Zobacz pełną wersję : Lampa dla mnie
Proszę o informacje (takie z praktyki) od posiadaczy lamp, pomocne przy wyborze urządzenia dla mnie.
W sumie wielkich wymagań nie mam ale są dla mnie ważne rzeczy z którymi lampa musi dobrze radzić sobie w praktyce (nie na papierze)
- lampa będzie pracować głównie na aparacie w ttl-u w trybie "odbijania" światła od sufitów ścian itd. - musi dobrze trzymać poziom naświetlania przy zdjęciach "odbitych" i mieć dobry zakres ruchu palnikiem
- musi mieć hss
- GN w granicach 50
- dobrze aby miała metalową stopkę
Wszelkie tryby wyzwalania zdalnego, na drugą kurtynę itp. nie są konieczne.
wypisz-wymaluj canon 580exII
Tak wiem 600 też by była. Zapomniałem podać przedział cenowy - nowa i nie może przekroczyć tysiąca - im mniej oczywiście tym lepiej.
YN 568 exII
Co do poziomu naświetlania jak to nazwałeś to nie wiem od czego to jest zależne czy od lampy czy aparatu, ale YN naświetla tak samo jak C 430exII, czyli zależnie od fotografowanej sceny. Jeśli ktoś stanie blisko, wejdzie w kadr np. w białej bluzce to tył będzie niedoświetlony, dlatego często lepiej używać M.
Ok rozumiem, ale nie chodzi mi o to że nie umiem stosować korekty w zależności od jasności obiektu. Bardziej mam na myśli że dana lampa paląc na wprost naświetla dobrze a obracając palnik ma na przykład tendencje do notorycznego niedoświetlania i do tego w sposób mało powtarzalny. Nie wiem czy się jasno wyraziłem.
Jasno. Ale te typy tak mają. Lampy Canona w TTL-u potrafią świrować, gdy odchylisz palnik do góry. Dlatego po krótkim używaniu pozbyłem się 430EXII.
Dokładne i powtarzalne naświetlenia uzyskiwałem w tym przypadku z lamp Nikona i Metza serii 45 w trybie A.
A więc coś za coś. Pewne ograniczenia w zamian za dokładne naświetlenie, albo utykająca nowoczesność. Szczególnie w zakładanym budżecie.
Będę musiał się dokładniej przyjrzeć metzom.
robson999
20-12-2014, 23:40
Jasno. Ale te typy tak mają. Lampy Canona w TTL-u potrafią świrować, gdy odchylisz palnik do góry. Dlatego po krótkim używaniu pozbyłem się 430EXII.
Dokładne i powtarzalne naświetlenia uzyskiwałem w tym przypadku z lamp Nikona i Metza serii 45 w trybie A.
A więc coś za coś. Pewne ograniczenia w zamian za dokładne naświetlenie, albo utykająca nowoczesność. Szczególnie w zakładanym budżecie.
Czy mógłbyś opisać dokładniej jak wygląda to niedoświetlenie w ETTL. W jakich warunkach fotografujesz? Czy to jakieś wydarzenia, czy imprezy, czy może portret?
Ja mam 430EXII oraz YN 568EXII no i wydaje mi się że naświetlają w miarę równo.
No właśnie problem polega na tym, że lampa nie powinna naświetlać w miarę równo, tylko w punkt.
Swego czasu pracowałem F90X z SB24, później SB25. I tutaj zarówno w TTL-u, jak i w A błysk był zawsze w punkt. Dlatego zostawiłem sobie SB25 do wykorzystania z innym sprzętem.
Przy zakupie cyfrowego Canona zamówiłem też 430-tkę. Po parunastu próbach w typowym pokoju dałem za wygraną i oddałem lampę sprzedawcy. Właśnie w warunkach, o których mówimy lampa dawała dwa, trzy razy na kilkanaście zdecydowanie niedoświetlone zdjęcia. I to o kilka działek. SB25 w trybie A zapięta do Canona nie robiła takich numerów. Naświetlenie zawsze było przewidywalne i precyzyjne, pomimo pewnych ograniczeń.
Zaznaczam, że to są moje doświadczenia i niekoniecznie muszą się pokrywać z innymi.
Uzywam phottix mitros ttl ma wszystko co wymieniłes za 849zl lub phottix mitros plus za 1199zl ma wbudowane zdalne sterowniki wiecej na stronie notopstryk.pl
Ten Photix wygląda jak kolejny klon 580. Jaka jest jakość wykonania, spasowanie, materiały...?
Jakosc wykonania, materiał oraz spasowanie na wysokim poziomie nic nie skrzypi trzymajac w dłoni czuje sie solidne wykonanie wg mnie do pracy jak i jakosci wykonania nie mozna sie przyczepic warta swojej ceny polecam miałem przed nia chinczyka YN ta jest napewno lepiej wykonana
Gall_Anonimowy
22-12-2014, 17:05
Mitros jest super wykonany i solidny. Mam dwa z przygodami (spadł na bruk ze statywu oraz utopił sie w jeziorze) i dla mnie lepiej błyska niż 580II. Przypomina z wyglądu 580II ale ma inne menu, dla mnie prostsze. Zwykły Mitros kosztuje teraz 849 zł i chyba jest to lepsze rozwiązanie niż Metz.
Testowo zdecydowałem się na YN-500EX. GN 53 - wystarczy, HSS jest. Jak będzie działać w praktyce - jak nie sprawdzę to się nie dowiem. Fotozakupy sprzedają to teraz za śmieszne 439 zł. Jak mi się nie spodoba to mam klienta który obiecał odkupić za 400 i będę szukał dalej.
500ex nie wyzwala na drugą kurtynę ze starym 5d - reszta funkcji działa prawidłowo.
A ja ciągle szukam jakiejś niesystemowej taniej lampki z HSS ale tak żeby wszystko włącznie z wyzwalaniem na drugą kurtynę działało na starej 5tce :( ktoś zna taką lampę?
Te jakieś nowe wynalazki PIXEL MAGO? ktoś zaproponował Meike MK-600? może to? ktoś wie? ktoś testował? :c
Akurat dla mnie wyzwalanie na drugą kurtynę jest bez znaczenia.