PDA

Zobacz pełną wersję : Poziome pasy na zdjęciach

Aditor
04-12-2014, 18:04
Kupiłem canona 550D w okazyjnej cenie za 850zł wraz z akcesoriami. Niestety okazał się częściowo nie sprawny, na zdjęciach pojawiaja się poziome pasy których liczba sie zwiększa wraz z iso.
Canon 550D - Imgur (http://imgur.com/a/50lSl)

becekpl
04-12-2014, 18:13
dziękujemy za informacje
bez odbioru

MC_
04-12-2014, 18:13
To juz wiesz czemu cena okazyjna.

Fotopstryczek
04-12-2014, 18:17
Możesz spróbować włączyć ręczne czyszczenie matrycy (ono mapuje hotpixele więc może i podpatrzy te linie) lecz wątpię, że coś pomoże.

Takie to już są te okazje, większość to jakieś VW z Niemiec :lol:

Aditor
04-12-2014, 18:29
Czego może być to wina, matryca czy coś mniej poważnego?

Fotopstryczek
04-12-2014, 18:34
Jeśli jest to jakiś problem oprogramowania to serwis i tak będzie chciał wymienić płytę główną. Nieopłacalne przy tym aparacie. Jeśli jest to problem matrycy, to możesz już go powiesić na ścianie ;)

salas
04-12-2014, 19:46
sprawdź na czasach rzędu 1/2000 czy 1/4000 :o

Aditor
04-12-2014, 20:20
Teraz nie moge wykonać zdjęcia, pojawia się err70
Zrobiłem zdjęcia na tych czasach, efekt - jeszcze więcej pasów, bardzo gęsto przy górnej krawędzi.

flipflap
04-12-2014, 20:45
Err 70

Description:
Kiedy zagooglowalem Err70 to dostaje taka odpowiedz

A malfunction with the images has been detected.

Resolution:

Turn the power off and remove then re-install the battery.
Turn the power on again.

Co moze byc wszystko i nic. Jezeli chodzi o smugi to wysli to do czyszczenia lub wymiany oslony sensora. Jak to nie pomoze to... juz sam wiesz. Nie za bardzo sie oplaca wymiana sensora chyba ze lubisz sie samemu pobawic i poznac budowa aparatu.

Aditor
04-12-2014, 20:50
Te pasy to wina tej osłony? Wygląda to na jakis problem cyfrowy

salas
04-12-2014, 20:54
Moze to zwroc?

Aditor
04-12-2014, 20:55
Nam tez problem z sprzedawcą który umywa się od zwrotu. Juz podjąłem dalsze kroki ale pomyślałem ze moze być to coś niewielkiego i nie będzie mi się to opłacało. Na początku ten błąd nie wyskakiwał.

zysk
04-12-2014, 20:56
Na te pasy to chyba nie ma rady.
Na Error moze pomóc ta procedura:

I got out of ERR 70 mode with the help of a thread on AstronomyForum:

1./ remove battery & Lens
2./ remove CF card
2.1/ Put battery back in. (Leave Lens off)
3./ Put camera in C1 (C2 & C3 didnt work)
4./ turn camera off
5./ turn setting to CA
6./ Turn Camera on
7./ Turn Camera to new (any) setting
8./ Should then be out of ERR 70.

Aditor
04-12-2014, 21:01
Zastanawiam czy nie oddać go do diagnozy, koszt 25zł. O ile naprawa nie kosztowała by powyzej 200/300zł to mógłbym wyjść na tym aparacie na +

zdebik
04-12-2014, 21:06
Allegro?

Aditor
04-12-2014, 21:08
Tak ostatecznie przez allegro, na początku olx. Kupiłem zaraz po umówionym wystawieniu, dopiero potem zobaczyłem ze sprzedawca dał cene na 1zł a koszta wysyłki na 35zł... Juz pisałem do allegro.

salas
04-12-2014, 21:33
Tak ostatecznie przez allegro, na początku olx. Kupiłem zaraz po umówionym wystawieniu, dopiero potem zobaczyłem ze sprzedawca dał cene na 1zł a koszta wysyłki na 35zł... Juz pisałem do allegro.

