Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 550d - nie działa ekran i przyciski

drumah
16-12-2014, 10:05
Witajcie,

mam problem ze swoim 550d. Dzisiaj po włączeniu okazało się, że nie działają przyciski sterowania, na ekranie bezwzględnie czarno, natomiast aparat ostrzy - chociaż zdjęcia już zrobić nie mogę. Podświetlenie w wizjerze też działa - pokazuje wszystkie parametry, ale żadnego nie mogę zmienić (jedynie czas naświetlania pokrętłem). Po naciśnięciu przycisku Menu lub ISO gaśnie mi podświetlenie kontrolek w wizjerze i nic więcej się nie dzieje.

Czy ktoś z Was miał podobny problem lub domyśla się co mogło paść? Szukałem na forum, ale nie znalazłem podobnego problemu.
Dodam, że miałem zainstalowany najnowszy Magic Lantern. Wymiana baterii na drugą, zmiana/wypięcie obiektywu nic nie dają.

Z góry dziękuję za każdą próbę pomocy.

RobertON
16-12-2014, 10:27
Dodam, że miałem zainstalowany najnowszy Magic Lantern

Czy po uruchomieniu ML to się stalo, a nie np. zawilgotniał ?

Uruchamiałeś z wciśniętym SET ?

Fotopstryczek
16-12-2014, 14:35
Dodam, że miałem zainstalowany najnowszy Magic Lantern.

Więc jesteś w bardzo dobrej sytuacji gdyż możesz użyć naprawczej kompilacji i sprawdzić gdzie aparat się zatrzymuje ;)

Diagnostic tools (http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=2296.0)

Naprawiacz
17-12-2014, 15:36
Znam trzy takie przypadki. W każdym z nich uszkodzona była płyta główna. Oczywiście nie znaczy to, że w tym przypadku także to jest przyczyną.

kielansky
22-07-2015, 10:15
Witajcie,

mam problem ze swoim 550d. Dzisiaj po włączeniu okazało się, że nie działają przyciski sterowania, na ekranie bezwzględnie czarno, natomiast aparat ostrzy - chociaż zdjęcia już zrobić nie mogę. Podświetlenie w wizjerze też działa - pokazuje wszystkie parametry, ale żadnego nie mogę zmienić (jedynie czas naświetlania pokrętłem). Po naciśnięciu przycisku Menu lub ISO gaśnie mi podświetlenie kontrolek w wizjerze i nic więcej się nie dzieje.

Czy ktoś z Was miał podobny problem lub domyśla się co mogło paść? Szukałem na forum, ale nie znalazłem podobnego problemu.
Dodam, że miałem zainstalowany najnowszy Magic Lantern. Wymiana baterii na drugą, zmiana/wypięcie obiektywu nic nie dają.

Z góry dziękuję za każdą próbę pomocy.

Czy udało Ci się naprawić problem?
Proszę o wiadomość, gdyż właśnie mój aparat spotkało dokładnie to samo :(

Pozdr.
A.