PDA

Zobacz pełną wersję : canon eos 5 d mark 3 -brak ostrości.

Gabi
24-11-2014, 16:06
Witam wszystkich.

Nie dawno kupiłam canon 5dm3 i mam problem z ostrością.Aparat dość drogi dość dobry a u mnie zdjęcia gorsze niż w eos 7 d (którą miałam wcześniej).

Na automacie zdjęcia są nie ostre na manualnym to samo.Jak sprawdzić czy z aparatem jest wszystko w porządku i jak go ustawić żeby fotki były ostrzejsze?
1 zdjęcie z automat
http://zapodaj.net/d3c35c70b60ad.jpg.html

2 zdjecie tryb manualny
http://zapodaj.net/223296db57359.jpg.html

igor58
24-11-2014, 16:15
a jaki obiektyw?

banan82
24-11-2014, 16:16
Jakie szkla masz? Nie zrzucalbym od razu problemu na puszke:)

Gabi
24-11-2014, 16:21
te zdjecia robilam obiektywem canon 24-105 f/4.0 is usm

Bechamot
24-11-2014, 16:25
Witam wszystkich.

Nie dawno kupiłam canon 5dm3 i mam problem z ostrością.Aparat dość drogi dość dobry a u mnie zdjęcia gorsze niż w eos 7 d (którą miałam wcześniej).

Na automacie zdjęcia są nie ostre na manualnym to samo.Jak sprawdzić czy z aparatem jest wszystko w porządku i jak go ustawić żeby fotki były ostrzejsze?
[/url]

ja sugerowalbym zainwestowac jeszcze kilkadziesiat zlotych w dobry podrecznik i przestudiowanie go teoretycznie i praktycznie.

obawiam sie, ze bez tego lepsze wyniki dostaniesz z kompaktu za pareset zlotych niz z tego canona.

zdjecia robi czlowiek , nie aparat sam.

Gabi
24-11-2014, 16:29
mam książki,instrukcje, czytam testuje oglądam ale nie mogę dojść co jest nie tak :(

igor58
24-11-2014, 16:30
Bechamot, ty to potrafisz pocieszyć człowieka

Bechamot
24-11-2014, 16:43
Bechamot, ty to potrafisz pocieszyć człowieka

rzut oka na zdjecie i widac , ze w tych zdjeciach nic sie nie zgadza.
trzeba zaczac od podstaw.
po co owijac w bawelne.?

chetnie pociesze w kawiarni.

Gabi
24-11-2014, 16:48
Bechamot fotografia zajmuje się już jakiś czas warsztaty,kursy zaliczone wiec chyba podstawy są mi nie potrzebne,miałam 7d i nie było z nim problemów a teraz przeszłam na 5d i nie umie ustawić ostrości. Jak już człowiek prosi o pomoc tzn ze się w ogóle na niczym nie zna?

RobertON
24-11-2014, 17:05
Jak już człowiek prosi o pomoc tzn ze się w ogóle na niczym nie zna?
Ależ spokojnie, może wpierw zrób jakieś zdjęcia przy dobrym świetle dziennym (...wiem zima prawie), z kontrastowymi elementami, na których AF może wyostrzyć i wrzuć je pełnowymiarowe.

Jak możesz, to zapodaj i RAW-y na jakimś "dropboxie", bo na tych fotkach, to ciężko coś dopatrzyć.

banan82
24-11-2014, 17:16
A jak masz ustawiony AF? Na automatyczny wybor punktu ostrosci czy sterujesz dokladnie konkretnym punktem, albo cala "strefa" punktow? Uklad AF w 5Dmk3 jest dosc skompliowany i jest mnostwo ustawien go dotyczacych w menu aparatu.

Adam71
24-11-2014, 17:38
Na tych zdjęciach to mało co widać. Ale raczej user error będzie .

Bechamot
24-11-2014, 17:38
Bechamot fotografia zajmuje się już jakiś czas warsztaty,kursy zaliczone wiec chyba podstawy są mi nie potrzebne,miałam 7d i nie było z nim problemów a teraz przeszłam na 5d i nie umie ustawić ostrości. Jak już człowiek prosi o pomoc tzn ze się w ogóle na niczym nie zna?

juz wyjasniam , choc mi troche glupio , bo juz tyle postow dzisiaj wyslalem.

dopuszczalna plamka rozmycia w c5 , aby zdjecie bylo postrzegane jako ostre wynosi ok 10 mikrometrow.
zdjecia , ktore pokazujesz , do ktorych zaprowadzil mnie link maja wielkosc 600 px.
oznacza to , zeby stwierdzic nieostrosc musi byc ona powzej 90 mikrometrow , a wiec 9 razy wieksza od dopuszczlanej.
to balyby tragedia.
na podstawie takich zdejc nic nie mozna powiedziec o ostrosci - pracy aparatu pod tym wzgedem.
ja widze ostry obraz - calkiem normalny dla zdjecia 600 px.

