorem i inwestuje w szkla systemowe L bo to mi pozwala uniknac wiele niepotrzebnych pytan i problemow. Jesli chcesz dlugie szklo systemowe to najtaniej 70-200/4 L bez IS, drozej 70-200/4 z IS. ja wyznaje inna polityke i kupuje szkla najlepsze w swej klasie bo puszke wymienisz (mam 60D a dokupilem FF 6D) a szkla pozostana. Jesli zalezy ci na doskonalym obrazku to 70-200/2,8 mark II to swieta trojca Canona i tylko twoj wybor czy chcesz z IS czy bez.
Celujesz w fotografie sportowa a to jedna z najbardziej chlonnych jesli chodzi o finanse ... do tego zly wybur puszki (wybrany przez twoja malzonke) IMHO powinienes wymienic na 7D. Pozdrawiam

aptur
26-12-2014, 17:19
[

Nie słuchaj tych wszystkich bzdurnych porad, że powinieneś wymienić puszkę. 7D jest owszem lepszy ale spokojnie dasz radę z 70D. 70-200 F4 to dobre szkło. Kupuj i ciesz się zdjęciami.

słowiczek
26-12-2014, 18:05
...poza tym stabilizacją ruchu nie zamrozisz. Krótki czas i pełny otwór.

Tom77
26-12-2014, 18:27
Tak,widze,ze temat mnie przerasta i zdecydowanie musze duzo poczytac.
Dziekuje za podpowiedzi,wezme je sobie do serca i postaram sie ogarnac temat.

Tych co urazilem,przepraszam,ale wspomnialem wczesniej,ze nie mialem takiego zamiaru.

Milych Swiat w dalszym ciagu

Chyba nikt się tutaj nie obraził poza tobą :)
Jeżeli na forum samochodowym spytasz jakiego kupić suva to zapewniam cię, że na 100% dostaniesz kilka ogólnych linków albo twój post "oleją"
W pierwszej odpowiedzi dostałeś od kolegi "zysk" fajnego linka - trzeba było poczytać.
Ja ci dam też ogólny link: Obiektywy - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/obiektywy.html) - poczytaj o obiektywie/obiektywach które chcesz kupić, które ci doradzają inni

multivac
26-12-2014, 18:43
[

Nie słuchaj tych wszystkich bzdurnych porad, że powinieneś wymienić puszkę. 7D jest owszem lepszy ale spokojnie dasz radę z 70D. 70-200 F4 to dobre szkło. Kupuj i ciesz się zdjęciami.

Witam.
I tak wlasnie zrobilem,jakims dziwnym trafem wpadlem na ogloszenie od kobiety co jej ukradli aparat i zostaly obiektywy i za fajna cene sprzedaje Canon 70-200 F4

Masz lustro Canona trzeci dzien, na dodatek kupiony przez zone w prezencie :) Musisz wiedziec ze wejscie w jakokolwiek system to jak malzenstwo w ktore bedziesz musial inwestowac. Dobre szklo to podstawa, twoja zona tez nie bylaby zadowolona z pierscionka z tombaku. Szkla dziela sie na dobre i tanie i nie ma tu znaczenia czy strzelasz amatorsko czy prezentujesz wyzszy poziom. Ja rowniez jestem amatorem i inwestuje w szkla systemowe L bo to mi pozwala uniknac wiele niepotrzebnych pytan i problemow. Jesli chcesz dlugie szklo systemowe to najtaniej 70-200/4 L bez IS, drozej 70-200/4 z IS. ja wyznaje inna polityke i kupuje szkla najlepsze w swej klasie bo puszke wymienisz (mam 60D a dokupilem FF 6D) a szkla pozostana. Jesli zalezy ci na doskonalym obrazku to 70-200/2,8 mark II to swieta trojca Canona i tylko twoj wybor czy chcesz z IS czy bez.
Celujesz w fotografie sportowa a to jedna z najbardziej chlonnych jesli chodzi o finanse ... do tego zly wybur puszki (wybrany przez twoja malzonke) IMHO powinienes wymienic na 7D. Pozdrawiam

Z pewnoscia jest duzo racji w tym co piszesz,ten aparat polecil znay czlowiek z opisywania rajdow,wiem i tez powiedzial,ze 7D moze by byl lepszy,moze,ale 70D jak wspomnialem ma obracany LCD co pomaga przy zdjeciach z dolu lub z gory.
Jest jak jest,mam taki jaki mam,sam go chcialem sobie kupic,ale zona mnie wyprzedzila.

Zawsze zdjecia robilem tylko dla wlasnego uzytku i nawet moim E500 ladne wychodzily,wiec mysle,ze tu tez bede zadowolony.

Chyba nikt się tutaj nie obraził poza tobą :)
Jeżeli na forum samochodowym spytasz jakiego kupić suva to zapewniam cię, że na 100% dostaniesz kilka ogólnych linków albo twój post "oleją"
W pierwszej odpowiedzi dostałeś od kolegi "zysk" fajnego linka - trzeba było poczytać.
Ja ci dam też ogólny link: Obiektywy - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/obiektywy.html) - poczytaj o obiektywie/obiektywach które chcesz kupić, które ci doradzają inni

Ciesze sie,ze nikt sie nie obrazil,ja sie tylko troche zirytowalem i na 100% nie potrzebnie.

Dziekuje Wszystkim za podpowiedzi.
Wiec co kupie wpierw,a w miare jedzenie pewnie bedzie wiekszy apatyt.

słowiczek
26-12-2014, 18:46
To masz też ciekawego i pomocnego sznurka ode mnie:)
Fotopolis – Obiektywy w fotografii sportowej (http://www.fotopolis.pl/n/7365/obiektywy-w-fotografii-sportowej/)
Jakie szkła miałeś na e500?

multivac
26-12-2014, 18:59
To masz też ciekawego i pomocnego sznurka ode mnie:)
Fotopolis – Obiektywy w fotografii sportowej (http://www.fotopolis.pl/n/7365/obiektywy-w-fotografii-sportowej/)
Jakie szkła miałeś na e500?

Dwa co byly w standarcie pakietowym 14-45 ; 40-150 oraz dokupiony potem 70-300 i jego tez sprzedalem na jesien koledze.

Tom77
26-12-2014, 19:09
Dwa co byly w standarcie pakietowym 14-45 ; 40-150 oraz dokupiony potem 70-300 i jego tez sprzedalem na jesien koledze.

Z tym obiektywem nawet w 15% nie wykorzystałeś jego potencjału
E500 to bardzo udany model, szczególnie z 12-60 lub 14-54

multivac
26-12-2014, 19:51
Z tym obiektywem nawet w 15% nie wykorzystałeś jego potencjału
E500 to bardzo udany model, szczególnie z 12-60 lub 14-54

Pewnie masz racje,chodz moze nie do konca bo sluzyl mi od 2006 roku i zrobilem nim duzo zdjec fajnych ,tylko czesto mi sie za wolny wydalwal,z pewnoscia przy zmianie obiektywow byloby lepiej.

W kazdym razie wlasnie kupilem nowy obiektyw Canon 70-200 f/4 i czas pokaze co bedzie dalej.

Dzieki za podpowiedzi.