Zobacz pełną wersję : Canon 50d nie wykrywa lampy zewnętrznej
Posiadam canon 50d i lampę speedlite 430ex ii. Kiedy nakładam ją na sanki, aparat jej nie "widzi. Wchodzę w sterowanie lampą, nastawy lampy zewnętrznej i wyskakuje komunikat "Nie można wyświetlić tego menu. Niezgodna lampa błyskowa lub wyłączone zasilanie". Nie mam pojęcia co z tym robić. A przecież obydwie te rzeczy są kompatybilne
Przemasl1985
19-11-2014, 00:02
Sprawdz czy lampa sprawna z innym body, no i sanki. Wbudowana kukułka otwiera się za każdym razem?
Otwiera się z każdym razem.
Sprawdź styki, przeczyść, dobrze zamocuj.
U mnie czasami wyskakuje taki komunikat jak mam lampę podpięta pod wyzwalacz, lub z jakimś modyfikatorem, który to obciąża lampę i prawdopodobnie styki zrywają wtedy połączenie
sprawdź "na sucho" zapinanie lampy, czy wychodzi ze stopki lampy ten mały trzpień, czasem (lubi sie czyms zapchac/zapaprac)
Poszło do serwisu wszystko. Aparat sprawny. Lampa sprawna. Na body inne lamy świecą. Lampa na innym body świeci. Nie wiadomo co jest grane.
Pozwolę sobie odświeżyć temat ponieważ kupiłem sprawną lampę 430 EX II do mojego 50D i mam dokładnie taki sam problem. W ustawieniach aparatu lampa nie jest wykrywana, pokazuje się komunikat "Niezgodna lampa błyskowa lub wyłączone zasilanie lampy". Może komuś udało się rozwiązać ten problem a może ta lampa nie jest kompatybilna z moim 50D?
- brak kontaktu pomiędzy lampą i aparatem (spróbuj poprzesuwać lampę na stopce)
- uszkodzona lampa
- uszkodzony aparat
Styki są wyczyszczone, lampa trzyma się stabilnie na stopce. Dziś podłączyłem ją do 450D i w menu sterowania lampą zew. mam ten sam komunikat. Na 50D lampa jest wyzwalana, jednak jej moc mogę ustawiać tylko manualnie na samej lampie.
Jeśli lampa nie działa na dwóch aparatach, i poprawianie jej położenia na sankach nic nie daje, to zastanawiałbym się, czy na pewno jest sprawna.
Po upewnieniu się że faktycznie jest to problem z lampą przyszedł czas aby do niej zajrzeć. W lampie naderwany był jeden z przewodów przy stykach. Po przylutowaniu lampa działa idealnie.
627