PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia na potrzeby sklepu internetowego

shadowman25
26-11-2014, 22:58
Kolega poprosił mnie o zrobienie dla jego sklepu internetowego zdjęcia produktów, które sprzedaje. Chciałbym mu pomóc najlepiej jak się da. Głównie będzie to sprzęt agd, rtv, narzedzia

Dysponuje sprzętem:
- body canon 50d
- obiektywy: canon 24-105, oraz 85 1.4
- lampa canon 580ex II
- statyw.
- białe tło fotograficzne

Możecie mi podać klika dobrych rad by zdjęcia wyszły jak najlepiej.

salas
26-11-2014, 23:04
Fotografia produktowa w googlach, albo w szukajce forum, bo tez bylo poruszane sto razy

italy
27-11-2014, 00:49
Czy będziesz targał do studia lodówke,tv,i wiertarko-wkrętarki?
bez pomieszczenia, oświetlenia- jak dla Ciebie na pierwszy raz, ciągłego, jakoś sobie tego nie wyobrażam.Będzie ciężko bez studia, ale....jak masz podstawy plus chęci spróbuj .Do odważnych świat należy :)

GalaktycznyMuczaczo
27-11-2014, 02:21
https://www.youtube.com/results?search_query=product+photography

shadowman25
27-11-2014, 07:42
Artykuły do sfofografowania to drobne agd, na szczescie nie lodówki. Zdjecia mam robic w magazynie kolegi. Mam jeszcze dużą blende 180. Do tej pory robiłem zazwyczaj portrety w plenerze. Licze na jakąs konstruktywną pomoc, czy z tym sprzetem moge sobie jakos poradzic, tak by pózniej bylo jak najmnie zabawy z obróbka, niestety nie mam dostepu do studia.

piast9
27-11-2014, 09:31
Wnioskując po moich usiłowaniach z fotografią przedmiotów to lepiej wziąć 1200D z kitem ale wydać znacznie więcej kasy na oświetlenie. Chcesz błyskać jedną gołą lampą?

Merde
27-11-2014, 10:05
Wnioskując po moich usiłowaniach z fotografią przedmiotów to lepiej wziąć 1200D z kitem

Z samym kitem to może nie, bo często potrzeba czegoś dłuższego niż 55 mm (chyba że komuś nie przeszkadzają przerysowania).

tom517
27-11-2014, 10:07
Pooglądaj jak to przedstawiają inne sklepy np. pierwsze z brzegu Wkrętarki - Wiertarki, wkrętarki, młoty udarowe w sklepach Leroy Merlin. (http://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/wiertarki-wkretarki-mloty-udarowe/wkretarki,a161.html)
Widać brak cieni, czyli zapewne jakiś namiot bezcieniowy by się przydał, weź swoją wiertarkę/młotek czy co tam innego masz i spróbuj jak wyjdzie tak że będziesz zadowolony, to dobrze, jak nie kombinuj dalej
Jeszcze można dodać poza tym bezcieniowym zdjęciem jakieś z użyciem w "realnym świecie", lata temu robiłem kilka produktów w zastanym i dłubałem w Photoshopie, i marne były tego efekty :)

Bechamot
27-11-2014, 11:35
Kolega poprosił mnie o zrobienie dla jego sklepu internetowego zdjęcia produktów, które sprzedaje. Chciałbym mu pomóc najlepiej jak się da. Głównie będzie to sprzęt agd, rtv, narzedzia

Dysponuje sprzętem:
- body canon 50d
- lampa canon 580ex II
- statyw.

masz az za duzo :-)
moim zdaniem najprostszym srodkami najszybciej dojdziesz do celu.
przydalby sie stolik bezcieniowy, na ktory polozysz te przedmioty .
kawalek bialej polprzezroczystej plexi , podswietlonej od dolu.

tlo nie gra roli , ale dobrze jest, zeby odroznialo sie kolorystycznie od przedmiotu , wowczas jednym kliknieciem zrobisz je przezroczyste a tym samym w dowolnym kolorze.

jedna lampa blyskowa skierowana na sufit wystarczy - da miekkie rownomierne oswietlenie , bez odblaskow. do sklepu I. wystarczy.

swiatla , ustawienie reflektorow - mozna sie zajechac na smierc.

podalem prosty przyklad , ktory teraz zrobilem
24-105 , maszyna na dywanie , lampa w sufit .
obrobka - tutaj zajela mi ok 3 minut , gdyz nie mam nic przygotowane.
jesli byloby to masowao , to max minuta na zdjecie wystarcza , a na stoliku bezcieniowym bez problemu jeszcze krocej .

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://spherapan.vot.pl/ww.jpg)

źródło (http://spherapan.vot.pl/ww1.jpg)

biale tlo - to sekunda roboty jesli miales stolik bezcieniowy.

pocwiczylbym w domu wczesniej - to najmniej wymagajaca praca fotograficzna od strony technicznej .

Merde
27-11-2014, 12:23
pocwiczylbym w domu wczesniej - to najmniej wymagajaca praca fotograficzna od strony technicznej .

Oczywiście.
Tak samo kotlet jest mało wymagający, jeśli efekt zdjęciowy ma być taki jak reprezentują tzw. "fotoziutki".

blade-mrn
27-11-2014, 12:28
W takim przypadku jak tu z dywanem lepiej by było nie kłaść przedmiotu bezpośrednio na nim bo pojawi się zafarb na przedmiocie w kolorze tła.

Bechamot
27-11-2014, 12:37
W takim przypadku jak tu z dywanem lepiej by było nie kłaść przedmiotu bezpośrednio na nim bo pojawi się zafarb na przedmiocie w kolorze tła.

nie , zupelnie nie
raczej wystapi zafarb jesli sciany pokoju nie sa neutralnie biale , ale to pipetka balansu bieli zalatwia sprawe - to oczywiste i normalne.

pokazuje tylko ze nie potrzeba cudow niewidow.

najwazniejsze jest dobranie tla na zasadzie kontrastu - dla bialych przedmiotow - ciemnego , tak by nie zlewalo sie z przedmiotem

bialy przedmiot na bialym tle bedzie wymagal odseparowania , co nie zawsze da sie zrobic jednym kliknieciem.

