Zobacz pełną wersję : Black Friday 2014 po polsku
kashpir_pl
28-11-2014, 20:11
Zastanawiałem się czy amerykańska tradycja wyprzedaży w piątek po Święcie Dziękczynienia zacznie docierać do naszych polskich sprzedawców. Kilku się z pewnością znalazło - w tym co najmniej jeden ze sklepów fotograficznych. Z radością odkryłem dzisiaj w skrzynce maila od cyfrowe.pl, że Black Friday i że 5% rabat na wszystko. A że nęci mnie, żeby sobie zrobić jakiś prezent pod choinkę np. w postaci 7D mark II, to od razu na stronę sklepu. I co? Okazało się, że aparat, który do tej pory kosztował 6549 zł (już sobie obliczyłem, że ze zniżką będzie 6221,55 zł :p ) dzisiaj kosztuje 6745 zł... Co po zniżce daje już mniej atrakcyjne 6407,75 zł.
Druga rzecz, która mnie interesuje - obiektyw Canon 10-18 też miał podniesioną cenę z 1099 zł na 1132 zł. Promocja rodem z linii lotniczych Wizzair, gdzie też na wiele lotów podnoszą ceny, żeby następnego dnia chwalić się 20% obniżką :evil:
Jeśli tak to ma wyglądać to ja wolę "prawdziwą" promocję na kilka rzeczy niż taką nieco oszukaną na wszystko.
xxkomarxx
28-11-2014, 20:16
Jaki kraj taki czarny piatek.
Jakiś miesiąc temu Furby czy jakoś tak się nazywa ta maskotka stała w Smyk-u za jakieś 240 zł (jeśli mnie pamięć nie myli), dziś patrzę do gazetki tej sieci, a tam przekreślone 349 zł i cena 289 z info oszczędzasz 60 zł !!!
Nie zdarza mi się kupować pod wpływem chwili, zawsze przed zakupem czegoś sprawdzam ceny w necie, itd. itp. i wg moich doświadczeń prawdziwe okazje zdarzają się niezwykle rzadko.
aparat, który do tej pory kosztował 6549 zł (już sobie obliczyłem, że ze zniżką będzie 6221,55 zł ) dzisiaj kosztuje 6745 zł...
A już myślałem,że pamięć mnie oszukuje gdy skoczyłem na cyfrowe.pl ,a to fakt :roll: .
Fotopstryczek
28-11-2014, 21:47
Kiedyś był tu wątek na temat podnoszenia cen przez sklepy przy cashbackach ;)
Bo tak wygląda promocja po polsku. Dlatego ja unikam szerokim łukiem wszelkie promocje.
Ale zerknąłem na lampę Quantuum Move 400 którą chcę kupić, i nadal kosztuje tyle samo, czyli 545 zł
nie widze powodu dla ktorego Polska mialaby lykac wszystkie amerykanskie wymysly i zwyczaje.
ot co
nie widze powodu dla ktorego Polska mialaby lykac wszystkie amerykanskie wymysly i zwyczaje.
Słusznie. Popieram. Jednak akurat ten zwyczaj nie budzi mojej odrazy :mrgreen:
przy śmiesznych marżach, w karju w którym cena jest na pierwszym miejscu, nie ma dziwne że takie praktyki się stosuje :P
przy śmiesznych marżach, w karju w którym cena jest na pierwszym miejscu, nie ma dziwne że takie praktyki się stosuje :P
Śmieszne marże ? Mamy jedne z najwyższych cen na elektronikę.
Śmieszne marże ? Mamy jedne z najwyższych cen na elektronikę
Zapominasz o łańcuchu pokarmowym :roll: , a czyją marżę masz na myśli ?
BartasPL
28-11-2014, 23:25
Z 16-35 IS w Cyfrowe.pl to samo z 3949 na 4107, ale ściema.
Element7th
28-11-2014, 23:30
ot co
Zgoda, oczywiście że nie musi.
Dlatego albo robisz promocję łykając zwyczaj amerykański i nie manewrujesz cenami przed promocją albo najzwyczajniej w świecie olewasz temat i nie robisz żadnej promocji.
Ale u nas jesteś gość jak kogoś wydymasz na kasę. Ot co :)
Śmieszne marże ? Mamy jedne z najwyższych cen na elektronikę.
Najczęściej to nie detaliści mają wysokie marże, tylko importer/dystrybutor generalny.
Na pocieszenie dodam, że wczoraj dostałem od jednej z sieci z elektroniką kod rabatowy (13% na wszystko) i o dziwo nie podnieśli cen. I udało się zrobić zakupy z takimż rabatem.
Najczęściej to nie detaliści mają wysokie marże, tylko importer/dystrybutor generalny.
Jest też takie coś jak "wyłączny dystrybutor".
Jak jeszcze kupowałem trochę klamotów rowerowych to najbardziej znienawidzonym przez bikerów i sprzedawców był taki "wyłączny dystrybutor Shimano", który gwarantował że ceny na osprzęt w Polsce były 40-60% wyższe niż gdzie indziej.
xxkomarxx
29-11-2014, 10:57
Jest też takie coś jak "wyłączny dystrybutor".
Jak jeszcze kupowałem trochę klamotów rowerowych to najbardziej znienawidzonym przez bikerów i sprzedawców był taki "wyłączny dystrybutor Shimano", który gwarantował że ceny na osprzęt w Polsce były 40-60% wyższe niż gdzie indziej.
Mowisz o pawlaku??
Mowisz o pawlaku??
Tak, dawne czasy...
Ładnych parę tysięcy moich Euro wyjechało do Bike-Discount.
xxkomarxx
29-11-2014, 11:50
Tak, dawne czasy...
Ładnych parę tysięcy moich Euro wyjechało do Bike-Discount.
Znam te czasy. Tez swego czasu szarpalem sie z nim. :-)
pan.kolega
29-11-2014, 12:42
Główne atrakcje elektroniczne Czarnego Piątku to ostro przecenione fanty sprzedawane w niewielkich ilościach "szczęśliwcom" z czołówki kolejki. Dla mnie z reguły nieatrakcyjne, bo nie potrzebuję laptopa za $99. (Chyba jako podstawka pod monitor, jezeli ma atrakcyjna obudowę.:idea:) Telewizor 50" za $199 to już troche lepiej, jeśli ktoś potrzebuje do lazienki,:roll::mrgreen: a 55" Samsung 4k poniżej $1000 jeszcze lepiej. Ale stania przed sklepem przy temperaturze 27 F nie warte.
Najlepsze okazje Black Friday to nie te "doorbustery" tylko inne poważne okazje np. odzieży typu 50% off na wszystko.
Właśnie nabyłem upgrade PaintShop Pro X7 Ultimate z różnymi dodatkami za jedyne $39.99 a tzw. Cyber Monday jeszcze przed nami... 8-)
Timberland mial promocje na buty 30% off, XMASX30 - kod jesli jeszcze dziala mozna oszczedzic nawet 250zl na parze butow.
Szkoda... fajne firmy i się błaźnią tanią manipulacją klienta. Patrząc z drugiej strony pewnie się to im opłaca. :d
kashpir_pl
02-12-2014, 16:47
Wtorek, 2 grudnia - cena w cyfrowe.pl wróciła do normalności tzn. poziomu sprzed "promocji" - 6549 zł. Ehhh....
Canon Black Friday Savings (http://www.adorama.com/pages/Canon-Black-Friday-Savings)