Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5D mk III/1Ds mk III + 85L II

liquidsound
14-12-2014, 01:57
Koledzy i Koleżanki.

Bardzo proszę o konkretne odpowiedzi praktyków (teoretykom dziękujemy).

Pytanie brzmi: jak sobie radzą te body z 85L II na bocznych punktach na 1.2? Trafia ładnie czy kiszka? Jak w porównaniu z centralnym?

Stoję przed poważnym dylematem i w grę wchodzi nawet zmiana na żółtych więc wolę to porządnie przemyśleć.

tkosiada
14-12-2014, 15:11
W watku o 5D III kilka ostatnich stron zawiera wypowiedzi chłopaków którzy mają ten sprzęt, sam nie posiadam jeszcze tych szkieł więc nie pomogę
Z tego co zauwazyłem to tylko jeden kolega pozostał z tym problem na bocznych
Napisałbyś co chcesz zyskać jesli podejmiesz decyzję o zmianie systemu?

chrislab
14-12-2014, 15:30
ja Ci powiem z doświadczenia - 85L II trafia idealnie na wszystkich punktach (5Dmkiii i 1Dx) jak jest dużo światła. Jak jest nieco ciemniej (np. Zdjęcia w mieszkaniu bez lampy, albo w plenerze jak jest minimalnie mniejszy kontrast), gubi się mniej lub bardiej z każdym body na wszystkich punktach. Ten typ tak ma i trzeba się nauczyć z tym żyć. Aha, to że sie gubi to po prostu dla mnie znaczy tyle, że zdjęcie nie jest trafione idealnie w punkt, ale oczywiście jest akcpetowalne do dalszej obróbki. Lub inaczej - na takim "Zgubionym" z 1.2 jest lepiej, niż trafionym na 85/1.8 ;)

liquidsound
14-12-2014, 16:14
Zależy mi żeby w plenerze mi trafiał na skrajnych na f1.2. Na sali czy w repo i tak domykam lekko, poza tym nie używam 85L :P

a jak z bocznymi dla np sigmy 35 1.4 art?

xxkomarxx
14-12-2014, 20:14
ja Ci powiem z doświadczenia - 85L II trafia idealnie na wszystkich punktach (5Dmkiii i 1Dx) jak jest dużo światła. Jak jest nieco ciemniej (np. Zdjęcia w mieszkaniu bez lampy, albo w plenerze jak jest minimalnie mniejszy kontrast), gubi się mniej lub bardiej z każdym body na wszystkich punktach. Ten typ tak ma i trzeba się nauczyć z tym żyć. Aha, to że sie gubi to po prostu dla mnie znaczy tyle, że zdjęcie nie jest trafione idealnie w punkt, ale oczywiście jest akcpetowalne do dalszej obróbki. Lub inaczej - na takim "Zgubionym" z 1.2 jest lepiej, niż trafionym na 85/1.8 ;)
Duzo malo niewazne 5dmk3 ma zrabany af i tyle. 5 szkieł na dwóch body nie trafia na bocznych. Wroc, trafia tylko przed punktem.

Zenek
14-12-2014, 20:58
Kurde to ja mam niesamowite szczęście bo u mnie AF 5d3 trafia punkt ( i jak pewnie u wielu innych ;) )

xxkomarxx
14-12-2014, 21:10
Kurde to ja mam niesamowite szczęście bo u mnie AF 5d3 trafia punkt ( i jak pewnie u wielu innych ;) )
No to szczerze ci zazdroszcze.

liquidsound
14-12-2014, 23:16
Koledzy, rozwikłajmy tajemnicę AF w 5D. Napiszcie kto ma z jakiej serii body. Może był jakiś problem jak w 1D mkIII?

latant
14-12-2014, 23:35
a jak z bocznymi dla np sigmy 35 1.4 art?

U mnie w porządku, używam i nie narzekam.

--- Kolejny post ---

Koledzy, rozwikłajmy tajemnicę AF w 5D. Napiszcie kto ma z jakiej serii body. Może był jakiś problem jak w 1D mkIII?

