Zobacz pełną wersję : Skanery do negatywów i slajdów Rollei
Czy ktoś coś może powiedzieć na temat skanerów do negatywów i slajdów marki Rollei?
Do negatywów - Skanery Rollei - Druk, montaż i edycja - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/skanery-do-negatywow,6,19,272/p/315/Rollei.html)
Opisy są zachęcające, ale może ktoś ma doświadczenie i zdanie na temat jakości skanowania, na przykład w porównaniu do popularnych Plusteków?
Bechamot
15-11-2014, 12:39
Czy ktoś coś może powiedzieć na temat skanerów do negatywów i slajdów marki Rollei?
Do negatywów - Skanery Rollei - Druk, montaż i edycja - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/skanery-do-negatywow,6,19,272/p/315/Rollei.html)
Opisy są zachęcające, ale może ktoś ma doświadczenie i zdanie na temat jakości skanowania, na przykład w porównaniu do popularnych Plusteków?
akurat rollei nie mam , ale bawilem sie z podobnymi , w podobnej klasie cenowej ok 1000 - 1200 zl ( wyrzucilem pare tygodni temu , gdyz byl niesprzedawalny)
to byl wyrzucony pieniadz.
w sumie porownywalem z wynikami ze skanerem minolty jakis dimage , wyzsza polka.
w praktyce najlepszy ( optymalny) wynik dalo mi fotografowanie negatywow za pomoca obiektywu macro i matrycy FF.
nie wchodzac w szczegoly; jakosc z minolty ( powiedzmy mniej wiecej szczyt mozliwosci domowych) ostatecznie byla taka sama jak fotografujac , za to czas skanowanie przez fotografowanie , biorac pod uwage nawet czas wymiany negatywow byl zdecydowanie krotszy.
jesli chce sie zeskanowac w duzej rozdzielczosci to czas idzie w minuty na klatke . Odechciewa sie zabawy.
Jakosc z taniego skaner byla zdecydowanie gorsza - szczegolnie kolor, ostrosc - owszem do zaakceptowania , calosc porownujac z obrazem po sfotografowaniu - juz nie.
jesli masz aparat to sugeruje pierscienie makro , dobra stalke - warto przynajmniej sprobowac.
skanowanie negatywow tymi tanimi scanerami to zwyczajnie straszny naklad czasu, a wynik - niekoniecznie zadawalajacy.
majac raw mozna obrobic jak sie chce.
jesli wejdziesz na moja strone , tam jest zakladka multiblitz ( do sprzedania , dlatego ta zakladka) - tam sa fotografowane stare negatywy po niemal 20 latach. Z dobrego skanera nie dostalem lepszych wynikow , W zakladzie ze scanere bebnowego , nie wiem czy dostane taka obrobke jaka bym chcial.
sugerowalbym zamiast rollei najpierw sprobuj macro.
Z fotografowaniem nie miałbym problemu, bo i sprzęt i umiejętności są.
Jak organizowałeś stanowisko do fotografowania:
sposób oświetlenia slajdu, negatywu - czym świeciłeś, światło przechodzące lub odbite,
jak to trzymałeś, podpierałeś, na czym leżało,
czy w pokoju musiało być ciemno, czy bez znaczenia,
itp.?
Bechamot
15-11-2014, 13:11
Z fotografowaniem nie miałbym problemu, bo i sprzęt i umiejętności są.
Jak organizowałeś stanowisko do fotografowania:
sposób oświetlenia slajdu, negatywu - czym świeciłeś, światło przechodzące lub odbite,
jak to trzymałeś, podpierałeś, na czym leżało,
czy w pokoju musiało być ciemno, czy bez znaczenia,
itp.?
podam jeden z mozliwych opisow jak to zrobic - jest wiele drog.
ale zasada ta sama , mozesz wykonac sam lepiej ,gorzej , prowizorke na jeden raz , albo i solidnie na wiecznosc.
1. pudelko cos jak z butow , mozesz zrobic ze sklejki, wykorzystac jakies gotowe.
wycinasz w dnie otwor np 6*6 cm
obracasz dnem do gory , na ten otowor dajesz szklo( plexi) biale polprzezroczyste. moszesz kupic w kazdym sklepie budowlanym wielkosc 10*10 cm
do pudelka dajesz lampe blyskowa swiecaca na te szybe z dolu.
dostaniesz rownomierne oswietlenie swiatlem 5500 k - ideal.
na tej bialej szybie polozysz negatyw w ramce - mozna kupic takie ramki na kilka klatek
aparat ustawisz pionowo na statywie nad , tak zeby fotogarfowac prostopadle z gory .