potem zobaczyłem cenę 1zł? żartujesz? rotfl :mrgreen:
interes życia

Aditor
04-12-2014, 21:34
Umówiliśmy się na 880 i tyle mu przelałem więc nie powiedział bym ze super interes.

salas
04-12-2014, 21:47
i nie było dla Ciebie podejrzane wystawienie aukcji na 1zł, bo pewnie było szkoda dołożyć na prowizję od 800zł
Teraz przy sporze z allegro mogą być problemy, bo widać wałek z obu stron, chcieliście ominąć prowizję allegro :)

eska
04-12-2014, 22:07
dziękujemy za informacje
bez odbioru:D:D:D:D:D
Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać

Aditor
04-12-2014, 22:30
Nie było nic dziwnego dla mnie, chciał po prostu ominąć prowizje. Nie pomyslalem ze potem odzyskam 1zł

Kolekcjoner
04-12-2014, 22:57
Nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem sensu zaoszczędzenia kilkudziesięciu złotych żeby zaryzykować kilkaset. Ciągle słyszę biadolenia, że ktoś został w ten sposób oszukany, a nie pomyślał że w gruncie rzeczy sam cwaniakuje i ponosi tego konsekwencje.
Zresztą co się tu rozpisywać @becekpl w zasadzie zamknął temat ;).

Naprawiacz
04-12-2014, 23:33
Na aukcji było napisane " Stan techniczny (nieznany z powodu braku karty pamięci)" co może świadczyć tylko o jednym...

Aditor
04-12-2014, 23:53
Nie wiem czemu nie wpadło mi do głowy ze tan aparat ma funkcje poglądu na lcd... pozatym to co napisał świadczy o tym ze celowo zataił tą usterkę.

salas
05-12-2014, 00:13
Jak jeszcze w opisie bylo takie cos ze stan nieznany to wina jest tylko i wylacznie Twoja. To ze koles jest cwaniak to inna sprawa.
Imo bedzie ciezko cos ogarnac w takiej sytuacji

Fotopstryczek
05-12-2014, 00:19
Gdyby to jakiś magnezowy model to zawsze można używać jako młotka.

MC_
05-12-2014, 00:20
Sprzedający - pewnie cwaniak, bo raczej o wadzie wiedział, ale aukcję opisał tak, że trudno mu wiele zarzucić.
Kupujący - cwaniak, bo chciał oszczędzić na prowizji i teraz ma tego efekt.

salas
05-12-2014, 00:21
Selekcja naturalna! Wtopiles 880zl na wlasne zyczenie

mariusz231
05-12-2014, 00:26
Odpuscie juz chlopakowi, bo i tak jest zalamany, ze utopil kase, a teraz bedzie mial problem tego sie pozbyc nawet za jakies grosze... Chyba, ze przekazesz to jako eksponat do muzeum ;)

Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2

salas
05-12-2014, 00:32
Na zytniej wycena darmowa

mariusz231
05-12-2014, 00:39
Pod warunkiem, ze jest z Warszawy :p

Bechamot
05-12-2014, 07:50
Sprawa jest jasna. chodzi o tzw podstepne ukrycie wady.
to go nie zwalnia od odpowiedzialnosci.
jesli wada jest ukryta i jej nie wymienil , nadal za nia odpowiada z tytulu rekojmi.
Gdyby te wade wymienil , to nie mialbys szans. ukrecil bicz na siebie przez takie sformuowanie " stan nieznany" - sprzedajacy odpowiada za wady ukryte .

( tzn sprzedajac w stanie nieznanym bierze na siebie w sposob oczywisty ryzyko za ewentualne ukryte wady , w tej sytuacji dobrze ze sie do tego przyznal, ze Cie nie poinformowal o wadach - typowe cwaniactwo niedouczonego oszusta )

masz 2 drogi:

1.pogodzic sie z faktem
2. zadac upustu cenowego lub odstapic od umowy - najprawdopodobnie bedzie potrzebna wizyta u prawnika , chyba ze bedzisz prowadzil prawidlowo korespondencje i sprzedajacy sie przestraszy.

opis postepowania znalazlem w sieci :

ROSZCZENIA Z TYTUŁU RĘKOJMI
Jeśli do Twojej sytuacji mają zastosowanie przepisy art. 556 i n. Kodeksu cywilnego, w pierwszej kolejności należy ustalić, czy w umowie nie wyłączono uprawnień kupującego z tytułu rękojmi. Jednak nawet gdyby wyłączenie takie nastąpiło, to możemy dowodzić, że sprzedawca zataił wadę. Zatajenie może sprowadzać się do zaniechania tj. niepoinformowania kupującego o istotnych okolicznościach, o których sprzedawca wiedział.

Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny

Art. 558. § 1. Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć. Jednakże w umowach z udziałem konsumentów ograniczenie lub wyłączenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest dopuszczalne tylko w wypadkach określonych w przepisach szczególnych.
§ 2. Wyłączenie lub ograniczenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest bezskuteczne, jeżeli sprzedawca zataił podstępnie wadę przed kupującym.

Roszczenia z tytułu rękojmi są skonstruowane w sposób prostszy, niż przy niezgodności towaru z umową. Kupujący może od razu albo odstąpić od umowy albo żądać obniżenia ceny. W przypadku otrzymania odstąpienia od umowy, sprzedawca ma możliwość niezwłocznego usunięcia wad lub wymiany rzeczy i „anulowania” w ten sposób otrzymanego odstąpienia. Sprzedawca nie ma natomiast takiej możliwości w przypadku żądania przez kupującego obniżenia ceny.

Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.
§ 2. Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej.
§ 3. Jeżeli kupujący żąda obniżenia ceny z powodu wady rzeczy sprzedanej, obniżenie powinno nastąpić w takim stosunku, w jakim wartość rzeczy wolnej od wad pozostaje do jej wartości obliczonej z uwzględnieniem istniejących wad.
§ 4. Jeżeli sprzedawca dokonał wymiany, powinien pokryć także związane z tym koszty, jakie poniósł kupujący.

Jeśli więc chcemy skorzystać z przysługującego nam uprawnienia do odstąpienia od umowy, to najczytelniejszą formą będzie wysłanie oświadczenia o odstąpieniu od umowy z zastrzeżeniem, że będzie ono skuteczne, jeśli sprzedawca np. w terminie 14 dni (tj. niezwłocznie) nie usunie wad lub też nie wymieni rzeczy na wolną od wad.

ale .
Czy mozesz udowodnic ile i za co zaplaciles ?

ps .

dotyczy powyzszy opis rowniez sytuacji z innego watku - zakupu 24-70/4 " po wypadku "

mariusz231
05-12-2014, 09:11
Wszystko fajnie pieknie ale rekojmia ma teraz zastosowanie w przypadku zakupu na firme. Konsumet teraz powoluje sie na niezgodnosc towaru z umowa... Na porade prawna i jakies pismo wyda zapewne min. polowe, jak nie wiecej tego, co zaplacil za aparat... Inna kwestia jest cena z allego, a cena faktyczna zaplacona pod tzw. stolem...

MC_
05-12-2014, 09:15
Wszystko fajnie pieknie ale rekojmia ma teraz zastosowanie w przypadku zakupu na firme.

Mylisz się. Rękojmia MA zastosowanie w każdych innych umowach sprzedaży niż tych pomiędzy przedsiębiorcą a konsumentem.

zdebik
05-12-2014, 09:52
My tu gadu gadu... Allegro Ci nie pomoze. Jesli typ nie bedzie wspolpracowal jedynie straszenie policja moze pomoc.

Nastepnym razem ebay i paypal nie mialbys problemow.

namoamo
05-12-2014, 11:15
Rób na ISO 100 a z czasem kup uczciwie, w pełni sprawny aparat.

Kolekcjoner
05-12-2014, 11:22
My tu gadu gadu... Allegro Ci nie pomoze. Jesli typ nie bedzie wspolpracowal jedynie straszenie policja moze pomoc.

Nastepnym razem ebay i paypal nie mialbys problemow.
No tylko że odzyska złotówkę ;).

Rób na ISO 100 a z czasem kup uczciwie, w pełni sprawny aparat.
Dokładnie, to chyba jedyna sensowna rada.

Naprawiacz
05-12-2014, 11:37
Reasumując: zwrot niesprawnego aparatu przysługuje w tym przypadku, choć ja bym się zastanawiał, czy w przypadku zakupu aparatu za 1zł, a wpłacie (przelewem!) 880zł nie warto napisać do sprzedawcy o zwrot NADPŁACONYCH 844zł.
Za 1zł + koszt przesyłki to mogę go i ja przytulić...

