Zobacz pełną wersję : Canon Tamron Sigma 24-70 2.8
Witajcie Koledzy !
po rocznej przerwie z canonem - miałem 600D a później Nikon 7100 - wróciłem do canona - kolorystyka bardziej mnie przekonuje
kupiłem FF 6D - po bólu głowy i rozstrojeniu jaźni :) czytając miliony porównań i testów ... ciężko dzisiaj obiektywnie coś ocenić w necie
rozpieszczony jakością stałek zastanawiam się nad zakupem czegoś uniwersalengo - rozsądnego cenowo ale jednocześnie nie pwpdującego frustracji po oglądaniu zdjęć z fajnej rodzinnej
wycieczki na monitorze ...
mam obecnie C50 mm 1.4 i myślę nad zoomem standartowym , są trzy opcje każda moa swoje wady i zalety
Canon 24-70 L 2.8 - bardzo drogi i niekoniecznie superostry , bez stabilizacji ( cena go eliminuje u amatora )
Tamron 24-70 2.8 - cena już bardziej znośna i jest stabilizacja , czytałem że ostry , niw wiem jak z kolorem - minus spora waga
Sigma 24-70 2.8 - cena bardzo przyzwoita , brak IS , nigdzie o niej nie piszecie nie polecacie ani nie negujecie , jest dość lekka - plusy lekka i niedroga
Będe wdzięczny za Wasze uwagi i propozycje ... jest jeszcze oczywiście 24-105 L 4.o z IS - który też mnie zastanawia - nie wiem jednak czy 4.0 to nie za ciemne szkło , z drugiej strony ISO w 6D naprawde daje spore możliwości ... jako zupełny kontrast - mogę iść w kolejne stałki - jednak z dziećmi na spacerze - ciężko rząglować szkłami
będę wdzięczny za Wasze opinie i sugestie ... Tamron jest w miare ok - ale jak go wziąłęm do ręki - waga mnie troche rozwaliła , nie chce chodzić po lesie z kamieniem na szyi , jednak chce mieć ostre , trafione fotki - chciaż zbliżone jakością do stałek . Sigma wydaje się z każdej strony najlepsza - najmniejsza , szybki af - nie wiem jak z celnością , najtańsza - niewiele droższa od 24-105 4.0 - powiem Wam że najbardziej między nimi się zastanawiam
Pozdrawiam i dziękuje za Wasze opinie
Może pomoże:
https://www.youtube.com/watch?v=SVKcY4IZ5Ag
https://www.youtube.com/watch?v=HV9ju8LmRfU i kolejne z tej serii
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/canon-24-70-mm-f-2-8lii-ef-usm-jaka-alternatywa-zzz-88761/
Bechamot
24-11-2014, 09:10
Będe wdzięczny za Wasze uwagi i propozycje ... jest jeszcze oczywiście 24-105 L 4.o z IS - który też mnie zastanawia - nie wiem jednak czy 4.0 to nie za ciemne szkło , z drugiej strony ISO w 6D naprawde daje spore możliwości ... jako zupełny kontrast - mogę iść w kolejne stałki - jednak z dziećmi na spacerze - ciężko rząglować szkłami
z wymienionych wybralbym zdecydowanie c 24-105L
jest nieco tylko slabszy optycznie , bez znaczenia praktycznego , za to o wiele bardziej uniwersalny i wygodny w stosowaniu .
cenowo jest tez aktualnie dosyc atrakcyjny.
Mnie sie dobrze sprawdza w zastosowaniach mobilnych ( wakacje , wycieczki , imprezki itp ) , gdzie c24-70 ze wzgledu na ciezar , rozmiary staje sie upiorny.
bilans wad i zalet jest dla c24-105 wyraznie korzystny.
Canon 24-70 2.8 II - 950g
----
Canon 24-70 2.8 II - 805g
Tamron 24-70 2.8 VC - 825g
Sigma 24-70 2.8 HSM - 790g
Naprawdę Sigma lekka, Tamron ciężki, a Canon w sam raz ? Przecież waga każdego z nich oscyluje wokół 800g +- 3% !
