Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy Canon ma problemy z nowymi puszkami?

Cień
10-12-2014, 10:12
Hej!
Od kilku lat siedzę w systemie Nikona i niestety sporo ich puszek ma jakieś dziwne problemy - a to olej na matrycy, a to dziwny AF, kurz, hotpixele etc. Czy w Canonie zdarzają się podobne problemy?

becekpl
10-12-2014, 10:19
tak,każdy nowszy model jest gorszy od poprzedniego przez co d30 stal niedoścignionym wzorem wybitnego aparatu cyfrowego
AF nie trafia,ISO szumi, farba odchodzi, są za drogie, za ciężkie, za lekkie,za duże,za małe
tak wiec popytaj w olympusie,sony czy tez w pentaxie
tu nie masz czego szukać

ja sam posiadam canona bo to jest moja forma pokuty za grzechy i samoumartwienia

chrislab
10-12-2014, 10:25
Nie, w canonie jest mocny postep

salas
10-12-2014, 10:30
70d z jakimiś problemami AF jest o których nie ma oficjalnej mowy od canona, ale sporo przypadków na necie i na forum

cobalt
10-12-2014, 10:33
Hej!
Od kilku lat siedzę w systemie Nikona i niestety sporo ich puszek ma jakieś dziwne problemy - a to olej na matrycy, a to dziwny AF, kurz, hotpixele etc. Czy w Canonie zdarzają się podobne problemy?
Canon nie ma problemu z nowymi puszkami tylko ze starymi użytkownikami :). Szarańcza oczekuje cudów i postępu w każdym nowym aparacie przez co firma zarabia tylko na nowych nieszczęśnikach, którzy wybierają ten system.
Kolega ma Nikona i do tej pory D7000 pluł olejem, potem D600, a teraz wymienili mu na D610 i jest OK.

Merde
10-12-2014, 10:37
ja sam posiadam canona bo to jest moja forma pokuty za grzechy i samoumartwienia

A naszą formą pokuty są twoje posty na forum :mrgreen:

namoamo
10-12-2014, 10:38
Canon nie ma problemu z nowymi puszkami tylko ze starymi użytkownikami :). Szarańcza oczekuje cudów i postępu w każdym nowym aparacie
I te cuda otrzymuje (AF) po czym biadoli że nie umie wykorzystać.

akustyk
10-12-2014, 10:40
Hej!

Canon generalnie ma nieco inne podejscie - daje mniej ficzerow, ale od strony technicznej te co sa wydaja sie duzo lepiej dopracowane.

Canonowi tez zdarzaja sie wpadki, ale wtedy dotycza malego odsetka modelu, a nie tak ze sp* D600 i potem w ramach zatuszowania sprawy wypuszczaja D610...

becekpl
10-12-2014, 10:41
A naszą formą pokuty są twoje posty na forum :mrgreen:
amen:lol:

cobalt
10-12-2014, 10:52
I te cuda otrzymuje (AF) po czym biadoli że nie umie wykorzystać.
Dla mnie AF w 7D jest wystarczający, gdyby jeszcze matryca była trochę lepsza .... :).

jaś
10-12-2014, 10:57
same problemy - czytając wątki o takim na ten przykład 6D można się załamać nie wiem czemu to jeszcze ludzie kupują, nie wiem czemu kupują canona, ale po zakupie polecam instrukcję obsługi (w tym przypadku trzeba pobrać z sieci) a po instrukcji obsługi poczytać jakieś książeczki czy materiały w sieci, lepszych zdjęć od tego nie będzie ale mniej wysublimowanych problemów na pewno.

Kolekcjoner
10-12-2014, 14:01
tak,każdy nowszy model jest gorszy od poprzedniego przez co d30 stal niedoścignionym wzorem wybitnego aparatu cyfrowego
AF nie trafia,ISO szumi, farba odchodzi, są za drogie, za ciężkie, za lekkie,za duże,za małe
tak wiec popytaj w olympusie,sony czy tez w pentaxie
tu nie masz czego szukać

same problemy - czytając wątki o takim na ten przykład 6D można się załamać nie wiem czemu to jeszcze ludzie kupują, nie wiem czemu kupują canona, ale po zakupie polecam instrukcję obsługi (w tym przypadku trzeba pobrać z sieci) a po instrukcji obsługi poczytać jakieś książeczki czy materiały w sieci, lepszych zdjęć od tego nie będzie ale mniej wysublimowanych problemów na pewno.
Jednak szkoda że tu nie ma "lajków" 8-).

