Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pixma IP4300 - problem z czarnymi atramentami

luko
01-12-2014, 23:02
Witam,

mam problem z Pixmą IP4300. Parę ładnych m-cy temu skończył się czerwony tusz. Postanowiłem drukować wyłącznie w skali szarości ustawiając w opcjach wydruku "wydruk w skali szarości". I jakoś to szło...
Po pewnym czasie (klika m-cy) drukarka przestała drukować na czarno. Ponieważ sądziłem, że może to być jednak wina braku czerwonego atramentu, zakupiłem takowy. Sytuacja się nie zmieniła.
Postanowiłem zatem przeczyścić głowicę - zanurzyłem ją w alkoholu izopropylowym na kilka godzin. Widać było jak "puszcza" czarny tusz (pozostałe kolory także), toteż sądziłem, że alkohol rozpuścił ew. zaschnięty tusz. Niestety, nie pomogło.
Kolejne wydruki robiłem dla odmiany w kolorze, ale było to o tyle uciążliwe, że wszystko (nawet tekst) muszę zmieniać na jakiś kolor z wyjątkiem czarnego.
No i tak trwa do dziś.
W między czasie skończył się też żółty, zatem nie wygląda to ciekawie... zastanawiam się, czy kupować nowy żółty atrament, bo nie wiem, czy da się jeszcze w pełni naprawić sprzęt.
Przyznam, że do serwisu nie jeździłem, bo na 99% powiedzą mi jedno - "nie opłaca się naprawiać". Tymczasem, jak przeczytałem tu na forum, że seria 3 i 4 jest "nie do zajechania" - postanowiłem spróbować uzyskać pomoc tutaj...
Drukarka ma ok 7 lat.
Co istotne - używałem wyłącznie oryginalnych atramentów.
Obydwa czarne tusze "5-ka" i "8-ka" są, ale drukarka na czarno nie drukuje, niezależnie czy ustawiam "skalę szarości" czy też nie. Trochę to dziwne, że mogły zatkać się obydwa na raz. Czy to możliwe?

Ps. Czy powodem tych problemów może być to, że dość długo nie uzupełniałem czerwonego tuszu? (patrz początek pow. historii)

Ps2. oglądałem ostatnio filmik na YT o tym jak "postarza się" celowo różne produkty, aby firmy - krótko mówiąc - nie padły :) i np. w drukarkach wlutowują jakiś chip, który programuje urządzenie, które wydrukuje max. 18000 stron i potem odmawia posłuszeństwa... nie wiem - może i mój Canon ma coś takiego ;)

Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

Łukasz

mariusz231
02-12-2014, 00:12
Gdy pociagniesz tuszem po kartce zostawia sial lub tak jak bys chcial postawic stepel? Robiles czyszczenie z urzadzenia lub z poziomu systemu, mozesz wydrukowac strone testowa z urzedzenia?

Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2

flipflap
02-12-2014, 02:27
Mozesz probowac przedmuchac glowice po zanuzeniu w alkoholu. musisz uwazac na uszczelke. jednak cos mi podpowiada zebys sie przygotowal na wymiane glowicy, szczegolnie jak probowales wyczyscic nozzles po przez przecieranie ich.

darkon
02-12-2014, 11:03
przeczytaj ten wątek: Drukarki z serii IP3.. 4... 7... głowice i pełny pochłaniacz atramentu. (http://www.canon-board.info/druk-skanowanie-wyswietlanie-zarzadzanie-barwa-69/drukarki-z-serii-ip3-4-7-glowice-i-pelny-pochlaniacz-atramentu-91622/)

luko
02-12-2014, 18:54
@mariusz, ale przeciągnąć samym pojemnikiem, czy głowicą? Czyszczenie z poziomu systemu oczywiście robiłem. Stronę testową załączam.

@darkon, rozumiem, że masz na myśli ten service tool, który czyści pochłaniacz atramentu? Nie bardzo jestem w stanie wyobrazić sobie to jak programem można wyczyścić jakąś rzecz :) - chyba, że czegoś nie kumam...

Strona testowa:

https://canon-board.info//brak.gif
http://www.fotoszok.pl/out.php/t2257287_dsc-0009.jpg]źródło (

Stan drukarki:

https://canon-board.info//brak.gif
http://www.fotoszok.pl/out.php/t2257286_stan.jpg]źródło ([URL=http://www.fotoszok.pl/show.php/2257286_stan.jpg.html)

darkon
02-12-2014, 19:28
@darkon, rozumiem, że masz na myśli ten service tool, który czyści pochłaniacz atramentu? Nie bardzo jestem w stanie wyobrazić sobie to jak programem można wyczyścić jakąś rzecz :) - chyba, że czegoś nie kumam...
no właśnie, gdybyś przeczytał wątek, to byś się dowiedział jak czyścić głowicę, bardzo dobrze opisane, a tak to masz zgryz z pampersem :D

luko
02-12-2014, 20:26
Jejku, nie jestem tak bardzo kumaty w te klocki :) ..przeczytałem pierwszy post Przemka (bo jak mniemam w nim jest cała kwintesencja)... z tego co zrozumiałem, mogę to zrobić programem service tool, wprowadzając drukarkę w tryb serwisowy (znalazłem już info w sieci jak to zrobić w przypadku IP4300). Czyli co...? - odpalam ten tryb serwisowy i uruchamiam service tool i którą opcję wybieram (bo trochę tego jest)?

darkon
02-12-2014, 20:41
..przeczytałem pierwszy post Przemka (bo jak mniemam w nim jest cała kwintesencja)... z tego co zrozumiałem, mogę to zrobić programem service tool, wprowadzając drukarkę w tryb serwisowy (znalazłem już info w sieci jak to zrobić w przypadku IP4300). Czyli co...? - odpalam ten tryb serwisowy i uruchamiam service tool i którą opcję wybieram (bo trochę tego jest)?
Źle mniemasz, jeszcze raz, patrz mi na usta :mrgreen: i czytaj z ruchu moich warg: przeczytaj sobie cały wątek, do którego dostałeś linka, jest tu napisane jak przeczyścić zatkaną głowicę. Wyłącz komputer, żaden program nie jest potrzebny i biegnij do apteki po strzykawkę i do chemicznego po aceton, lub zmywacz.

luko
02-12-2014, 20:57
No to Cię nie zrozumiałem - sugerujesz przeczyszczenie głowicy. Strzykawkę jakąś mam, zmywacz pożyczę od małżonki. Tyle, że ja już głowicę czyściłem (patrz mój pierwszy post), aczkolwiek nie zmywaczem/acetonem, a alkoholem izopropylowym.

W takim razie o co chodzi z tym eprom'em, o którym pisze Przemek?

Aha, co miałeś na myśli pisząc, że mam zgryz z pampersem? :)

mariusz231
02-12-2014, 22:04
Chodzilo mi czy glowica zostawia jakies slady na kartce, jak nie, to oznacza, ze jest zatkana. Programem nie wyczyscisz zatkaniej glowicy ale czasami brudna juz tak, to pomaga, zeby nie wykonywac zabiegow z moczeniem i plukaniem recznym...

flipflap
03-12-2014, 01:58
Ja czyscilem kiedys swoja glowice w pixma pro 9000 z zaschnietym tuszem. Moczylem w alkoholu i plukalem ciepla woda. Wszystko byloby fajnie gdybym nie skusil sie do wycierania spodu. Zamiast spokojnie polozyc na papierowym reczniku zaczalem wycierac szmatka. W efekcie zniszczylem glowice i musialem kupic nowa. Teraz czyszcze podobnie. Mocze w alkoholu i plucze ciepla woda. Uzywam strzykawki do przeplukania i przedmuchania glowicy. Klade na papierowy recznik do wyschniecia.

luko
12-12-2014, 21:34
Dobrzy ludzie, doradźcie jeszcze proszę, gdzie szukać takich elastycznych wężyków, żeby dało się założyć na strzykawkę i na wejście tuszu? Jakieś budowlane markety, typu LM?

mariusz231
12-12-2014, 23:41
Aledrogo lub sklepy laboratoryjne, zeby byl odpowiedio cienki...

mariusz231
13-12-2014, 00:15
Sorry za post pod postem ale nie moge edytowac... zawsze mozesz wziac z jakiegos zuzytego atomizera taka rurke...