Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lampa dla mnie

ds74
20-12-2014, 20:05
Proszę o informacje (takie z praktyki) od posiadaczy lamp, pomocne przy wyborze urządzenia dla mnie.
W sumie wielkich wymagań nie mam ale są dla mnie ważne rzeczy z którymi lampa musi dobrze radzić sobie w praktyce (nie na papierze)
- lampa będzie pracować głównie na aparacie w ttl-u w trybie "odbijania" światła od sufitów ścian itd. - musi dobrze trzymać poziom naświetlania przy zdjęciach "odbitych" i mieć dobry zakres ruchu palnikiem
- musi mieć hss
- GN w granicach 50
- dobrze aby miała metalową stopkę
Wszelkie tryby wyzwalania zdalnego, na drugą kurtynę itp. nie są konieczne.

jinks
20-12-2014, 20:08
wypisz-wymaluj canon 580exII

ds74
20-12-2014, 20:13
Tak wiem 600 też by była. Zapomniałem podać przedział cenowy - nowa i nie może przekroczyć tysiąca - im mniej oczywiście tym lepiej.

tlustyx
20-12-2014, 21:09
YN 568 exII
Co do poziomu naświetlania jak to nazwałeś to nie wiem od czego to jest zależne czy od lampy czy aparatu, ale YN naświetla tak samo jak C 430exII, czyli zależnie od fotografowanej sceny. Jeśli ktoś stanie blisko, wejdzie w kadr np. w białej bluzce to tył będzie niedoświetlony, dlatego często lepiej używać M.

ds74
20-12-2014, 21:18
Ok rozumiem, ale nie chodzi mi o to że nie umiem stosować korekty w zależności od jasności obiektu. Bardziej mam na myśli że dana lampa paląc na wprost naświetla dobrze a obracając palnik ma na przykład tendencje do notorycznego niedoświetlania i do tego w sposób mało powtarzalny. Nie wiem czy się jasno wyraziłem.

Ligo
20-12-2014, 21:53
Jasno. Ale te typy tak mają. Lampy Canona w TTL-u potrafią świrować, gdy odchylisz palnik do góry. Dlatego po krótkim używaniu pozbyłem się 430EXII.
Dokładne i powtarzalne naświetlenia uzyskiwałem w tym przypadku z lamp Nikona i Metza serii 45 w trybie A.
A więc coś za coś. Pewne ograniczenia w zamian za dokładne naświetlenie, albo utykająca nowoczesność. Szczególnie w zakładanym budżecie.

ds74
20-12-2014, 22:08
Będę musiał się dokładniej przyjrzeć metzom.

robson999
20-12-2014, 23:40
Jasno. Ale te typy tak mają. Lampy Canona w TTL-u potrafią świrować, gdy odchylisz palnik do góry. Dlatego po krótkim używaniu pozbyłem się 430EXII.
Dokładne i powtarzalne naświetlenia uzyskiwałem w tym przypadku z lamp Nikona i Metza serii 45 w trybie A.
A więc coś za coś. Pewne ograniczenia w zamian za dokładne naświetlenie, albo utykająca nowoczesność. Szczególnie w zakładanym budżecie.

Czy mógłbyś opisać dokładniej jak wygląda to niedoświetlenie w ETTL. W jakich warunkach fotografujesz? Czy to jakieś wydarzenia, czy imprezy, czy może portret?
Ja mam 430EXII oraz YN 568EXII no i wydaje mi się że naświetlają w miarę równo.

Ligo
21-12-2014, 00:19
No właśnie problem polega na tym, że lampa nie powinna naświetlać w miarę równo, tylko w punkt.
Swego czasu pracowałem F90X z SB24, później SB25. I tutaj zarówno w TTL-u, jak i w A błysk był zawsze w punkt. Dlatego zostawiłem sobie SB25 do wykorzystania z innym sprzętem.
Przy zakupie cyfrowego Canona zamówiłem też 430-tkę. Po parunastu próbach w typowym pokoju dałem za wygraną i oddałem lampę sprzedawcy. Właśnie w warunkach, o których mówimy lampa dawała dwa, trzy razy na kilkanaście zdecydowanie niedoświetlone zdjęcia. I to o kilka działek. SB25 w trybie A zapięta do Canona nie robiła takich numerów. Naświetlenie zawsze było przewidywalne i precyzyjne, pomimo pewnych ograniczeń.
Zaznaczam, że to są moje doświadczenia i niekoniecznie muszą się pokrywać z innymi.

bogdanj
21-12-2014, 10:03
Uzywam phottix mitros ttl ma wszystko co wymieniłes za 849zl lub phottix mitros plus za 1199zl ma wbudowane zdalne sterowniki wiecej na stronie notopstryk.pl

ds74
21-12-2014, 11:49
Ten Photix wygląda jak kolejny klon 580. Jaka jest jakość wykonania, spasowanie, materiały...?

bogdanj
21-12-2014, 20:43
Jakosc wykonania, materiał oraz spasowanie na wysokim poziomie nic nie skrzypi trzymajac w dłoni czuje sie solidne wykonanie wg mnie do pracy jak i jakosci wykonania nie mozna sie przyczepic warta swojej ceny polecam miałem przed nia chinczyka YN ta jest napewno lepiej wykonana

Gall_Anonimowy
22-12-2014, 17:05
Mitros jest super wykonany i solidny. Mam dwa z przygodami (spadł na bruk ze statywu oraz utopił sie w jeziorze) i dla mnie lepiej błyska niż 580II. Przypomina z wyglądu 580II ale ma inne menu, dla mnie prostsze. Zwykły Mitros kosztuje teraz 849 zł i chyba jest to lepsze rozwiązanie niż Metz.

ds74
22-12-2014, 19:22
Testowo zdecydowałem się na YN-500EX. GN 53 - wystarczy, HSS jest. Jak będzie działać w praktyce - jak nie sprawdzę to się nie dowiem. Fotozakupy sprzedają to teraz za śmieszne 439 zł. Jak mi się nie spodoba to mam klienta który obiecał odkupić za 400 i będę szukał dalej.

salas
22-12-2014, 19:38
500ex nie wyzwala na drugą kurtynę ze starym 5d - reszta funkcji działa prawidłowo.
A ja ciągle szukam jakiejś niesystemowej taniej lampki z HSS ale tak żeby wszystko włącznie z wyzwalaniem na drugą kurtynę działało na starej 5tce :( ktoś zna taką lampę?
Te jakieś nowe wynalazki PIXEL MAGO? ktoś zaproponował Meike MK-600? może to? ktoś wie? ktoś testował? :c

ds74
22-12-2014, 19:57
Akurat dla mnie wyzwalanie na drugą kurtynę jest bez znaczenia.