Zobacz pełną wersję : 6D- zdjęcia seryjne- balans bieli , nawietlenie
Może kto jeszcze zauważył u siebie podobnš sytuację: Przy zdjęciach seryjnych bez lampy kolejne klatki majš inny blanas bieli lub rozłożenie wiatła. Np. pierwsza klatka ma owietlony mocniej dół, druga- górę, a trzecia jest otwietlona doć róznomiernie. Podonie jest przy pojedynczych zdjęciach robionych jedno po drugim. Jako wczeniej nie zwróciłem na to uwagi, ze względu na rzadkie używanie serii. Nie ukrywam, że mocno mnie to poirytowało... Sprzęt za niemałe pienišdze, nowy, i takie co. Podobno w Nikonie D600 jest podobnie i jest to celowe zagranie firmy... A może jednak , to moje body...
to chyba normalne jest, aparat jak sobie wyobrażam usiłuje ustawić balans bieli przed każdym zdjęciem i ustawia :) a że za każdym razem inny, cóż urządzenie pomiarowe ma zawsze swoją dokładność, rozłożenie światła również się może zmienić między pomiędzy klatkami stąd inne naświetlenie lub wywołanie może któryś z parametrów wpływających na wywołanie jest na auto i na jednej klatce auto jest na tak a na kolejnej na nie (ale o tym nic więcej nie powiem bo robię rawy - chociaż akurat 6D robi świetne jpegi i nie będę zdziwiony że ktoś używa jpegów). ten post wpisuje się w szereg rewolucyjnych odkryć użytkowników nie jestem w stanie wymienić wszystkich ostatnio światłomierz nie mierzył "z nałożonym deklem" czy coś na kształt, przedtem af działał inaczej przy różnych temperaturach barwnych - to z ostatnich rewelacji bo wcześniej też było sporo - tym aparatem się nie daje zdjęć robić sprzedać i kupić nikona.
Jak chcesz mieć taki sam balans bieli na zdjęciach w serii to go po prostu ustaw.
Jak chcesz przetestować światłomierz czy pomiar matrycowy bo właściwie nie wiadomo o co chodzi w drugim problemie to ustaw aparat na statywie i pomyśl co chcesz testować i jak bo testować trzeba "umić" jak mawiają u mnie na wsi. z opisu wynika że masz pretensje do pomiaru matrycowego - najprawdopodobniej zmienia się kadr i matrycowy inaczej naświetla kolejne kadry, może czas nauczyć się innych trybów pomiaru światła jeśli matrycowy jest niewystarczający - oczywiście może chodzić o coś zupełnie innego bo opis jest taki jaki test czyli żaden.
Aparat wg. producenta jest za tani plotki głoszą że kolejna wersja będzie znacznie droższa bo ta jest za tania. Jeśli uważasz że nikon D600 jest lepszy to po prostu trzeba było kupić nikona to bezproblemowy korpus jest i robi fantastyczne zdjęcia - wiem bo widziałem :mrgreen:.
Zrób test pełnym Manualu.
Zrób test pełnym Manualu.
e tam zmienić na nikona problemy przeniosą się na inne forum
Jaś-
nie mam pretensji do aparatu... I nie chcę D600...
bez urazy, ale chyba nie zrozumiałeś mojego wpisu. Kadr się nie zmieniał, natomiast naświetlenie klatki- zdecydowanie wygląda inaczej. Mimo, że robiłem serię bez lampy i w dokładnie takich samych warunkach. Nie wiem, czy zdążę załadować zdjęcia, bo wyjeżdżam.
Chodziło mi o to, że wygląda to tak, jakbym na każdym ujęciu miał oświetlenie z innego miejsca- a to było niezmienne.
Wyczaiłem, że po obniżeniu ISO, taka zmora już nie jest dokuczliwa... może baardzo minimalnie jeśli chodzi o bb. Natomiast nie widać problemu z rozłożeniem światła.
Ale robiłem też zdjęcia pod światło (okno) i mimo wysokiego ISO (6400) efekt nie był tak irytujący jak wcześniej.
te poniżej są z pierwszej serii: światło- 2 x led z sufitu świecący prosto w dół.
Kadr i ostrość bez komentarza- robione w biegu przed pracą. Chodzi mi wyłącznie o światło.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img674/4852/0bYRC6.jpg)
źródło (http://imageshack.com/a/img661/9105/ZD3R9V.jpg)
źródło (http://imageshack.com/a/img661/5149/vULxvi.jpg)
źródło (http://imageshack.com/a/img661/3951/E1vUNm.jpg)
Niestety dopiero w niedzielę będę w stanie wrzucić coś więcej.
ja bym kazał tej ekipie co robiła ścianę ,zwrócić pieniądze
mega fuszerka
Bechamot
21-11-2014, 14:06
Kadr i ostrość bez komentarza- robione w biegu przed pracą. Chodzi mi wyłącznie o światło.
nie zawsze te tansze obiektywy maja idealna powtarzalnosc przyslony
ale warto sie temu blizej przyjrzec.
robiles na M , TV , AV, P ?
pomiar światła matrycowy? który czujnik autofocusa ustawiał ostrość - wszystkie? czy jakiś konkretny?
...te poniżej są z pierwszej serii: światło- 2 x led z sufitu świecący prosto w dół. ...
A wziąłeś pod uwagę fakt, iż żarówki led migają? Ustaw czas na 1/8000 i zrób kilka zdjęć żarówce - niektóre będą czarne tak jakby żarówka była zgaszona. W zależności od tego w którym miejscu położenia migawki żarówka się wygasza takie będzie oświetlenie.
