Zobacz pełną wersję : canon 17-40 f/4 L - BF/FF?
Czy wasze 17-40 trafiają idealnie i na 17mm i 40mm? Testowałem jedną sztukę na 3body i na wszystkich na 17mm miała spory BF i idąc w górę do 40mm było lepiej i na 40mm było celnie..
Teraz kupiłem na allegro drugą sztukę i powiedziałem, żeby mi przetestowali najpierw i wychodzi, że jest to samo na 17mm jest BF a na 40mm jest w porządku..
Czy wszystkie te 17-40 mają taki problem? :| Niestety w 5d nie mam mikrokalibracji :(
Drugie pytanie to taka bardziej prośba o opinie:
Sklep w którym kupiłem daję niby gwarancję pół roku, wcześniej pytałem czy ich gwarancja obejmuje problem BF/FF i przez telefon powiedzieli, że jeśli wina leży w obiektywie to gwarancja obowiązuję i pokrywają koszty kalibracji, teraz po ich sprawdzeniu wyszło, że jest BF na 17mm i oczywiście tego rozwiązania nie proponują (jestem po kliknięciu kup teraz, ale umówiliśmy się, żebym nie wpłacał kasy aż nie sprawdzą czy trafia i czegoś nie zdecydujemy)
Cisnąć im, że w takim razie wysyłam body i kalibrujemy na żytniej?
Czy wszystkie te 17-40 mają taki problem?
Moje 17-40 trafia idealnie z 6D na każdej ogniskowej bez żadnej kalibracji. Może warto zwrócić szkło i kupić u stacjonarnego sprzedawcy z opcją podpięcia do body.
Im bardziej się zgłębiam w przeszukiwaniu internetu to wychodzi coraz więcej dziwnych sytuacji na temat 17-40 :x
Wraz ze zwiększaniem przysłony robi się większy BF (focus shifting) i tej wady nawet w serwisie nie umieją poprawić o_O
masakra :( dwie sztuki i dwa razy to samo :( ja chcę tylko żeby trafiała :mrgreen:
Tak jak mówię, nie przelałem pieniędzy i w razie czego nie muszę przelewać, wszystko jest dogadane, tylko się zastanawiam czy jest w ogóle sens kalibrować i cisnąć ich, że gwarantowali mi kalibrację a teraz nawet tego nie proponują..
Kupiłem w 2009 roku używany 17-40L. Bez problemu działa z 5d2 i 6d.
Czyli mam mega pecha i dwa razy trafiłem na jakieś felerne sztuki lol :mrgreen:
xxkomarxx
01-12-2014, 12:32
Ja miałem 17-40 kupione w USA. Ostra i celna, używałem wówczas z 5d.
Dziala idealnie z 5D oraz 5Dmk3 i 1Ds. Ludzie przesadzaja z tymi problemami. Po prostu nie umieja ostrzyc:)
Kolekcjoner
01-12-2014, 14:07
Dziala idealnie z 5D oraz 5Dmk3 i 1Ds. Ludzie przesadzaja z tymi problemami. Po prostu nie umieja ostrzyc:)
Też tak sądzę.
Mój działa bez problemu. Kolegi tak samo.
Wraz ze zwiększaniem przysłony robi się większy BF (focus shifting) i tej wady nawet w serwisie nie umieją poprawić o_O
Wydaje mi się, że naczytałeś się niepotrzebnie jakiś bzdur. Co ma przesłona do BF? Ostrzenie zawsze odbywa się na pełnej dziurze.
Zdecydowanie nie umiem obsługiwać aparatu i dlatego miałem problem na 3 różnych aparatach, och bardzo Was przepraszam :)
A co dziwne tylko przy zdjęciach robionych normalnie przez wizjer, bo jakoś na LV CUDOWNIE TRAFIAŁ W PUNKT :O no ale jak nie umiem to nie umiem, przepraszam znawców tematu.
--- Kolejny post ---
Wydaje mi się, że naczytałeś się niepotrzebnie jakiś bzdur. Co ma przesłona do BF? Ostrzenie zawsze odbywa się na pełnej dziurze.
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/im-wieksza-przyslona-tym-wiekszy-back-focus-17-40-a-63027/
http://www.dpreview.com/forums/post/27585588
mój 17-40 na 6d działa bez problemu, kupiłem oczytany internetami i pełen obaw ale jest lepiej niż dobrze.