Była taka próba na forum ale niczego nie wniosła, puszki z każdej serii wykazywały problemy.

filemoon
14-12-2014, 23:42
Generalnie trafia w punkt, ale minimalne odchylenie obiektu czy fotografa po potwierdzeniu a przed zdjeciem moze powodowac ze GO sie przesunie. Czy nie mamy tutaj tego problemu?

latant
14-12-2014, 23:59
Generalnie trafia w punkt, ale minimalne odchylenie obiektu czy fotografa po potwierdzeniu a przed zdjeciem moze powodowac ze GO sie przesunie. Czy nie mamy tutaj tego problemu?

Oczywista oczywistość :) Dlatego używam trybu AI Servo

filemoon
15-12-2014, 00:19
AI servo to tryb "myszkujacy" mniej skuteczny w przypadku obiektow statycznych.

chrislab
15-12-2014, 08:12
ludzie, 5dMK3 trafia w punkt. Jeżeli jest zdjęcie nietrafione to jest wina fotografa (99%) - przynajmniej ja tak mam. Oczywiście nie oczekujcie, że będzie trafiało zawsze i w każdych warunkach - to fotograf ma wiedzieć, kiedy puszka ma szanse trafić, a kiedy nie i odpowiednio reagować (przestawiając na MF, przeostrzając ręcznie, czy też robiąc serię ujęć). Ale nie zrzucajcie winy na AF. Wg. mnie AF w 5Dmk3 i 1Dx (prawdopodobnie też w 7Dmk2) to są najlepsze AF jakie istnieją obecnie na rynku - nawet Nikon D4S chwilowo jest w tyle. Więc jak ktoś mówi, że nie trafia, to po prostu nie umie robić zdjęć i tyle. Sorry. Trzeba być krytycznym wobec siebie i nie wymagać od sprzętu cudów.

--- Kolejny post ---

Akurat w 85/1.2 to raczej sugeruję właśnie AI Servo - przy 1.2 głębia jest tak mała, że pomiędzy zapięciem na one-shot i dociśnięciem spustu, można odjechać z ostrości...

liquidsound
15-12-2014, 09:41
To ciekawe, bo ludzi którzy emigrowali do nikona wieszają psy na 5D3, że AF do bani. Bądź tu człowieku mądry :)

xxkomarxx
15-12-2014, 10:00
Zwlaszcza na statywie.

xxkomarxx
15-12-2014, 10:04
ludzie, 5dMK3 trafia w punkt. Jeżeli jest zdjęcie nietrafione to jest wina fotografa (99%) - przynajmniej ja tak mam. Oczywiście nie oczekujcie, że będzie trafiało zawsze i w każdych warunkach - to fotograf ma wiedzieć, kiedy puszka ma szanse trafić, a kiedy nie i odpowiednio reagować (przestawiając na MF, przeostrzając ręcznie, czy też robiąc serię ujęć). Ale nie zrzucajcie winy na AF. Wg. mnie AF w 5Dmk3 i 1Dx (prawdopodobnie też w 7Dmk2) to są najlepsze AF jakie istnieją obecnie na rynku - nawet Nikon D4S chwilowo jest w tyle. Więc jak ktoś mówi, że nie trafia, to po prostu nie umie robić zdjęć i tyle. Sorry. Trzeba być krytycznym wobec siebie i nie wymagać od sprzętu cudów.

--- Kolejny post ---

Akurat w 85/1.2 to raczej sugeruję właśnie AI Servo - przy 1.2 głębia jest tak mała, że pomiędzy zapięciem na one-shot i dociśnięciem spustu, można odjechać z ostrości...
Zapraszam do mnie. Udowodnij mi ze to moja wina a nie body dam ci 2 sztuki do zabawy. To nie jest moja pierwsza lustrzanka. 5dmk2 na bocznych w tych samych warunkach trafia w punkt. Wiec nie pisz ze wina fotografujacego.

chrislab
15-12-2014, 10:21
po pierwsze: u mnie działa
po drugie: nie muszę nic nikomu udowadniać

xxkomarxx
15-12-2014, 10:36
po pierwsze: u mnie działa
po drugie: nie muszę nic nikomu udowadniać
To nie pisz bzdur

latant
15-12-2014, 12:03
Nie zauważyłem spadku skuteczności, trzeba wziąć pod uwagę drganie fotografa. Przy takiej głębi niewiele potrzeba do zgubienia ostrości.

filemoon
15-12-2014, 18:57
Pofotografuj sobie cos wyraznie mierzalnego (tablice testowe).
Wtedy przy kilkunastu fotkach (Ai i klasyczny) wyraznie bedzie widac ze Ai jest mniej skuteczny dla obiektow statycznych.