... jeżeli priorytetem byłaby dla mnie ostrość w centrum, kolorystyka i kontrast, waga dalej światło , to 24-105 Canoana będzie lepszym rozwiązaniem niż Tamron 24-70 2.8 ? ( te dwa zostały na placu boju )
Kolega niżej pisze że wagi obiektywów są bardzo zbliżone - miałem inne wrażenie organoleptyczne ... może autosugestia którą mi zasiał sprzedawca ...
Bardzo nie lubie niesotrości, mydła ... ale też szlak mnie trafia jak mnie boli szyja od ciężaru sprzętu - bo zniechęcamnie to do zabierania sprzętu gdziekolwiek , lubię stałki za obraz i wage , ale to stałki ...
Nie chcę się mocno rozczarować zakupem zooma - gdy okaże się słaby optycznie do tego ciężki .
z wymienionych wybralbym zdecydowanie c 24-105L
jest nieco tylko slabszy optycznie , bez znaczenia praktycznego , za to o wiele bardziej uniwersalny i wygodny w stosowaniu .
cenowo jest tez aktualnie dosyc atrakcyjny.
Mnie sie dobrze sprawdza w zastosowaniach mobilnych ( wakacje , wycieczki , imprezki itp ) , gdzie c24-70 ze wzgledu na ciezar , rozmiary staje sie upiorny.
bilans wad i zalet jest dla c24-105 wyraznie korzystny.
Bechamot
24-11-2014, 12:54
jeżeli priorytetem byłaby dla mnie ostrość w centrum, kolorystyka i kontrast, waga dalej światło , to 24-105 Canoana będzie lepszym rozwiązaniem niż Tamron 24-70 2.8 ? ( te dwa zostały na placu boju )
Kolega niżej pisze że wagi obiektywów są bardzo zbliżone - miałem inne wrażenie organoleptyczne ... może autosugestia którą mi zasiał sprzedawca ...
c 24-105 wazy 670 gram.
jest wyraznie mniejszy i lzjejszy od 24-70 .
to jest ta pozytywna strona mniejszej swiatlosily-
miesci sie z aparatem na pasku " za pazuche"
24-70 nie da sie tak nosic.
jesli obserwujesz bardzo uwaznie jakosc obrazu i roznice pomiedzy c24-70 i c24-105, to w skali 100% widac leciutka przewage 24-70 , ale trzeba uwaznie sie wpatrywac.
wystarczy pomniejszyc do ok 50% i juz roznicy nie widac. To jest na prawde minimalna roznica bez znaczenia praktycznego.
24-105 jest swietnym zoomem ogolnego zastosowania.
moim zdaniem b. dobrym do pejzazu , zdjecia robia wrazenie " brzytwy" , bardzo ladnie przenosi kolor , ale i obsluzy portret jesli trzeba , choc to nie jest jego mocna strona.
Samo sie tak u mnie ulozylo , ze jednak 24-105 w praktyce znajduje ciagle zastosowanie , 24-70 - tylko jesli wiem konkretnie gdzie i po co jade i co mam konkretnie zrobic. Wiecej czasu lezy w torbie.
Wyjazdy , wycieczki , podroze szczegolnie samolotowe - w ogole nie wchodzi w rachube.
t 24.70 - jakosc obrazu jest b. dobra , optycznie nieco lepsza od c 24-70 I , ale mialbym obawy do AF , nie jest zly , cichy , szybki , jednak canon wydaje mi sie robi pewniejsze konstrukcje . Natomiast T robi ostatnio bardzo wydajne stabilizacje .
podchodzaca pod 4 EV.
w sumie jednak bralbym c24-105 - bledu nie popelnisz. te 30% wiecej ogniskowej sie przydaja , czesto nie trzeba brac tele ze soba , 105 juz obsluzy co trzeba.