Bechamot
01-12-2014, 14:38
Czy wasze 17-40 trafiają idealnie i na 17mm i 40mm? Testowałem jedną sztukę na 3body i na wszystkich na 17mm miała spory BF i idąc w górę do 40mm było lepiej i na 40mm było celnie..
Teraz kupiłem na allegro drugą sztukę i powiedziałem, żeby mi przetestowali najpierw i wychodzi, że jest to samo na 17mm jest BF a na 40mm jest w porządku..
Czy wszystkie te 17-40 mają taki problem? :| Niestety w 5d nie mam mikrokalibracji :(
Drugie pytanie to taka bardziej prośba o opinie:
Sklep w którym kupiłem daję niby gwarancję pół roku, wcześniej pytałem czy ich gwarancja obejmuje problem BF/FF i przez telefon powiedzieli, że jeśli wina leży w obiektywie to gwarancja obowiązuję i pokrywają koszty kalibracji, teraz po ich sprawdzeniu wyszło, że jest BF na 17mm i oczywiście tego rozwiązania nie proponują (jestem po kliknięciu kup teraz, ale umówiliśmy się, żebym nie wpłacał kasy aż nie sprawdzą czy trafia i czegoś nie zdecydujemy)
Cisnąć im, że w takim razie wysyłam body i kalibrujemy na żytniej?
czarno to widze.
to jest normalne ze zoomy potrafia miec rozna kalibracje na skrajnych ogniskowych ( wlasciwie zmienia sie z ogniskowa , rowniez na posrednich wystpuje jakis blad.
nie maja tego wszystkie egzemplarze , ale bardzo wiele , szczegolnie szerokie katy
dlatego wprowadzono w nowszych modelach kalibracje oddzielnie dla skrajnych ogiskowych. ( np c6d ja ma )
to jest kwestia przypadku , czy akurat trafisz na taki egzemplarz , dla ktorego roznice sa niewielkie i mozna uznac ze ostrzy tak samo na obu kancach, czy tez bedzie ostrzyl roznie.
Najczesciej na dlugim koncu potrafi trafic , na szerokim przechodzi w BF . Im szersza ogniskowa tym dalej ostrzy.
Nie znam dokladnych statystyk , z moich obserwacji , doswiadczenia wynika ze chyba z 80% wszystkich starszych konstrukcji C tak maja .
Wszystkie jakie mialem , niestety tak lubily ostrzyc.
przy wyborze obiektywu co mozna zrobic , to ostrzyc na ten sam motyw , w miare kontrastowy , nie zmieniajac polozenia aparatu - raz na krotkiej , raz na dlugiej ogniskowej. Czy za kazdym razem nastawia na skali te sama odleglosc ?
Niestety to czesty przypadek , ze nie .
To jest wada aparatow starszych bez mikrokalibracji , zakup obiektywu - to jest loteria czy af bedzie trafial . Przy telezoomach jest na ogol lepiej , blad lubi byc minimalny - pomijalnie maly.
z C5 pozostaje tylko kalibracja w servisie , ale gwarancji , ze bedzie lepiej nie ma . Byc moze , ze tylko wyposrodkuja , tzn w srodku ogniskowych blad bedzie najmniejszy , na obu skrajnych jakis tam , na 40 mm wiekszy niz teraz na 17 mm mniejszy.
Wyboru nie masz wielkiego - albo zwrocic i szukac do upadlego , albo kalibrowac , bez gwaranacji pelnego sukcesu . Niestety -tak to jest jesli puszka nie ma mikroregulacji. Z kazda sztuka niemal trzeba do servisu , jesli sie ma wymagania co do ostrosci.
Dzięki za linki, przeczytam w wolnej chwili. Jednak na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że nie chodzi tam o BF w sensie wady działania układu AF.
właśnie w tym problem, że średnio wierzę w udaną kalibrację na zytniej a nie mam ochoty wysyłać 5 razy body z obiektywem, więc pozostaje mi chyba szukanie i sprawdzanie z moim body, aż do skutku, albo kupno jakiegoś innego obiektywu.