to co nazywasz nieostroscia na tych zdjeciach jest zakresem poza glebia ostrosci.
uzywasz teraz dluzszych ogniskowych , a wiec i glebia ostrosci bedzie mniejsza od tej jaka znasz z c7.

byc moze , ze te zdjecia sa nieostre , ale na podstawie tych sampli tego nie da sie powiedziec , ani potwierdzic , ani zaprzeczyc.

moga byc nieostre wskutek poruszenia , lub pracy af , bledow nastawy manulanej ( czesto bywaje wieksze od bledow af jesi robisz to na matowke ) a moze jest ostro.

postaraj sie o dobre sample.

tak to mozna dawac porady , nie ogladajac w ogole jakichkolwiek zdjec.

hardwarowo jedyne co mozesz zrobic , to zadbac o mikroregulacje obiektywu , ale to nie musi byc konieczne .Trudno powiedziec .

reszta to kwestia obslugi.

podstawy potrzebuje kazdy.

Gabi
24-11-2014, 18:06
Bechamot taka odpowiedz to ja rozumie :) próbowałam przez hosting wstawić większe zdjęcie ale nie udaje mi się patrząc na to zmniejszone i na orginalne to wcale się nie różnią.

Wydaje mi się ze namieszałam coś z tym AF tylko teraz jak to przestawić jak nie pamiętam co zmieniłam :P

Zrobiłam mikro regulacje wcześniej tego nie ruszałam i miałam na -8 teraz dałam na 0 spróbuje później zrobić jakieś próbne zdjęcia.

w dziale AF mam ustawione Nastawa uniwersalna
priorytet 1zdj Al servo na ostrość
wybieralne punkty AF na tylko krzyżowy
tryb wybory na wybór ręczny,punkty otoaczajace

jinks
24-11-2014, 19:46
Ustaw sobie centralny punkt AF i zrób kilka zdjęć ostrząc tym punktem. Trafia?

igor58
24-11-2014, 20:11
tu wszyscy ostrzą centralnym, ja także, to najpewniejsza metoda, polecam

Gabi
24-11-2014, 20:15
pozmieniałam AF włączyłam lampy studyjne i taki efekt mi wyszedł,jeszcze czegoś mi brakuje ale chyba jest już lepiej
Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 3bd4fb810d8d0.jpg (http://zapodaj.net/3bd4fb810d8d0.jpg.html)

salas
24-11-2014, 20:30
mogę zapytać czemu 5d mkIII? 7d był za słaby czy jak?

adam1004a
24-11-2014, 21:24
salas jak to? nie wiesz? weszła na canon board, 5 minut czytania i się dowiesz, że bez FF i 5d mk3 nie da się zrobić dobrej foty

xxkomarxx
24-11-2014, 21:33
salas jak to? nie wiesz? weszła na canon board, 5 minut czytania i się dowiesz, że bez FF i 5d mk3 nie da się zrobić dobrej foty
Z 5dmk3 tez nie

chrislab
24-11-2014, 21:39
ja po obejrzeniu tych 3 zdjęć też odsyłam do podstaw fotografii. Wg. mnie:
1-sze zdjęcie - za długi czas - fota poruszna, do tego ISO4000
2-gie zdjęcie - mała głębia (1.4) - ostre jest zapewne tam gdzie złapał focus, reszta nieostra
3-cie zdjęcie - f13! - prześwietlone lampą - przy tej przesłonie wszystko będzie ostre ;)

Pozdrawiam,

bober5264
24-11-2014, 22:08
zamienie sie za 6D jak chcesz, zdjecia ostre robi :)

Element7th
24-11-2014, 22:16
zamienie sie za 6D jak chcesz, zdjecia ostre robi :)

Nie bądź taki pewien, bo koleżanka po pierwszym pstryku i tak oskarży cię, że wcisnąłeś jej zepsuty i nieostry ;)

becekpl
24-11-2014, 22:20
mam książki,instrukcje, czytam testuje oglądam ale nie mogę dojść co jest nie tak :(
ale nie chodzi o ich "mienie" tylko użycie organoleptyczne, najlepiej

zdebik
24-11-2014, 22:30
Ta zepsuta 5'ke wymienic mozesz na moje 60d. Zdjecia robi osyte jak zyleta!

Gabi
24-11-2014, 22:36
Po co wy zakładacie forum jeśli takie odpowiedzi piszecie??człowiek się grzecznie pyta o pomoc bez żadnych docinków czy głupot a was widzę to bawi ,spoko proszę moderatora o usuniecie postu.

Bolek02
24-11-2014, 22:38
Ale się uśmiałem - to wygląda na prowokację, więc się nie jarajcie Panowie :)
Gabi daj spokój i przeczytaj spokojnie instrukcję.

Gabi
24-11-2014, 22:39
to nie jest żadna prowokacja

Fotopstryczek
24-11-2014, 22:45
Po co wy zakładacie forum jeśli takie odpowiedzi piszecie?

Polecam przeczytać instrukcję aparatu. Jeśli aparat nie działa wg instrukcji, udaj się do serwisu.

