Zobacz pełną wersję : 6D + WIFI + Iphone
Dawid_Gaszynski
23-11-2014, 11:48
Mam kilka pytań odnośnie podłączenia 6D przez w udowane WIFI z Iphonem - w tym przypadku 5s (IOS 8).
Jak można przenieść zdjęcia z aparatu na Iphona ? W tej chwili używam do tego oryginalnej canonowskiej aplikacji EOS Remote i opcji Camera Image Viewing. Wada tego rozwiązania jest taka, ze przenoszone JPG są pomniejszone, a do tego nie wiem jak skopiować z aparatu pliki RAW. Ktoś ma na to lepszy patent ?
Czy LightRoom albo PS Express w wersji na IOS otwierają RAWy ?
Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii to będę wdzięczny za jakieś opinie i podpowiedzi.
też chętnie usłyszę jakieś rozwiązanie tego problemu !
( problem tu leży chyba po stronie iPad, on z automatu pomniejsza zdjęcia zapisywane na nim, obojętne z jakiego źródła )
( żona ma tablet na Windows, sprawdzę jak to tam wygląda )
Na Androidzie wygląda to tak samo. Kiedyś cos chyba słyszałem, że to wina Androida, ale jesli na IOS jest to samo, to chyba jednak nie. Może wina leży po stronie aplikacji?
Zdjęcia na urządzenie z IOS8 przeniesiesz bez problemu ale musisz je zapisać w pamięci urządzenia i dopiero oglądać. Inaczej się nie da :(
Nie używam co prawda Iphona ale Ipada 4 właśnie z IOS8.
pan.kolega
24-11-2014, 12:25
Mam na iPadzie rawy z 60d przeniesione za pomocą EOS Remote. Nie pamiętam już jak, ale nie ma problemu żeby przekopiować.
Tylko nie wiem po co, zrobiłem to raz i zobaczyłem, że się da i nic więcej z tym nie robiłem. Oczywiscie się wyświetlają, ale to co widać to jest jpeg z rawa.
Dokładnie tak i w dodatku trzeba mieć sporo miejsca w pamięci urządzenia, a to już w przypadku Appla jest problem :(
Póki co, to Wi-Fi trochę trąci protezą w aparatach, zwłaszcza jeśli o przetwarzanie RAWów chodzi. Transmisja jest wolna, a możliwości tabletów ograniczone (pamięć, CPU). Większy transfer to także spore zużycie baterii. Dlatego w puszkach, które trafiają do amatorów, ograniczono możliwości na poziomie aplikacji. Takie "praktyczne" podejście. W 1dx można już sobie odkładać RAWy na serwer ftp, także po Wi-Fi. Choć udostępniono to głównie z myślą o Ethernecie wbudowanym w tę puszkę. Co do łączności Wi-Fi, to oczywiście ma to szansę zmienić się w przyszłości. Są już pierwsze jaskółki, np. Samsung NX-1 ma 802.11ac. Ale to jeszcze potrwa lat parę.
Nie udało mnie się zapisać raw w iPad, ktoś pomoże ?
Nie pomogę, wg mnie nie ma takiej możliwości.
Nie pomogę, wg mnie nie ma takiej możliwości.
dokładnie, za to bez problemu zapisałem w tablecie żony ( samsung na win ) RAW-y i udało się zainstalować PS-a :D