--- Kolejny post ---

Oczywiście.
Tak samo kotlet jest mało wymagający, jeśli efekt zdjęciowy ma być taki jak reprezentują tzw. "fotoziutki".

kotletow raczej nie sprzedaje sie przez sklep internetowy.

Merde
27-11-2014, 12:51
nie , zupelnie nie
raczej wystapi zafarb jesli sciany pokoju nie sa neutralnie biale , ale to pipetka balansu bieli zalatwia sprawe - to oczywiste i normalne.

pokazuje tylko ze nie potrzeba cudow niewidow.

najwazniejsze jest dobranie tla na zasadzie kontrastu - dla bialych przedmiotow - ciemnego , tak by nie zlewalo sie z przedmiotem

bialy przedmiot na bialym tle bedzie wymagal odseparowania , co nie zawsze da sie zrobic jednym kliknieciem.

Na twoim przykładzie widać zafarb którego żadną pipetą nie usuniesz (nie psując tej części, gdzie zafarbu nie ma).
Poza tym zdjęcie jest płaskie (jedno źródło światła), brak cienia dodatkowo potęguje efekt sztuczności.
Ja wiem, że jest to pstryk na szybko, ale to jest zdjęcie na dwójkę na szelkach.

Nie wspominając już o tym, że twoją teorię o prostocie szybko szlag trafi w praktyce (półprzezroczystości, elementy mocno odbijające otoczenie np. nierdzewka, czy przedmioty o skomplikowanych kształtach).

Bechamot
27-11-2014, 12:58
Na twoim przykładzie widać zafarb którego żadną pipetą nie usuniesz (nie psując tej części, gdzie zafarbu nie ma).
Poza tym zdjęcie jest płaskie (jedno źródło światła), brak cienia dodatkowo potęguje efekt sztuczności.
Ja wiem, że jest to pstryk na szybko, ale to jest zdjęcie na dwójkę na szelkach.

Nie wspominając już o tym, że twoją teorię o prostocie szybko szlag trafi w praktyce (półprzezroczystości, elementy mocno odbijające otoczenie np. nierdzewka, czy przedmioty o skomplikowanych kształtach).

takie wypowiedzi zawsze wprawiaja mnie w dobry nastroj.

z kolorem w cyfrze robisz co chcesz.

źródło (http://spherapan.vot.pl/ww2.jpg)

albo
źródło (http://spherapan.vot.pl/ww3.jpg)

targaj ze soba dwa reflektory, tla , po to zeby zrobic zdjecie wiertarki , ktore pokarzesz w sieci w rozdzielczosci 600*400 px.
prosze bardzo.

Merde
27-11-2014, 13:19
takie wypowiedzi zawsze wprawiaja mnie w dobry nastroj.

z kolorem w cyfrze robisz co chcesz.

Oczywiście również jednym kliknięciem pipety usuwasz zaznaczone zafarby:

https://canon-board.info/imgimported/2014/11/84cda74e2867e3c4-2.jpg
źródło (http://images68.fotosik.pl/404/84cda74e2867e3c4.jpg)

Odniesiesz się też do pozostałej części posta?

mkamelg
27-11-2014, 13:30

Część 1 (https://www.szerokikadr.pl/poradnik/domowe-studio-bez-nakladow-finansowych-czesc1-wyposazenie)

Część 2 (https://www.szerokikadr.pl/poradnik/domowe-studio-bez-nakladow-finansowych-czesc-2-w-praktyce)

Bechamot
27-11-2014, 13:32
Oczywiście również jednym kliknięciem pipety usuwasz zaznaczone zafarby:

http://images68.fotosik.pl/404/84cda74e2867e3c4.jpg

Odniesiesz się też do pozostałej części posta?

ale czego chcialbys sie dowiedziec ? - ile razy kliknac zeby zmienic gdzies kolor?

Merde
27-11-2014, 13:47
ale czego chcialbys sie dowiedziec ? - ile razy kliknac zeby zmienic gdzies kolor?

Tak, chciałem się dowiedzieć jak to jednym kliknięciem pipety selektywnie usuwasz zafarby od tła, jak to jednym kliknięciem magic wand szparujesz półprzezroczyste obiekty i jak to przy wykorzystaniu wyłącznie jednego źródła światła na sankach przedstawiasz na zdjęciu jego trójwymiarowość.

PS: Konkurencja w Internecie jest duża, marże dążą do zera - czym więc zatem wyróżnić naszą ofertę spośród kilkudziesięciu, jeśli handlujemy tym samym w takich samych cenach?
Odpowiedzi proszę udzielić sobie samodzielnie.

Bechamot
27-11-2014, 14:12
Tak, chciałem się dowiedzieć jak to jednym kliknięciem pipety selektywnie usuwasz zafarby od tła, jak to jednym kliknięciem magic wand szparujesz półprzezroczyste obiekty i jak to przy wykorzystaniu wyłącznie jednego źródła światła na sankach przedstawiasz na zdjęciu jego trójwymiarowość.

PS: Konkurencja w Internecie jest duża, marże dążą do zera - czym więc zatem wyróżnić naszą ofertę spośród kilkudziesięciu, jeśli handlujemy tym samym w takich samych cenach?
Odpowiedzi proszę udzielić sobie samodzielnie.

przeciez to co wskazales to nie jest kwestia zafarbu - w ogole nie ma z tym nic wspolnego.
to kwestia maskowania tla , ktorego wcale dokladnie nie analizowalem , bo nie to zdjcie jest komercyjne , tylko chodzi o pokazanie zasady.
30 sekund i zmienilem.

to jest przyklad skrajnie prostych wrecz prymymitywnych warunkow.
nie potrzeba reflektorow, namiotow , kabli , itd itp.
nie dlatego polozylem na dywanie , ze nie mam w domu stolu , ale dlatego zeby uzmyslowic , ze nawet to nie ma wiekszego znaczenia.

