PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 70D i 18-135 IS STM - coś jest nie tak

Donel
21-11-2014, 16:37
Witam państwa,

Od niedawna jestem w posiadaniu canona 70d wraz z jego kitowym obiektywem 18-135 is stm. Jestem początkującym fotografem i stwierdziłem, ze wezme ten obiektyw ktory daja w zestawie, zobacze czego mi brakuje i go zmienie. I wlasnie zastanawiam sie nad zmiana. Tylko powiedzcie mi czy moj obiektyw jest jakis wadliwy czy on po prostu tak ma? Wiadomo, ze w dzien, jak jest ladne sloneczko to zdjecia wychodza fajne, to nawet komorka idzie w takcih warunkach zrobic dobre zdjecie. Ale ostatnio przyszlo mi fotografowac w pomieszczenaich.. jakies swiateczne spiewania w sali centrum kultury itp. bzdury... i zauwazylem dwie rzeczy na zdjeciach ktore mnie nieco zaniepokoily, bo w koncu okolo 5 tys wydalem na aparat, a komaptek canonen wydaje mi sie robilem lepsze fotki. Wspomne jeszcze ze staram sie uzywac tylko trybu maunalnego, tak chyba jest najrozsadniej? O co mi chodzi...

1) aparat ma 19 punktow AF i fajnie pomyslalem, no i teraz wciskam przycisk migawki do polowy, i w tych pomieszczenaich mimo ze wydaje sie byc jasno, dwa duze zyrandole pod sufitem te punkty ledwo sie pokazuja.. nawjyzej gdzies jeden.. albo dwa. a ja bym chcial zeby ich bylo pelno, najlepiej wszystkie, zeby wszystko na najnizszej ogniskowej objac i bylo ostre. A nawet gdy pojawi sie w wizjerze odpowiednio duzo tych punktow i cykne zdjecie, to wcale potem nie jest ostre w miejscu ktore bylo zawalone punktami af

2) Znow punkty AF, ustawiam aparat, wciskam do polowy przycisk, lapie mi kilka punktow akurat tam gdzie chcialem i robei zdjecie, a potem ostre sa obiekty przed tym obiektem na ktorym byly punkty af. Zwariowac idzie. robei zdjecie dziecku w wozku, ma cala twarz ladnie w punktach AF, a na kompie jak zgram fotki to widze, ze ostry to jest paląk w wozku, a nie dziecko za nim. robei zdjecie zespolowi muzycznemu punkty sa na nich, a ostre sa krzesla przedemna.

3) czasem zmienie ten tryb af, punktow pojawiajacych sie dowolnie w calym wizjerze na ten jeden punkcik, zalozmy ustawiony po srodku. wtedy celuje ostrosc idealnie na ten obiekt na ktorym jest punkt af i co dziwne, punkt af jest calozmy tylko na szyi fotografowanej osoby a ostra jest prawie cala. To jakies czary sa chyba? nie powinno byc ostre tylko to miejsce w ktorym jest punkt af w wizjerze?

Niech mnie ktos oswieci Uśmiech bedzie wdzieczny za pomoc Uśmiech

tlustyx
21-11-2014, 16:54
Poczytaj o głębi ostrości. np:https://www.szerokikadr.pl/poradnik/glebia-ostrosci-fotograficzny-srodek-wyrazu

RobertON
21-11-2014, 17:23
1) aparat ma 19 punktow AF i fajnie pomyslalem, no i teraz wciskam przycisk migawki do polowy, i w tych pomieszczenaich mimo ze wydaje sie byc jasno, dwa duze zyrandole pod sufitem te punkty ledwo sie pokazuja.. nawjyzej gdzies jeden.. albo dwa. a ja bym chcial zeby ich bylo pelno, najlepiej wszystkie, zeby wszystko na najnizszej ogniskowej objac i bylo ostre. A nawet gdy pojawi sie w wizjerze odpowiednio duzo tych punktow i cykne zdjecie, to wcale potem nie jest ostre w miejscu ktore bylo zawalone punktami af

Musisz sprawdzić, czy to zdjęcie nie jest poruszone. Często nieostrość jest mylona z poruszeniem.
Wklej foto na forum.
W pomieszczeniach wymagane jest doświetlenie lampą i najlepiej to robić w trybie manualnym M.

--- Kolejny post ---

2) Znow punkty AF, ustawiam aparat, wciskam do polowy przycisk, lapie mi kilka punktow akurat tam gdzie chcialem i robei zdjecie, a potem ostre sa obiekty przed tym obiektem na ktorym byly punkty af. Zwariowac idzie. robei zdjecie dziecku w wozku, ma cala twarz ladnie w punktach AF, a na kompie jak zgram fotki to widze, ze ostry to jest paląk w wozku, a nie dziecko za nim. robei zdjecie zespolowi muzycznemu punkty sa na nich, a ostre sa krzesla przedemna.

Wpierw wybierz punkt centralny i nim ustawiaj ostrość.
Możesz w trybie P porobić foty tego samego motywu, sprawdzić jakie czasy, ISO, zaordynował aparat, a później korzystać z Av i Tv.