Co do zarowek- o tym nie pomyslalem.
Obiektyw 85 1.8
Robilem tylko na M.
Doslownie przed chwila zobaczylem, ze mialem przestawiony pomiar na usredniony, ale nie wiem czy to byloby az tak istotne.
Sprawdze, czy AV, TV daja podobny efekt.
Z braku dostepu do sieci, dam znac w niedziele.
Bardzo dziekuje za wszelkie podpowiedzi.
Co do sciany... Spierniczyla ja ekipa robiaca lazienke- przewiercili sie na wylot w kilku miejscach. Nie mialem sily z nimi walczyc. Tylko zamalowalem[emoji2]
Wysłane z ... za pomocą Tapatalk
A... Tylko centralny punkt autofocusa, ale chyba przekadrowalem... Nie pamietam.
...Wyczaiłem, że po obniżeniu ISO, taka zmora już nie jest dokuczliwa...
Jeszcze dopiszę, bo przedtem nie zdążyłem.
Obniżenie ISO powoduje wydłużenie czasu otwarcia migawki co prowadzi do tego, że migotanie nie jest widoczne.
Bechamot
21-11-2014, 15:05
Co do zarowek- o tym nie pomyslalem.
Obiektyw 85 1.8
Robilem tylko na M.
Doslownie przed chwila zobaczylem, ze mialem przestawiony pomiar na usredniony, ale nie wiem czy to byloby az tak istotne.
Sprawdze, czy AV, TV daja podobny efekt.
Z braku dostepu do sieci, dam znac w niedziele.
Bardzo dziekuje za wszelkie podpowiedzi.
Jesli robiles na M to pomiar swiatla nie odgrywa roli.
teraz sie tego nie publikuje , ale przed laty populane byly testy precyzji dzialania przyslon i migawek- blad rzedu 1/4 ev byl na porzadku dziennym.
szukalbym w kierunku jednak rozrzutu w nastawie lamelek przyslony.
jesli nastawisz na AV powinno byc lepiej , gdyz czas zostanie dobrany automatycznie i to uwzgledniajac blad przyslony.
wowczas i pomiar bedzie aktywny , ale winen byc zawsze ten sam.
Na tv tez powinno byc lepiej , ale sprawdz przede wszystkiem AV.
Byloby dobrze tez balans bieli ustawic na jakas stala wartosc , nie na auto.
Skoro problemem moga byc listki przyslony, to sprawdze z innym szklem.
Bechamot
21-11-2014, 15:16
Skoro problemem moga byc listki przyslony, to sprawdze z innym szklem.
tak, tez warto
85/1.8 to nie jest obiektyw najwyzszej polki.
na precyzje przyslony dzisiaj nie zwraca sie uwagi , jako ze czas jest sterowany elektronicznie , tzn przy np wskazaniu 1/250 sek jest nieco inny , tak dobrany zeby dokladnie naswietlc wg swiatlomierza, czyli uwzglednia blad przyslony .
przy M powinny byc czas i przyslona stale .
Jesli przyslona ma nieco gorsza precyzje to wlasnie beda widoczne fluktuacje naswitelnia.
Rzeczywiscie sprawdz tez innym obiektywem oraz na TV , AV.
jakies wnioski w zaleznosci od wynikow bedzie mozna wyciagnac.
--- Kolejny post ---
A wziąłeś pod uwagę fakt, iż żarówki led migają? Ustaw czas na 1/8000 i zrób kilka zdjęć żarówce - niektóre będą czarne tak jakby żarówka była zgaszona. W zależności od tego w którym miejscu położenia migawki żarówka się wygasza takie będzie oświetlenie.
dla mnie to cos noewgo. nie slyszalem.
przepalaja sie dosyc czesto , wiec widzialem ze sa tam jakies elementy indukcyjne , to powinno wyrownac, wygladzic sinusoide pradu zmiennego.
ale nie wnikalem
w kazdym razie az sprawdzilem - na 10 zdjec naswietzlanych na led przy 1/8000 sek wszystkie sa identyczne.
mozna gdzies o tym poczytac - google mi nic nie pokazaly.
ciekawe.
Jeszcze raz wielki dzieki za podpowiedzi. cdn.
6d nie ma czasu 1/8000 ;)
--- Kolejny post ---
Dodam od siebie, że nie raz robię serią samolot na niebie i nigdy nie zauważyłem podobnej sytuacji.
6d nie ma czasu 1/8000 ;)
Fakt. Myślę, że 1/4000 też wystarczy.
Dodam od siebie, że nie raz robię serią samolot na niebie i nigdy nie zauważyłem podobnej sytuacji.
Bo niebo w przeciwieństwie do żarówek LED nie migocze ;-)
Taki tamet pojawia się dość często na jakimś forum i prawie zawsze wychodzi że są to żarówki energooszczędne jak pisał tlustyx.
Zrób jak koledzy radzą przy świetle dziennym.
Bechamot
21-11-2014, 21:33
I racja
sprawdzilem na innych lampach.
okazuje sie , ze sa ledy , ktore nie migocza i akurat na takich zrobilem pierwsza probe i sa takie , ktore migocza.
tataj na 1/8000 sek kazde zdj jest inaczej naswietlone , roznice sa duze.
juz przy 1/200 sek widac wyraznie roznice siegajace tak do ok 1 ev .
ale mi eureka....
midget, zrób test na dziennym, albo przynajmniej na żarowym i nie zapomnij oprócz trybu M przełączyć WB z auto na stosowną pozycję...