PDA

Zobacz pełną wersję : Osłona LCD

scaners3d
26-11-2014, 21:59
Witam,
planuję zakup nowego aparatu i to z myślą, żeby go za jakieś 2 lata sprzedać.
Chciałbym więc zabezpieczyć ekranik przed porysowaniem (główna wada używanego sprzętu), ale nie chciałbym przyklejać folijki, bo to słabe rozwiązanie.
Przeszkadza mi słaba przezroczystość i dziwne odbicia światła, więc szukam czegoś dobrego.
Znalazłem takie coś: Osłona LCD (szkło) GGS LARMOR 4G / Canon 6d Fotoforma (http://fotoforma.pl/oslona-lcd-szklo-ggs-larmor-4g-canon-6d-10672.html)
Czy ktoś to używał? A może coś innego?

Pozdrawiam
Les

igor58
26-11-2014, 22:03
jeszcze nie kupiłeś, a już chcesz sprzedać?

mariusz231
26-11-2014, 22:20
Witam,
Chciałbym więc zabezpieczyć ekranik przed porysowaniem (główna wada używanego sprzętu), ale nie chciałbym przyklejać folijki, bo to słabe rozwiązanie.
Przeszkadza mi słaba przezroczystość i dziwne odbicia światła, więc szukam czegoś dobrego.
Znalazłem takie coś: Osłona LCD (szkło) GGS LARMOR 4G / Canon 6d Fotoforma (http://fotoforma.pl/oslona-lcd-szklo-ggs-larmor-4g-canon-6d-10672.html)

Pozdrawiam
Les

Moze kupic kiedys przyklejalem cos takiego znajomej, bo sie uparla, ze chce i juz. Nie jest to cos specjalnego kawalek hartowanego szkla i tyle...

Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2

filemoon
26-11-2014, 22:28
to jest calkiem ok, lepsze jak plastiki czy folie.

eska
26-11-2014, 22:37
Całkiem dobrze przepuszcza barwy. Problem kiedy pęknie, a pęka jak to szkło. Jak się przyklei to bardzo, bardzo mocno. Kiedyś za pierwszym razem podważyłem nożykiem i przejechałem po całości kleju, uszkodziłem/porysowałem oryginalny wyświetlacz po obwodzie. Teraz jak się zniszczy podważam wykałaczką i odrywam dokumentnie niszcząc to szkiełko, ale wyświetlacz spokojnie to wytrzymuje.

novy
26-11-2014, 22:57
Całkiem dobrze przepuszcza barwy. Problem kiedy pęknie, a pęka jak to szkło. Jak się przyklei to bardzo, bardzo mocno. Kiedyś za pierwszym razem podważyłem nożykiem i przejechałem po całości kleju, uszkodziłem/porysowałem oryginalny wyświetlacz po obwodzie. Teraz jak się zniszczy podważam wykałaczką i odrywam dokumentnie niszcząc to szkiełko, ale wyświetlacz spokojnie to wytrzymuje.

Takie szybki najczęściej usuwa się przy pomocy suszarki.

Ja używam szybki firmy Giottos, jest już od 5 lat i wygląda jak nowa.

eska
26-11-2014, 23:18
Najczęściej jedno body uderza w drugie, bo nie używam szelek i wtedy to się dzieje. Fotografowanie nie jest moim głównym źródłem dochodu ale nie czczę body.

scaners3d
27-11-2014, 10:46
Najczęściej jedno body uderza w drugie, bo nie używam szelek i wtedy to się dzieje. Fotografowanie nie jest moim głównym źródłem dochodu ale nie czczę body.

Dobre! Nie czczę body!!
Traktuję aparaty jak narzędzia - i świadomie, i na dodatek często zmieniam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wymagania kupujących używany sprzęt niestety zmieniają się :( Kiedyś wystarczyła trochę mniejsza cena, dzisiaj niestety trzeba mieć pudełko i wszystkie świstki. Nie może być żadnej ryski na wyświetlaczu - najlepiej by było, żeby aparat był używany w foli bąbelkowej :)

Dlatego zadałem takie pytanie - taka folijka potrafi być bardzo upierdliwa (używałem folijki tylko przez jeden dzień i zerwałem).

Dzięki za odpowiedzi - już wiem wszystko :)

Pozdrawiam
Les

Eberloth
27-11-2014, 11:27
Poszukaj kompletu - na LCD i górny wyświetlacz. Do 6D na pewno takie są.

becekpl
27-11-2014, 11:47
Witam,

Pozdrawiam
Les
mój tatko wszystko wsuwa do woreczków foliowych
nawet po latach te rzeczy wyglądają jakby nigdy nie opuściły sklepu
i to jest system dla ciebie
możesz tez uszczelnić body stosując odkurzacz i worek próżniowy
kliknij pomógł

scaners3d
27-11-2014, 16:49
mój tatko wszystko wsuwa do woreczków foliowych
nawet po latach te rzeczy wyglądają jakby nigdy nie opuściły sklepu
i to jest system dla ciebie
możesz tez uszczelnić body stosując odkurzacz i worek próżniowy
kliknij pomógł

Dzięki tak zrobię - a to pewnie wiesz gdzie można kupić te woreczki do 6D???????

Manish
27-11-2014, 20:11
Witam Wszystkich jako że to mój pierwszy post. Odnośnie tematu, to właśnie takie szkiełko typu Larmor sam posiadam od nowości na swoim 6D. Mam oba wyświetlacze w ten sposób zabezpieczone i nie martwię się o ekraniki. Wybrałem takie zabezpieczenie, gdyż w 60D nic nie miałem i teraz na wyświetlaczu mam sporo rys. Cena za Larmory może nie jest mala, ale warto je mieć.

adawro
01-12-2014, 16:51
Dzięki tak zrobię - a to pewnie wiesz gdzie można kupić te woreczki do 6D???????
Woreczków foliowych nie widziałem ale jest takie coś:
Want To Protect Your Canon EOS 6D? Check These Silicon Covers - CanonWatch (http://www.canonwatch.com/want-to-protect-your-canon-eos-6d-check-these-silicon-covers/)

scaners3d
06-12-2014, 22:24
Woreczków foliowych nie widziałem ale jest takie coś:
Want To Protect Your Canon EOS 6D? Check These Silicon Covers - CanonWatch (http://www.canonwatch.com/want-to-protect-your-canon-eos-6d-check-these-silicon-covers/)

Fajny kolor ten czerwony - jak zgubię w lesie po pijaku, to nie będzie problemu z odnalezieniem :) :) :) :) :) :) :) :) :)