Zobacz pełną wersję : Ubezpieczenie sprzętu.
Witam.
Mam pytanie czy może ktoś z forum ubezpieczał swój sprzęt? Możecie coś polecić? Wiem na pewno że mBank ubezpiecza sprzęt o wartości do 1k PLN za 12zł miesięcznie ale może gdzieś być lepsza opcja.
Pozdrawiam.
nie ,nie ma lepszej opcji
ta opcja to tez żadna opcja
sprzęt o wartości do 1k zł - smartofony się łapią i to te słabsze :mrgreen:
mariusz231
03-12-2014, 10:55
Mnie ciekawi ta stawka 12 zlotych miesiecznie przy ubezpieczeniu na 1000 :D
Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2
Warta tez ubezpiecza na taką kwotę, tyle, że to śmiech na sali :D
Można również ubezpieczyć droższe rzeczy ale stawki będą odpowiednio wyższe
Ja ostatnio robiłem wycenę dla sprzętu o wartości 30 tyś zł roczna składka wyniosła niecałe 1200 zł.
mariusz231
03-12-2014, 17:19
Tu sie zgodzne sprzet za 30 tys. i skladka normalna, jak przy komunikacyjnych, a nie sprzet za 1000 i skladka 144 :) Mozna zapytac jak to jest, gdy ktos ubezpiecza mieszkanie, bo czesto mozna podciagnac tez rozny sprzet np. drogi rower, aparat etc.
dzidofon
03-12-2014, 19:57
Mozna zapytac jak to jest, gdy ktos ubezpiecza mieszkanie, bo czesto mozna podciagnac tez rozny sprzet np. drogi rower, aparat etc.
Normalnie, jak chyba w każdym TU. Ubezpieczając mieszkanie możesz ubezpieczyć również ruchomości domowe, nieważne jakie to są rzeczy. Nie musisz wyszczególniać że "aparat, obiektyw, wędka, hulajnoga, telewizor" itp. Składka zależy od sumy ubezpieczenia rzeczy ruchomych. Można ubezpieczyć nawet gotówkę i biżuterię, tyle że składka jest kosmiczna :-). Opłaca się jak wiesz że Cię okradną ;-))).
Mnie ciekawi ta stawka 12 zlotych miesiecznie przy ubezpieczeniu na 1000 :D
Ale w kontekście, że drogo czy tanio?
Wypowiem się bo pracuję w branży ubezpieczeniowej ;)
Generalnie tego typu ubezpieczenie sprzętu elektronicznego, dla âklienta masowegoâ jest obarczone ponadprzeciętnym ryzykiem, stąd takie a nie inne warunki jakie możemy znaleźć âna rynkuâ.
12 zł miesięcznie za 1000 zł, to jest właściwie 144 zł rocznie, a więc stawka roczna (do roku najlepiej odnosić) wynosi 14,4 %, a to jest bardzo dużo.
Oczywiście trochę inaczej to wygląda w kontekście ubezpieczenia tego sprzętu w domu, w określonej lokalizacji â pewnie większość z Was ma ubezpieczone mieszkanie od klasycznego pożaru i ryzyk nazwanych (zalanie, trzęsienie ziemi, upadek statku powietrznego, itp.) + kradzież z włamaniem. Większość ubezpieczycieli na kradzież z włamaniem daje ochronę dla sprzętu elektronicznego, ale też zazwyczaj jest to jakiś limit całej sumy ubezpieczenia zgłoszonej do kradzieży. Osobiście uważam, że warto o to zadbać w kontekście ubezpieczenia mieszkania, tak by limit odpowiadał wartości sprzętu, bo nie raz nawet tu na forum, czytamy jak kogoś spotkała niemiał sytuacja ď
Natomiast znaleźć taką ochroną na szkody poza mieszkaniem, to bardzo ciężko.
Tu sie zgodzne sprzet za 30 tys. i skladka normalna, jak przy komunikacyjnych, a nie sprzet za 1000 i skladka 144 :) Mozna zapytac jak to jest, gdy ktos ubezpiecza mieszkanie, bo czesto mozna podciagnac tez rozny sprzet np. drogi rower, aparat etc.
Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2ale sprzęt foto ma to do siebie ze jest używany najczęściej poza domem
mariusz231
04-12-2014, 11:35
[QUOTE=Bangi;1254071]Ale w kontekście, że drogo czy tanio?
Wypowiem się bo pracuję w branży ubezpieczeniowej ;)
Dlatego tez napisalem, bo stawka podstawowa to jakis kosmos jezeli chodzi o skladke. Takze pracowalem w ubezpieczeniach przy kontorli brokerow ;)
Ubezpieczenie przy okazji ruchomości w domu niewiele daje, bo chroni sprzęt jedynie ... w domu :(
Ja ostatnio robiłem wycenę dla sprzętu o wartości 30 tyś zł roczna składka wyniosła niecałe 1200 zł.
A co to było za ubezpieczenie i gdzie. Podlinkuj ogólne warunki.
A co to było za ubezpieczenie i gdzie. Podlinkuj ogólne warunki.
Musze poszukać bo nie pamiętam
no dobra,
tutaj na forum z dwa lata temu dostałem namiar na jedna z firm ubezpieczeniowych
napisałem do nich, poprosili o listę rzeczy i ich wartość
napisałem standardowo o zestawie wakacyjnym-5dmk3+t16-28+c24-105L+c70-300L
podałem wartość w przybliżeniu i wysłałem
po jakim czasie dostałem maila a w nim;
składka pamiętam z była dosyć wysoka
udział własny 20%
i co dla mnie było najważniejsze-ubezpieczenie tylko na Europe ,podczas gdy ja od początku mówiłem o całym świecie
i tak się dla mnie skończyła przygoda z ubezpieczycielami
OCZYWIŚCIE, są już watki o tym na forum, ale po co autor będzie sobie dupę zawracał szukaniem, była tam mowa o ubezpieczycielach europejskich