Zobacz pełną wersję : Obróbka zdjęć mac book air 13
Patryk Gałązka
30-11-2014, 22:43
Witam was, mam takie pytanie czy posiada ktoś bądź ktoś używał mac book'a air 13 z procesorem i5 do obróbki zdjęć, chodzi mi o podstawową obróbkę w lightroom'ie 5 oraz dłubanie przy niektórych zdjęciach w photoshopie, nie będą to jakieś ogromnej rozdzielczości pliki. I tutaj mi powiedzcie czy da radę ?
A czemu miałby nie dać rady?
Patryk Gałązka
30-11-2014, 23:48
Wolę jednak zapytać przed zakupem :) Wiem że sama specyfikacja powinna to wyjaśnić jednak pytam dlatego że jest to tylko 4gb ramu oraz procesor w wersji mobilen.
Wolę jednak zapytać przed zakupem :) Wiem że sama specyfikacja powinna to wyjaśnić jednak pytam dlatego że jest to tylko 4gb ramu oraz procesor w wersji mobilen.
4 GB ramu nie pozwolą za bardzo poszaleć, ale to nie znaczy że nie będzie się dało obrabiać pojedynczych zdjęć.
Ja nie ruszałem od paru lat nic w sprzęcie i ciągle jadę na C2Q z 4 GB ramu. Spokojnie można pracować, ale w sumie obrabiam zdjęcia 10 Mpix. Przy nowocześniejszych matrycach może być lekka czkawka.
4 GB ramu nie pozwolą za bardzo poszaleć, ale to nie znaczy że nie będzie się dało obrabiać pojedynczych zdjęć.
Ja nie ruszałem od paru lat nic w sprzęcie i ciągle jadę na C2Q z 4 GB ramu. Spokojnie można pracować, ale w sumie obrabiam zdjęcia 10 Mpix. Przy nowocześniejszych matrycach może być lekka czkawka.
nawet nie moze, tylko bedzie. 4GB to jest bardzo malo dla Lightrooma.
Na starym MBP z C2D na pokładzie i 4gb RAM LR i PS działały bez problemu. Nie była to rakieta ale spokojnie pracowałem.
chrislab
01-12-2014, 22:31
wszystko super, tylko pod warunkiem, że podłączysz zewnętrzny monitor, bo obrabianie na ekraniku Mac'a to porażka (jakość i przekłamania kolorów oraz rozdzielczość)
foggy_lad
02-12-2014, 02:52
A czy taki Air z 8 giga ramu da radę z rawami z 6D w LR?
Dac rade na pewno da. Pytanie jak komfortowo to bedzie. 8GB powinno spokojnie wystarczyc.
foggy_lad
02-12-2014, 13:46
Komfortowo będzie, bo air byłby podpięty pod 24 calowy eizo, jeśli to masz na myśli.
Jak podpiety to dobrze, ale chodzi mi o predkosc dzialania. Przelaczanie miedzy Library a Develop i kopiowanie ustawien itp itd - czasami to wolno potrafi chodzic.
filemoon
03-12-2014, 11:13
Rakieta nie bedzie bo one maja tylko dwa core (rdzenie) wersja i7 nie zmienia wiele - jesli juz brac 8GB, szybki ssd troche nadgania.
Orabialem zdjecia z retinie 2014 z 16GB ram, wersja 13 wiec tez tylko dwa rdzenie. Gdy rawy byly na zewnetrznym dysku to pracowal troche wolno. Gdy zrobilem smart previews i obrabialem w samolocie wracajac sie z wakacjim wtedy dzialalo super.
Dwa rdzenie nie powinny byc problemem. Spokojnie poobrabniasz na nim zdjecia.
--- Kolejny post ---
Orabialem zdjecia z retinie 2014 z 16GB ram, wersja 13 wiec tez tylko dwa rdzenie. Gdy rawy byly na zewnetrznym dysku to pracowal troche wolno. Gdy zrobilem smart previews i obrabialem w samolocie wracajac sie z wakacjim wtedy dzialalo super.
Dwa rdzenie nie powinny byc problemem. Spokojnie poobrabniasz na nim zdjecia.
Patryk Gałązka
04-12-2014, 18:50
Czyli tak jak myślałem muszę zrezygnować z mobilności i kupić maca mini i wymienić dysk na ssd i dodać ramu :)
Witam was, mam takie pytanie czy posiada ktoś bądź ktoś używał mac book'a air 13 z procesorem i5 do obróbki zdjęć, chodzi mi o podstawową obróbkę w lightroom'ie 5 oraz dłubanie przy niektórych zdjęciach w photoshopie, nie będą to jakieś ogromnej rozdzielczości pliki. I tutaj mi powiedzcie czy da radę ?
Mac czy PC? Jaki komputer do obróbki zdjęć (http://tomaszpluszczyk.pl/mac-vs-pc-w-fotografii-i-retuszu/) i idź pod śródtytuł "Jaki model Maca wybrać do obróbki zdjęć?"
marbudzyk
21-12-2014, 19:42
Air 13' z 8GB RAM daje rade (RAW z Leica M9, Monochrome, EOS 1 DsMkIII). Nie jest to super komfort ale spokojnie zdjęcia obrobisz.
4GB RAM to troche mało dla obróbki zdjęć na MacBookach. Chociaż jeśli nie używasz wielu warstw i jakiś specjalnych filtrów to też da rade.
Polecam wyłączyć wszystkie procesy w tle i zostawić tylko PS.