PDA

Zobacz pełną wersję : Rozbarwienie szarości przy wydruku

adasb82
25-11-2014, 10:24
Witam serdecznie,
Przygotowuje w PS prosty foto-kalendarz A3. W celu weryfikacji poprawności składu podesłałem gotowy plik PDF do firmy drukarskiej. Zwrotnie dostałem taką uwagę "szarości są rozbarwione i mogą wpadać w czerwienie lub żółcie", niestety DTP to dla mnie czarna magia proszę więc o pomoc w rozszyfrowaniu tego skrótu myślowego. Dodam, iż faktycznie po wydruku egzemplarza wzorcowego szare zdjęcie, które stanowi tło kalendarza wpada delikatnie w kolor żółty i prezentuje się nieciekawie.

slavek_g
25-11-2014, 12:02
Zdjęcia B&W do druku w poligrafii przydaje się zamienić na jeden kolor (grayscale) choćby w Photoshopie.

Najprościej obraz - tryb - szarości.

Oczywiście zdjęcia różnić się będą od tych które miałeś w RGB.

adawro
25-11-2014, 17:10
Proponuję przekonwertować z RGB na CMYK i dopiero robić PDF-a dla drukarni.
Warto mieć profile kolorów monitora i profile kolorów z drukarni.

adasb82
01-12-2014, 10:45
Dzięki za sugestie i przepraszam za zwłokę w odpowiedzi. Problem głównie występuje, które wcześniej skonwertowałem Obraz -> Tryb -> Skala szarości. Na monitorach wszystko gra, na wydruku widać mocne zażółcenie.
https://drive.google.com/file/d/0Byuw3ytiVlfmV25uUk51NjJHMG8/view?usp=sharing

Na PW użytkownik slavek_g zadeklarował mi pomoc w rozwiązaniu problemu, na koniec podzielę się rozwiązaniem.

Tom01
10-12-2014, 22:09
Obraz idący do druku idzie w postaci czterech (w najprostszej postaci) obrazów jednobitowych, odpowiadających barwom procesowym. Pański b&w najwidoczniej jest złożony z siatek CMYK (wszystkie kolory) a aby nie było zafarbu powinien być tylko na siatce K (tylko czarnej). Podejrzy Pan to w formatce "kanały" w PS.