Zobacz pełną wersję : 24-105/4 L ręczne ostrzenie
Mam nietypowe pytanie. Zakupiłem ostatnio ten obiektyw (używany) Wszystko działa znakomicie, AF ostrzy w punkt. Moje pytanie jest takie po przełączeniu na Manual pierścień ustawiania ostrości chodzi bardzo ciężko? Nie chcę nic uszkodzić przesuwając go na siłę. Czy tak jest w tym modelu czy to może jakaś wada?
Kolekcjoner
15-12-2014, 12:31
Pierścień ma podobny opór czy to w AF czy w MF.
Opór pierścienia ostrości jest taki sam przy AF jak i przy M
W takim razie jeśli AF sobie radzi, to i ręcznie nic nie uszkodzisz. Jak miałem nowy taki obiektyw, to zupełnie ciężko chodził, ale śmiga do dziś i nic się nie dzieje.
Ok, dzięki zaryzykuję w takim razie :)
BartekONY
17-12-2014, 10:06
To ja sobie pozwolę podpiąć się pod temat. Mam taki problem z tą eLka ze podczas manualnego ostrzenia pierścień tak jakby przeskakuje, uczucie podobne jakbym dojeżdżał do końca skali (mimo ze jest na 1.5m). Dodam ze AF działa normalnie i obiektyw ostrzy w punkt.
Bechamot
17-12-2014, 11:22
To ja sobie pozwolę podpiąć się pod temat. Mam taki problem z tą eLka ze podczas manualnego ostrzenia pierścień tak jakby przeskakuje, uczucie podobne jakbym dojeżdżał do końca skali (mimo ze jest na 1.5m). Dodam ze AF działa normalnie i obiektyw ostrzy w punkt.´
ja bym nic nie ruszal , tylko cieszyl sie z tego co funkcjonuje prawidlowo.
jesli kiedys musialbys zaliczyc servis , to przy okazji mozna sie temu przyjrzec.
dopoki jest ok - lepiej jest sie cieszyc , zamiast umartwiac.
BartekONY
19-12-2014, 12:36
No trochę jest lipa bo zdarza mi się również filmować ostatnimi czasy
To rozbiorka cie czeka i dokladne czyszczenie az do modulu silnika i jego posadowienia (lacznie z poprawa tasiemek). Tylko nie ruszaj zadnych elementow sluzacych do kalibracji, bo bedzie troche smiesznie...