jak powiedzialem - warto zadbac o tlo separujace , czarne , szare - kawalek kartonu w niewielkiej odleglosci za przedmiotem, aby unikac zlewania przedmiotu z tlem - usuwasz je wowczas jednym klikiem.

jasne ze teraz sie znajdzie setki wypowiedzi , ktorzy wiedza ze zrobia lepiej , ze tak nie mozna itd , itp.
niech robia lepiej , mnie to nie interesuje.
bylo konkretne pytanie , udzielilem konkretnej odpowiedzi - jak to mozna zrobic.

dla osoby niewprawionej nadmiar sprzetu jest zrodlem potencjalnych klopotow i bledow.
najprostszymi srodkami dochodzi sie do celu najskuteczniej.

zdjecia w sklepach internetowych sa najprostsze z mozliwych.

nawtz gdyby byla kwestia zafarbu na granicy konturow od tla , to zapobiega sie temu jednym klknieciem i ruchem suwaczka.

w ps wszystko jest mozliwe

źródło (http://spherapan.vot.pl/ww4.jpg)

.

Merde
27-11-2014, 14:35
przeciez to co wskazales to nie jest kwestia zafarbu - w ogole nie ma z tym nic wspolnego.
to kwestia maskowania tla , ktorego wcale dokladnie nie analizowalem , bo nie to zdjcie jest komercyjne , tylko chodzi o pokazanie zasady.
30 sekund i zmienilem.

moim zdaniem najprostszym srodkami najszybciej dojdziesz do celu.
Oczywiście. Wystarczy zawiesić sobie dostatecznie nisko poprzeczkę, to nie będzie żadnego problemu z jej przeskoczeniem.

tlo nie gra roli , ale dobrze jest, zeby odroznialo sie kolorystycznie od przedmiotu , wowczas jednym kliknieciem zrobisz je przezroczyste a tym samym w dowolnym kolorze.
Otóż tło gra rolę i to bardzo, bo tło ma wpływ na przedmiot fotografowany.
Nawet na tak prostym przedmiocie jak w twoim przykładzie widać to jak na dłoni.

jedna lampa blyskowa skierowana na sufit wystarczy - da miekkie rownomierne oswietlenie , bez odblaskow. do sklepu I. wystarczy.
Ponownie - wystarczy sobie zawiesić odpowiednio nisko poprzeczkę...

to jest przyklad skrajnie prostych wrecz prymymitywnych warunkow.
nie potrzeba reflektorow, namiotow , kabli , itd itp.
Jakie warunki i jaki warsztat - takie i efekty.

nie dlatego polozylem na dywanie , ze nie mam w domu stolu , ale dlatego zeby uzmyslowic , ze nawet to nie ma wiekszego znaczenia.
Uzmysłowiłeś tylko tyle, że to co piszesz jest bzdurą.
Ale jeśli poprzeczka jest odpowiednio nisko... :-)

bylo konkretne pytanie , udzielilem konkretnej odpowiedzi - jak to mozna zrobic.
Udzieliłeś konkretnej odpowiedzi jak tego nie należy robić.

zdjecia w sklepach internetowych sa najprostsze z mozliwych.
Niestety, cała masa właścicieli sklepów internetowych też tak myśli i efekty tego myślenia, ekhm, widać.
Jeśli w ogóle im się chce zrobić zdjęcia, bo przecież jeszcze prościej zajumać zdjęcia konkurencji.

Bechamot
27-11-2014, 14:42
Otóż tło gra rolę i to bardzo, bo tło ma wpływ na przedmiot fotografowany.
Nawet na tak prostym przedmiocie jak w twoim przykładzie widać to jak na dłoni.

wybacz ale to sa tak proste rzeczy , ze nie chce mi sie na ten temat dyskutowac.
jesli sie czegos nie wie to najprostsze rzeczy staja sie problemem nie do pokonania.

Merde
27-11-2014, 14:54
wybacz ale to sa tak proste rzeczy , ze nie chce mi sie na ten temat dyskutowac.
jesli sie czegos nie wie to najprostsze rzeczy staja sie problemem nie do pokonania.
No cóż, jeśli się czegoś nie widzi, zawsze można twierdzić że to nie istnieje.

becekpl
27-11-2014, 14:58
podsumowując;
obaj macie racje
takie zdjęcia da się szybko zrobić i nie będą totalnie złe ale trzeba dobrze obrobić
tak zrobione zdjęcia nie będą super i będą odstawać od konkurencji
zgoda?

Bechamot
27-11-2014, 15:04
No cóż, jeśli się czegoś nie widzi, zawsze można twierdzić że to nie istnieje.

nie ma zadnego no coz...

srodki dobierasz do celu jaki zamierzasz osignac.
robiac komercyjnie musisz liczyc sie z kosztami.
zdjecia dla sklepow interentowych musza byc tanie.
dobierasz takie srodki aby osiagnac cel tanio i skutecznie przy ustalonym poziomie jakosci.

Mozna pisac prace doktorska i zlozyc prace dyplomowe do ZPAF ze zdjec do sklepu internetowego , jesli ktos uwaza , ze to ma sens.

Sa o wiele wygodniejsze i latwiejsze do opanoawania metody fotografowania gaci i innych wiertarek niz organizowanie studia w sklepie , oswietlanie 500 Watowymi halogenami itd , itp.
ze wzgledu na charakter motywu i przede wszystkim medium na ktorym zdjecia beda prezentowane , nie ma potrzeby siegania po metody high tech w takiej fotografii, gdyz para pojdzie w gwizdek.

gdyby ktos pytal , jak ma sfotografowac na zlecenie fabryki BMW do katalogu , to proponowalbym inna metode.

Fotopstryczek
27-11-2014, 15:05
takie zdjęcia da się szybko zrobić i nie będą totalnie złe ale trzeba dobrze obrobić
Czas stracony na retusz (nie obróbkę) będzie dużo większy niż wykonane zdjęcie na odpowiednim tle z białymi/czarnymi ekranami.

