Zobacz pełną wersję : Kupno obiektywu w Rosji
Tymomn71
18-12-2014, 11:16
Planuję zakupić sobie 17-40L, i obserwując sytuację na świecie postanowiłem zaoszczędzić, tylko czy faktycznie jest to możliwe?
Aktualnie moja siostra włóczy się po Rosji, gdzie jak wiadomo rubel leci ostro w dół, co sprawia, że cena sprzętu foto jest mega atrakcyjna.
Orientujecie się może, jak wygląda to z gwarancją w PL i skarbówką? Obiektyw nowy kupiony w RUS, przywieziony w bagażu, oczywiście odpakowany itp.
17-40 kosztuje tam 35 tyś rubli, a cena za 1 euro ostatnio była w okolicach 120 rubli, więc dość atrakcyjna.
Odbiorca paczki płaci cło za towar zakupiony poza granicami Unii - Podatki - PIT, CIT, VAT, Ulgi podatkowe - Najnowsze informacje podatkowe - GazetaPrawna.pl - (http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/608653,odbiorca_paczki_placi_clo_za_towar_zakupion y_poza_granicami_unii.html)
ale jak przywiezie rozpakowany w bagażu normalnie to chyba tak nie będzie :> i nie ma opłat?
ja chce zenitara 16mm ze sklepu zenita :( 400zl nówka a u nas po 700zł używki no dajcie spokój :mrgreen:
Jak kupisz w sklepie Zenit-a to dojdzie cło, podatek i przesyłka - pewnie wyjdzie na to samo :(
zacznij od kursów walut... nigdy euro nie kosztowało 120 rubli... jak już dowiesz się jaki był najwyższy w historii kurs
(a było to znacznie mniej niż 120RUB) to sprawdź jaki jest aktualny...
co do samego przewozu - pudełko wysyłasz pocztą albo dajesz komukolwiek do przewiezienia a obiektyw przewozisz sam
bez opakowania choćby dopięty do aparatu
Na dzisaj w Kaliningradzie nowy przeliczony wg.kursu 530E
Swoja droga to ladna tam "w ruskach" maja denominacje:)
Tymomn71
18-12-2014, 20:33
Kurs się dzisiaj trochę posypał, pewnie przez konferencję z Putinem, euro w okolicach 80 rubli, więc robi się mniej opłacalnie:)
dzisiejszy kurs nadal nie zmienia faktu iż euro nigdy nawet nie zbliżyło się do 120 rubli...
Dwa lud trzy dni temu byl 101 no tylko 15-20 minut.w Murmansku w tym dniu jeden kantor wystawil cene 150p ,klijentow nie bylo.
tak, wiem jakie osiągnął chwilowe maksimum... lubię też przy okazji precyzję szczególnie w cyfrach/kwotach