Bechamot
05-12-2014, 11:47
Panowie, niepotrzebnie bijecie pianę w sytuacji kiedy macie ten sam pogląd na sprawę.
Reasumując: zwrot niesprawnego aparatu przysługuje w tym przypadku, choć ja bym się zastanawiał, czy w przypadku zakupu aparatu za 1zł, a wpłacie (przelewem!) 880zł nie warto napisać do sprzedawcy o zwrot NADPŁACONYCH 844zł.
Za 1zł + koszt przesyłki to mogę go i ja przytulić...

sprzedal aparat za 1 zl

reszta jest darowizna... he , he , he

sprzedajacy powinen odprowadzic od tego podatek od darowizny.

mysle , ze w oparciu o rekojmie ma szanse wieksza , choc nigdy nie mozna przewidziec jak sprzedjacy zareaguje.

faktem jest ze swiadomie kupil aparat za 880 zl , i swiadomie przelal 880 zl - to nie byla pomylka.
trudno przeczyc faktom.

faktem jest, ze sprzedajacy odpowiada za ukryte wady. jednak rekojmia wydaje sie jedyna sluszna droga.

pytaniem jest czy udowoni ze te 880 zl sa za aparat , ale normalnie nie powinno to budzic watpliwosc.
jesli przelewu nie opisal , to troche glupio , ale nie przekresla to sprawy.

Merde
05-12-2014, 11:49
Wątek przeczyszczony.
Kolega Bechamot/Jansal/XX YY proszony jest o czytanie ze zrozumieniem. Przyznanie się do błędu to nic strasznego.

Naprawiacz
05-12-2014, 11:55
sprzedal aparat za 1 zl

reszta jest darowizna... he , he , he

sprzedajacy powinen odprowadzic od tego podatek od darowizny.

mysle , ze w oparciu o rekojmie ma szanse wieksza , choc nigdy nie mozna przewidziec jak sprzedjacy zareaguje.

faktem jest ze swiadomie kupil aparat za 880 zl , i swiadomie przelal 880 zl - to nie byla pomylka.
trudno przeczyc faktom.

faktem jest, ze sprzedajacy odpowiada za ukryte wady. jednak rekojmia wydaje sie jedyna sluszna droga.

pytaniem jest czy udowoni ze te 880 zl sa za aparat , ale normalnie nie powinno to budzic watpliwosc.
jesli przelewu nie opisal , to troche glupio , ale nie przekresla to sprawy.

Udowodni bez problemu, wystarczyło przeczytać treść aukcji. gdzie stoi wyraźnie napisane: "Cena : 850+ koszty wysyłki"

Bechamot
05-12-2014, 12:50
Udowodni bez problemu, wystarczyło przeczytać treść aukcji. gdzie stoi wyraźnie napisane: "Cena : 850+ koszty wysyłki"

no to tyle zaplacil. wszystko jest ok.
problem w tym , ze aparat ma wade ukryta.
mozna zadac zwrotu pieniedzy za zwrot aparatu.

nalezy niezwlocznie zadac pisemnie zwrotu.
w przypadku braku odpowiedzi , lub odpowiedzi odmowej pojsc do prawnika.

albo.. pogodzic sie z faktem .

mamy dzisiaj inne czasy
mialem przed laty podobne przezycie

w krakowie byl slynny komis foto na rynku .
kupilem jako chlopaczek kamere rosyjska.
jak sie okazalo , nie dzialala, sprzedawca oczywiscie ani slowa o tym nie pisnal.
poszedlem do slynnego zakladu naprawczego w poblizu.
powiedzieli mi od razu:
panie , my ta kamere znamy , nie da sie naprawic , oddaj pan do komisu.
he, che , he , widac tak samo komus kiedys poradzili.

lezy u mnie ta kamera gdzies do dzisiaj w piwnicy , nie odwazylem sie zrobic kogos w konia.

kupujacy ma jeszcze jedna mozliwosci: - zaoferowac na allegro , ale ukrywajac wade ponosilby tego skutki prawne - czyli nalezaloby te wade ujawnic.

Aditor
05-12-2014, 16:45
W tytule przelewu podałem za co są te pieniądze