wyzwolenie lampy radíowe , pomiar TTL spowoduje ze masz wszystkie klatki prawidlowo naswietlone.
oczywiscie robisz w dzien , nie potrzeba ciemni , nastawienie na ostrosc - najlepiej podswietlic lekko z gory z boku pod katem ok 30 - 45 stopni negatyw latarka led . zobaczysz ideaalnie ziarno na LV i lupie 10x.
mozna nastawic lepiej ostrosc niz przy podswietlaniu negatywu z drugiej strony.
to jest zasada - jedna z mozliwych , moim zdaniem calkiem fajna - tak dziala wlasnie multiblitz.
mam tez diaduplikator , ale to co opisalem jest mozliwoscia zrobienia za grosze stanowiska do digitalitzacji negatywow nawet wiekszych , doslownie za grosze , przy uzyciu tego co sie ma , a wynik jest wystarczajaco dobry.
Dzięki, mniej więcej tak sobie to wyobrażałem, może oprócz pudełka. Wykleić wnętrze pudełka czymś odbijającym?
Co masz na myśli mówiąc "multiblitz"? Wszedłem na stronę firmy Multiblitz i pudełka nie znalazłem ;). To jakiś przyrząd tej firmy?
Pudełko będzie tak samo działać, jak wymienione przez Ciebie tanie skanery (a raczej naświetlarki) Rollei.
Prawdziwy tani skaner to np Epson V370 Photo - do negatywów 24x36.
Jak potrzebujesz 6x6cm to już Epson V600 Photo.
Dodatkowo musisz zaopatrzyć się w szybkę eliminującą pierścienie Newtona.
No właśnie kiedyś zeskanowałem wszystkie swoje filmy takim skanerem Epsona - nie dokładnie tymi, które wymieniłeś, ale jakimś wcześniejszym odpowiednikiem. Nie jestem zadowolony i szukam czegoś lepszego, niekoniecznie super duper top hajfi, ale jednak.
Zdjęcia na stronie Bechamota są ładne - ładniejsze niż moje z Epsona. Podobnie jak kolegi fotografującego jesień A-1 - on skanuje Plustekiem.
Bechamot
15-11-2014, 15:59
Dzięki, mniej więcej tak sobie to wyobrażałem, może oprócz pudełka. Wykleić wnętrze pudełka czymś odbijającym?
Co masz na myśli mówiąc "multiblitz"? Wszedłem na stronę firmy Multiblitz i pudełka nie znalazłem ;). To jakiś przyrząd tej firmy?
to juz nie jest produkowane . to wlasnie bylo urzadzenie do reprodukcji slajdow , negatywow.
jeszcze mozna dostac uzywane.
to lampa blaskowa w pudelku , z tym ze wyzawalanie kablowe bez pomiaru TTL . ale dziala.
do tego podswietlanie .
Dunkelkammer Multiblitz Diaduplikator | eBay (http://www.ebay.de/itm/Dunkelkammer-Multiblitz-Diaduplikator-/291288512961?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item43d225f9c1#ht_109wt_1363)
dobrze byloby , gyby pudelko wewnatz bylo biale (wystrczy pomalowac) , ale to nie decyduje.
jesli masz negatywy barwne to i tak zafarb od maski trzeba zbalansowac.
je tego uzywam/lem do negatywow 6*6 , ale w sumie przeszedlem na pudelko ze wzgledu na TTL.
dobre skannery 6*6 kosztuja majatek i nie mam az takiej potrzeby .
aparat i dobry obiektyw to w sumie jakosc jakiej te tanie skanery nie sa w stanie dac .
Filtr AA w aparacie niby obniza rozdzielczosc, ale bez tego ziarno filmow jest zbyt widoczne , tak , ze w sumie czy dobry skaner czy aparat - to wybraem ze wzgledu na czas - aparat.
skanery plaskie takie ogolne z przystwka do slajdow raczej daja wynik gorszy.
Dobry skaner musi mieć porządną lampę, ledowe zabawki są słabe.
Bechamot
15-11-2014, 16:28
Dobry skaner musi mieć porządną lampę, ledowe zabawki są słabe.
przestal bys juz wypisywac glupoty bez sensu.
sasmiecasz juz drugi watek.
jak bedzisz cos konkretnego wiedzial to napisz , tak to szkoda czasu na otwieranie takich beznadziejnych wynurzen.
Porzadny to powinen byc czlowiek.
Podlacze sie do tematu. Czym zdigitalizowac odbitki?