J.J.
27-11-2014, 15:08
Gdy widzę w sklepie internetowym zdjęcie produktu wykonane byle jak, nie kupuję w takim sklepie. Taki sklep kojarzy mi się z niechlujstwem, bałaganem, brudem itp. Po co kupować w takim sklepie, być może nawet taniej niż u konkurencji, jak potem mogę mieć kłopoty.
Tak dla zabawy, bawiłem sie trochę fotografią produktową. Z takim podstawowym sprzętem nawet bym nie zaczynał. No chyba że właścicielowi sklepu nie zależy na jakości, i wszystko mu jedno co dostanie, wtedy czemu nie?

Bechamot
27-11-2014, 15:18
Czas stracony na retusz (nie obróbkę) będzie dużo większy niż wykonane zdjęcie na odpowiednim tle z białymi/czarnymi ekranami.

to zalezy od organizacji pracy i umiejetnosci obrobczych fotografa.

zanim rozloze lampy , tla to juz dawno moge wszystko sfotografowac.
obrabiac zawsze trzeba.

jesli masz takie rzeczy ciagle do roboty , to oczywiscie mozna tak wszystko sobie zorganizowac , ze powtarzalnosc bedzie duza i obrobka zawsze podobna a tym samym krotsza, gdyz wiele obiegow da sie zautomatyzowac.

ustawienie swiatel , moze byc zupelnie rozne dla roznych przedmiotow , pojawia sie odblaski , przepaly . Jakie to sa swiatla ?

lampa blyskowa w takim celu jest b. wygodna - szybko , prawidlowo , bez zafarbu , ltwa w stosowaniu.

Jesli ktos przywozi przedmioty do studia , to masz wsztko urzadzone sprawdzone . Tylko po cholere to wozic , jesli jeden aparat , lampa , papier pakunkowy szary , czarny wystrcza.

wynik az za dobr jak dla internetu.

te wszystkie rady , kup reflektory , namioty , tla itd pochodza od dyletantow najczesciej , ktorzy takich rzeczy nie robili , lub tylko wyjatkowo.

--- Kolejny post ---

Gdy widzę w sklepie internetowym zdjęcie produktu wykonane byle jak, nie kupuję w takim sklepie. Taki sklep kojarzy mi się z niechlujstwem, bałaganem, brudem itp. Po co kupować w takim sklepie, być może nawet taniej niż u konkurencji, jak potem mogę mieć kłopoty.
Tak dla zabawy, bawiłem sie trochę fotografią produktową. Z takim podstawowym sprzętem nawet bym nie zaczynał. No chyba że właścicielowi sklepu nie zależy na jakości, i wszystko mu jedno co dostanie, wtedy czemu nie?

zdecydowana wiekszosc zdjeci do sklepow internetowych jest robiona kompaktami - i slusznie , ze wzgledu na wymagana czesto duza GO.
w wielkosci np 600 px riznice pomiedzy hasselbladem a kompaktem ulega zatarciu.
to jakis mit o koniecznosci super sprzetu dla zdjec do skepu interentowego.

Jesli ludzie nie wiedza jak zrobic , to mysla , ze aparat winny.

becekpl
27-11-2014, 15:21
jak znam produkt, to kieruje się cena nie zdjęciami
może być tak ze maja tańszy towar bo nie dorzucają koszty
akurat teraz kupowałem wypasione buty i owszem dokładnie obejrzałem je na stronie sprzedawcy,który zrobił super foty ale kupiłem tam gdzie cena była dużo niższa a zdjęcia symboliczne

Merde
27-11-2014, 15:29
te wszystkie rady , kup reflektory , namioty , tla itd pochodza od dyletantow najczesciej , ktorzy takich rzeczy nie robili , lub tylko wyjatkowo.
Ciąg dalszy mądrości Bechamota vel Jansala bel XX YY:
- Do robienia zdjęć ślubnych nie są potrzebne aparaty pełnoklatkowe i jasne stałki. W zupełności wystarczy crop z kitem i 430EX. Jakość uzyskanych z tego zestawu zdjęć będzie w zupełności wystarczająca, bo przecież para młoda i tak się nie zna, a zdjęcia będą lepsze niż te wykonane przez gości kompaktami i telefonami. Wystarczy poprawić balans bieli klikając pipetą na sukni PM.
- Ale jak to? Przecież zdjęcia będą zaszumione, z dystorsjami, CA i zbyt ciemnym tłem...
- Zamknij się, dyletancie!

:mrgreen:

Bechamot
27-11-2014, 15:44
Ciąg dalszy mądrości Bechamota vel Jansala bel XX YY:
- Do robienia zdjęć ślubnych nie są potrzebne aparaty pełnoklatkowe i jasne stałki. W zupełności wystarczy crop z kitem i 430EX. Jakość uzyskanych z tego zestawu zdjęć będzie w zupełności wystarczająca, bo przecież para młoda i tak się nie zna, a zdjęcia będą lepsze niż te wykonane przez gości kompaktami i telefonami. Wystarczy poprawić balans bieli klikając pipetą na sukni PM.
- Ale jak to? Przecież zdjęcia będą zaszumione, z dystorsjami, CA i zbyt ciemnym tłem...
- Zamknij się, dyletancie!

:mrgreen:

ale o co chodzi ?

chcesz sie klocic ?
poszukaj kogos innego do tej zabawy.
ja w tym watku pytan nie mam , odpowiedz pytajacemu nie mnie.

J.J.
27-11-2014, 15:50
...zdecydowana wiekszosc zdjeci do sklepow internetowych jest robiona kompaktami - i slusznie , ze wzgledu na wymagana czesto duza GO.
w wielkosci np 600 px riznice pomiedzy hasselbladem a kompaktem ulega zatarciu.
to jakis mit o koniecznosci super sprzetu dla zdjec do skepu interentowego.

Jesli ludzie nie wiedza jak zrobic , to mysla , ze aparat winny.

Może być nawet telefonem komórkowym wykonane. NIe piszę tu o aparacie. Ważne jest tylko oświetlenie.

