PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 30d i co dalej ?

silent
10-12-2014, 11:04
Witam wszystkich

Mam mały dylemat jeśli chodzi o rozwój swojego sprzętu foto. Fotografuję od ok. 3 lat, tematy to głównie ludzie (w tym portrety ale rzadko) i krajobraz. Posiadam aparat Canon 30D, do tego obiektywy: Sigma 18-50 2.8, Canon 50 1.8 - nie jest to jakaś rozbudowana szklarnia i trochę zaczyna brakować co nieco więc postanowiłem coś zainwestować. Od jakiegoś czasu zastanawiam się też nad zmianą puszki na coś nowszego, z lepszym AF, lepszą matrycą i dynamiką. Z racji tego, że pojawiło się kilka zł w portfelu i możliwość kupna nowego aparatu za niezłą cenę zastanawiam się co dalej zrobić. Tu też zapaliła mi się lampka odnośnie zmiany systemu. Patrząc na to co robi Nikon i Canon to wydaje mi się, że niejako Nikon wyprzedza konkurencję odnośnie APS-C, nie licząc oczywiście problemów z olejem itp. (to oczywiście tylko moje spostrzeżenie). Na FF póki co mnie nie stać ale kupując/dokupując szkła będę brał pod uwagę FF w przyszłości. Chciałbym pozostać przy Canonie ale zmiana na np. 50d chyba nie będzie jakimś większym przeskokiem a znów 60d i 70d wydaje mi się, że spadły o półkę niżej od poprzedników. Canon chyba specjalnie to zrobił (moim zdaniem) aby uzyskać większą różnicę w stosunku do 7D. W związku z tym zacząłem się zastanawiać nad d7100 nikona, ergonomia może nie jak w 30d ale możliwości aparatu naprawdę spore. Z resztą jak wspominałem wcześniej, to właśnie ten aparat mam możliwość kupić za ok. 3000zł z 18-105 od kuzyna (niemal nieużywany). Jednak wiadomo, nie tylko o aparat chodzi. Biorąc pod uwagę szklarnie to widziałbym to tak:

Sprzedaż tego co mam + dołożenie różnicy i kupno: Nikon d7100 + 18-105 (w zestawie) + 50 1.8 G + 70-300 G + Sigma 12-24 no i przydałby się jakiś obietyw do wnętrz ale patrząc na cenę 17-55 nikona to raczej tamron lub sigma 17-50 2.8.

Jeśli chodzi o Canona to: Pozostawienie Canon 30d ? (i czekanie na "lepsze czasy"?) lub ? no właśnie, co dalej ? Najlepiej 6d ale nie stać mnie póki co, 5d mkII też brałem pod uwagę ale ceny za używki jeszcze są wysokie w stosunku do nowego 6d.
Co do obiektywów to: zmiana S.18-50 na C. 17-55 2.8 + 50 1.8 (posiadane) + 70-300 + S. 12-24 + 15-85.

Szklarnia w zasadzie podobna i cenowo również się jakoś nie różnią (poza 17-55) dlatego nie wiem w którą stronę pójść.
Oczywiście nie do kupienia od razu ale stopniowo, w miarę przypływu pieniędzy. Wiadomo, nie da się przewidzieć przyszłości i co zrobią Canon czy Nikon w kolejnych aparatach i nie chodzi też o zmienianie co sezon sprzętu ale fajniej jest planować na przyszłość bo szkiełka zostaną na dłużej a aparat co kilka lat do zmiany. Gdyby Canon pozostał przy produkcji podobnych puszek co 30d, 40d czy 50d ale z lepszymi osiągnięciami to nie byłoby się nad czym zastanawiać ale jeśli dalej będzie iść tym torem to boję się, że następca
70d w ogóle już nie będzie przypominał tych porządnych aparatów. Fajnie byłoby wejść w FF ale minie jeszcze trochę czasu zanim będzie mnie stać. Jak wspomniałem, nie koniecznie chcę zmieniać system ale jeśli już mam inwestować w szkło to dobrze wiedzieć którego producenta. Chętnie poznam wszystkie opinie na ten temat :)

salas
10-12-2014, 11:33
według mnie 3 rozwiązania jeśli chodzi o system canona:
1) zostawiasz 30d i dokupujesz obiektywy np:
canon 10-18 stm
sigmę 18-35 f/1.8
i sigmę/tamrona 70-200 f/2.8 / albo taniej Tamron 70-300 vc usd
puszka odżywa i będzie fajnie, zwłaszcza z sigmą 18-35 f/1.8 ;)
2) zostajesz z cropem canona i kupujesz np 7d (fajne ceny używek) zostaje trochę mniej kasy na obiektywy więc musiałbyś wybrać albo powiedzieć ile masz funduszy
3) kupujesz stare 5d masz FF i zbierasz powoli fajną szklarnię pod FF a w domyśle kupisz sobie 6d czy co tam będziesz chciał za jakiś czas

Na pewno nie kupuj 17-55 i 15-85 bo to nie ma sensu, kup jedno z tego :p i ja bym wybrał sigmę 17-50 f/2.8 zamiast c 17-55 a jeszcze bardziej byłbym za S 18-35 f/1.8 bo 50tke masz stałkę