--- Kolejny post ---

3) czasem zmienie ten tryb af, punktow pojawiajacych sie dowolnie w calym wizjerze na ten jeden punkcik, zalozmy ustawiony po srodku. wtedy celuje ostrosc idealnie na ten obiekt na ktorym jest punkt af i co dziwne, punkt af jest calozmy tylko na szyi fotografowanej osoby a ostra jest prawie cala. To jakies czary sa chyba? nie powinno byc ostre tylko to miejsce w ktorym jest punkt af w wizjerze?

Bez instrukcji się nie obejdzie i bez poczytania o GO i zależności -przysłony-czasu-ISO.

Zacznij od instrukcji. Później statyw lub jakieś podparcie i foty czegokolwiek - byle kontrastowego w dobrym jasnym świetle.

centur
21-11-2014, 17:26
Wpierw wybierz punkt centralny i nim ustawiaj ostrość - posłuchaj dobrej rady ...

słowiczek
21-11-2014, 17:37
Witam państwa,

Od niedawna jestem w posiadaniu canona 70d wraz z jego kitowym obiektywem 18-135 is stm. Jestem początkującym fotografem i stwierdziłem, ze wezme ten obiektyw ktory daja w zestawie, zobacze czego mi brakuje i go zmienie. I wlasnie zastanawiam sie nad zmiana. Tylko powiedzcie mi czy moj obiektyw jest jakis wadliwy czy on po prostu tak ma? Wiadomo, ze w dzien, jak jest ladne sloneczko to zdjecia wychodza fajne, to nawet komorka idzie w takcih warunkach zrobic dobre zdjecie. Ale ostatnio przyszlo mi fotografowac w pomieszczenaich.. jakies swiateczne spiewania w sali centrum kultury itp. bzdury... i zauwazylem dwie rzeczy na zdjeciach ktore mnie nieco zaniepokoily, bo w koncu okolo 5 tys wydalem na aparat, a komaptek canonen wydaje mi sie robilem lepsze fotki. Wspomne jeszcze ze staram sie uzywac tylko trybu maunalnego, tak chyba jest najrozsadniej? O co mi chodzi...

Niech mnie ktos oswieci Uśmiech bedzie wdzieczny za pomoc Uśmiech

Masz rację, komórką jest łatwiej, ale tylko pstryknąć. C70d to bardzo dobre narzędzie którym zwyczajnie nie umiesz się posługiwać. Zakładam że posiadasz bardzo mało wiedzy i praktyki ( to nie jest wada ani przytyk), a zdjęcia do tej pory robiłeś w automacie. 18-135 ma bodajże światło 3.5-5.6, do zamkniętych, dużych pomieszczeń gorąco nie polecam, chyba że statyw i długie czasy. Kolego, doznasz oświecenia czytając dokładnie i ze zrozumieniem instrukcję obsługi, poznasz narzędzie na które wydałeś sporą kasę. Polecam też teorię tworzenia fotografii, której w sieci ( w tym na naszym forum)są całe terabajty, praktykować musisz sam. Jeżeli będziesz chciał, to się w tym odnajdziesz. Pozdrawiam i powodzenia.

adam1004a
21-11-2014, 17:55
możesz się jeszcze spotkać z jakimś foto-amatorem na jakieś wspólne focenie, jak będziesz miły to kolega ci pokaże o co chodzi

becekpl
21-11-2014, 18:13
1-instrukcja obslugi
2-instrukcja obslugi
3-instrukcja obslugi
albo zostań przy kompakcie

RobertON
21-11-2014, 18:20
1-instrukcja obslugi
2-instrukcja obslugi
3-instrukcja obslugi

Mogłeś chociaż podać nr strony, a nie tak na skróty :)

becekpl
21-11-2014, 18:26
jak dasz na tacy to dalej zielonego pojęcia nie będzie miał;)

mkamelg
21-11-2014, 21:35
Ale ostatnio przyszlo mi fotografowac w pomieszczenaich.. jakies swiateczne spiewania w sali centrum kultury itp. bzdury... i zauwazylem dwie rzeczy na zdjeciach ktore mnie nieco zaniepokoily, bo w koncu okolo 5 tys wydalem na aparat, a komaptek canonen wydaje mi sie robilem lepsze fotki. Wspomne jeszcze ze staram sie uzywac tylko trybu maunalnego, tak chyba jest najrozsadniej?

Witamy w świecie lustrzanek cyfrowych.

Niech Pan sprawdzi czy ma włączoną stabilizację obiektywu (przełącznik STABILIZER na korpusie obiektywu ma być na ON) i ustawi sobie w aparacie pokrętło z lewej strony na Av.

Potem weźmie do ręki instrukcję obsługi i uda się na stronę 120 aby ustawić sobie ISO na A (Auto).

Potem na stronę 125 i po jej lekturze ustawić sobie co trzeba na 1/15. Dlaczego? Ponieważ "Sharp hand held images are possible around half the time at an impressive 1/20sec, which is roughly four stops slower than the usual rule of thumb for sharp images would allow." Źródło informacji: Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM Lens Review (http://www.ephotozine.com/article/canon-ef-s-18-135mm-f-3-5-5-6-is-stm-lens-review-20981)

Potem wrócić na stronę 99 i przeczytać sobie cały rozdział 3.