Bechamot
27-11-2014, 16:02
Może być nawet telefonem komórkowym wykonane. NIe piszę tu o aparacie. Ważne jest tylko oświetlenie.

oswietlenie jest zawsze wazne.
dyfuzyjne , czyli np odbite od sufitu ma oczywiscie wady i zalety.
zaleta jest to , ze nie mozna nic zlego zrobic , tzn szansa fatalnego oswietlenia jest mniejsza niz jesi zrobi sie swiatlem skierowanym nieumiejetnie. wada - ze niekoniecznie jest plastyczne.
w switle skierowanym trzeba zadbac o przepaly , kontrast - to trzebna wiedziec i umiec , to kosztuje tez czas .

na uzytek zdjecia 600 px te wszystkie niuanse traca na znaczeniu.
mozna zalozyc dyfuzor na lampe , oswietlac czesciowo swiatlem odbitymy, czesiowo bezposrednim , mozna doswietlac druga lampa.
mozna lampe skierowac na sciane boczna , oswietlic wiec bardziej plastycznie.
to kwestia doslownie paru prob , ktore mozna przeprowadzic wczesniej u siebie w domu, wybrac wariant , ktory najlpiej odpowiada i wystapic na scenie jako fachura ;-)

to bardzo proste dobranie oswietlenia dla takich rzeczy - to nie jest portret.

Merde
27-11-2014, 16:17
wada - ze niekoniecznie jest plastyczne
Trochę mnie pocieszyłeś, bo chyba jednak zaczynasz coś zauważać.

Podstawowa różnica jest taka, że model się nie porusza.

Bechamot
27-11-2014, 18:04
oswie
mozna lampe skierowac na sciane boczna , oswietlic wiec bardziej plastycznie.

ok 3 minut zajela obrobka , nieco dluzej niz zwykle.

dla przegiecia polozylem przedmiot w rogu , podloze zolte ,jasne - a wiec reflektujace raczej niekrzystne swiatlo. lampa skierwana w prawo na sciane w odl. ok 0,5 m , a wiec oswietlenie nieco bardziej plastyczne.

mysle ze wystawie na ebay to zdjecie , sprzedam wiertarke drozej od nowej , w mysl teorii ze cena zalezy od zdjecia ;-)

źródło (http://spherapan.vot.pl/ww8.jpg)

źródło (http://spherapan.vot.pl/ww9.jpg)

Kolekcjoner
27-11-2014, 18:08
Wszystko zależy co. Jeśli kupuję coś co wiem jak wygląda to szczerze mówiąc jest mi zupełnie obojętne jakiej jakości zdjęcie jest w sklepie internetowym, ale zupełnie nie jest mi obojętne jakie są warunki tego zakupu, szczególnie gwarancja, zwrot, formy płatności itd. oraz oczywiście cena.
Natomiast sprawa wygląda zupełnie inaczej jak kupuję sprzęt używany. Tu jakość zdjęć jest bardzo ważna i nie chodzi oczywiście o to czy robił je wybitny fotograf, zawodowym sprzętem tylko czy widać na nich to co dla mnie jest istotne przy zakupie.

RobertON
27-11-2014, 18:52
Natomiast sprawa wygląda zupełnie inaczej jak kupuję sprzęt używany. Tu jakość zdjęć jest bardzo ważna i nie chodzi oczywiście o to czy robił je wybitny fotograf, zawodowym sprzętem tylko czy widać na nich to co dla mnie jest istotne przy zakupie.

Mam podobnie i zapewnie nie tylko ja i Kolekcjoner.
Jak "rzecz" jest używana, to oczywistym jest, że zależy na jak największej szczegółowości, a nie fotce z byle jakiego aparatu w telefonie.
Czyli jakość foty jest ważna.

P.S. Tej wkrętarki Bosch raczej nie kupię :) ...bo jedną już mam.

Merde
27-11-2014, 18:58
mysle ze wystawie na ebay to zdjecie , sprzedam wiertarke drozej od nowej , w mysl teorii ze cena zalezy od zdjecia ;-)
Hipotetyczna sytuacja - dwa sklepy internetowe, ta sama wkrętarka (tak, wiem - to są różne wersje, ale przymknijmy na to oko), taka sama cena.

Którą wybierzesz?

https://canon-board.info/imgimported/2014/11/be857a404ad8e30d-2.jpg
źródło (http://images69.fotosik.pl/406/be857a404ad8e30d.jpg)

zysk
27-11-2014, 19:08
kupuję sprzęt używany. Tu jakość zdjęć jest bardzo ważna i nie chodzi oczywiście o to czy robił je wybitny fotograf, zawodowym sprzętem tylko czy widać na nich to co dla mnie jest istotne przy zakupie
Zrezygnowałem wiele razy z zakupu sprzetu ,gdy prezentowany był zdjęciami niewyraźnymi lub extra zaszumionymi.czasem sprzedawca eksponuje jeden detal sprzętu na 6 fotkach a całą resztę na1 .A najbardzie odrzuca mnie zapis:stan jak na zdjeciach a na zdjęciach ... kupa .
Ot takie prymitywne cwaniactwo.

J.J.
27-11-2014, 21:13
Czy sprzęt znam, czy nie, nie o to chodzi. Sprzęt mogę znać, ale jeśli zaprezentowany jest byle jak, to nabieram podejrzeń, że sklep jest byle jaki. I co z tego, że znam sprzęt, jak potem mogę mieć problemy? Np. w paczce inna "wiertarka" bo pan sprzedawca się pomylił?

Kolekcjoner
27-11-2014, 22:34
Dlatego trzeba kupować w sprawdzonych sklepach ;):D.

A to niechlujstwo o którym wspomniał @zysk jest koszmarnie denerwujące. Ja mam niestety wrażenie że niektórzy mają totalnie w d... kupujących, bo nie wierzę że są do tego stopnia ślepi że nie widzą że zdjęcia przedmiotu są zwyczajnie nieostre. Na kilku aukcjach przecierałem oczy ze zdumienia jak wyglądały "zdjecia przedmiotu". Tam po prostu nie było widać nic, a co dopiero mówić o jakiś odcieniach, zafarbach czy innych rozmyciach ;).