Temat AF na forum pojawia się na tyle często, że bywalcy mają go dość ;)

trothlik
24-11-2014, 22:45
A może podłączyć inne szkło? I wtedy obadać.

becekpl
24-11-2014, 22:53
prościej chyba zmienić operatora

Kolekcjoner
24-11-2014, 23:22
Po co wy zakładacie forum jeśli takie odpowiedzi piszecie??człowiek się grzecznie pyta o pomoc bez żadnych docinków czy głupot a was widzę to bawi ,spoko proszę moderatora o usuniecie postu.

Nie kasujemy postów na życzenie.
Bardzo proszę wszystkich o spokojną i merytoryczną dyskusję, choć wiem że to czasami bywa trudne.... z różnych powodów :mrgreen:.

salas
24-11-2014, 23:45
a ja pytałem powaznie dlaczego zmienilas 7d na 5d mkIII i po co?

mkkaczy
24-11-2014, 23:53
Czasy masz dość długie więc mogło dojść do poruszenia. Próbowałaś ze statywu jakiś nieruchomy przedmiot? Ja w przypadku 85/1.8 czasem muszę wcisnąć 2 razy spust żeby obiektyw sobie dojechał na oko, a ze statywu na na stały przedmiot zawsze jest ostro. Mała głębia w przypadku nawet minimalnego przesunięcia robi nieostrość. Generalnie AF po przesiadce z 7D na +.

RobertON
25-11-2014, 00:56

Ależ proszę raz jeszcze, ze spokojem do tego podejdź.
Daj szansę sprzętowi się wykazać, dobrze wyceluj i nie porusz, niech zrobi swoje.

Sprawdź co Ci wyszło i zrób kolejne foty, celuj głównie centralnym, dobierz przysłonę do zamierzonej GO, nie podbijaj ISO i pilnuj czasu.
To tyle, a resztę zrobi sam aparat.

Gabi
25-11-2014, 11:36
Kolekcjoner przepraszam,nie wiedziałam :)

Salas będąc na warsztatach fotograficznych wykładowca dal mi 5-tke do reki żebym popróbowała jak się nim robi zdjęcia.Popstrykałam i stwierdziłam ze warto zamienić 7-ke na 5-ke. Miałam do wyboru dokupić obiektywy do 7-ki albo dołożyć do nowszego aparatu.5dm3 szybsza.,lepsza jakość, więcej możliwość.

mkkaczy statyw przy dzieciach się nie sprawdza :)

Skasowałam ustawienia,spróbuje popstrykać coś dziś jeśli dalej będzie źle podjadę do serwisu niech go sprawdza

igor58
25-11-2014, 11:49
Gabi, dzięki, że się nie odwróciłaś od tego pokręconego forum
zostań tu, proszę, na dłużej
powodzenia w walce ze sprzętem!
będzie dobrze...

Gabi
25-11-2014, 12:07
Igor 58 zostanę bo jest dużo tematów które mnie interesują i warto zawsze coś poczytać.

Nie chce zakładać nowego tematu wiec zapytam tutaj,czy znacie kogoś kto udziela kursów,warsztatów z lightrooma?

zdebik
25-11-2014, 12:13
Jesli sie bawisz w focus/recompose to na FF i szybkich szklach moze byc lipa.

Gdy robisz zdjecie po zlapaniu focusu nie mozesz sie gibac jeszcze przez pol godziny i liczyc na cud. Ustaw sobie jeden punkt i nim lap ostrosc. Grupy i casy sobie narazie odpusc. Poczytaj o glebi ostrosci i o tym co sie dzieje gdy przymykasz przyslone, czas tez jest wazny. W teorii minimalny czas = odniskowej aparatu czyli 50mm =1/50s. Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze czasem to zamalo IS oczywiscie pomaga.

Przy f1.4 obraz moze nie byc zbyt ostry (przy takiej 50'ce 1.4) wiec nie musisz sie zalamywac. Aparat masz ok ale musisz go ogarnac.

igor58
25-11-2014, 12:32
Gabi, jeśli masz jakieś obycie w foto-sofcie, szybko sama się nauczysz LR.
Mnie to zajęło parę dni; jest sporo "tutków" na YT i tekstów w sieci.
To prosty i intuicyjny program, korzystasz z tego, co potrzebujesz, nie musisz ogarniać całości.
Używam zamiennie LR i PS. Ten pierwszy jest wygodniejszy, a efekty pracy nie zapychają dysku.
Polecam!

Gabi
25-11-2014, 12:36
Igor mam ps 5 i powiem tyle ze od 3 lat jak poznaje ps to uczę się czegoś nowego ale podstawy pokazał mi fotograf, w Lr nie umie się połapać co jest co mimo tutoriali i książek.Dlatego wole warsztaty 1do 1 ktoś mi pokazuje,tłumaczy potem wszystko kasuje a ja robię (próbuję zrobić ) dokładnie to samo i w tym samym czasie pytam o to co mnie interesuje. :)

igor58
25-11-2014, 12:50
ten text b. mi pomógł, polecam:

Digital Foto Video - Adobe Lightroom (http://www.dfv.pl/lightroom.html?id=478)