Jeżeli w trybie One-Shot AF przy celowaniu za pomocą wizjera optycznego po zrobieniu zdjęcia zauważy Pan że gdzieś przerzuca Panu ostrość do przodu albo do tyłu (czyli wszędzie tylko nie tam gdzie chciał Pan aby było ostro), to należy skalibrować obiektyw względem aparatu tak aby jedno z drugim się zgrywało. Można to zrobić samemu bo aparat posiada stosowną opcję, ale nic nie dzieje się automatycznie a Pan jest zielony w tym temacie więc będzie Pan musiał wtedy wysłać zestaw aparat plus obiektyw do autoryzowanego serwisu na Żytnią (http://e-csi.pl/) żeby całość spróbowali poprawnie skalibrować.

W razie gdyby zaginęła Panu instrukcja obsługi aparatu to znajdzie ją Pan tutaj http://gdlp01.c-wss.com/gds/2/0300012012/01/EOS_70D_Instruction_Manual_PL.pdf

RobertON
22-11-2014, 00:01
W razie gdyby zaginęła Panu instrukcja obsługi aparatu to znajdzie ją Pan tutaj

Najbardziej mi się podoba właśnie ów fragmnet, poza dokładnością w stronicowaniu :)

Bardzo przyjazne podejście.

haze
22-11-2014, 02:03
Tu niestety brakuje podstawowego zrozumienia po co są w ogóle punkty AF w wizjerze... Jeśli kolega chce żeby wszystkie się zaświeciły to proponuję fotografować stronę gazety z ustawionym prostopadle do płaszczyzny gazety aparatem, wtedy wszystkie zaświecą ;-) A tak serio - w automacie aparat wyłapuje punkt który jest najbliżej Ciebie i w normalnych - życiowych sytuacjach, praktycznie niemożliwe jest zaświecenie wszstkich punktów AF. Tak jak wcześniej wspominano - instrukcja obsługi.
Żaden kompakt nie da Ci tego co otrzymałeś wydając te 5k PLN ;-)

jaś
22-11-2014, 12:10
cud że nie kupił 6D bo byłby kolejny post jak to 6D czegoś nie robi i żałuje że nie kupił nikona bo nikony za takie pieniądze ustawiają ostrość wszędzie, po prostu wszędzie. Ale jeszcze się nie bo cieszę zawsze jest szansa że wpadnie na pomysł że potrzebuje lepszy aparat więc wszystko przed nami.

grzegorz9992
22-11-2014, 14:57
to wkręt jakiś głupi i tyle

crasta
22-11-2014, 16:26
cud że nie kupił 6D bo byłby kolejny post jak to 6D czegoś nie robi i żałuje że nie kupił nikona bo nikony za takie pieniądze ustawiają ostrość wszędzie, po prostu wszędzie. Ale jeszcze się nie bo cieszę zawsze jest szansa że wpadnie na pomysł że potrzebuje lepszy aparat więc wszystko przed nami.

A ja współczuje pracownikom serwisu- pewnie duzo mają ludzi co reklamuja swoj sprzet na zasadzie "wydalem 5k na parata a on kijowe zdjecia robi"....

jaś
22-11-2014, 17:17
to wkręt jakiś głupi i tyle

niestety to to nie wkręt to rzeczywistość.

jaś
22-11-2014, 18:11
ciekawe jaka bajka w temacie "co miałem oczywiście na myśli pisząc pierwszy post" się pojawi.

słowiczek
22-11-2014, 21:31
Cóż, popularność lustrzanek stała się odwrotnie proporcjonalna do wiedzy o nich i podstawowej chociaż znajomości fotografii. Niewątpliwie przyczyniły się do tego kompakty i aparaty w komórkach, chociaż ja w swojej komórce trzymam rowery i opał:D. Ludzie bez znajomości tematu kupują czasem drogi sprzęt, a o efektach można poczytać choćby w pierwszym poście założyciela wątku. Pewnie niejednemu marzy się taka kasa do wydania na sprzęt;)

dj_exon
24-11-2014, 08:47
Poszukaj mojego wątku tu na forum o problemie 70D z tokiną 11-16 2.8 , przy takiej szerokości ( 11mm ) i f/2.8 to dopiero wychodzi jak Ten model Canona ( lub wszystkie, nie mam innego ) mają ten problem!
Do tej pory miałem Sony i Nikon, problemu nie było !
A problem wygląda tak: na szerokim polu aparat ujmuje odległości z wyznaczonym pól na których "niby jest ostrość" i wynikiem ostrość jest wiele bliżej!
Problem znika na pojedynczym polu AF lub przez LF oczywiście !
U mnie testowane z Tokina 11-12, Canon 18-135 STM i 10-18 STM.

( im jaśniejszy obiektyw tym mniejsza głębi i problem bardziej widoczny )

Serwis na żytniej na to: ten model tak ma i może z jakimś update poprawią to może kiedyś !

Rozwiązanie: robić na pojedynczym polu AF lub kupić Sony ! :D