Bechamot
01-12-2014, 14:56
właśnie w tym problem, że średnio wierzę w udaną kalibrację na zytniej a nie mam ochoty wysyłać 5 razy body z obiektywem, więc pozostaje mi chyba szukanie i sprawdzanie z moim body, aż do skutku, albo kupno jakiegoś innego obiektywu.
to niekoniecznie jest wada tego obiektywu.
tak dziala AF w starszych canonach , niestety.
jakosc obrazu z szerokiego kata na matrycach AF jest gorsza niz z dlugiej ogniskowej , system ma problemy z prawidlowa interpretacja i przetworzeniem pozniej tych danych.
do nowych aparataow jak np c6 nie ma co przyrownywac , one maja inne algorytmy ostrzenia , inaczej rouzwiazany AF.
w owym czasie canon byl bardzo krytykowany za konstrukcje AF.
pierwszą sztukę sprawdzałem na 5d , 5d mkII i dwóch 60d i na wszystkich na 17mm leciał wyraźnie BF :(
Sprzedawca napisał mi to co mówisz, w 5d mkII jego sztuka minimalnie nie trafiała może maks 2cm a w 6d 2 na 3 zdjęcia w punkt
Bechamot
01-12-2014, 15:07
pierwszą sztukę sprawdzałem na 5d , 5d mkII i dwóch 60d i na wszystkich na 17mm leciał wyraźnie BF :(
Sprzedawca napisał mi to co mówisz, w 5d mkII jego sztuka minimalnie nie trafiała może maks 2cm a w 6d 2 na 3 zdjęcia w punkt
na 5d1 trzeba sie liczyc z bledami AF w zoomach i stalkach i to sporymi
na c5mk2 - tez w zoomach , stalki mozna wyprowadzic
w c6d, c5mk3 mozna skorygowac rozne bledy zoomow na skrajnych ogniskowych .
Mikroregulacja sie wziela nie z fantazji canona , ale rzeczywistych problemow ostrzenia , jakie zglaszali uizytkownicy.
Aktualnie jest raczej dobrze , w przeszlosci to byla ... rosyjska ruleta.
Mój egzemplarz 17-40/L kupiony na forum CB ostrzy pęknie z 5D :-)
Mój 17-40 z 6D na 17mm ma korektę -2, na 40mm +1, czyli potwierdza się BF na szerokim końcu.
xxkomarxx
01-12-2014, 19:41
5dmk4 powinien miec mikroregulache dla kazdego punktu i kazdej ogniskowej. Bedzie po problemach :-)
Bechamot
01-12-2014, 20:01
5dmk4 powinien miec mikroregulache dla kazdego punktu i kazdej ogniskowej. Bedzie po problemach :-)
dla 3, 4 punktow wystrcza.+
sigma ma cos takiego w obiektywach , mozna sie uniezaleznic od puszki.
mnie wystarczylby jeden centralny sensor , oby tylko dzialal zawsze niezawodnie i szybko.
wole jeden dzialajacy sprawnie , niz 61 , z ktorych czesc moze dzialac blednie , jak to aktualnie doswiadczamy.
xxkomarxx
01-12-2014, 20:02
dla 3, 4 punktow wystrcza.+
sigma ma cos takiego w obiektywach , mozna sie uniezaleznic od puszki.
mnie wystarczylby jeden centralny sensor , oby tylko dzialal zawsze niezawodnie i szybko.
wole jeden dzialajacy sprawnie , niz 61 , z ktorych czesc moze dzialac blednie , jak to aktualnie doswiadczamy.
Tylko niestety placisz za cala reszte :-)
Bechamot
01-12-2014, 20:05
Tylko niestety placisz za cala reszte :-)
no tak , ale przynajmniej czesc z nich dziala.
przed paru laty nie bylo to takie pewne.
xxkomarxx
01-12-2014, 20:06
no tak , ale przynajmniej czesc z nich dziala.
przed paru laty nie bylo to takie pewne.
I nadal nie jest :-)
Bechamot
01-12-2014, 20:11
I nadal nie jest :-)
najwazniejsze to poznac ograniczenia sprzetu i nauczyc sie je obchodzic.
nie w kazdych warunkach AF dziala rownie dobrze.
