Zobacz pełną wersję : Jakiej firmy aukumulator LP-E5?
Witam, pytanie jak w temacie.
Na aukcjach jest sporo różnych firm (jak trochę szukałem, to ponoć warto się zastanowić nad Delta, Newell, Phottix), w różnych cenach, tylko pytanie czy ktoś miał z nimi do czynienia? Oryginał kosztuje 177zł, więc gdyby nie było nic innego do wyboru, to olałbym zapas, bo oryginał jeszcze śmiga.
Pozdrawiam.
jak trochę szukałem, to ponoć warto się zastanowić nad Delta, Newell, Phottix
No to w czym problem?
Nie wiem która z tych firm spisze się najlepiej (może ktoś miał), ale jeśli nie ma większych różnic, to wezmę najtańszy.
Ja bym brał Phottixa. Używam już drugiej sztuki i zero zastrzeżeń.
słowiczek
01-12-2014, 17:14
Phottix, pojemność 1500, w 40d robię 200 do ~270 zdjęć z częstym użyciem lv, na Nevellu trochę lepiej, ale ma większą pojemność.
Witam, pytanie jak w temacie.
Na aukcjach jest sporo różnych firm (jak trochę szukałem, to ponoć warto się zastanowić nad Delta, Newell, Phottix), w różnych cenach, tylko pytanie czy ktoś miał z nimi do czynienia? Oryginał kosztuje 177zł, więc gdyby nie było nic innego do wyboru, to olałbym zapas, bo oryginał jeszcze śmiga.
Pozdrawiam.nie, jestes jedyny ktory ma z tym problem
Widać niekoniecznie, bo już niejeden miał problemy z nieoryginalnym akumulatorem.
Mając pewne doświadczenia z NiMh, które w sporej części przypadków były tak badziewne, że po kilku ładowaniach nie nadawały się nawet do użytku, lub były ładowane częściej niż robiło się nimi zdjęcia, wolę tym razem zapytać.
Li-ion to całkiem inne ogniwo, ale z doświadczenia wiem, że takie bez żadnego napisu mają o wiele większe samorozładowanie nawet niż długo używane ogniwa markowe (mowa o samych ogniwach, bo nie mam pojęcia co pakują producenci do całych baterii).
Szukaj Hahnel. Pewna firma, ciut droższa ale bez niespodzianek.
Widać niekoniecznie, bo już niejeden miał problemy z nieoryginalnym akumulatorem.
Mając pewne doświadczenia z NiMh, które w sporej części przypadków były tak badziewne, że po kilku ładowaniach nie nadawały się nawet do użytku, lub były ładowane częściej niż robiło się nimi zdjęcia, wolę tym razem zapytać.
Li-ion to całkiem inne ogniwo, ale z doświadczenia wiem, że takie bez żadnego napisu mają o wiele większe samorozładowanie nawet niż długo używane ogniwa markowe (mowa o samych ogniwach, bo nie mam pojęcia co pakują producenci do całych baterii).
tak ,ale zamienników jest 3 czy 4, i jest o tym dosyć na forum
widocznie mas problem z czytaniem,nowy temat tego nie zalatwi
xxkomarxx
01-12-2014, 19:54
Uwazaj na allegrowe okazje na oryginaly bo tam jest masa podrobek.
tak ,ale zamienników jest 3 czy 4, i jest o tym dosyć na forum
widocznie mas problem z czytaniem,nowy temat tego nie zalatwi
Widocznie słaba ta wyszukiwarka forum, bo na hasło lp-e5 odpowiedziała:
Niestety - brak wyników. Proszę spróbować użyć innych zwrotów, w góglu natomiast na całej stronie możemy zobaczyć gdzie kupić ten aku.
Sporo było o aku dla 5DII, którego niestety nie posiadam, ale wtedy padła odpowiedź by kupić któryś z zamienników (wymienionych firm), bo szkoda kasy na podrobiony oryginał...
Lepsze od pisania bezsensownych odpowiedzi jest milczenie...
EDIT:
Zgadnij czyj temat pojawia się po wpisaniu w góglu lp-e5 canon board, reszta to niestety linki do sklepów.
Szukaj Hahnel. Pewna firma, ciut droższa ale bez niespodzianek.
Mam gripa tej firmy do 7D i mogę potwierdzić. Jest OK.
Akumulatorki kupiłem Phottixa i też dają radę.
BartasPL
01-12-2014, 22:23
Bierz oryginał. Z moich doświadczeń Photix ma pojemność ok 30% oryginalnego aku.
RobertON
01-12-2014, 22:48
Widocznie słaba ta wyszukiwarka forum, bo na hasło lp-e5 odpowiedziała:
Przeszukaj Canon-Board.info przez Google (http://maciejko.net/cbsearch/)
To jakoś źle patrzyłeś, powyższa szukajka wynalazała 49 pozycji z forum CB.
Ze swojej strony mogę polecić Newella. W cenie oryginału masz kilka zamienników.
Za 29,99,- kupiłem co prawda LP-E8 w RTV Euro AGD, śmieszna cena i nieźle działa.
witam
Osobiście uważam ,że stosowanie zamienników jest mimo wszystko opłacalne.
Używałem Phottix przez dwa lata ...tyle wytrzymał . Teraz jeszcze działa ale już słabiej trzyma.
Kupiłem Newell i jak na razie tzn. 8 miesięcy jest bardzo dobrze.
Jednak trudno stwierdzić który lepszy gdyż oba zamienniki pracują wspólnie w gripie , a oryginalny Canon jest jako rezerwa ( ale jakoś nie było potrzeby awaryjnego użycia Canona ).
Wnioskuję ,że każdy zamiennik będzie całkiem dobrze się sprawował pod warunkiem kupowania ze sprawdzonych źródeł , a nie tam gdzie najtaniej.
Inna sprawa że posiadam trochę inny model aparatu , a to może mieć wpływ na jakość akumulatorków przy innych modelach Canona.
pozdrawiam Wojtek