Zobacz pełną wersję : słaba jakość zdjęcia po obróbce i zapisie w LR
KaczorMC
16-11-2014, 23:36
Witam. Mam pewien problem z LR, chodzi o to, że kiedy obrabiam zdjęcie wszystko jest w porządku czyli ostrość, szczegóły kolory, lecz kiedy zapisuję zdjęcie do JPG i następnie je otwieram to w ogóle nie przypomina zdjęcia tego w LR. Po pierwsze jest straszne mydło, kolory też są jakieś inne w ogóle nie przypomina to zdjęcia, które zrobiłem. Wiem, że jakość JPG jest gorsza, ale to chyba bez przesady? powinno być to widoczne na papierze, a nie na monitorze komputera? Po 2 dużo fotografów wstawia zdjęcia na FB i tam ostrość od razu rzuca się w oczy, zdjęcia klientom również dają w formacie JPG i jest dobrze, więc dlaczego u mnie jest całkiem inaczej? Możliwe, że jest coś nie tak z moim LR? w sumie jak obrabiam w ACR jest to samo:(
Witam. Mam pewien problem z LR, chodzi o to, że kiedy obrabiam zdjęcie wszystko jest w porządku czyli ostrość, szczegóły kolory, lecz kiedy zapisuję zdjęcie do JPG i następnie je otwieram to w ogóle nie przypomina zdjęcia tego w LR. Po pierwsze jest straszne mydło, kolory też są jakieś inne w ogóle nie przypomina to zdjęcia, które zrobiłem. Wiem, że jakość JPG jest gorsza, ale to chyba bez przesady? powinno być to widoczne na papierze, a nie na monitorze komputera? Po 2 dużo fotografów wstawia zdjęcia na FB i tam ostrość od razu rzuca się w oczy, zdjęcia klientom również dają w formacie JPG i jest dobrze, więc dlaczego u mnie jest całkiem inaczej? Możliwe, że jest coś nie tak z moim LR? w sumie jak obrabiam w ACR jest to samo:(
A daj przykładowe zdjecia i na jakich parametrach wywołujesz jpg?
RobertON
16-11-2014, 23:45
Zdjęcie z LR zapisz do bezstratnego formatu TIFF i otwórz w FastStone Image Viewer czy innej przeglądarki (np. ACDSee) - zobacz efekt.
ACR i LR to prawie to samo, tylko więcej funkcjonalności.
Dopiero TIFF-a obrabiaj dalej w PS/PSE/PhotoImpact (czy innym) w którym kolejne działania - resize, odszumianie, krzywe, ostrzenie etc., dopiero zapis do weba.
Gotowiec:
http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/23-raw-y-podstawy-obrobki-12828/
System operacyjny?
Monitor?
Profil zarządzania kolorem?
Czy ten sam efekt widzisz jeśli zapiszesz plik w rozdzielczości wyświetlania monitora?
No i faktycznie wrzuć te JPG.
Bogdan56_Ch
16-11-2014, 23:52
Zapisujesz do JPG, ale czy wybierasz zapis w 100% jakości? Może być tak że zapis wynosi np. 40%, przez co jest taki jaki jest po powtórnym otwarciu.
GalaktycznyMuczaczo
17-11-2014, 00:45
sprawdz czy zapisujesz kolor do srgb to raz, dwa w lr sprawdz czy masz ustawioną kompresje bo możesz sobie obnizyc procentowo, wiec ustaw ze bezstratnie 10000000% jakości i powinno byc juz lepiej
Bechamot
17-11-2014, 08:32
masz ustawionaw meni " zapisz zdjecie " zbyt niska jakosc obrazu jpg czyli duza kompresje lub masz zaptaszkowane przewymiarowanie zdjecia i wpisane jakis male wymiary.
To ja się podczepię do tematu bo mam taki oto "problem" ze zdjęciami w LR.
Jak zgram zdjęcia z karty do LR i wybiorę jakieś zdjęcie to ono zazwyczaj się jeszcze z sekundę "ładuje". Podczas ładowania dostępny jest pełnowymiarowy podgląd zdjęcia, nie wiem co on tam ładuje. Grunt, że podczas tego ładowania kolory są przyjemne dla oka, bardziej nasycone i kontrastowe. Jak tylko załaduje się zdjęcie to kolory robią się bardziej płaskie.
Ma to miejsce na ekranie komputera macbook pro retina 13"
@jatokor, nie jestem pewna czy akurat LR na pewno tak robi (niektóre programy tak mają), ale jeśli mówisz o RAWach to zapewne ładuje Ci się najpierw podgląd z JPG zaszytego w RAW, który to może zawierać wstępną obróbkę zdjęcia z puszki (tu np. kontrast i nasycenie), dopiero potem ładuje pełną zawartość RAW, która to w takim wypadku będzie miała spłaszczone kolory.
KaczorMC
18-11-2014, 00:44
przykładowe zdjęcie https://www.sendspace.com/file/bs07mv co prawda jest to robione w hdr czyli szum będzie większy, ale robiąc normalne zdjęcia i po ich wywołaniu i zapisie jest o wiele gorsza jakość, głównie ostrość(mydełko) i trochę kolory.
Co do zapisywania zdjęcia jest to oczywiście sRGB ustawione miałem 60% zmieniłem na 100%, ale nie widzę żadnej różnicy w jakości. Zapisuje jako jpg i JPG nie wiem czy to ma jakieś znaczenie na obrazek.
Zapisując w TIFF zdjęcie jest takie jak w LR
Może napiszę w jaki sposób zapisuje zdjęcie, więc wchodzę w File,Export,File setings i tam ustawiam Srgb, 100% i w sumie tyle.
...
Może napiszę w jaki sposób zapisuje zdjęcie, więc wchodzę w File,Export,File setings i tam ustawiam Srgb, 100% i w sumie tyle.
A jak ustawiasz wyostrzenie? Daj wyostrzenie na powiedzmy 50, maskowania na 85 a w oknie exportu ustaw wyostrzenie mocne i zobacz jak wtedy będzie.
KaczorMC
18-11-2014, 07:56
ok. 70-100, radius-1-2, detail 50 i zapisując nie wyostrzam w ogóle. Zrobiłem jak mówiłeś to średnio mi się teraz podoba zdjęcie, nie jest takie ostre i wyraźne jak wcześniej;/