Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 6D c.fn - ?

mex
26-11-2014, 19:27
Hej. Będę wdzięczna za sensowne odpowiedzi, a nie zbluzganie mnie "o jaaaa, masz aparat i nie wiesz takich rzeczy?!?!?!" :D
Kilka lat robiłam zdjęcia 550D i wszystko było naprawdę spoko, tylko wiadomo, ISO nie powalało.

Przeszłam teraz na Canona 6D i zaczęły się problemy. Autofokus świrował, mimo ze pokazywal, w ktorym miejscu rzekomo złapał ostrość, to zdjecie i tak było rozmazane.
Od razu mówię: nie jest to kwestia obiektywu, nie jest to kwestia "niestabilnej ręki", bo od kilka lat robię zdjęcie przede wszystkim w ruchu i na tym mi zalezy. Dziwiłam się, że 550D jestem w stanie zrobić super ostre zdjęcie, a 6D nie (nie jest to roznica, ze 6D to pełna klatka, bo robilam swojego czasu prez chwilę 5D mk II i bylo wszystko ok).

Zadzwoniłam do Canona i powiedzieli mi, zebym pobawiła się ustawieniami "C.Fn II: Autofokus". Na szybko, bo potrzebowałam, coś tam pozmieniałam i faktycznie jest o wiele lepiej, ale zrobiłam to "na czuja", wiec podejrzewam, ze moze byc jeszcze lepiej jak prawidłowo się to ustawi. Prosze o pomoc i wytłumaczenie mi o co chodzi, co to znaczy i co znacza poszczegolne ustawienia w tej zakladce, tj

1) czułośc sledzenia: blokada/ o / szybka zmiana
2) sledzenie przyspieszanie/zwalnianie: 0 / 1 / 2
3) priorytet 1 zdj Al Servo: wyzwalanie/ 0/ ostrość
4) priorytet 2 zdj Al Servo: szybkośc/ 0/ ostrość
5) oświetlenie wspomagajace AF: włącz / wyłącz/ tylko osw wspomag
6) szukanie ostrosci po tracie AF: dalsze szukanie ostrosci / zaprzestanie szukania ostrosci
7) punk AF powiazany z orient: ten sam kadr/ wybierz rozne punkty AF
8) nakladkowe wyswietlanie: wł/wył
9) mikroregulacja AF: wyłącz/ wszystko tak samo -20 -10 0 10 20 / reg dla obiektywu W -20 +20 T -20 +20

Dzięki z góry, bądźcie litościwi :lol:

becekpl
26-11-2014, 19:36
nie no spoko,ale w instrukcji obsługi masz wszystko wytłumaczone
pokaz jakieś rozmazane zdjęcia

RobertON
26-11-2014, 19:45
Ad 9) Może zacznę od końca - mikroregulacja pozwala indywidulanie dopasować możliwości ostrzenia AF obiektywu z body w przypadku FF i BF - jak jest taka potrzeba.

O tym można poczytać m.in:

Mikroregulacja AF – Precyzyjna korekta AF | Testowisko (http://rafalglebowski.pl/blog/mikroregulacja-af/)
Mikroregulacja obiektywów czyli powalczmy o ostrość... (http://foto.com.pl/obiektywy-sp/199-mikroregulacja-obiektywow-cz2)
http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/mikroregulacja-obiektywu-w-canon-eos-6d-90409/

W innych punktach może koledzy dopomogą.

zysk
26-11-2014, 20:13
Prosze o pomoc i wytłumaczenie mi o co chodzi, co to znaczy i co znacza poszczegolne ustawienia w tej zakladce,
Trzeba przetrenować.
1/
Rad i wskazówek jest sporo,w większości anglojęzyczne (http://www.canon-asia.com/snapshot/eos-6d-210/)
2/Twój opis problemu jest typu: leciał pies przez pole :roll: .
Nie licz receptę .

igor58
26-11-2014, 20:19
czy to się zdarza tylko w dynamicznych scenach?

RobertON
26-11-2014, 20:34
To dalej od końca...

Ad 8) Nakładkowe wyświetlanie, to podświetlanie punktów AF po ustawieniu ostrości.

Bangi
26-11-2014, 20:43
Focę samoloty w ruchu ;) i mam tak ustawione - zero problemów. Oczywiście 6d
1) czułośc sledzenia: szybka zmiana
2) sledzenie przyspieszanie/zwalnianie: 2
3) priorytet 1 zdj Al Servo: ostrość
4) priorytet 2 zdj Al Servo: ostrość
5) oświetlenie wspomagajace AF: wyłącz
6) szukanie ostrosci po tracie AF: dalsze szukanie ostrości
7) punk AF powiazany z orient: nawet nie wiem jak mam ustawione
8) nakladkowe wyswietlanie: wł (punkty Ci wyświetla w wizjerze)
9) mikroregulacja AF: wyłącz - tym się raczej nie baw.

Mam nadzieję, że pomogłem ;)

Powyższe, szczególnie punkty 1-4 wypracowane i przerobione dokładnie.

mex
26-11-2014, 21:47
O, dzięki wielkie wszystkim za odpowiedzi! :)
igor58, problem ten pojawiał się za każdym razem gdy był nawet bardzo mały ruch.
bangi, w takim razie poki co "odgapię" i zobacze co z tego wyjdzie, a jak będzie dalej kiepsko to będę męczyć :)

becekpl
27-11-2014, 09:46
a zdjecia?

photogambler
29-08-2015, 18:32
O, dzięki wielkie wszystkim za odpowiedzi! :)
igor58, problem ten pojawiał się za każdym razem gdy był nawet bardzo mały ruch.
bangi, w takim razie poki co "odgapię" i zobacze co z tego wyjdzie, a jak będzie dalej kiepsko to będę męczyć :)

Ja "odgapiłem" i mam inną puchę!! Nie tylko do portretow :-) Chyba przestaniesz sie męczyć ;))