Leon007
28-11-2014, 00:22
Naprawdę ktoś kupuje wiertarki na podstawie kunsztu fotografa? :shock:
Ja bym wybrał tę po prawej, bo ta po lewej jest za bardzo podpicowana, co wprost nasuwa podejrzenie, że sprzedawca chce coś ukryć. Na przykład, że w ogóle nie ma tego towaru, a zdjęcia kopiuje z oficjalnych katalogów. Zielony Boscha jest właśnie taki, jak po prawej.

W towarach używanych ważne jest, żeby było widać ewentualne wady i stopień zużycia, a odblaski i przebarwienia to sprawa trzeciorzędna, jeśli w ogóle jakakolwiekrzędna.

Może warto założyć podforum dla fotografów produktowych, gdzieś w pobliżu tego dla ślubnych.

antek76
28-11-2014, 07:28
Ja bym wybrał tę po prawej, bo ta po lewej jest za bardzo podpicowana, co wprost nasuwa podejrzenie, że sprzedawca chce coś ukryć. Na przykład, że w ogóle nie ma tego towaru, a zdjęcia kopiuje z oficjalnych katalogów. Zielony Boscha jest właśnie taki, jak po prawej.

W towarach używanych ważne jest, żeby było widać ewentualne wady i stopień zużycia, a odblaski i przebarwienia to sprawa trzeciorzędna, jeśli w ogóle jakakolwiekrzędna.

Może warto założyć podforum dla fotografów produktowych, gdzieś w pobliżu tego dla ślubnych.

W dzisiejszych czasach wszystko jest podpicowane, kobiety z okładek pism ( mało które zdjęcie nie jest po obróbce, wygładzanie i zmiana odcienia skóry, itp:)

https://www.youtube.com/watch?v=17j5QzF3kqE

Czy kupiłbyś pismo gdyby na okładce widniała ta kobieta przed obróbką photoshopa ?,

Teraz jesteś głodny, cholernie głodny, biegasz po mieście szukając np jakiegoś burgera i oto jest huura :) witryna burgersrurgershop a tam oferta na plakacie:

źródło (http://fotodev.pl/2Yg-s)
tutaj powyżej widać że sprzedawca nie chce niczego ukryć noo taak wygląda burger przecież. bierzmy i jedzmy z tego wszyscy .....
Mi osobiście podoba się ta cebulka na wierzchu :"bułki ?" :):)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Czy może przejdziesz na drugą stronę ulicy i zobaczysz inny burgersrurgeshop gdzie w ofercie jest takie coś :

źródło (http://fotodev.pl/2Yh-s)...

Estetyka..... można iść na skróty ale tak to właśnie będzie wyglądało.

Do autora wątku zamiast się pytać o porady, lap Pan obojętnie jakiś produkt, zrób mu Pan zdjęcie "produktowe", materiałów w necie jest od groma "how to", Zanieś pan to do kolegi i pokaż mu to Pan.

Jeżeli kolega będzie zadowolony z rezultatów, rób pan resztę z czystym sumieniem że odbiorcy (koledze) się to podoba. a może i zainkasuje Pan jakaś małą kwota wtedy dokupisz Pan sobie lepszy sprzęt do tego rodzaju fotografii, a i przy okazji nabędzie Pan już jakieś umiejętności fotografii produktowej.

Przez to wszystko zgłodniałem miłego dnia wszystkim :)

Z ciekawości sam cyknę jakiś ala produktowy test z moim domowym sprzętem,

cobalt
28-11-2014, 09:46

Dysponuje sprzętem:
- body canon 50d
- lampa canon 580ex II
- statyw.

A czy próbowałeś się już zmierzyć z tym tematem praktycznie, czy szukasz zlotego środka, bo sam jeszce nie wiesz co potrafisz i czego potrzebujesz?
Dzwonił kiedyś do mnie klient i prosił o zrobienie zdjęć łożysk (około 200szt). Od łożysk do unitów dentystycznych po egzemplarze o śrdnicy 500mm. Nie dogadaliśmy się co do ceny i wstawi fotki zrobione przez kogoś z rodziny.
Po tygodniu pojawiły się na jego stronie zaje........... zdjęcia firmy FAG. Sama firma napisała do niego, żeby wykorzystał zdjęcia z katalogu na CD, który otrzymał. Jak się sprzedaje coś od 1991 roku, to można liczyć na pomoc firmy, która dba o swój wizerunek i nie życzy sobie fajansu na WWW sprzedawcy.

Wracajac do tematu, to nikt nie wie, czy masz dostatecznie dużą wiedzę o obróbce, szparowniu zdjeć i fotografii produktowej. Wrzuć jakieś przykładowe zdjęcia, to ułatwi ewentualne naprowadzenie Cię w temacie.
To prawda, że podstawą w sklepie internetowym jest cena, bo przeważnie wiemy już co chcemy kupić :). Ale są branże, jak np komis sukni ślubnych, gdzie dobre zdjęcie nie zaszkodzi.

Janusz_K
28-11-2014, 11:06
Jest jeszcze jedna sprawa. Jakie duże może być to zdjęcie. Czasem sklep jest nastawiony na obsługę w wersjach mobilnych, przez tablet a nawet telefon. Właśnie - ile na ile pikseli może pojawić się przy każdym produkcie, żeby to się w miarę bezboleśnie wczytywało i oglądało? To też zależy od produktu, ale nie oszukujmy się, i tak ostateczne rozdzielczości będą dalekie od tych, wymaganych np do druku w katalogach, czy kalendarzach.

Merde
28-11-2014, 11:35
Wiertarki wyszły z inicjatywy Bechamota, wątkotwórca ma do sprzedania sprzęt AGD, RTV oraz narzędzia. To już jest asortyment, który warto przedstawić w odpowiedniej jakości.
Co do "picowania" zdjęć - nie mówimy o aukcji allegro ze sprzętem używanym, gdzie "real gnioto" ma jakąś wartość dodaną, tylko o sklepie internetowym.