tkosiada
10-12-2014, 18:41
Problemy czasem i tu sie zdążają, ale Canon potrafi zareagować i pojawiają sie akcje serwisowe, a nie nowy model jako rozwiązanie problemu
Wg mnie jest znacznie mniej wpadek
Był to też powód dla którego wróciłem do C :)

KrZyChUM
10-12-2014, 19:35
Jak w każdym systemie. Z nowości, na nie polskich forach można sobie poczytać o problemach z AF'em w nowym 7D mk2.

renes
10-12-2014, 20:11
Problemy czasem i tu sie zdążają, ale Canon potrafi zareagować i pojawiają sie akcje serwisowe, a nie nowy model jako rozwiązanie problemu
Wg mnie jest znacznie mniej wpadek....

Czy w sprawie pracy AF w 6D Canon coś poprawił, zareagował? Pytam poważnie bo sporo jest narzekania na rozregulowujący się AF w tej puszce.

namoamo
10-12-2014, 21:03
Czy w sprawie pracy AF w 6D Canon coś poprawił, zareagował? Pytam poważnie bo sporo jest narzekania na rozregulowujący się AF w tej puszce.
Narzekania tyle co z innymi puszkami, czyli bardzo mało.

jaś
10-12-2014, 21:10

poważnie odpowiadając to myślę że nic nie poprawił ani nie zareagował, bo narzekało tylko dwóch użytkowników w jednym poście - myślę że canon nadal nic nie wie o ich problemach bo nie śledzi aż tak dokładnie forum - więc niestety nic nie poprawił żadnych akcji serwisowych nie było, ale dorzuciłbym jeszcze błędnie działający światłomierz przy zdjęciach dekla na obiektywie, żółty zafarb na wyświetlaczu, problem balansu bieli przy zdjęciach seryjnych, problem słabej baterii, problem zależności af od rodzaju światła - żaden z tych problemów nie został rozwiązany no może z wyjątkiem problemu pomiaru światła przy zdjęciach dekla na obiektywie - ten został rozwiązany - nie robimy zdjęć z założonym deklem i problem cudownie znika :mrgreen:

zdebik
11-12-2014, 12:53
W porownaniu do Nikona nadal Canon wypada lepiej.

dj_exon
11-12-2014, 14:39
W porownaniu do Nikona nadal Canon wypada lepiej.

A w porównaniu do tych, Sony wypada lepiej ! :D

Kolekcjoner
11-12-2014, 15:17
No..... szczególnie w kwestii telewizorów ;).

jaś
11-12-2014, 20:59
Ja bardziej w żartobliwym tonie pisałem, gdyby ktoś nie zauważył, puszka o której piszę musiała nieźle obić nereczki konkurencji, stąd pewnie ten "czarny pijar" pojawiający się w postach niektórych użytkowników :mrgreen:, większość z zebranych w to jedno zdanie się problemów uważam za wyimaginowane.

A tak ogólnie to nurtuje mnie pytanie co się dzieje z "pełnosprawnymi" korpusami konkurencji np. z tym który chińczycy wycofali za sklepów bo nie spełniał chińskich norm jakości :mrgreen: co się dziej z takimi korpusami? są sprzedawane na wschodzących rynkach? europy środkowo wschodniej? są utylizowane? Co się robi? z topowym korpusem konkurencji posiadającym jak piszą fora źle zaprojektowaną komorę lustra - co skutkuje dłuższymi niż 1/ogniskowa czasami potrzebnymi do uzyskania ostrego zdjęcia i problemami kalibracji af z którymi nie radzi sobie serwis? co się robi z takim korpusem? służy za ekstrawagancki przycisk do papieru? producent odkupuje od użytkownika po cenie rynkowej? idzie na aukcję do skutku aż trafi do mniej uświadomionego użytkownika? z rak do rąk jak gorący ziemniak? Jak sobie z takimi wadami radzą sprzedawcy - którzy w naszym kraju odpowiadają za wady? czy to ewidentnie podpada po ustawową niezgodność towaru z umową? a jeśli nie to co podpada?