Co do problemow 5d3 czy wszystkie boczne sieja czy problem jest z ze strona prawa czy lewa? Czy gora i dol tez sieje (skrajne), warto przetestowac.

xxkomarxx nie twierdze ze nie masz problemu. Masz rozjazd o staly wektor?

Wiem ze zolci miewali klopot z af przy swietle jarzeniowym, moze ten sam klopot masz.

Ja mam 1D i u mnie 85L chodzi ladnie i calkiem szybko. Pewnie ze zdarzy mu sie nie trafic, ale wtedy zwalam wine na siebie.

Kiedys Focalem testy robilem to wyszlo ze jest bardzo solidny af (ale kartka dobrze oswietlona i aparat na statywie).

zdebik
15-12-2014, 20:01
Ostatnio robilem portret kumplowi, flash w softboxie drugi jako rim. Wyzwalane triggerem. W pokoju bylo tak ciemno, ze przez wizjer duzo nie bylo widac. AF czesto nie chcial lapac (i w sumie mu sie nie dziwie) ale na jakies 15 fotek wszystkie w oko (fakt 2.8 na 200mm). Na 50 1.4 lubi sobie FF'owac ale to raczej wina szkla, na 60D tez trafial jak chcial.

Na 5D3 prawie zawsze jakies zdjecie bedzie uwalone.

Tak to u mnie wyglada, focal chcialem kupic ale narazie nie ma do czego.

kamodj
28-12-2014, 00:59
od blisko 2lat mam 1DmkII i od około 2miesięcy 1DmkIII...oba są świetne! Mam także 5D...i kombinuje na co by tu wymienić to 5D bo kiedy widze jako.ść zdjęć z jedynki....to az złość bierze czemu jeszcze mam 5D.
Reasumując....5D to sprzęt dla ludzi zajaranych fotografią chcących niewielkim kosztem otrzymywać piękne plastyczne obrazy. ALE TO ZMYŁKA! Chcesz plastyczny obraz? kup dobry obiektyw!
Chcesz świetną jakość zdjecia samego w sobie,kup najwyższą półkę aparatów Canon ...proste! ;)

scooter
28-12-2014, 03:41
Czy faktycznie 1dsmk3 sprzed 7 lat daje lepsze foty niz 5dmk3?

Ma ktos oba i moglby dac dwa rawy z jednej sesji?

Wysłane z mojego SM-N910C

liquidsound
24-01-2015, 19:52
Smutne jest to, że dopiero z 1Dx 85L II działa tak jak działać powinien. A działa cudnie...

Do tych co mają problemy z bocznymi w 5D mk III. Wyłączcie z wyboru punkty nie krzyżowe i sprawdźcie tylko na krzyżowych. W 1Dx ostatni rząd to niekrzyżowe, najbardziej skrajne krzyżowe działają tak samo dobrze jak środkowy.

filemoon
01-02-2015, 23:26
Zaiste z 1Dx 85L to calkiem "szybko" ostrzace szklo.

eska
02-02-2015, 00:24
Zaiste z 1Dx 85L to calkiem "szybko" ostrzace szklo.

85l nie jest szybkim szkłem, bo nie musi nim być. Wie to każdy kto świadomie go stosuje. Może pokażesz tu jakieś sample, ciekaw jestem jak rysuje u Ciebie przy f/1.2. Tak z ciekawości.

Marv84
13-02-2015, 20:23
Ja posiadam 85L I ale i z 1ds3 na skrajnych działa to lepiej a odkąd mam 5d3 zacząłem nią robić w LV plenery bo bywało różnie. Teraz statyw i heya, ustawiam ręcznie i się martwię. Jesli chodzi o sale to IN servo. W domu dziecku jak robię to nie zawsze trafia. Ale to w Końcu 1,2 gdzie głębia jest trudna do opanowania jak w macro.

sq7ofd
15-02-2015, 19:01
Nie zauważyłem tych problemów jakoś specjalnie. Fakt jest taki, że przy 1,2 na prawdę trzeba mieć zamiast ręki statyw :) Jeśli się bardzo nie poruszysz to z trafieniami nie ma problemu.