Myślę, że przyzwoity (jak człowiek ;) ) skaner płaski to dobre rozwiązanie - na przykład któryś z Epsonów wskazanych wyżej. Robiłem parę razy takie próby i było nieźle, ale robiłem je dawno, więc więcej nie powiem.
ale w sumie przeszedlem na pudelko ze wzgledu na TTL.
Jeszcze jedno pytanie o sprzęcie: czy długość kabla TTL ma znaczenie, w granicach do 2 metrów? Konkretnie czy kupić 90 cm, czy wygodniejszy 2 metry?
Akurat wyzwalaczy radiowych nie potrzebuję i nie chcę na nie wydawać pieniędzy.
Bechamot
19-11-2014, 16:34
Myślę, że przyzwoity (jak człowiek ;) ) skaner płaski to dobre rozwiązanie - na przykład któryś z Epsonów wskazanych wyżej. Robiłem parę razy takie próby i było nieźle, ale robiłem je dawno, więc więcej nie powiem.
Jeszcze jedno pytanie o sprzęcie: czy długość kabla TTL ma znaczenie, w granicach do 2 metrów? Konkretnie czy kupić 90 cm, czy wygodniejszy 2 metry?
Akurat wyzwalaczy radiowych nie potrzebuję i nie chcę na nie wydawać pieniędzy.
wyzwalam radiowo czyli bezkablowo. i to ma pomiar TTL ( E-TTL 2). fajne Ulatwienie.
Mutiblitz , ktory wlasnie sprzedalem ma synchronizacje kablowa bez TTL.
Nie jest to duzym probleme , expozycje dobiera sie przyslona.
Jesli bedziesz synchrinizowal kablem , to nie potrzebujesz dlugich kabli , to sie dzieje na odlegloscich < 1 m.
dlugosc kabla pare metrow nie ma znaczenia , ale za dlugi moze przeszkadzac w pracy.
--- Kolejny post ---
Podlacze sie do tematu. Czym zdigitalizowac odbitki?
kazdym plaskim scannerem . I wynik lubi byc dobry. ( jesli masz na mysli wydruki papierowe)
Dzięki. Długość już sobie dobiorę do wygody. Wątpliwości miałem "elektryczne" - typu opóźnienia sygnału, obniżenie prędkości synchronizacji migawki itp.
Jeśli chodzi o skanowanie negatywów to odpuściłbym sobie wszelkie skanery płaskie.Nie wytrzymują porównania jeśli chodzi chociażby o gęstość optyczną ze skanerami dedykowanymi.Tutaj prym wiodły produkty Nikona o nazwie Coolscan, a zwlaszcza 5000 ED i 9000 ED.Wiodły , gdyż ich produkcję zakończono wiele lat temu, i są to obecnie urządzenia o nieznanym stanie technicznym ,dostępne jedynie w obiegu wtórnym.Problemem jest tez niekompatybilność oprogramowania Nikona z Windows 7, ale podobno można to obejść.Obecnie jedynymi skanerami dedykowanymi do filmów godnymi polecenia, oprócz Hasselblada Flextight za jedyne 13400 USD, są budżetowe:
Plustek 8200
Plustek Opticfilm 8100 Film Scanner Review (http://www.ephotozine.com/article/plustek-opticfilm-8100-film-scanner-review-18933)
Reflecta RPS 10 M
https://reflecta.de/en/products/detail/~id.774~nm.68/reflecta-RPS-10M.html
Bechamot
22-11-2014, 00:01
Jeśli chodzi o skanowanie negatywów to odpuściłbym sobie wszelkie skanery płaskie.Nie wytrzymują porównania jeśli chodzi chociażby o gęstość optyczną ze skanerami dedykowanymi.Tutaj prym wiodły produkty Nikona o nazwie Coolscan, a zwlaszcza 5000 ED i 9000 ED.Wiodły , gdyż ich produkcję zakończono wiele lat temu, i są to obecnie urządzenia o nieznanym stanie technicznym ,dostępne jedynie w obiegu wtórnym.Problemem jest tez niekompatybilność oprogramowania Nikona z Windows 7, ale podobno można to obejść.Obecnie jedynymi skanerami dedykowanymi do filmów godnymi polecenia, oprócz Hasselblada Flextight za jedyne 13400 USD, są budżetowe:
Plustek 8200
Plustek Opticfilm 8100 Film Scanner Review (http://www.ephotozine.com/article/plustek-opticfilm-8100-film-scanner-review-18933)
Reflecta RPS 10 M
masz racje , jest jak piszesz.
dla negatywow , slaydow plaskie skanery daja slaby wynik .
postawilem sobie kiedys wlasnie pytanie o skaner.
