PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwny artefakt, odbicie od sensora?

sqward
23-12-2014, 01:35
Witam,
Proszę o spojrzenie na poniższe zdjęcie. Odrócony duch budynku występuje tylko na zdjęciu, w rzeczywistości go nie było ;)
Spotkaliście się z czymś takim? Czy powodem była przesłona f2.8?

https://www.flickr.com/photos/mburas/15463605903/in/photostream/

Z góry dziękuję.

piast9
23-12-2014, 09:44
Miałeś filtr na obiektywie?

Bechamot
23-12-2014, 10:05
Witam,
Proszę o spojrzenie na poniższe zdjęcie. Odrócony duch budynku występuje tylko na zdjęciu, w rzeczywistości go nie było ;)
Spotkaliście się z czymś takim? Czy powodem była przesłona f2.8?

https://www.flickr.com/photos/mburas/15463605903/in/photostream/

Z góry dziękuję.

takie odbicia sie zdazaja sie , ale sa widoczne dopiero przy silnym kontrascie.

to jest odbicie od matrycy , pozniej ponownie od ktorejs z soczewek od strony wewnetrznej i ponownie zostaje naswietlona matryca w innym miejscu tym padajacym odbiciem od siebie samej .
zdaza sie . niestety na matrycach tak jest . na szczescie nie przy kazdym motywie jest to widoczne, ale odbicie od matrycy wystepuje zawsze.

sqward
23-12-2014, 11:40
piast9: miałem filtr UV.

Bechamot
23-12-2014, 11:59

pamietasz jaki ? - jakiej marki ? - cos lepszego , czy raczej dolna polka?

CrazzyIwan
23-12-2014, 12:20
Moim zdaniem, najtańsze uv marumi potrafi taki efekt stworzyć.

Wysłane z Motoroli przez Tapatalk.

Bechamot
23-12-2014, 12:26
Moim zdaniem, najtańsze uv marumi potrafi taki efekt stworzyć.

Wysłane z Motoroli przez Tapatalk.

tak filtry bez powlok odblaskowych , lub z marnymi potrafia cos takiego dac.
i to dziala tak , ze od matrycy sie te mocne swiatla w jakiejs czesci odbija , specjalnie tego nie widac , trafiaja na jakas powierzchnie np filtra albo przymknietej przyslony i odbijaja sie ku matrycy.
powstaja wtedy takie duchy.
tutaj raczej nie od przyslony , gdyz nie widac nigdzie ksztalt przyslony.
slaby filtr moze byc powodem.

sqward
23-12-2014, 13:16
Bechamot: mój filtr to "Hoya Pro1 Digital 72mm MC UV[0]"

Kupiłem bardzo tanio. Z tego co wyszukałem w internecie wnioskuję to był to filtr orginalny, ale może jednak podróbka.

Za tym artykułem, wygląda, że wszystko się zgadza:
HOYA Pro1 Digital Fake Filters Found (http://www.ephotozine.com/article/hoya-pro1-digital-fake-filters-found-19275)

Może to jednak 20 letnia konstrukcja EF200mm f2.8L II?

cobalt
23-12-2014, 13:36
20 lat - konstrukcje z lat 90-tych są dość udane. Mam 70-200/2,8 z 96` i jest OK.
Wygląda to na jakieś wewnętrzne odbicie.
W przypadku tego typu zdjęć spokojnie można filtr zdjąć i założyć zaślepkę na wizjer.

piast9
23-12-2014, 16:13
Nie wykluczam odbicia od matrycy ale ja jeszcze sprawdziłbym ten filtr.

Mogę się mylić ale nie potrafię sobie wyobrazić tego by światło odbite od matrycy a potem od jakiejś granicy w obiektywie dało potem niezniekształcony obraz. Te granice zazwyczaj nie są płaskie. A filtr jest.

Bechamot
23-12-2014, 17:46
Nie wykluczam odbicia od matrycy ale ja jeszcze sprawdziłbym ten filtr.

Mogę się mylić ale nie potrafię sobie wyobrazić tego by światło odbite od matrycy a potem od jakiejś granicy w obiektywie dało potem niezniekształcony obraz. Te granice zazwyczaj nie są płaskie. A filtr jest.

to moze byc rowniez odbicie od wewnetrzej powierzchni filtra - trudno powiedziec. wyglada to tak , jakby czesc swiatla odbitego od matrycy ponownie do niej trafilo.
to sie zdaza , wcale nie tak rzadko.

cubbus
23-12-2014, 20:21
Tokina tak robi w każdym szkle. IMO to odbicie wewnątrz obiektywu. Odpowiedni kąt padania światła i warunki spowodowały projekcję na matrycy. Można to uważać za wadę ale może też dodawać 'uroku' zdjęciom ;)