Zobacz pełną wersję : Teleobiektyw do canona 70d, prośba o poradę
Czołem Panowie i Panie,
Jestem świeży na forum i fotografią zajmuję się całkowicie amatorsko (zabawa od około 7 miesięcy), takie hobby dla odbicia od szarej codzienności.
Mam do was prośbę, zastanawiam się nad zakupem teleobiektywu do Canona 70D, ciężko mi sprecyzować do czego będzie w głównej mierze wykorzystywany bo jestem w fazie bawienia się wszystkim :-) Chciałbym porobić fotki księżyca oraz zdjęcia przyrody i trochę sportów motorowych bo to akurat druga pasja.
Jesteście w stanie coś sensownego polecić, w miarę uniwersalnego czym można by się pobawić i porobić fajne zdjęcia?? Cena… Ciężko powiedzieć, chce kupić coś fajnego co posłuży jakiś czas i da fajne efekty ale nie chciałbym wydawać 30tyś…
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Michał
canon 70-200 F4 jeśli ma być rozsądnie cenowo
jeśli zupełnie tanio to może być sigma 70-300 APO ale z tym to bym na sporty motorowe nie szedł...
70-200f4 L is albo bez
F2.8 is I lub II lub bez
100-400 pierwsza wersja
Dzięki za odpowiedzi, jeżeli chodzi o kasę to to nie jest dla mnie wyznacznik wolę wydać 10tyś i być mega zadowolonym przez dłuższy czas niż kupić coś za 2tyś i marudzić że coś jest nie do końca⌠Wiem że to fotograf robi zdjęcia a nie obiektyw ale jednak jest to dość ważny element :-)
Powiedzmy że limit 8-9tyś ale generalnie podpowiedzcie coś sensownego co ma dobry stosunek jakości do ceny, jak jest coś super za 10tyś to też piszcie bo tak jak mówiłem to nie jest kryterium ale wiecie jak to jest, każdy chce jak najtaniej:-)
Jeżeli stwierdzicie że tele za 5tyś niczym nie odbiega od tego za 12tyś też powiedzcie bo tak jak mówiłem nie jestem zawodowcem i wytwornym fotografem a amatorem i (przynajmniej na chwilę obecną) ten sprzęt służy mi do rozwijania hobby a nie działalności zarobkowej :-)
A ile chciałbyś wydać jeśli nie 30 tys.???
RobertON
18-12-2014, 17:20
70-200f4 L is albo bez
F2.8 is I lub II lub bez
100-400 pierwsza wersja
salas dobrze prawi :)
Do tego C300/4 L IS USM i można ładny Księżyć zrobić.
A ile chciałbyś wydać jeśli nie 30 tys.???
Tak jak napisałem w późniejszym poście do 8-9tyś.
jak krótkie tele to genialne 70-200 f/2.8 IS II ale to jest krótkie krótkie :p
ja bym chyba był za 100-400 i to nawet tą nową wersją jeśli się okaże sporo lepsza od pierwszej :) kasy Ci powinno starczyć a sprzęt wspaniały
Ja bym polecił tamrona 150-600. To bardzo przyzwoity obiektyw za niewygorowane pieniądze.
Tak jak napisałem w późniejszym poście do 8-9tyś.
No to bierz Canona 70-200/2,8 L IS USM. Do cropa do dobry obiektyw.
Księżyc szybko ci się znudzi.
Polecał bym coś z Canona i z serii L - zawsze to szczelne i kurzu się nie boi. Ja patrzyłem raczej budżetowo i kupiłem Canona 70-200 f4. Jest ok, bo ja kupiłem świadomie i widziałem co on może i co potrzeba. Jak bym miał więcej kaski to bym wziął z pewnością f2,8, bo ogniskowa w zupełności mi pasuj. Jak masz kasę to bierz co koledzy polecają, czyli Canona 70-200 f2.8L IS a podejrzewam, że będziesz zadowolony a sprzęt to będziesz miał na lata. No i jak Ci się nie znudzi to do pełnej klatki kiedyś będzie jak znalazł. Musisz sobie poczytać testy i uświadomić co jeszcze będziesz focił, jak księżyc Ci się znudzi.
słowiczek
18-12-2014, 21:07
Jak kasa nie jest problemem, to bierz 70-200/2.8 i 100-400 lub t150-600. Zacznij od tego pierwszego. To diabeł, nie obiektyw:)
Czołem Panowie i Panie,
Jestem świeży na forum i fotografią zajmuję się całkowicie amatorsko (zabawa od około 7 miesięcy), takie hobby dla odbicia od szarej codzienności.
Mam do was prośbę, zastanawiam się nad zakupem teleobiektywu do Canona 70D, ciężko mi sprecyzować do czego będzie w głównej mierze wykorzystywany bo jestem w fazie bawienia się wszystkim :-) Chciałbym porobić fotki księżyca oraz zdjęcia przyrody i trochę sportów motorowych bo to akurat druga pasja.