OD MK3 /dx C opanowal AF - wlasciwie tudno miec powazne zatrzezenia . Jakies wyjatki poniedzialkowych egzemplarzy sie zdazaja .
xxkomarxx
01-12-2014, 20:32
najwazniejsze to poznac ograniczenia sprzetu i nauczyc sie je obchodzic.
nie w kazdych warunkach AF dziala rownie dobrze.
OD MK3 /dx C opanowal AF - wlasciwie tudno miec powazne zatrzezenia . Jakies wyjatki poniedzialkowych egzemplarzy sie zdazaja .
No do mk3 mam duze zastrzeżenia wlasnie. Ale moze dosc bo sie OT robi :-)
Ja powiem tak każde body powinno mieć mikroregulację, skoro tyle ludzi ma problemy z obiektywami tej samej marki co body, to jest jakaś paranoje człowiek wydaje tyle kasy na sprzęt a tu niespodzianka najważniejsza kwestia w fotografii czyli ostrość nie trafia. Sam odebrałem z Żytniej 2 m-ce remu Canona 85 1.8 który nie współpracował z moim 600d, jest lepiej ale ci kolesie napstrykali mi 2,5 tyś zdjęć żeby ustawić AF, wściekłem się na maksa.
jeśli chodzi o mikroregulację to polecam sigmę (te obiektywy z nowych serii) :mrgreen: temat rozwiązany dużo lepiej i o serwisie można w większości wypadków zapomnieć.
Nie wierzę w to co czytam? 80% zoomów miało błędy BF czy FF? Niezłym szczęściarzem jestem bo na C5D ani razu mi się to nie zdarzyło, czy to na budżetowych zoomach typu 28-105, 20-35 czy na nieco droższych 24-105 czy stałkach 20mm f2.8 (chyba jest szeroko?) 35mm f2... z 40D tak samo :-) Nie wiem dla mnie problem mikroregulacji nie istnieje. Jak miałem 50D z mikroregulacją to wtedy dopiero miałem problem :-) Zawsze, dosłownie zawsze mówiłem sobie, a może przestawię ciut w tą, może w tamtą, a na pewno będzie lepiej :-)
Nie wierzę w to co czytam? 80% zoomów miało błędy BF czy FF?
bo nie ma zdrowych są tylko niezdiagnozowani :mrgreen:
Fotopstryczek
02-12-2014, 00:51
Nigdy nie miałem problemów (nietrafionej foty) z zestawu 5D2 + 17-40. Trafia zawsze tam gdzie trzeba. Mikro kalibracja/regulacja również nie była potrzeba.
poszukiwacz2006
04-12-2014, 20:13
Moja rada - odpuść temat, i szukaj szkła trafiającego tam gdzie trzeba. Sporo tych 17-40 na serwisach. Pozdrawiam
Tak jak sie spodziewalem, a nie mialem ochoty robic afery. Sprzedajacy robil wszystko zeby mi nie sprzedac obiektywu zeby nie ponosic kosztow kalibracji na zytniej :p
Takze odpuscilem i szukam sobie dalej :)
Bechamot
05-12-2014, 08:27
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/im-wieksza-przyslona-tym-wiekszy-back-focus-17-40-a-63027/
to jest niemozliwe.
czegos takiego nie ma.
oni zle cos zrozumieli , zle przetlumaczyli
FF/BF nie zalezy od przyslony.
wprawdzie to nie zmienia Twojego problemu , ale poszkiwanie przyczyn w przyslonie swiadczy o nizrozumieniu w ogole problematyki. Jak maja dobrze te wade usunac? Przeciwnie , jesli uwazaja ze zalezy od przyslony , to starajac sie ja korygowac , jedynie zwiekszaja blad.
to jest niemozliwe.
czegos takiego nie ma.
A słyszałeś kiedyś o czymś takim jak focus shift (lub aberracja sferyczna)?
Bechamot
11-12-2014, 09:21
slyszalem, ba - nawet czytalem
Wystarczy pogooglować by się przekonać, że użytkownicy 17-40 raportują takie symptomy, więc istotnie BF wzrasta wraz z domykaniem przysłony ;-)
udało mi się w końcu kupić dobrą :mrgreen: co prawda zapłaciłem trochę więcej (nadal w rynkowej cenie) ale za to mam sztukę jeszcze na gwarancji, z której chyba nie skorzystam, bo nie ma potrzeby wysyłania do kalibracji :mrgreen: