Zobacz pełną wersję : Gtj #1058
no to mam nadzieje, ze bedzie trudno...
gdzie wykonane jest ponizsze zdjecie. chodzi o nazwe miejscowosci:
https://canon-board.info/imgimported/2014/12/15863188157_90ce174ec9_b-2.jpg
źródło (https://farm8.staticflickr.com/7551/15863188157_90ce174ec9_b.jpg)
jakaś branża metalurgiczna? huta? hutnicy?
Budowniczowie mostu.
--- Kolejny post ---
Budowniczowie mostu.
Albo budowniczy
jakaś branża metalurgiczna? huta? hutnicy?
mysle, ze tak. ale kluczem do odgadniecia zagadki nie sa sami ludzie
klucz nie jest kluczem ;)
pan.kolega
18-12-2014, 17:13
Saksa?
Polska?
nie
Saksa?
masz na mysli Dojczland? to tak
Czy to muzeum górnictwa w Bochum?
nie Bochum, nie Essen. okolica z grubsza dobra
pan.kolega
18-12-2014, 23:58
nie
masz na mysli Dojczland? to tak
Oczywiście Saksa to Dojczland po fińsku.
A może to jest kabel podmorski telefoniczny. Albo nawet energetyczny do Norwegii.
tak mi sie wlasnie kojarzylo, chociaz jak wiekszosc Puolalainen nie znam sie ni perkele na tym jezyku ;)
podpowiem, zeby zagadka nie umarnela (cytujac dziecie, wedlug malzonki, osobiste): miasto, w ktorym wykonane jest zdjecie, slynie z produkcji czegos dosc prominentnie widocznego na zdjeciu;)
no nie. Essen i Bochum byly blizej
Co oni w ogóle niosą. Przewód energetyczny?
pan.kolega
19-12-2014, 12:31
Gelsenkirchen
nie Gelsenkirchen.
ulatwie, bo wbrew mojemu przekonaniu w sieci malo jest informacji o proweniencji miasteczka, wyobrazonej na tym pomniku: miasteczko slynie z zamku
Altena! uff :)
tak!
nie wiem czemu w sieci nie mozna znalezc informacji o druciarskiej historii tego miasta - wzdluz wschodniego wjazdu do miasteczka (skadinad sakramecko ciasnego, bo w waskiej dolinie) przez moze 5 kilometrow ciagna sie zaklady produkcji drutow, z czego calkiem sporo nadal dzialajacych. musieli tego kiedys grube kilometry klepac...
namoamo - dajesz kolejne
Wpierw Trafiłem na stronę muzeum drutu w Alten, więc zmodyfikowałem hasło i znalazłem tą rzeźbę (Petera Klassena) w google image.