Jesteście w stanie coś sensownego polecić, w miarę uniwersalnego czym można by się pobawić i porobić fajne zdjęcia?? Cena… Ciężko powiedzieć, chce kupić coś fajnego co posłuży jakiś czas i da fajne efekty ale nie chciałbym wydawać 30tyś…
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Michał
70-200 F4 IS i 100-400. Masz za 10tys komplet 70-400
Możesz popatrzeć za stałkami 85 f1,8, 135 f2, 200 f2,8 i 400 f5,6
Z podanych przez Tom77 stałek - ZDECYDOWANIE POLECAM - 135/2 - najlepsze szkło IMHO Canona ;)
Dzięki za podpowiedzi, waham się jeszcze pomiędzy Canon 70-200/2,8 L IS USM a 100-400… Chyba wybór padnie na ten pierwszy bo lepsze światło więc częściej się go użyje :-)
Ja posiadam zestaw 70D + 70-200 F4 + 100-400 Pierwszym obiektywem foce najczęściej rajdy samochodwe/wyscigi a 100-400 to przyroda+ samoloty i ksiezyc ;)
Canon 70-200 L f/4 bez stabilizacj. Posiadam i mega sprawuje sie co do ceny/jakosc
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Bechamot
20-12-2014, 17:34
Dzięki za podpowiedzi, waham się jeszcze pomiędzy Canon 70-200/2,8 L IS USM a 100-400⌠Chyba wybór padnie na ten pierwszy bo lepsze światło więc częściej się go użyje :-)
jesli sie wahasz tzn nie potrzebujesz zadnego z nich , gdyz w przeciwnym wypadku bys sie nie wahal, tyko wybral ten potrzebny.
a skoro nie potrzebujesz to mozna decyzje zakupu odlozyc do chwili gdy potrzeba sie skrystalizuje.
Prawdopodobnie chcialbys sobie sprawic tym zakupem przyjemnosc .:-)
ja mialem najpierw 70-210 , sprzedalem ( blad zycia ) kupilem 70-200/2,8 is - byl mi za ciezki i duzy - sprzedlaem , kupilem 70-200/4 IS , jest mi wciaz za duzy i ciezki , kiedy by mi sie przydal nie mam pod reka , bo sie nie zmiescicl do torby .Chyba sprzedam i kupie 70-210 albo cos podobnego.
ale z tego nic nie wynika dla Ciebie .
400mm ostatnio uzywalem przed 3 - 4 laty na jakis pokazach , nic z tych zdjec nie wynika , wole ogladac niz fotografowac , a jesli chce zobaczyc zdjecie samolotu lub ptaszka to sciagam z sieci lepiej zrobione i to za frico.
najwieksze zapotrzebowanie maja te zabawki na poczatku do tzw testow - potem sie szybko nudza.
chyba, ze cos konkretnie potrzebujesz , ale w takim razie nie pytalbys co kupic - czyli konkluzja jest jasna , wszystko jedno co kupisz , sprawisz sobie zakupem radosc - rzucaj wiec koscia .;-)
jesli chce zobaczyc zdjecie samolotu lub ptaszka to sciagam z sieci lepiej zrobione i to za frico
I znów się okazuje ,że lajki sa potrzebne :mrgreen: .
hahahaaha :mrgreen: :mrgreen: :lol: trafiony zatopiony :)
flipflap
20-12-2014, 18:26
Nawet sie nie zastanawiaj i bierz 70-200 L2.8 MKII. Jest to najlepszy obiektyw jaki kiedykolwieg zrobiono. Bedziesz mial go na lata i do wielu rzeczy.
Ponizej daje tobie przyklad
Dwa zdjecia zlozone razem - Ksiezyc i Samolot z pokazow.
https://canon-board.info/imgimported/2014/12/bdth6u-1.jpg
źródło (http://i60.tinypic.com/bdth6u.jpg)
Milej Zabawy
Kolekcjoner
20-12-2014, 18:26
I znów się okazuje ,że lajki sa potrzebne :mrgreen: .
Piszcie do fomaga. Może wraz z upgrade forum da się coś zrobić w tym temacie 8-).
słowiczek
21-12-2014, 15:18
Nawet sie nie zastanawiaj i bierz 70-200 L2.8 MKII. Jest to najlepszy obiektyw jaki kiedykolwieg zrobiono. Bedziesz mial go na lata i do wielu rzeczy.
Ponizej daje tobie przyklad
Dwa zdjecia zlozone razem - Ksiezyc i Samolot z pokazow.
http://i60.tinypic.com/bdth6u.jpg
Milej Zabawy
To foto z gołego szkła, tzn bez tc? Jaka odległość?
Przecież napisał, że to zmontowane. A w temacie wątku to polecam Canon 55-250 do zabawy na początku jak kasy na L-ki za mało.
flipflap
21-12-2014, 21:17
Samolot jest zrobiony z na 400mm-f/11-1/250s uzywajac Canon 70-200 L2.8 MKII z TC2 MKIII -
Ksiezyc golym szklem tyle ze sie nim pozniej wiecej bawilem w PS
słowiczek
21-12-2014, 22:14
Przecież napisał, że to zmontowane. A w temacie wątku to polecam Canon 55-250 do zabawy na początku jak kasy na L-ki za mało.
Pytałem o zdjęcie, a nie jak zostało złożone, umiem czytać. Konkretnie chodziło o samolot i dobór szkła w sensie, czy był wykorzystany tc,czy nie.Założyciel wątku dysponuje znacznie większą sumą niż tą potrzebną na zakup 55-250, dlatego moja propozycja to 70-200/2.8 . Drogo, do tego, co chce focić, to będą dobrze wydane pieniądze.
Dzięki wielkie za wszystkie podpowiedzi :-) zakup dokonany i jestem mega zadowolony, Canon EF 70-200mm F/2.8 L IS II USM.