Do fotografii krajoznawczo - domowej jest az za dobry.
do portetu , jesli ma byc mozliwie dobrze, to tani 100/2.0 lub 135/2.0 L - zaden zoom i tak nie podskoczy ;-)
24-105 jest swietnym zoomem ogolnego zastosowania.
moim zdaniem b. dobrym do pejzazu , zdjecia robia wrazenie " brzytwy" , bardzo ladnie przenosi kolor , ale i obsluzy portret jesli trzeba , choc to nie jest jego mocna strona.
24-105 akurat jest najsłabszy do pejzażu, ma dość słabe brzegi z mocną purpurową aberracją w kontrastach.
Chociaż z niektórymi ich testami się nie zgadzam, to tutaj akurat mam podobne obserwacje:
Canon EF 24-105mm f/4L IS USM Lens Image Quality (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=355&Camera=453&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=786&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=0)
Bechamot
24-11-2014, 16:33
24-105 akurat jest najsłabszy do pejzażu, ma dość słabe brzegi z mocną purpurową aberracją w kontrastach.
Chociaż z niektórymi ich testami się nie zgadzam, to tutaj akurat mam podobne obserwacje:
Canon EF 24-105mm f/4L IS USM Lens Image Quality (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=355&Camera=453&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=786&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=0)
ani aberacje ani potezna winieta nie sa problemem , dlatego, ze zostaja softwarowo usuniete praktycznie bez negatywnych skutkow ubocznych.
akurat nieco nizsza teoretycznie rozdzielczosc niz w lepszych obiektywach , stalkach w pejzazu nie przeszkadza . przy portrecie , owszem czasami.
Daje ladne neutralne przenoszenie koloru.
Brzegi w pejzazu wypadaja przewaznie na niebie , albo jakis krzakach , ziemi, gdzie na tych duzych skalach odwzorowania - bo to wlasnie pejzaz - nie jest widoczne.
Ma ten obiektyw pewne wady , ma pewne zalety,
Gdyby polozyc na wadze sprawiedliwosci - zalety przewazaja zdecydowanie.
ja mysle , ze dobry pejzazysta zrobi nim lepsze pejzaze od portretu - dobry portecista , lepsze portrete od pejzazu. Jest uniwersalny.
Nie jest to szczyt mozliwosci konstrukcyjnych i optycznych , ale lepszy niz przecietny. lepszego o tym zakresie ogniskowych nie ma do C.
Może weź pod uwagę też to szkiełko; Canon EF 24-70mm f/4L IS USM .Mniejsze i zgrabniejsze od 24-105 i cena robi się już w miarę
akceptowalna. A optycznie też podobno nie najgorszy.
Tak też myślę o tym obiektywie , przy cashback`u robi się ciekawą propozycją
Może weź pod uwagę też to szkiełko; Canon EF 24-70mm f/4L IS USM .Mniejsze i zgrabniejsze od 24-105 i cena robi się już w miarę
ze względu na wszytskie za i przeciw - ostrość w centrum , kolory , lekkość - wybór wypadł na 24-105 L - poradźcie jak kupić ? Słyszłem że zdarza się trafić często mydlany egzemplarz .... ?
Kusił mnie 24-70 F4 bo cena niewiele się różni zwrot spory , nie wiem czy brzegi aż tak się różnią i czy do mojej fotografii tak istotne ... jednak 105 w moim przyadku często może być osiągane - portety dzieci ...