wyslelm negatyw do kolegi , ktory ma skanner dedykowany, tez juz nieprodukowany - jakas minolte , ma na niej duze doswiadczenie.
i sam zreprodukowalem ten sam negatyw moja metoda.
wynik byl nastepujacy:
obraz ze skannera byl duao ostrzejszy , bardziej rozdzielczy , ale bylo ukazane jednoczesnie ziarno i to w sposob nieprzyjemny. w skali 100% nie mozna bylo tego tak pokazac.
po redukcji wielkosci do takiej aby ziarno bylo akceptowalne , doszedlem do takiej samej wielkosci jak zdjecie z aparatu. rozdzilczosc byla rowniez porownywalna.
roznica w kolorach wynikaly wylacznie z tego jak zostala przeprowadzona obrobka - bez znaczenia - zalezna od fotografa
zaleta skanera - mozliwosc automatycznegio plamkowania. ale po czasie opanowalem to w ten sposob , ze negatyw przed fotografowaniem przedmuchalem i przepedzlowalem i plamek nie bylo wiele.
wada skanera - b. dlugie czasy skanowania.
dla filmow 6*6 prawdopodobnie lepszy bylby skaner dedykowany 6 cm od fotografowania na FF , z tym ze nie jest mi ta zabawa warta ok 10000 pln , a plaskie skanery daja slaby wynik, wiec tez fotografuje
mozna zobaczyc w sieci niby ladne zdjecia skanowane z negatywow 6 cm skanerami plaskimi z przystawka , ale to wszystko jest w wymiarze paruset px , przez co ukryte sa slabosci obrazu.
w sumie metoda z fotografowaniem neg 6 cm jest dobrym kompromisem , wprawdzie ostrosc jest nizsza niz bylyby ze skanera 6 cm , ale jak powiadam zabawa nie jest mi warta 10 000 plnow.
Ogolnie mysle ze uzycie aparatu do celu fotografowania negatywow sie sprawdza niezle a przy tym nabywa sie umiejettnosci obrobczych - dobre cwiczonko.
PabloClavo
23-11-2014, 18:00
Cześć,
To mój pierwszy post na forum, więc witam Wszystkich!
Nie skreślałbym płaskich skanerów. Oczywiście wszystko zależy od zasobności portfela i możliwości czasowych przy obróbce. Poniżej linki do kilku skanów z płaskiego Epsona V300. Z pewnością można uzyskać lepszy efekt, ale weźcie poprawkę na moją amatorską obróbkę tych zdjęć.
Negatyw:
https://www.flickr.com/photos/pabloclavo/5401551075/sizes/l
https://www.flickr.com/photos/pabloclavo/5370049585/sizes/l
Slajd:
https://www.flickr.com/photos/pabloclavo/6223988124/sizes/l
https://www.flickr.com/photos/pabloclavo/15296296665/sizes/l
Z odbitki papierowej (o ile dobrze pamiętam 13x18 cm):
https://www.flickr.com/photos/pabloclavo/5133172898/sizes/l
Pozdrowienia!
P.
damianko
23-11-2014, 18:35
W sumie do publikacji w sieci starczy.
Plustek 8200
Reflecta RPS 10 M
Bardzo dobre skanery robiła też Minolta (i to zarówno budżetowe jak i profesjonalne). Bez problemu można je kupić o wiele taniej niż CoolScany. Problem z niekompatybilnością oprogramowania można łatwo rozwiązać używając np VueScan. Sam ponad pół roku temu kupiłem za całe 45 Euro Minolte Dimage Elite F2900 z karta SCSI w idealnym stanie mimo, że ma "trochę" lat. Działa pod W7 64bit jak marzenie. Nie trzeba wcale wydawać koszmarnych ilości pieniędzy na skanery (a jakość tych wszystkich Plusteków jest dyskusyjna).
Posiadam Rollei DF-S 290 HD i jestem zadowolony!
Wynik końcowy na pewno lepszy niż labów jak oddajesz do skanowania kliszę !
Jak nie masz daleko do Krakowa to zapraszam z kliszą i kartą SD.
To jest właśnie fajne w nich że bez użycia żadnego kompa się skanuje, odwraca kolory z negatywu ( automat ), wkładasz klisze , OK i jest na Sd !
No niestety nie, mieszkam koło Gdańska, chociaż urodziłem się niedaleko Krakowa.
Gdzie można kupić model Rollei DF-S 290 HD, bo w Cyfrowych go akurat nie ma? Chciałbym zobaczyć dane i porównać z tymi dostępnymi w Gdańsku.