Ja zmieniłem 60d na 5d i poza brakiem paru dodatków (np ruchomy ekranik) jestem mega mega zadowolony :) po spojrzeniu w wizjer pełnej klatki, nie chcesz juz patrzeć w wizjer cropa :D

słowiczek
10-12-2014, 12:02
Można tworzyć siódme dziady, dopóki nie napiszesz ile masz do wydania. Mi np przy 40d brak dobrych szkieł i tyle.
Apsc i ff to czasem dwie różne drogi. Pisz ile masz do wydania.

mkamelg
10-12-2014, 12:03
Chętnie poznam wszystkie opinie na ten temat :)

Jak nie masz z 10000 zł w kieszeni to się nie wychylaj. Zostań przy tym co masz i kumuluj gotówkę jeśli potrafisz. Jak będziesz miał tyle na kupce to sobie wtedy kupisz jakąś używkę FF (w domyśle 6D lub w ostateczności 5D Mark II) plus ze dwa porządne obiektywy oraz lampę błyskową.

igor58
10-12-2014, 12:17
sprzedaj wszystko, weź 6D na raty i po sprawie
do takiego wniosku dojdziesz prędzej czy później

silent
10-12-2014, 12:23
po spojrzeniu w wizjer pełnej klatki, nie chcesz juz patrzeć w wizjer cropa :D

Hehe, wierzę :)

Jak nie masz z 10000 zł w kieszeni to się nie wychylaj. Zostań przy tym co masz i kumuluj gotówkę jeśli potrafisz. Jak będziesz miał tyle na kupce to sobie wtedy kupisz jakąś używkę FF (w domyśle 6D lub w ostateczności 5D Mark II) plus ze dwa porządne obiektywy oraz lampę błyskową.

Budżet nie jest jakiś oszałamiający bo wynosi ok. 2500zł (może koło 3000zł) + środki z ewentualnej sprzedaży systemu Canon także jak mówię, do FF jeszcze sporo brakuje i trochę czasu minie zanim się uzbiera tyle ile trzeba, no chyba, że 5d II będzie w cenie 30d :) O 5d wspomniałem jako bliżej nieokreślona przyszłość.

ja bym wybrał sigmę 17-50 f/2.8 zamiast c 17-55

Dlaczego Sigmę ? Podobno Canon bije tu szkiełko Sigmy (tak czytałem w sieci)

igor58
10-12-2014, 12:30
mam tę sigmę, jest naprawdę świetnym szkłem i chwilę potrzymała mnie przy cropie
po zakupie 6D rzadko korzystam z APS-C i nawet się zastanawiam, czy nie spieniężyć 60D i tej Sigmy

becekpl
10-12-2014, 12:33
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/co-po-canonie-eos-30dz-93714/
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/30d-wymiana-body-na-nowe-z-systemu-canona-85805/

silent
10-12-2014, 12:35
zostajesz z cropem canona i kupujesz np 7d

Jeszcze odnośnie 7d. Brałem po uwagę zakup tego aparatu aż do momentu przeglądnięcia testów i opinii w internecie. Wychodzi, że to niezły generator szumu a i obrazkiem ponoć nie grzeszy, za to AF z pewnością byłby super.

RobertON
10-12-2014, 13:03
Jeszcze odnośnie 7d. Brałem po uwagę zakup tego aparatu aż do momentu przeglądnięcia testów i opinii w internecie. Wychodzi, że to niezły generator szumu a i obrazkiem ponoć nie grzeszy, za to AF z pewnością byłby super.

Każdy crop canona szumi jak ciemno i ISO powyżej 800.
Jak chcesz pozostać z APSC i mieć nieco nowszą technologicznie puszkę, to kup 70D - na raty, kredyt czy jakoś inaczej.

Powinna Ci wystarczyć na kilka lat. Aparaty się zmienia, a szklarnię kompletuje :) , gdzieś zasłyszane.

słowiczek
10-12-2014, 14:28

ehhh...ff to ff ale nie opieraj się do końca na testach. Są na tym forum ludzie, którzy z powodzeniem używają 7d do tworzenia wspaniałych fotografii. Ja stawiałbym jednak na dobrą optykę, tym bardziej że budżet na dobre szkło (szkła?) wystarczy. Z całym szacunkiem dla ff. A 7d to nie jest zwykły aps-c. To kandyzowana wisienka na torcie w tych matrycach.

tlustyx
10-12-2014, 15:49
...Dlaczego Sigmę ? Podobno Canon bije tu szkiełko Sigmy (tak czytałem w sieci)
Canon lepszy pod względem AF-u i 5 mm dłuższy. Sigma ostrzejsza, lżejsza, mniejsza. Bardzo fajne szkiełko.

silent
10-12-2014, 21:58
sprzedaj wszystko, weź 6D na raty i po sprawie
do takiego wniosku dojdziesz prędzej czy później

Trafiłeś w sedno bo już wiele razy dochodziłem do takiego wniosku ale po tym często dochodził głos "rozsądku" i mówił, że są ważniejsze rzeczy niż aparat ale kiedy nie ma ? Tym głosem rozsądku najczęściej jest też moja druga połówka ;)

Jak rozumiem nikt nie opowiada się za zmianą systemu ?

Coraz bardziej skłaniam się, żeby zostawić jednak 30d i kompletować szklarnie a w przyszłości jak się uda to kupić upragnione FF. Hmm...

igor58
11-12-2014, 00:04
Ty już podjąłeś decyzję (podświadomie), tylko niepotrzebnie ją odwlekasz
ja po zakupie 6D nadal mam 60D, bo to b. fajny aparat, ale chyba wkrótce "wybije jego godzina"