Dziekuje za dyskusje i proszę o sugestie co do zakupu ...
zaobaczyłem taki test : Canon EF 24-105mm f/4L IS USM Lens Image Quality (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=355&Camera=453&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=823&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=0)
czy faktycznie różnica ostrości w tych obiektywach jest aż tak diametralna ? Jeszcze nie kliknąłęm kup teraz - hmmm wybór obiektywu to istna męczarnia .... proszę o Wasze zdanie nt różnicy obu obiektywów
a gdzie słyszałeś o mydlanym 24-105, bo chyba nie tutaj
generalnie im więcej czytasz tym mniej wiesz zatem kup szkło,rób zdjęcia ,bądź szczęśliwy
zaobaczyłem taki test : Canon EF 24-105mm f/4L IS USM Lens Image Quality (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=355&Camera=453&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=823&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=0)
czy faktycznie różnica ostrości w tych obiektywach jest aż tak diametralna ? Jeszcze nie kliknąłęm kup teraz - hmmm wybór obiektywu to istna męczarnia .... proszę o Wasze zdanie nt różnicy obu obiektywów
No ten obiektyw generalnie tak rysuje jak na tych cropach widać. Zobacz sobie porównanie do Tamrona na f/4, bo Canon 24-70 to inna galaktyka cenowa.
No ten obiektyw generalnie tak rysuje jak na tych cropach widać. Zobacz sobie porównanie do Tamrona na f/4, bo Canon 24-70 to inna galaktyka cenowa.
zgadza się kolego Kubo - jednak jest Tamron już ciężkim klockiem ... najlżejszy jest 24-70 F4 ... a cena jego teraz waha się juz koło 3 k czyli blisko 24-105 ... ostrość w jednych testach jest gorsza od 24-105 ; na stronie od Ciebie - wyraźnie lepsza .. bądź mądry i pisz wiersze :)
Kolega wcześniej napisał kupuj i ciesz się zdjęciami - o tak o tym już marze ! :) naszczęście mam 50 1.4 i juz kilka miłych memu oku upolowałem :)
ps. 24-70 f4 jeżeli jest znacznie ostrzejszy a do tego znacznie lżejszy to wydaje się być bezkonkurencyjny dla kogoś kto oszczędza swój kark
Pierwszy egzemplarz 24-105 nietrafiony ... nieistry i mydlany trochę ... odesłałem do sklepu - troche się sparzyłem ale zobaczymy jak drugi wyjdzie ... testowałem na linijce pod kątem 45 i wyszedł mu front foccus , jednak dla mnie najważniejsze są zdjęcia - nieostry w portrecie - zazwyczaj - trzy były całkiem fajne , ostrzenie na ludzi z odległości 8 - 10 metrów - zupełne mydło - dzień pochmurny iso od 1200 do 12800 ... zobacze jak drugi egzemplarz , w sklepie mogę dwa razy na odległość wymieniać ... potem albo serwis albo kasa ... brrr niefajne mam pierwsze doświadczenie z tym szkłem , kolory i kontrast bardzo fajne
Pierwszy egzemplarz 24-105 nietrafiony ... nieistry i mydlany trochę ... odesłałem do sklepu - troche się sparzyłem ale zobaczymy jak drugi wyjdzie ... testowałem na linijce pod kątem 45 i wyszedł mu front foccus , jednak dla mnie najważniejsze są zdjęcia - nieostry w portrecie - zazwyczaj - trzy były całkiem fajne , ostrzenie na ludzi z odległości 8 - 10 metrów - zupełne mydło - dzień pochmurny iso od 1200 do 12800 ... zobacze jak drugi egzemplarz , w sklepie mogę dwa razy na odległość wymieniać ... potem albo serwis albo kasa ... brrr niefajne mam pierwsze doświadczenie z tym szkłem , kolory i kontrast bardzo fajne
Dobrze, że kolega ma 6D.
" 11 punktowy AF (w tym: centralny czujnik krzyżowy od f/5.6, pionowe linie czułe od f/2.8; górny i dolny czujnik - pionowe linie czułe od f/5.6; pozostałe czujniki - poziome linie czułe od f/5.6), "
Dlatego osobiście kupuje obiektywy ze światłem nie gorszym niż f/2,8.
Ale ja mam staruszka 7D ze słabym ISO, a może matrycą:
"19-sto punktowy AF (wszystkie czujniki krzyżowe), centralny punkt AF o zwiększonej czułości dla obiektywów o jasności f/2.8 (lub jaśniejszych), ".