Bechamot
28-11-2014, 17:44
Gdybym mial kombinowac wiecej niz to konieczne to szedlbym w tym kierunku:

źródło (http://spherapan.vot.pl/ww10.jpg)

dwie lampy ledowe 2*3W z akumulatorem.
zero kabli , przenosne , mozna zabrac do klijenta.

nowy sprzet jesli ma sie swiecic jak psu j... to trzeba natluscic ( jak na zalaczonym wczesniej paskudnym przykladzie wiertarki )

obrobka jest jednak dluzsza - przede wszystkim przygotowanie zdjec wymaga obrobki.

dla sklepu , w ktorym daje sie zdjecia informacjyne w wielkosci powiedzmy 600 px lub mniejsze , oswietlenie jedna lampa blyskowa , swiatlem odbitym jest w zupelnosci wystarczajace.Przede wszystki nie daje przepalow , infromacja o produkcie jest w miare obiektywna i pelna.

Bolek02
28-11-2014, 20:11
Wszystko zależy od tego czy te wystawiane w rzeczonym sklepie sprzęty będą nowe czy używane. Jeśli używane to raczej picować zdjęć nie należy, bo to nie etyczne.
Merde, wiertarka to też jakieś narzędzie jest :)

adam1004a
28-11-2014, 20:27
a ja bym ją inaczej ustawił - kadr, nie od strony wiertła, a z przeciwnej. żeby wyglądało bardziej naturalnie. ta wiertarka we mnie celuje i mam wrażenie, że zaraz wyreguluje mi tak oko, że nie dam rady dojrzeć blików itp.

fotki na aukcjach dla mnie mają jedynie znaczenie jak kupuje sprzęt używany. jak nowy, to co ma to za znaczenie.
W sklepie internetowym słaba jakość fotek, razi moje odczucia. Tu już bym wymagał ładnych fot. Jednak wole 7 gorszej jakości fotek pokazującej detale i przedmiot z kilku stron, niż jedna hiper ekstra fota, na której widać głównie logo producenta.

Wypicowane foty aut do sprzedaży zapalają mi lampkę - UWAGA LICZNIK COFNIĘTO O 100 tys km, wycięto katalizator, a do silnika dolano ceramizer żeby nie dymił. trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć. Zbyt duży blichtr i wypas daje do myślenia. W tym kraju jeden drugiego w konia robi więc zbyt dobre foto daje do myślenia, podobnie jak niska cena, wysoka cena, dobra cena itd.

J.J.
28-11-2014, 21:09
Do autora wątku zamiast się pytać o porady, lap Pan obojętnie jakiś produkt, zrób mu Pan zdjęcie "produktowe", materiałów w necie jest od groma "how to", Zanieś pan to do kolegi i pokaż mu to Pan.

Jeżeli kolega będzie zadowolony z rezultatów, rób pan resztę z czystym sumieniem że odbiorcy (koledze) się to podoba. a może i zainkasuje Pan jakaś małą kwota wtedy dokupisz Pan sobie lepszy sprzęt do tego rodzaju fotografii, a i przy okazji nabędzie Pan już jakieś umiejętności fotografii produktowej.

Miałem dokładnie to samo napisać :) W końcu to właściciel sklepu zadecyduje, czy twoje fotki będą mu odpowiadać. Jego biznes.

I coście się tak uparli sprzętu używanego? Pytanie było o sprzęt do sklepu internetowego, czyli nowego. Prosto z fabryki. Chyba. Zdjęcia sprzętu używanego na Allegro, to inna bajka wg. mnie.

Merde
29-11-2014, 00:28
Jeśli używane to raczej picować zdjęć nie należy, bo to nie etyczne.
A propos etyki - wypowiesz się może w wątku?:

http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/pewien-problem-z-nowym-obiektywem-24-105mm-canon-98142/index7.html

Fotopstryczek
29-11-2014, 01:41
To sklepy jeszcze zamawiają zdjęcia o rozmiarze 600px?
Amazon wymaga minimum 1000px
Na allegro można pomieścić coś około 1200px w aukcji.

shadowman25
07-12-2014, 13:42
Witam ponownie.
Jako, że przeciąga się sprawa uruchomienia sklepu to zyskałem trochę czasu na przygotowanie się do zdjęć.

A więc będą to miedzy innymi wiertarki oraz drobne AGD dokładnie jest to sprzęt powystawowy. Całość około 1500 sztuk.
Mój sprzęt obecnie na którym chciałbym się oprzeć to:
- canon 50d + obiektyw 24-14
- lampa canon 580 ex II
- blenda
- wyzwalacz bezprzewodowy lampy
- statyw
- wężyk spustowy

Jako, że dyskusja zeszła na nie do końca sprawy techniczne to nadal proszę o dalsze porady co i jak by najlepiej wykorzystać sprzęt który mam. Ewentualnie mogę jeszcze zainwestować jakąś rozsądną kwotę by dokupić to co niezbędne.

Bechamot
07-12-2014, 14:03
napisalem
jedny rzecza o jaka bym sie postaral to stol bezcieniowy - czyli biala polprzezroczysta plexa .

albo przezroczysta antyodblaskowa szyba i kilkanascie cm za nia tlo jasne lub ciemne - kontrasujace z przedmiotem.
czasem , ale to tfrzeba sprawdzic moze przydac sie polar.

chodzi o to zeby cien przedmiotu nie zlewal sie z przedmiotem
wowczas jednym klikiem wyczyscisz tlo. nie bedziesz musial sie martwic , czy jest biale , szare , czyste , brudne itp.

pokazalem jak to mozesz zrobic.
pocwicz w domu na wiertarce a jak nie masz to srubokrecie ;-)

pocwicz. wszystkie drogi prowadza do rzymu.
bez jakiejs tam obrobki sie nie obejdzie , cos bedziesz i tak musial przyciac , rozjasnic ,sciemnic.

pocwicz ze swiatlem odbitym od sufitu i od sciany . ktory wynik bardziej odpowiada.

zadnych mecyji tu nie ma . swiatlo blykowe jest idealne, z ettl bedziesz mial zrobiona calosc szybko i bezstresowo , bez zbednego nagrzewania sie lampami.