zysk
11-12-2014, 21:13
myślę że canon nadal nic nie wie o ich problemach bo nie śledzi aż tak dokładnie forum
Hehee :mrgreen: ,
Jakiś czas temu niszowe forum Pentaxa(polskie) też miało pretensje,że ich wymagań/żądań nikt nie słucha :mrgreen: .
A skierowane było do producenta.

cubbus
11-12-2014, 22:16
Na forum sony też nikt nie słucha a pretensję są codziennie;]

jaś
11-12-2014, 22:38
Na forum sony też nikt nie słucha a pretensję są codziennie;]

no cóż sony (jak znam życie) kupują jeszcze mniej uświadomieni niż canona stąd i (wyimaginowane) problemy większe.

tkosiada
11-12-2014, 23:17
D750 i woda morska
cytuję - "... Będąc nad oceanem ochlapała mnie fala. Aparat został zamoczony więc na wszelki wypadek wyjąłem od razu baterię i powycierałem go dokładnie...
i tak od 64 postu Zalałem aparat (D750) - ku przestrodze! - Strona 7 - Nikoniarze.pl - Forum fotograficzne (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=255731&page=7)

cubbus
11-12-2014, 23:27
no cóż sony (jak znam życie) kupują jeszcze mniej uświadomieni niż canona stąd i (wyimaginowane) problemy większe.

Problemem w sony od kilku lat jest mnogość puszek odwrotnie proporcjonalna do mnogości dobrej optyki

słowiczek
14-12-2014, 00:41
Hej!

Generalny brak postów na tym forum opisujących przedstawione przez ciebie problemy wskazuje na to, że canon takich problemów nie ma;)

Cień
19-12-2014, 01:56
Właśnie nie wiedziałem, bo nie śledzę tego forum od dosyć dawna. Na nikoniarzach przesiadywałem dosyć często i sporo złego się naczytałem w kontekście D7000, D600, D800, a i przy D7100 coś się tam znalazło. A że mam D5000, które szałowe nie jest (delikatnie mówiąc), zastanawiam się od jakiegoś czasu nad przesiadką na D7100 lub może zmianą systemu. Nikon nie budzi jakoś zaufania. Nota bene w pierwszym D5000, które miałem nie działał live view. AF... jest. Tyle można powiedzieć. :D Rozumiem, że to był entry level, ale niesmak pozostaje. Zwłaszcza, że Nikon zrobił parę innych brzydkich rzeczy w takich puszkach (brak pomiaru światła z manualami, brak AF z obiektywami serii D, brak przełącznika AF etc.).

filemoon
19-12-2014, 09:08
Canon zdaje sie mniej gonic za nowosciami ale aparaty (przynajmniej ostatnio) ma z mniejsza iloscia kwiatkow. Ale DR w matrycach lezy i kwiczy.

Cień
20-12-2014, 01:50
Dlatego się waham. Z jednej strony D7100 ma fajny zakres tonalny, ale z drugiej - co mi po zakresie, skoro zdjęcie będzie po prostu nieostre?

zdebik
21-12-2014, 10:44
Canon trzyma sie ok, za to w Nikonie zawsze cos nie zagra. Ich ostatnia puszka tez juz ma problemy (D750).

Najgorsze jest to, ze tam takie kwiatki pojawic moga sie po kilku miesiacach od premiery, wiec nigdy do konca nie wiesz co kupujesz.

Cień
22-12-2014, 00:22
Wydaje się, jakby wydawali prototypy, a nie pełnoprawne aparaty. Mocno to zniechęca do Nikona.

bober5264
22-12-2014, 11:26
w watku o 7d2 opisałem moje spotkanie z jakąś niesamowinie beznadziejna sztuką

słowiczek
22-12-2014, 13:19
Pewna pani miała problem zarówno z aparatem jak i z samym serwisem, w swoim czasie głośna sprawa, a ponieważ pani to znana bloggerka, zrobiła stosowną do obsługi reklamę:
http://socialpress.pl/wp-content/uploads/2012/12/segritta-mem.jpg
Jeżeli to rozwiąże twój problem, to po prostu zmień system. Masz ich 5 do wyboru jeżeli chodzi o lustrzanki, jeden już zaliczony. A tak po prawdzie to Canon lub Pentax. Bierz jednak pod uwagę nie tylko puszki ale i dostępność szkieł oraz akcesoriów.

