Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : CISS - zmiana tuszu

Leon007
17-12-2014, 22:57
Mam drukarkę Epson P50 i używam w niej CISSa. Chcę przejść z tuszu "jakiegoś" na oryginalny tusz Epsona - ten w butelkach do L800.
Co trzeba zrobić, żeby zmienić rodzaj tuszu?
Wypłukać układ CISS? Jak?
Jak to zrobić nie używając funkcji serwisowych drukarki? Chodzi o to, żeby wielokrotnie nie czyścić programowo głowic i nie nabić niepotrzebnie licznika pampersa.

zysk
17-12-2014, 23:18
Ja zawsze używałem kierunku odwrotnego:z oryginałów na "jakiś".Te jakieś zawsze sa trochę gorsze.
IMHO
Przy przejsciu z gorszych na oryginał, wystarczy zalać CISS oryginałem ,przedrukować kilkanaści arkuszy A4
,tusz sie wymieni i powinno być OK .

Leon007
18-12-2014, 00:33
Półtora roku jadę na "jakimś" i pewnych rzeczy nie mogę osiągnąć. Dlatego chcę przejść na oryginał, korzystając z tego, że są dostępne tusze Epsona w butelkach. Jest to pewien kompromis koszt - jakość.

unesco
28-12-2014, 11:02
Półtora roku jadę na "jakimś" i pewnych rzeczy nie mogę osiągnąć. Dlatego chcę przejść na oryginał, korzystając z tego, że są dostępne tusze Epsona w butelkach. Jest to pewien kompromis koszt - jakość.

Ja tez nie moge pewnych rzeczy osiagnac... jak przeszedlem na tusze z L800 :-(. Wczesniej byl Lyson FX i nie bylo lepiej. Oba tusze maja bardzo slaba trwalosc, Kolorystycznie gorsze od Clarii, trwalosciowo - przepasc... Trudno sie drukuje na blyszczacych. Na pewno trzeba zrobic profil do kazdego papieru. Zauwazylem jeszcze ze jest duza roznica kolorystyczna miedzy PhotoRPM (dla tego byl robiony profil) a Photo (tu jechalem na profilu z PhotoRPM). Przy oryginalnych tuszach wyniki byly prawie jednakowe, przy tych z L800 dla kazdej metody druku trzeba zrobic oddzielny profil.

Mozesz glowice przeplukac jakims plynem do tego celu, pelno ich na sieci. Potem zalej nowe tusze.

Leon007
28-12-2014, 16:23
Dzięki. Trochę mnie zmartwiłeś. bo liczyłem właśnie na dobrą współpracę drukarki z firmowym tuszem.

unesco
29-12-2014, 12:30
Dzięki. Trochę mnie zmartwiłeś. bo liczyłem właśnie na dobrą współpracę drukarki z firmowym tuszem.

Dobrze wspolpracuje, wg mnie sie mniej zatyka glowica niz na oryginalach, ale chemicznie to inny tusz. Dlatego tez jest tak tani. Profili pod L800 nie mozna wykorzystac bo sterownik inaczej stawia kropki w celu uzyskania danego koloru. Niektorzy twierdza ze mozna te drukarki zalewac tuszem pigmentowym, bo glowica jest taka sama albno bardzo podobna. Ja bede probowal z jakis czas ;-).

tryba
29-12-2014, 22:36
:( U mnie historia wyglądała tak. Na samym początku wydruki z tuszu trigon ink były zadowalające ( pomijam trwałość ) ale z czasem pojawiało się coraz więcej fioletowego zafarbu. Nawet kolega z forum nie poradził profilami ( właściwie temat nie był dostatecznie drążony). Do wydruku wizytówek wystarczało. Teraz mam już tuszu na dnie. Obiecałem sobie zalać ją teraz org pakowanym w butelki 70 ml. Ale po tym co piszecie robi mi się mętlik w głowie. Czy jeszcze ktoś potwierdzi że oryginalny tusz mniej zasycha?