1500 sztuk to niezly obrot.

najwazniejsza jest praktyka.

szach
20-03-2016, 22:48
Witam potrzebuję wykonać zdjęcia produktów:
butelki plastikowe 0,5 i 1L
opakowania plastikowe 20x20x20, 30x30x30
opakowania papierowe 40x40x40,
materiały bawełna, polar 50x50, 100x150

Pomieszczenie do aranżacji ma 20m2
Chcę zastosować tło kartonowe (białe/czarne) 2,7x1m
Stół z białej plexi, po bokach softboxy 50x70 po 4 żarówki 125W/600W

Czy dokładać oświetlenie pod stołem?
Stół dostawić do tła czy zachować przerwę, jeśli tak to jaką?

Dysponuje aparatem eos 760d.
Jaki obiektyw będzie dobry do tego zadania:
Canon EF-S 60mm f2.8 Macro USM
Canon EF 100 f/2.8 Macro USM
Sigma 50 mm f/2.8 DG EX MACRO
Inny do 1500zł

r_m
20-03-2016, 23:06
Witam potrzebuję wykonać zdjęcia produktów

Czytałeś na wcześniejszej stronie?

A czy próbowałeś się już zmierzyć z tym tematem praktycznie, czy szukasz zlotego środka, bo sam jeszce nie wiesz co potrafisz i czego potrzebujesz?(...)
Wracajac do tematu, to nikt nie wie, czy masz dostatecznie dużą wiedzę o obróbce, szparowniu zdjeć i fotografii produktowej. Wrzuć jakieś przykładowe zdjęcia, to ułatwi ewentualne naprowadzenie Cię w temacie.
Myślę, że to jest aktualne także przy Twoim pytaniu i może pomóc w udzieleniu odpowiedzi.

szach
21-03-2016, 00:10
Nie posiadam doświadczenia przy zdjęciach produkcyjnych i portretowych.
Zdjęcia potrzebuje dla siebie a nie na sprzedaż więc nie goni mnie czas.
Ze względu na rozmiary gotowe namioty stoły mnie nie interesują.
Dlatego pytam o podstawy. Tak będę wybierał się na kursy.
Ale od czegoś trzeba zacząć. Na innych stronach najczęściej pada propozycja Canon EF 100 f/2.8 Macro USM.
Softboxy 50x70 po 4 żarówki 125W/600W mogę mieć, jeśli za mało za słabe to piszcie.

r_m
21-03-2016, 00:40
Obiektyw - 100 macro to dobra propozycja, ale przy większych przedmiotach będziesz musiał dość daleko odchodzić. Myślę, że pierwsze próby możesz zrobić tym obiektywem który masz (bo pewnie masz jakiś standardowy zoom, nic ultraszerokiego).
Przedmioty nieruchome, światło ciągłe: dlaczego uważasz, że lampy mogą być za słabe?

szach
21-03-2016, 06:51
Posiadam EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS

r_m
21-03-2016, 10:23
Masz tą ogniskową (w zakresie zooma), więc możesz sprawdzić, czy nie będzie za długa do większych przedmiotów i Twojego pomieszczenia.

mqqlka
21-03-2016, 10:49
Posiadam EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS

Oczywiście r_m ma całkowitą rację.
Ale dodam coś od siebie, choć może to było dla Ciebie oczywiste od początku:

1. Musisz mieć dobry, nie drgający z byle powodu statyw, na który założysz puszkę z EF-S 18-135 (z wyłączonym IS!). Blokada podniesionego lustra i wężyk spustowy to sprawa na tyle oczywista, że może niepotrzebnie wspominam.
2. ISO tylko 100, nie więcej (bo potem czeka Cię forsowna obróbka w kompie, żeby np. pozbyć się resztek cieni).
3. Jak nie chcesz cieni przedmiotów, to podświetlenie przeźroczystego blatu od dołu może pomóc i dać dodatkowe ciekawe efekty z niektórymi przedmiotami.
4. Zdjęcia muszą być najczęściej trochę prześwietlone (czasem nawet o 2 wartości przysłony), żeby już na wstępie pozbyć się szarego zabarwienia w obszarze białego tła. Dlatego warto robić nie jpegi, lecz RAWy, bo potem mamy np. szansę wydobyć w kompie szczegóły w tych jasnych partiach, które nie mogą być "przepalone" w finalnym obrazku.

KSFOTO
22-03-2016, 07:56
Przy użyciu Krzesła i arkuszu A3 Bristolu otrzymujesz taki efekt: Na potrzeby sklepu powinno wystarczyć, bristol to koszt MAX 2 zł, krzesło raczej masz :)

https://canon-board.info/imgimported/2016/03/d76d09ee768293ccece222a86ac27946-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160322/d76d09ee768293ccece222a86ac27946.jpg)

mqqlka
22-03-2016, 09:23
Na potrzeby sklepu powinno wystarczyć

Piękne, wykonane z ręki, zdjęcie jakiegoś fajnego obiektywu, być może w dobrym stanie.
Rzeczywiście, na potrzeby własnego sklepu może wystarczy.
Zresztą bardzo wiele objaśnień można zawsze zamieścić potencjalnemu klientowi pod tak wykonanymi fotografiami sprzedawanego przedmiotu.
Przyznaję, że stawia to pod znakiem zapytania niemal wszystko, co napisałem w #60.

solti
22-03-2016, 09:43
Przy użyciu stołu (zwykłego - nie bezcieniowego), białego prześcieradła jako tła, fotografując z ręki i przy użyciu 2 lamp (świecone w sufit z wysuniętymi odbłyśnikami - bo softboxów nie chciało mi się rozkładać) dostajesz coś takiego:

https://canon-board.info/imgimported/2016/03/IMG_7081-1.jpg
źródło (http://solti.pl/kit/IMG_7081.jpg)
Zdjęcie bez żadnej obróbki, co widać po widocznym zagięciu prześcieradła z prawej strony... Jakby je wcześniej przeprasować na tym stole a na to położyć przezroczystą pleksę, to wyszłoby idealnie:)

mqqlka
22-03-2016, 10:01
Zdjęcie bez żadnej obróbki, co widać po widocznym zagięciu prześcieradła z prawej strony... Jakby je wcześniej przeprasować na tym stole a na to położyć przezroczystą pleksę, to wyszłoby idealnie

Moim zdaniem już jest idealnie.