Kolekcjoner
22-12-2014, 16:03
Wszystko zależy jakie ktoś ma wymagania i co chce fotografować oraz jakie ma plany rozbudowy szklarni, bo dla wielu osób wybór jest tylko pomiędzy N i C, a wtedy jest naprawdę niezły szkopuł.

słowiczek
22-12-2014, 22:40
Wszystko zależy jakie ktoś ma wymagania i co chce fotografować oraz jakie ma plany rozbudowy szklarni, bo dla wielu osób wybór jest tylko pomiędzy N i C, a wtedy jest naprawdę niezły szkopuł.

Na pewno reklama i popularność robią swoje, wtedy właśnie to, o czym się nie mówi odpowiednio głośno i często idzie w zapomnienie, lub po prostu nie istnieje. Jeden bagnet w pentaksie do wszystkich szkieł systemowych to coś, o czym możemy pomarzyć, z drugiej strony spotkałem się z opiniami, że użytkownicy tego systemu zmieniają go na inny ( najczęściej c )ze względu na brak dostępności nowej optyki w Polsce.

Kolekcjoner
23-12-2014, 00:01
A w Nikonie czy w Canonie jest pięć bagnetów? Nie bardzo rozumiem co miałeś na myśli?

Cień
23-12-2014, 09:39
Pentax rzeczywiście robi świetne aparaty, ale jak się popatrzy na allegro w poszukiwaniu jakiegoś obiektywu niesystemowego, to niestety wybór jest bardzo mały. Nie ma też za bardzo gdzie pomacać Pentaxa. Ogólnie szkła niesystemowe by mi wystarczyły. Obecnie najwięcej używam Tamrona 60mm. Mam też Sigmę 10-20mm i Nikkora 35mm. Jak widać nie mam zbyt wielu szkieł systemowych. Jaki jest odpowiednik 70D i D7100 w Pentaxie?
Ponoć 70-200mm Sigmy jest całkiem dobrym obiektywem. Także myślę, że niewielka liczba szkieł systemowych nie jest aż takim wielkim problemem. Gorzej, że tych niesystemowych jest na allegro mało.

cobalt
23-12-2014, 12:01
....
Ponoć 70-200mm Sigmy jest całkiem dobrym obiektywem. Także myślę, że niewielka liczba szkieł systemowych nie jest aż takim wielkim problemem. Gorzej, że tych niesystemowych jest na allegro mało.
Niesystemowe są OK, ale to tylko niektóre modele. Jeżeli chodzi o 70-200/2,8 to nie ma nic lepszego od Canona (ostrzejszego i szybszego z celnym AF). Mogę to spokojnie stwierdzić po 3 tygodniach badań empirycznych.

Cień
27-12-2014, 09:32
70D posiada mikroregulację szkieł?

cobalt
27-12-2014, 09:52
70D posiada mikroregulację szkieł?
Tak.
Mikroregulacji nie posiadał tylko potworek 60D :).

Cień
27-12-2014, 19:52
Coraz bardziej jestem skłonny przesiąść się na tego Canona.

Plusy Canona:
- AF
- Wideo
- Uchylny ekran

Minusy:
- Gorsza rozpiętość tonalna

Plusy Nikona:
- Dobra rozpiętość tonalna
- Nie musiałbym zmieniać systemu

Minusy:
- Nienajlepszy AF
- Możliwość trafienia bubla
- Sporo gorszy tryb wideo
- Brak uchylnego ekranu

jaś
27-12-2014, 20:54
nie warto zmieniać systemu z tak błahych powodów, a cropa na cropa to chyba naprawdę nie ma sensu, jaki korpus i jakie szkła chcesz zmienić na to 70D?

Cień
27-12-2014, 21:11
Obecnie mam D5000. Powoli rozglądam się za czymś lepszym. W Nikonie wybór padłby na D7100.

jaś
27-12-2014, 21:32
mz istotna jest szklarnia, jeśli nie masz szklarni lub masz szlarnię typu double kit to jesteś wolny i możesz zmienić na co chcesz, testowałem kiedyś z D5000 stałki nikona 35 50 1.4 i 1.8, 85 1.8 zupełnie fajne zdjęcia wychodziły, 35 nie chciała trafiać (kilka sztuk) a korpus nie posiada mikroregulacji więc było trochę "tak sobie". Stałki małe lekkie i tanie ale mimo wszystko lepiej wykonane niż np C501.8 (o co nie jest trudno).
Trochę znam ten korpus bo go od czasu do czasu trzymam w rekach co cie ogranicza w tym korpusie? jakie zdjęcia robisz?
Najpierw pomyśl o szklarni jaką będziesz potrzebował potem o korpusie, a na koniec o zmianie systemu.

Cień
27-12-2014, 21:40
Mam 35mm, 60mm Tamrona i Sigmę 10-20mm. 35 mało używam, co do Sigmy nie jestem pewny, a Tamrona lubię. Tamrona mógłbym sprzedać i kupić w tej samej cenie Canona 100mm/2.8. Resztę sprzedać i wziąć Sigmę 17-50 albo jakiś inny zoom.
Wkurza mnie AF w Nikonie, wkurzają mnie różne usterki nowych aparatów, o których czytam ciągle na nikoniarzach (AF, olej, kurz, a teraz jakiś cień-flara), wkurza mnie podejście Nikona ("wszystko jest ok", ale wypuszczamy nowy model). Tryb filmowy na pewno jest duużo lepszy w Canonie. Z tego, co widziałem w różnych porównaniach na youtubie, to AF również. Do tego 70D ma uchylny ekran, co bywa przydatne w makro. Fajnie też, że mierzy światło z manualami. Wiele z nich ma bardzo ciekawy bokeh.

jaś
28-12-2014, 02:25
współpraca z manualami jest lepsza to prawda ale manuale to erzatz i cudu nie oczekuj - jaka kasa taka jakość
af może będzie lepszy może będzie gorszy - zawsze czytałem że w nikonach af działa, a w canonach od 5d3 w górę :)
współpraca z kundelkami, a w szczególności z sigmą zawsze była gorsza w canonie - teraz to się trochę zmienia to znaczy nikon również chce utrudnić życie kundlom.
af, olej, kurz i cień jest w...... ale to szystko są FF a nie cropy chyba tylko 7000 miał jakieś problemy.

słowiczek
28-12-2014, 08:48
A w Nikonie czy w Canonie jest pięć bagnetów? Nie bardzo rozumiem co miałeś na myśli?

Bagnet fd. Przejściówka jest, a właściwie przejściówki, bo jedne z soczewką, inne bez. O jakości obrazka nie będę pisał, bo osobiście nie korzystałem z tego zestawu, podobno najlepiej nie jest.

Kolekcjoner
28-12-2014, 12:38
Ale co FD? Kto to jeszcze używa - jakaś garstka miłośników staroci. To jest w chwili obecnej zaszłość historyczna bez znaczenia.

salas
28-12-2014, 12:59
używają ludzie który myślą, że będzie fajnie po kupieniu 50 1.4 za 200zł :lol: a potem przejściówka z soczewką i jazda :mrgreen:
Jest sporo ciekawych i TANICH (przez co chyba przyciągają) szkieł w FD ale imo nie do pracy z cyfrą

MAF
28-12-2014, 14:19
używają ludzie który myślą, że będzie fajnie po kupieniu 50 1.4 za 200zł :lol: a potem przejściówka z soczewką i jazda :mrgreen:
Jest sporo ciekawych i TANICH (przez co chyba przyciągają) szkieł w FD ale imo nie do pracy z cyfrą

Z cyfrą jak najbardziej. Tyle że raczej z Sony A7.

RobertON
28-12-2014, 18:04

Można użyć dobrych szkieł FD do macro, wytoczyć pierścień, wyszlifować zamki, dokręcić bagnet z innego zestawu pierścieni bez automatyki... i jazda.

Zrobiłem jeden taki komplet dla kolegi - niedrogo.

Ale to już poza tematem.

Da__FreaK
28-12-2014, 19:03
[QUOTE=Cień;1257912]Coraz bardziej jestem skłonny przesiąść się na tego Canona.

Plusy Canona:
- AF
- Wideo
- Uchylny ekran

Minusy:
- Gorsza rozpiętość tonalna

Plusy Nikona:
- Dobra rozpiętość tonalna
- Nie musiałbym zmieniać systemu

Minusy:
- Nienajlepszy AF
- Możliwość trafienia bubla
- Sporo gorszy tryb wideo
- Brak uchylnego ekranu

A ja głęboko rozmyslam o zmianie z C na N ze wzgledu na AF :) Ale to nie teraz :) Z czasem sprzedam system i będe celował w D4, D4s :) Ale to nie w tym kraju :)

Cień
28-12-2014, 21:21

Do makro można znaleźć sporo fajnych manualnych szkieł. Zresztą nie tylko do makro. :)

współpraca z manualami jest lepsza to prawda ale manuale to erzatz i cudu nie oczekuj - jaka kasa taka jakość
af może będzie lepszy może będzie gorszy - zawsze czytałem że w nikonach af działa, a w canonach od 5d3 w górę
współpraca z kundelkami, a w szczególności z sigmą zawsze była gorsza w canonie - teraz to się trochę zmienia to znaczy nikon również chce utrudnić życie kundlom.
af, olej, kurz i cień jest w...... ale to szystko są FF a nie cropy chyba tylko 7000 miał jakieś problemy.

Co do AF, to sugerowałem się tym filmem: https://www.youtube.com/watch?v=bOM4r1gxsbs

Zaczyna się w 7:45

Leon007
28-12-2014, 21:32
Nie o to chodzi, że FD nie można używać z cyfrą - nie można go używać z EF, obojętnie czy cyfra, czy analog.
FD ma mniejszy flange focal distance (FFD) niż EF. Przepraszam za angielski, ale nie znam tłumaczenia na polski: chodzi o odległość powierzchni bazowej bagnetu od matrycy/filmu.
Szkła FD jako takie są bardzo dobre, ale do systemu FD lub systemów z mniejszym FFD - na przykład do bezlusterkowców.

http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance

Cień
28-12-2014, 21:47
Na makropasji ludzie robią zdjęcia manualami. Tylko nie jestem pewien, w którym systemie siedzą.

RobertON
28-12-2014, 22:02
Na makropasji ludzie robią zdjęcia manualami. Tylko nie jestem pewien, w którym systemie siedzą.

System jest praktycznie nieważny, skoro i tak zwiększany jest odstęp od matrycy poprzez pierścienie/mieszek dla zwiększenia skali odwzorowania.
Obiektywy są odwracane, łączone ze sobą i jeszcze kilka kombinacji.
Jakieś macro popełniłem pentaksem, canonem FD i nikonem z prześciówkami - wszystko manualne aby domknąć przysłonę - dla zwiększenia GO.

Warto poczytać:
http://www.canon-board.info/analogowy-sprzet-canona-20/obiektywy-fd-do-cyfrowek-10925/index3.html

Kolekcjoner
28-12-2014, 22:10
Z tego co kojarzę to FD używają z bezlusterkowcami. Do takiego NEX czy Mikro4/3 praktycznie wszystko da się podpiąć.

Cień
28-12-2014, 22:12
To ludzie normalnie robią makro manualami z bardzo dobrym efektem.

Canon nie ma problemów ze szkłami niezależnych producentów? Gdzieś czytałem, że ponoć nienajlepiej współpracuje z takimi szkłami.

RobertON
28-12-2014, 22:22
Musisz odróżnić macro od całej reszty.
W macro praktycznie nie da się używać AF, więc automatyka jest zbędna.
Dlatego są cenione szkła manualne o najlepszej jakości dające odwzorowanie 1:1, 1:2.
Poprzez mieszki, pierścienie możesz uzyskać powiększenie motywu 5:1 i większe, a wszystko to bez elektroniki.

Da się użyć obiektywu EF, pierścienie ze stykami, ale po to aby przymknąć do np. f22, a ostrzenie odbywa się odsuwaniem/przybliżaniem do motywu.
Możesz nawet użyć zwykłego KIT-a, na "odwrotce" przelutować styki i przymykać przysłonę z poziomu aparatu i uzyskasz odwzorowanie nawet kilka razy do jednego.
Jest tutorial jak to zrobić.

https://www.youtube.com/watch?v=GS4zYwlEsb4

Cień
28-12-2014, 22:55
Ja to wiem, ale co to ma do rzeczy? Sam używałem obiektywów manualnych na odwrotce, tyle że w D5000 jest to mega niewygodne ze względu na brak pomiaru światła. BTW w portrecie jakiś zabójczy AF też nie jest potrzebny, ale przydałby się dobry, duży i jasny wizjer.

RobertON
28-12-2014, 23:24
Coraz bardziej jestem skłonny przesiąść się na tego Canona.

Poruszyłeś temat macro, szkieł manualnych, to niezależnie od systemu - macro jest równie uciążliwe (upi...we) :)

Cień
28-12-2014, 23:27
W przypadku D7100 i 70D nie ma wielkiej różnicy, natomiast w niższych modelach Canon jest lepszy, bo daje pomiar światła. Nie jest to wcale takie uciążliwe, bo można kupić manualne szkło makro albo szkło powiększalnikowe.

Cień
25-03-2015, 22:04
Trochę odkopię, ale do minusów D7100 dochodzi jeszcze banding (od 1600 iso często) i beznadziejna współpraca z Sigmą 17-50mm. Ze szkieł mam już tylko Tamrona 60mm i Nikkora 35mm. Zmieniać system? :P

pan.kolega
25-03-2015, 23:39
Zmieniaj.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://s8.postimg.org/66shgs045/image.jpg)

zoomi
27-03-2015, 22:49
ma... dzisiaj bawiłem się przedprodukcyjnym 5Ds - wolę nie pisać jak działał AF z 85 na F1.2...

Piotrus117
28-03-2015, 11:21
ma... dzisiaj bawiłem się przedprodukcyjnym 5Ds - wolę nie pisać jak działał AF z 85 na F1.2...

Napisz!!!

tkosiada
28-03-2015, 19:22

Ja też będąc 2 tyg temu na targach, ale było podpięte 11-24 i dla mnie śmigał :D

zoomi
28-03-2015, 23:30
nie bardzo jest co pisać - nie trafiał nijak z moim 85 LII ;) (które działa chocby z moim 5d3)
zakaz wkładania swojej karty, zdjęcia obejrzałem na wyświetlaczu
poczekam na egzemplarze do sprzedaży

słowiczek
29-03-2015, 12:42
Porażka na starcie, czy może egzemplarz nadający się z mety na Żytnią?...

Bechamot
29-03-2015, 12:57
Porażka na starcie, czy może egzemplarz nadający się z mety na Żytnią?...

Ani jedno, ani drugie.
Ot tak sobie ktos napisal.
Tak sie wlasnie rodza bajki.

zdebik
30-03-2015, 01:02
Ani jedno, ani drugie.
Ot tak sobie ktos napisal.
Tak sie wlasnie rodza bajki.

Dokladnie.

max5
30-03-2015, 01:59
Wyśmiewano kiedyś Nikona za lipne gumy, teraz Canon ma je nawet gorsze, oczywiście nie w każdym modelu. Korpusy i jakość wykonania, spasowania moim zdaniem lepsza w Nikonie tyczy się to też szkieł pomijając canonowskie L. Wady ma każdy system jednak w Canonie masz lepszy serwis, moim zdaniem są bardziej frontem do ludzi łatwiej coś wywalczyć i gwarancja migawek też fajna sprawa. Nowsze są gorsze i będą zawsze w każdym systemie bo idzie o koszta produkcji plastik fantastik już idzie do body 1 cyfrowych i szkieł L co kiedyś nie mało miejsca ale nic nie poradzimy, nie ma co się tym tak bardzo przejmować trzeba się rozwijać sprzętowo i nie tylko.
Można zapuścić brodę bo maszynki już nie te co kiedyś, śmigać mercem 123 bo aktualne auta to szmelc, i focić 30D bo magnezowy i gumy nie schodzą.

zoomi
30-03-2015, 19:34
tak... ot tak sobie napisałem :D
nie moja wina że 5Ds który dostałem do łap z możliwością dopięcia swojego szkła nie trafiał
z tym szkłem dosłownie w nic... dlaczego - nie wiem, nie jestem jasnowidzem

pojawią się w dystrybucji - okaże się czy działa AF i jak

co ciekawe - to samo szkło z 5d3 trafiało w tych samych warunkach także na bocznych ;)
a oto parka z targów :

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imgup.pl/di/BOTV/aaa.jpg)