PDA

Zobacz pełną wersję : Przesiadka z 20D na nowszy model.

artkoda
24-11-2014, 01:29
Witam.
Sporo lat temu zajmowalem sie fotografia ( pol-profesjonalnie ) , kupilem na tamte czasy najlepsze co bylo - Canon 20D.
Potem wiele lat w korporacji i wreszcie chce wrocic do "korzeni" i na powrot chce zajac sie fotografia.
Nadal posiadam moj 20D, lecz jedyny obiektyw jaki zostal, to zwykly KIT-owy.
Chce zajac sie glownie praca w studio, ale raczej mniej portretem, lecz fotografia przedmiotow, ( mam spore zainteresowanie na zdjecia do aukcji, do katalogow itp ), fotografia aranzacji wnetrz, oraz przedmiotow recznie wykonanych.

I tutaj mam pytanie do kolegow/kolezanek majacych wiedze wieksza ode mnie : czy lepiej pozostac przy moim starym aparacie, a zainwestowac w obiektyw, czy wymienic aparat ( do glowy przychodzi mi 70D ) , a nieco gorszy obiektyw .?!

Z obiektywow mysle o staloogniskowych 85mm f1.8, 50mm 1.8mm. Ale zaznaczam, ze sa to tylko moje typy, chcialbym poznac Wasza opinie.

Co do moich finansow , nie chcialbym przekroczyc 5000zl.

pozdrawiam.
A

becekpl
24-11-2014, 01:41
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/prosba-o-pomoc-w-wyborze-aparatu-97597/
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/przesiadka-z-eosa-350d-pomoc-w-wyborze-96721/
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/co-po-400d-zgon-z-96823/
tak na początek,takich tematów jest już na forum mnóstwo

Ligo
24-11-2014, 02:29
Nie zmieniałbym aparatu. 20D daje bardzo ładny obrazek, a pikseli dla Twoich potrzeb na razie wystarczy. Zainwestowałbym w szkło, konkretnie 60/2.8 macro do rzeczy na aukcje. Sprawdzi się też dobrze do portretu.
Do wnętrz potrzebujesz czegoś szerszego, ale to już wedle upodobań.

Fotopstryczek
24-11-2014, 05:54
Robiąc pakszoty ważniejsze będzie oświetlenie od aparatu/obiektywu.

RobertON
24-11-2014, 08:06
Zainwestowałbym w szkło, konkretnie 60/2.8 macro do rzeczy na aukcje. Sprawdzi się też dobrze do portretu.

Prawda Ci to, 60-tka macro jest fajnym szkłem do cropa. W sobotę używałem jako rodzinnego szkła portretowego, a niekiedy do macro.

W Twoim przypadku może być faktycznie przydatne.

Co do aparatu, jak masz "ciśnienie" na zmiany ku nowszemu, to może rozważ 60D. To naprawdę dobry aparat i można kupić używany za przystępną cenę, a resztę kasy wydać na oświetlenie, jak radzi fotopstryczek. Jako UWA to jest nowy obiektyw Canon EF-S 10-18 mm IS STM.

igor58
24-11-2014, 09:50
ja bym już nie wchodził w cropa
6D + C40/.28
trochę przekroczysz budżet, ale warto

MAF
24-11-2014, 11:29
Moim zdaniem do fotografii przedmiotów APS-C będzie zupełnie wystarczające. Jednak 20D to już staruszek, pod pewnymi względami może być "upierdliwy" (np. brak LV).

Mimo wszystko inwestowałbym w takiej kolejności: najpierw szkło macro - może być wspomniana 60mm 2.8 macro. Później wymieniłbym body - najlepiej na 70D, ale ewentualnie rozważyłbym jeszcze 60D. Poniżej bym już nie schodził.

6D ze szkłem 40mm 2.8 nie da moim zdaniem żadnej przewagi tutaj.

artkoda
24-11-2014, 11:30
Prawda Ci to, 60-tka macro jest fajnym szkłem do cropa. W sobotę używałem jako rodzinnego szkła portretowego, a niekiedy do macro.

W Twoim przypadku może być faktycznie przydatne.

Co do aparatu, jak masz "ciśnienie" na zmiany ku nowszemu, to może rozważ 60D. To naprawdę dobry aparat i można kupić używany za przystępną cenę, a resztę kasy wydać na oświetlenie, jak radzi fotopstryczek. Jako UWA to jest nowy obiektyw Canon EF-S 10-18 mm IS STM.

Wlasnie chodzi o to, ze nie mam cisnienia na nowy aparat, jesli ten na jakis czas mi jeszcze wystarczy, to pozostale pieniadze zainwestuje w lepsze oswietleniem, jak jeden z kolegow powyzej napisal.
Nie potrzebuje miec lepszego aparatu, tylko po to, zeby miec, chcialbym wycisnac z mojej 20-stki max jego mozliwosci i kiedy dojde do sciany wtedy zmienic.
Czyli rozumiem z Waszych opisow, ze lepiej skupic sie na dobrym szkle.....:)

słowiczek
24-11-2014, 11:45
Nie wiem jakie produkty chcesz focić, ale warto też pomyśleć o stole lub namiocie bezcieniowym. Ekrany na ścianach w neutralnych kolorach, lub wytyczony stelażem obszar roboczy, blendy... A aparat? Na starej stolnicy najlepsze pierogi wychodzą:), jak nie będziesz zadowolony z efektu, to pomyśl o zmianie. Za to szkło o wysokiej rozdzielczości.

artkoda
24-11-2014, 11:55
Nie wiem jakie produkty chcesz focić, ale warto też pomyśleć o stole lub namiocie bezcieniowym. Ekrany na ścianach w neutralnych kolorach, lub wytyczony stelażem obszar roboczy, blendy... A aparat? Na starej stolnicy najlepsze pierogi wychodzą:), jak nie będziesz zadowolony z efektu, to pomyśl o zmianie. Za to szkło o wysokiej rozdzielczości.

Jesli chodzi o przedmioty, to zaczynam napisze tak : od 2 lat mieszkam w UK. Od jakiegos czasu bardzo popularne zrobily sie wszelkiego rodzaju materialy recznie wykonane ( zaczynajac od pluszakow, poprzez wyszywane poduszki, po ozdobne krzesla.... jest tego bardzo szeroka gama. ) I teraz moja w tym rola, zeby to odpowiednio przedstawic w katalogach, stronach www i podobnych.

banan82
24-11-2014, 12:15
do takich produktow lepiej nie uzywac namiotow bezcieniowych itp. Najlepiej fotografowac je w naturalnym srodowisku i swietle poadajacym z okna np.

artkoda
24-11-2014, 12:30
do takich produktow lepiej nie uzywac namiotow bezcieniowych itp. Najlepiej fotografowac je w naturalnym srodowisku i swietle poadajacym z okna np.

O tej porze roku u mnie na pólnocy to trudno o swiatlo z okna :) Wiec pozostaje dobry obiektyw i sztuczne swiatlo.

banan82
24-11-2014, 13:31
Kazdym obiektywem sfocisz produkty. Taka jest prawda. Swiatlo sztuczne odbij pod katem albo uzyj triggera do lampy zeby nie padalo na wprost tylko z boku:)