Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ustawienie ostrości

divert
30-11-2014, 21:54
Witam ostatnio chciałem pobawić się pierwszo i drugoplanowym tłem żeby raz było ostre drugie tło ,a raz pierwsze , teraz chce żeby było normalnie i Canon nie łapie mi ostrości w zdjęciu tylko ciągle łapie drugie tło ostre,a pierwsze zamazane , nie mogę zrobic normalnego zdjęcia jak powrócić do normalnych ustawień albo co zmienić żeby było normalnie (Proszę łopatologicznie,ponieważ nie za bardzo się znam na tym)

salas
30-11-2014, 21:58
no i mamy pytanie miesiąca na sam koniec :mrgreen:
NA OBIEKTYWIE USTAW 'AF' A POTEM W APARACIE POKRĘTŁEM NA GÓRZE USTAW TAKI ZIELONY KWADRACIK/PROSTOKĄCIK I PSTRYKNIJ FOTO JAK BĘDZIE NIEOSTRE TO TRZEBA BĘDZIE WYRZUCIĆ APARAT :(
Możesz też włączyć tryb Av (też pokrętłem na górze aparatu) wybrać środkowy/centralny punkt i ustawić ostrość na coś co Cie interesuje i wcisnąć spust do połowy, aż się zaświeci/mrygnie a potem wcisnąć do końca!

divert
30-11-2014, 22:03
I tutaj jest właśnie problem , zdjęcia są ostre jest okej ale chodzi mi o to,że dajmy robię zdjęcie nogi która jest na obiektywie zamazana i jak nacisnę spust i zrobi mi zdjęcie to noga jest zamazana a tło za nią jest ostre,a ja chce tak żeby i noga i tło było ostre.

salas
30-11-2014, 22:09
Prawdopodobnie próbujesz ustawić ostrość na coś co jest za blisko i jest to po prostu niemożliwe. Nie napisałeś nawet jakim obiektywem robisz te zdjęcia.

Nie pozostaje nic innego jak przeczytanie instrukcji obsługi ;/ a potem jeszcze więcej czytania:
https://www.szerokikadr.pl/poradnik/glebia-ostrosci-fotograficzny-srodek-wyrazu
Fotografuj.pl - Głębia ostrości w praktyce i w teorii - fotografia cyfrowa i analogowa, edycja obrazu, pojęcia i techniki fotograficzne, recenzje, testy aparatów (http://www.fotografuj.pl/Article/Glebia_ostrosci_w_praktyce/id/35)

italy
30-11-2014, 22:24
chyba jednak Kolega będzie musiał łopatologicznie sam sobie wyjaśnic to zjawisko na teście bateryjkowym :)
statyw, baterie paluszki, przysłona,ogniskowa,i jedziemy:)gwarantuję że po godzinie złapiesz o co biega,to tak najprościej.
poza tym, książki, -wiedza czytana przełoży się potem na praktyczną.
pozdrawiam

becekpl
30-11-2014, 22:33
a instrukcje obsługi z folii odpakował? nie ? no to czas najwyższy

piast9
01-12-2014, 09:49
(...) robię zdjęcie nogi która jest na obiektywie (...)
A ja się obawiam, czy przy stawianiu nogi na obiektywie nie doszło do jakiegoś uszkodzenia.

igor58
01-12-2014, 10:03
salas wszystko wyjaśnił jak trzeba
noga... to raczej temat dla ortopedy

dzidofon
01-12-2014, 13:02
... robię zdjęcie nogi która jest na obiektywie zamazana i jak nacisnę spust i zrobi mi zdjęcie to noga jest zamazana a tło za nią jest ostre,a ja chce tak żeby i noga i tło było ostre.

Czytam to zdanie czwarty raz i nie wiem co Autor ma na myśli ;-)

Adlatus
01-12-2014, 16:57
Pokaż zdjęcie omawianej nogi, może coś wymyślimy.

jelcyk
12-12-2014, 10:15
Moze brudna? O zapachach nie wspomne...