Zobacz pełną wersję : Canon 50mm 1.4 czy Canon 35 2.0 IS USM
?Canon 50mm 1.4 vs Canon 35 2.0 IS USM
Witam, planuję zakup Canona 6D i chciałbym dobrać „jasną” stałke będącą na razie jedynym obiektywem (dlatego będzie na początku miała dość szeroki wachlarz zastosowań od reporterki po portrety ale najbardziej mi zależy na zdjęciach wewnątrz budynków przy słabszym świetle – pomieszczenia ok. 30-40m, kwestia AF chyba nie będzie tu kluczowa?) . W przyszłości planuję 85mm 1.8 oraz jakiś zoom 17-40/24-105. Kusi mnie 50-ątka ze względu na jaśniejsze światło ale nie wiem czy nie będę musiał jej przymykać do 2.8 co w sumie niweluje jego przewagę nad 35mm (choć 35 wydaje się bardziej uniwersalną ogniskową).
Jeżeli możecie coś doradzić to będę bardzo wdzięczny.
Jak wnętrza to szerokość, a jak szerokość to 35
Jak planujesz zakup 85 to ja bym się teraz nie pchał w 50mm tylko faktycznie w coś szerszego.
Kupiłem ostatnio 50mm 1.4 i przyznam szczerze na małej sali weselnej trochę wąsko miałem, a co dopiero w mniejszych pomieszczeniach (na pełnej klatce). Jako jedyna stałka może ok, ale przy planach na 85mm 50-ki bym nie brał.
Myślę, że 35mm będzie dobrą alternatywą, natomiast nie wypowiem się co do jej jakości bo nie miałem okazji się nią pobawić.
35 2.0 is to może już warto dołożyć do sigmy 35 1.4 (używki gdzieś za 2400/2500zł na gwarancji nawet)
35mm będzie bardziej uniwersalne, biorąc pod uwagę, że te 50-tki Canona są jakie są, ja chwilowo jestem tylko z 28mm i też jest nieźle ;)
Pozdr
przemo-lukas
09-12-2014, 11:51
Pamiętaj, że im mniejsza wartość przysłony tym mniejsza GO. Tak więc i tak przy fotografowaniu wnętrz raczej przysłonę trzeba domknąć. Ja myślę, że i statyw byłby potrzebny. :)
to proste
35 f2 + 50 f1.4
Kusi mnie 50-ątka ze względu na jaśniejsze światło ale nie wiem czy nie będę musiał jej przymykać do 2.8
ta 50tka juz od 1.6 produkuje obraz do którego nie można się przyczepić, więc o to bym się nie martwił. Jednak z powtarzalnością AF jest w niej ciężko moim zdaniem. Jeden egzemplarz był nie do skalibrowania na żadnym moim body. Drugi bezbłędnie (w miarę) pracował tylko na 5dmkII, na 6d,7d pracował tak, że nie miałem go do tych body odwagi podczepić na płatnym repo.
BTW, ja tez bym celował w 35mm i 85mm
Powiem Ci że 50mm do tego typu zastosowań może okazać się za wąskie niestety, ja też kupiłem 6D z 50mm i już mi brakuje szerokiego kąta miejscami! ale to akurat taki must have bo moja 50mm się sprawuje idealnie z 6D, i wiedziałem że prędzej czy później będę musiał dokupić kolejne szkła.
Bechamot
09-12-2014, 14:22
wybralbym zdecydowanie dla takich motywow 35/2.0 IS.
gdyby bylo za szeroko , zawsze mozesz przyciac.
tkosiada
09-12-2014, 16:54
A co masz jeszcze teraz? jakiś zoom?
Jesli tak to przejdź się, popstrykaj na odpowiedniku 35mm lub 50mm dla FF i samo wyjdzie co jest ci bliższe
Zazwyczaj 35 lub 50 to są szkła bazowe, wokół których buduję się - dokłada resztę
Sama 35mm do mnie nie trafia, wolę mieć trójeczkę jak w stopce, 50mm jest dla mnie ciekawsze
KuzynPit
09-12-2014, 17:25
Mam 50mm 1.4 i 28mm 1.8 na FF i wg mnie setup fajny, miałem przez chwilę do tego 85mm pożyczone i to był taki pakiet idealny wg mnie. I szeroko i standardowo i wąsko. Wszystko do odpowiednich warunków. Wg mnie na sam początek nawet 35mm do tego wachlarzu dość dużego(od reporterki po portret) na 6d będzie zdecydowanie za szeroko... Proponowałbym może na początek 50mm jak nie 1.4 to może 1.8? Nie są złe mimo że wszyscy na nie narzekają... Jeśli budżet nie ogranicza to 1.4 poszukaj celnej i będzie grało. Dokupisz do tego poźniej albo 28/35 albo 85. Wszystko po pierwszych podrygach wyjdzie co bardziej Ci potrzebne. 50mm jest na tyle chodliwe że sprzedaż ze stratą 100-200zł myślę maxymalnie.
może C 40mm/2.8?
To szkło kryje pełną klatkę?
Pytam bo Canon dopiero do mnie jedzie i zaznajamiam się z systemem...;)
poszukiwacz2006
09-12-2014, 23:39
Z praktyki doradzam trzydzieści pięć. Jest dużo praktyczniejsze niż pięćdziesiąt. Pozdrawiam
40mm kryje pełną klatę i kosztuje grosze (a jest szkłem wybitnym, używam z 6D)
40mm kryje pełną klatę i kosztuje grosze (a jest szkłem wybitnym, używam z 6D)
Kupię sobie do nowego 6d jak dotrze do mnie.
A jak w nim z af?
Wybitnie.
chyba żart
wybitnie nie jest, ale tragedii nie ma